Dog.bg Форуми : Пиометрата - що е то и лечение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (9 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Пиометрата - що е то и лечение

#81 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 19 February 2007 - 10:46 AM

Цитат

Освен това практически е невъзможно всички кучки да се кастрират при хормонално неактивни яйчници.

Съжалявам, ама това не разбрах?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#82 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 19 February 2007 - 01:45 PM

Това означава всяка кастрация да се извършва когато яйчниците не отделят хормони/спят/!

#83 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 February 2007 - 10:45 AM

Цитат

Цитат

Ako няма яйчници и няма екстраовариална яйчникова тъкан НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПИОМЕТРА!!!!
   Ако са премахнати само яйчниците и няма останала яичникова тъкан, ОПАСНОСТТА ОТ ПИОМЕТРА Е НУЛА!!!!

Благодаря.
Още един въпрос, защо тогава, се премахва И матката, след като не е необходимо. Все пак премахване само на яйчниците би трябвало да е по-лека операция?
Т.е.защо има противоречия?(дори в последните мнения в тази тема)

Отново твърдя, че това, което съм написал е вярно. Мога да цитирам и източници. Всеки, който се хване да прочете нещо повече за пиометра ще установи, че за да има пиометра, трябва да има и ПРОГЕСТЕРОН, произвеждан от яйчниците. Пиометра е заболяване на диестралната фаза на половия цикъл, когато жълтото тяло секретира активно прогестерон.На кучки с отстранени яйчници е предизвиквана пиометра само когато са били третирани с прогестерон. След като е спряно прилагането на прогестерон е настъпвало оздравяване....

На времето имаше едни колеги, които премахваха матката, но оставяха яйчниците на кучетата ''за да се чувствали жени'' :) Благодарение на това видях и чуканчеви пиометри...........

#84 Потребителят е офлайн   д-р Цветан Цонев Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 21 February 2007 - 12:45 PM

Цитат

На времето имаше едни колеги, които премахваха матката, но оставяха яйчниците на кучетата ''за да се чувствали жени''

Има колеги които все още оставят поне единия-десния,че е по къса връзката и наистина пиометра на чуканчето е често явление след това.
User's Signature

Ветеринарен кабинет "Д-р Цонев"
гр.Варна, ул."Пейо Яворов" 38
GSM 089 8761905:087 8761905
http://www.d-rtsonev.info

#85 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 February 2007 - 12:56 PM

http://www.blackwell...journalCode=vsu

http://www.vetcontac...art.php?a=81&t=

#86 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2007 - 10:41 AM

Да,ако не се наблюдават патологични изменения на матката или екстраовариална тъкан.Аз лично предпочитам премахването и на матката и изобщо не ме интересуват някакви си писания.Ако се прави овариектомия/само премахване на яйчниците/ с цел по-малък разрез,то тогава няма добра видимост на цялата матка заедно с шийката.Съществува риск/макар и минимален/ да има патологични изменения на матката,или външно разположена яичникова тъкан/екстраовариално/,която да доведе до пиометра.При кастрацията целта е да се постигне най-голяма сигурност по отношение здравето на пациента.Аз лично смятам,че овариохистеректомията е за предпочитане и използвам нея,пък който смята,че е достатъчна само овариектомия нека си я прави.

#87 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2007 - 12:21 PM

Ето, че АкселБултериер отново би отбой:)
Няма да коментирам странни твърдения от рода на:

,,Ами такава,че при кучките и без да е имало заклещване се наблюдава мнима бременност,а при котките не.Освен това практически е невъзможно всички кучки да се кастрират при хормонално неактивни яйчници. ''

,, Това означава всяка кастрация да се извършва когато яйчниците не отделят хормони/спят/! ''

Естествено е, че ако мятката е с патологични промени ще бъде премахната. Държа да отбележа отново, че ако има екстраовариална яйчникова тъкан премахването на матката няма да реши въпроса с пиометрите.

#88 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2007 - 01:29 PM

1.Не смятам да споря с д-р Коджабашев/той е махнал доста матки,заедно с яйчниците/.
2.Отново се изказва неподготвен-при екстраовариална тъкан и липса на маточен ендометриум/премахнат оперативно/-няма пиометра!!!!!!!!!
3.При малък разрез,с цел премахване на яйчниците няма добра видимост към матката/не може със сигурност да се твърди,че няма пат. промени в нея/!!!!!!!
4.Ако той седне да кастрира и премахне само яйчниците на РАЗГОНЕНА кучка лично ще го почерпя/ако продължи въпреки това да твърди,че е прав!!!!!
5.Аз лично предпочитам овариохистеректомията ,тъй като смятам, че въпреки по-голямата травматичност може да има по малък риск от усложнения-грешка ли е?-нека да го докаже,но тогава ще трябва го доказва на 80% от лекарите,които извършват отстраняване на яйчниците заедно с матката.

#89 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2007 - 01:43 PM

Цитат

2.Отново се изказва неподготвен-при екстраовариална тъкан и липса на маточен ендометриум/премахнат оперативно/-няма пиометра!!!!!!!!!

Ще има чуканчева пиометра. Каквото и да правиш, все нещо от ендометриума ще остане. Това е абсолютно сигурно.

#90 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2007 - 05:03 PM

Като се изказвам до голяма степен неподготвена, бих искала да попитам - при кастрация на женска кучка, не по медицински показатели, а просто, защото не смятам да я развъждам, какво е за предпочитане - овариектомия или оварихистеректомия? Досега се бях запознала само с втория вариант?
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#91 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2007 - 06:42 PM

И двата варианта са възможни-преценката е на опериращият лекар.
На колегата Коджабашев ще му кажа само,че знам за един случай,при който един "компетентен" акушергинеколог остави умишлено двата яйчника/според него за да не лишава животното от хормони/ и боксерката живя още 4години до 11г възраст без да направи чуканчева пиометра/въпреки моето недоверие/,умря от тумори на млечните жлези,така че категоричността не винаги е правилна.

#92 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 February 2007 - 09:42 AM

Цитат

3.При малък разрез,с цел премахване на яйчниците няма добра видимост към матката/не може със сигурност да се твърди,че няма пат. промени в нея/!!!!!!!
4.Ако той седне да кастрира и премахне само яйчниците на РАЗГОНЕНА кучка лично ще го почерпя/ако продължи въпреки това да твърди,че е прав!!!!!
5.Аз лично предпочитам овариохистеректомията ,тъй като смятам, че въпреки по-голямата травматичност може да има по малък риск от усложнения-грешка ли е?-нека да го докаже,но тогава ще трябва го доказва на 80% от лекарите,които извършват отстраняване на яйчниците заедно с матката.

Tука спора взе да става прекалено медицински и малко личен и затова това ще е последното ми участие в него.
Относно боксерката.
Не е задължително след като са оставени яйчниците да се стигне до чуканчева пиометра. Възможно е.
Овариоектомия може да се извърши и при огромен разрез, ако някой иска да огледа пикочен мехур и черен дроб.
Аз бих кастрирал разгонена кучка /овариоектомия/ и няма да стане нищо, освен че доктор акселбултериер ще почерпи. Но защо да не чакам да и мине, след като риска от кървене е по-голям? Пак повтарям, няма да стане нищо, защото виновниците за пиометри - източниците на прогестерон ще бъдат отстранени.
Овариохистеректомията не е грешка. В повечето случаи обаче не е нужна. Точка.

#93 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 February 2007 - 10:11 AM

Цитат

И двата варианта са възможни-преценката е на опериращият лекар.

А от какво зависи преценката???? Като изключим крайните случаи, в които опериращия отваря и вижда седем яйчника и пет матки или пиометра (това в преносен смисъл де), а всичко си е нормално и както си трябва да бъде, от какво зависи само яйчниците ли ще отстрани или и матката? И какви са предимствата и недостатъците на двете операции?
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#94 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 14 March 2007 - 12:19 PM

Възможно ли е диагностицирането на пиометра по време на разгонване? Ако да - какво трябва да се предприеме?

#95 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 14 March 2007 - 01:48 PM

Когато кучето ти е разгонено, то няма пиометра.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#96 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2007 - 04:23 PM

Разбирам.
Питам по следния повод: Получих малко неясни обяснения от мои приятели, че техният ветеринарен лекар има съмнения за пиометра при кучето им (родезийски риджбек на 7 години, раждала е два пъти) и им казал категорично, че трябва да я заплодят.
Изследвания не са правени. На въпроса на какво се дължат тези съмнения отговориха, че имало период с често уриниране, но можело да е и от настинка.
Естествено, казах им, че кастрация е много по-добре. Те се колебаят, страхуват се от операцията. Опасявам се да не отложат твърде дълго този момент. Доколкото четох пиометра може да се получи именно непосредствено след разгонване. Та кога трябва да направят изследвания и ехограф след разгонването, за да е надежден резултатът?

#97 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 14 March 2007 - 09:04 PM

Пак ви повтарям, щом кучето е разгонено то НЕ Е БОЛНО от пиометра. Това дали ще се разболее след разгонването или не никой не може да каже. Честото уриниране няма нищо общо със пиометрата. Не бъркайте отделителната със половата система. Не вярвам това , което казахте да са думи на ветеринарен лекар. Вие няма да си отрежете гърдите сега, защото като станете на 40 години има потенциален риск от рак, нали?
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#98 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 March 2007 - 09:36 AM

Благодаря, това, което казвате ме успокоява. Да разбирам ли, че куче, болно от пиометра, не се разгонва?
Моля, разберете емоционалната ми ангажираност, става дума за майката на моето куче, а обясненията, както казах, са неясни, познанията ми са нищожни, гледала съм само мъжки кучета. Разбира се, че до кастрация няма да се прибегне без ясна диагноза.
Относно връзката с уринирането:

Цитат

За да отдели токсичните продукти през бъбреците кучето се нуждае от много течности за това приема много вода и уринира в големи количества.

Допълнително научих, че е правена кръвна картина и левкоцитите са леко завишени - 15 при норма 12. Останалите показатели са в норма.

#99 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 March 2007 - 02:34 PM

15 си е норма.

#100 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 March 2007 - 02:53 AM

mil_ дали наистина е разгонена или се отделя само тъмна кръв? Това могат ли да го обяснят собствениците? Предишното ми куче беше оперирано от пиометра, разбира се по спешност. Но си спомням, че доста време си мислех, че е разгонена, защото се отделяше много тъмна кръв и аз си мислех, че е така защото е старичка (беше на около 9 години). Едва когато започна да отпада, явно вече интоксикирана, отидох на лекар и се постави диагнозата. Разказвам го, защото може да се заблуждават относно разгонването.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

• (9 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

2 потребители четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни