Dog.bg Форуми : Пиометрата - що е то и лечение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (9 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Пиометрата - що е то и лечение

#121 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 28 July 2008 - 02:14 PM

благодаря и на вас за отговорите

Д-р Коджабашев,
можете ли да ми кажете нещо повече за простагландините? Погледнах в уикипедия, но не разбрах точно какво влияние биха могли да окажат точно те.

Между другото, установено ли точно в кои хормони отклоненията предизвикват пиометра?

Също така, при кучетата няма ли подробни на тези при хората хормонални изследвания върху определен хормон (или група хормони) и подобно изследване би ли помогнало за случая?

Сканирах ехографските снимки на Арма от вчера. Не излезнаха много добре, защото са на лъскава хартия, но ето: първата и втората
User's Signature

Качена снимка

#122 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 July 2008 - 07:27 PM

Pharmacology use and category of use
Prostaglandin induces leutolysis. Has been used to treat open pyometra in animals. Use for inducing abortion has been questioned.

Oсвен това стимулират контракциите на матката и евакуирането на съдържанието в нея.

#123 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 July 2008 - 09:56 AM

д-р Коджабашев,
Благодаря, поизясни ми се горе-долу.

Тази сутрин бяхме на вет, за да ни бият пак Ализина и Сонулокса. Преценихме, че няма смисъл да се пускат сега кръвни изследвания, защото заради антибиотика резултатите ще бъдат подвеждащи.

Попитах за простагландина и ми обясниха следното. Казаха ми, че наистина обикновено има добър "евакуиращ" ефект втакива случаи, но и че има много странични ефекти- при такова третиране се поставяли три дози, кучето се чувствало зле, обикновено с повръщане, разстройство и много слюнкоотделяне. Също така ми казаха, че простагландина ще предизвика веднага след това ново разгонване и заплождането е като цяло задължително при това разгонване. Иначе, потвърдиха, че е едва ли не почти сигурно, че ще има ефект върху пиометрата.

Ако следващото й разгонване си е нормално, след около 6м и се прецени, че тя като възраст и състояние би могла да се заплоди тогава, има теоритичната вероятност да имам възможността да го направя (ако се прецени, че тя е подходяща за разплод!).

Но ако разгонването ще и бъде съвсем скоро... нито ще имам физическата възможност и времето (и двамата с приятеля ми работим на пълен работен ден, няма ни вкъщи между 9 и 19ч. В работата, на която съм в момента, не мисля, че мога да си взема 2мес отпуска или да работя на половин ден) да я заплодим, нито мисля, че е достатъчно голяма за това....

В крайна сметка се разбрахме да продължим с антибиотика (утре по принцип ще бъде 10ти ден) и в петък пак да я видим на ехограф. Междувременно мисля утре например да я заведа и при друг специалист за консултация и ехограф.
User's Signature

Качена снимка

#124 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 29 July 2008 - 07:52 PM

Ако на следващото разгонване не я заплодите ще се възобнови пиометрата. Ако не поставяте простагландини вероятността да остане гнойна колекция в рогата на матката е почти сто процента. Във вашия случай нещата не опират до това какво ще прецените и дали ще направите нещо, а задължителна процедура на действия и мерки, целящи максимално отдалечаване момента на кастрация на кучката. Успех.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#125 Потребителят е офлайн   borisova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 11:08 AM

Цитат

Ако на следващото разгонване не я заплодите ще се възобнови пиометрата. Ако не поставяте простагландини вероятността да остане гнойна колекция в рогата на матката е почти сто процента. Във вашия случай нещата не опират до това какво ще прецените и дали ще направите нещо, а задължителна процедура на действия и мерки, целящи максимално отдалечаване момента на кастрация на кучката. Успех.

А не е ли малка за заплождане, и въпреки всички усилия няма да има трайно излекуване и пак ще се наложи кастрация,така ли? А има ли някакъв риск, след като се заплоди да речем, не е ли по- добре сега да се кастрира,след като  процеса ще се възобнови  и всичко пак ще се повтори,или пък ще оздравее напълно след това лечение?

#126 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 July 2008 - 12:45 PM

Това лечение се провежда само ако ще се цели заплождане. Добре е да се заплоди още на следващото разгонване. Ако не се заплоди, вероятно пак ще развие пиометра. Медкаментозно лечение може да има и ако не е възможна хирургия по някаква причина.

#127 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 July 2008 - 07:48 PM

Днес бяхме отново на ехограф и на консултация в Св. Св. Дамян и Козма, при ехографист и рентгенолога Д-р Иванова и ветеринарния лекар Д-р Иванов. Д-р Иванова ни бе препоръчана от много места като много добър и опитен диагностик.

Положението на Арма има значително подобрение от неделя насам! В неделя левия й рог беше 17мм, а днес е 10,8мм! Десния е 10мм. И в двата почти няма останал секрет. Чуканчето е чисто, няма нищо.

Препоръчаха ни да продължим с антибиотика още 10-12 дни (както казаха и нашите в Бест Вет) и да сложим и още една доза Ализин, за да се затворят след това нещата. Ализина трябва да й го сложим в понеделник (по схема се пада 15ти ден от започването на курса).

Разбира се, казаха при следващото разгонване да я заплодим. Би трябвало то да си е след нормално време, без да подрани.

Арма на 12.08 става на една годинка, ако се разгони на +- година и половина, няма да има проблем да се заплоди, говорих и с клуба ни.

Поздрави!
User's Signature

Качена снимка

#128 Потребителят е офлайн   саса Икона

Публикувано: 20 November 2008 - 04:11 PM

Преди 14 дни водих на ветеринар кучето си /каракачанка /,който постави диагноза пиомтра.Назначи и антибиотик 10 дни от който нямаше резултат.Следваща стъпка-кастрация-като ми беше обяснено,че операцията е рутинна.Оставих кучето си в 15 часа,в17и30 си го прибрах,като стриктно спазих инструкциите на доктора.За съжаление в 20 часа кучето ми почина.Доктора ми предложи аутопсия,която аз отказах.Ще ви бъда благодарна ако можете да ми изредите причини които водят до този фатален край.

#129 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 November 2008 - 04:37 PM

Бъбречна недостатъчност, чернодробна интоксикация, кръвоизлив, сърдечен арест и много други, но най-точно би показала аутопсията.
User's Signature

#130 Потребителят е офлайн   саса Икона

Публикувано: 21 November 2008 - 04:28 PM

Благодаря д-р Коко!Ако все пак кучето ми беше оживяло,щеше ли да има някакви трайни увреждания,като имате в предвид ,че това което бяха извадили от нея беше огромно по думите на доктора?

#131 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 November 2008 - 07:19 PM

Цитат

Благодаря д-р Коко!Ако все пак кучето ми беше оживяло,щеше ли да има някакви трайни увреждания,като имате в предвид ,че това което бяха извадили от нея беше огромно по думите на доктора?

Като изключим кръвоизлива и сърдечния арест другите увреждания кучето ви е имало ПРЕДИ операцията за да има такива фатални последици след намесата. След такава операция обикновено неблагоприятни последици и увреждания не настъпват с изключение на вторичен периферен хипоадренокортицицизъм /рядко/ и вторична слабост на сфинктера на пикочния мехур /също рядко/.
User's Signature

#132 Потребителят е офлайн   wendy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2009 - 09:44 AM

Искам да попитам. Ако ехографа покаже, че няма гной, може ли диагнозата пак да е пиометра? Няма и видими симптоми, но котката ми има запек и е с повишени лефкоцити. Имаше температура и и биеха пенецелин депо. До колкото знам, той е най-неподходящия за пиометра. Докато и се биеше не искаше да яде и да пие вода. На втория ден плачеше като при раждане. Ветринарят отказа да сподели с какво я лекува. Накрая майка ми го принуди да каже. Спряхме антибиотика. Започнахме компреси и нещата са значително по-добре. Съживи се. Според баща ми (гинеколог) няма начин да е пиометра, но той е човешки доктор. Вие как мислите?
User's Signature

Tурската ангора е единствената котка с чувство за хумор!
При вида на Невските Маскарадни котки, все още никой не е успял да скрие възхищението си!

http://bendidas.com/

#133 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 February 2009 - 04:24 PM

Мисля да ви помоля да ме научите какво е това лечение с компресите, щото аз признавам си не го знам.
User's Signature

#134 Потребителят е офлайн   wendy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2009 - 04:31 PM

Врата и беше син и на буци, затова са компресите.
User's Signature

При вида на Невските Маскарадни котки, все още никой не е успял да скрие възхищението си!

#135 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 February 2009 - 07:20 PM

Бихте ли попитали баща си какво общо има проблем на врата с пиометра? Пишете в тази тема, задавате въпрос относно диагнозата, а се оказва, че животното ви е имало съвсем друг проблем.
User's Signature

#136 Потребителят е офлайн   wendy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2009 - 07:48 PM

Ходих при друг вет и се оказа, че котката ми се разгонва. Моят вет и беше дал диагноза пиометра. ;D
Понеже говорим за пиометра, баща ми има опит в лекуването и, а повечето вет-ове сте касапи.
User's Signature

#137 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 February 2009 - 08:21 PM

Добре, а какво общо има разгонването с посиняването на врата и компресите. И не мисля, че баща ви смята че половия цикъл на котката и жената е един и същ и като проява и като хормонално движение.Също така не мисля, че е излекувал и една пиометра на животно. Както и на човек. Той ще ви обясни защо.
User's Signature

#138 Потребителят е офлайн   tey4e Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 February 2009 - 09:58 PM

Цитат

Ходих при друг вет и се оказа, че котката ми се разгонва. Моят вет и беше дал диагноза пиометра. ;D
Понеже говорим за пиометра, баща ми има опит в лекуването и, а повечето вет-ове сте касапи.
Като мислиш,че повечето "ветове" са касапи,защо си водиш котката при ветеринаре лекар и защо пишеш в този форум.Нямам думи просто
User's Signature

In memoriam
Качена снимка
За да си човек,бъди му приятел!

#139 Потребителят е офлайн   wendy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2009 - 10:47 PM

D-r Koko, проблема, че вет-а и беше посинил врата с въпросния пенецелин депо, ако знаехте малко повече за лекарствата и прилането им може би нямаше да питате. Да не говорим, че всички ветове го изполвате, а той може да доведе до алергичен шок, а това не се лекува (умира се). Също така не смятам да ви образовам прочетете малко повече въпроса, да има вероятност да се появи отново, но е много по-малка...
tey4e, 1-во писах повечето и сред тях има компетентни, но са много малко. Факт е котката ми имаше диагноза пиометра, а се оказа разгонена. Компетентни вет-ове.... Теб вече убедиха ли те как да им снасяш още пари, ако не са изчакай малко и само да не дойдеш на мойто мнение. У нас почти всички ветеринарни "доктори" са тъгрговци, не лекари.
User's Signature

#140 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 17 February 2009 - 08:15 AM

Точно защото знам доста за лекарствата и тяхното прилагане ви питах за този син врат. Това, че някой е поставил лекарство където не трябва и това е тъканна реакция е друг въпрос. Ела в кабинета ми и виж дали го използвам. Но ако не го намериш си затвори многознайната уста. И между другото и Тейче е лекар, който много добре разбира какви глупости говориш.
User's Signature

• (9 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни