Пиометрата - що е то и лечение
Публикувано: 28 July 2008 - 02:14 PM
Д-р Коджабашев,
можете ли да ми кажете нещо повече за простагландините? Погледнах в уикипедия, но не разбрах точно какво влияние биха могли да окажат точно те.
Между другото, установено ли точно в кои хормони отклоненията предизвикват пиометра?
Също така, при кучетата няма ли подробни на тези при хората хормонални изследвания върху определен хормон (или група хормони) и подобно изследване би ли помогнало за случая?
Сканирах ехографските снимки на Арма от вчера. Не излезнаха много добре, защото са на лъскава хартия, но ето: първата и втората
Публикувано: 28 July 2008 - 07:27 PM
Prostaglandin induces leutolysis. Has been used to treat open pyometra in animals. Use for inducing abortion has been questioned.
Oсвен това стимулират контракциите на матката и евакуирането на съдържанието в нея.
Публикувано: 29 July 2008 - 09:56 AM
Благодаря, поизясни ми се горе-долу.
Тази сутрин бяхме на вет, за да ни бият пак Ализина и Сонулокса. Преценихме, че няма смисъл да се пускат сега кръвни изследвания, защото заради антибиотика резултатите ще бъдат подвеждащи.
Попитах за простагландина и ми обясниха следното. Казаха ми, че наистина обикновено има добър "евакуиращ" ефект втакива случаи, но и че има много странични ефекти- при такова третиране се поставяли три дози, кучето се чувствало зле, обикновено с повръщане, разстройство и много слюнкоотделяне. Също така ми казаха, че простагландина ще предизвика веднага след това ново разгонване и заплождането е като цяло задължително при това разгонване. Иначе, потвърдиха, че е едва ли не почти сигурно, че ще има ефект върху пиометрата.
Ако следващото й разгонване си е нормално, след около 6м и се прецени, че тя като възраст и състояние би могла да се заплоди тогава, има теоритичната вероятност да имам възможността да го направя (ако се прецени, че тя е подходяща за разплод!).
Но ако разгонването ще и бъде съвсем скоро... нито ще имам физическата възможност и времето (и двамата с приятеля ми работим на пълен работен ден, няма ни вкъщи между 9 и 19ч. В работата, на която съм в момента, не мисля, че мога да си взема 2мес отпуска или да работя на половин ден) да я заплодим, нито мисля, че е достатъчно голяма за това....
В крайна сметка се разбрахме да продължим с антибиотика (утре по принцип ще бъде 10ти ден) и в петък пак да я видим на ехограф. Междувременно мисля утре например да я заведа и при друг специалист за консултация и ехограф.
Публикувано: 29 July 2008 - 07:52 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 30 July 2008 - 11:08 AM
Цитат
А не е ли малка за заплождане, и въпреки всички усилия няма да има трайно излекуване и пак ще се наложи кастрация,така ли? А има ли някакъв риск, след като се заплоди да речем, не е ли по- добре сега да се кастрира,след като процеса ще се възобнови и всичко пак ще се повтори,или пък ще оздравее напълно след това лечение?
Публикувано: 30 July 2008 - 07:48 PM
Положението на Арма има значително подобрение от неделя насам! В неделя левия й рог беше 17мм, а днес е 10,8мм! Десния е 10мм. И в двата почти няма останал секрет. Чуканчето е чисто, няма нищо.
Препоръчаха ни да продължим с антибиотика още 10-12 дни (както казаха и нашите в Бест Вет) и да сложим и още една доза Ализин, за да се затворят след това нещата. Ализина трябва да й го сложим в понеделник (по схема се пада 15ти ден от започването на курса).
Разбира се, казаха при следващото разгонване да я заплодим. Би трябвало то да си е след нормално време, без да подрани.
Арма на 12.08 става на една годинка, ако се разгони на +- година и половина, няма да има проблем да се заплоди, говорих и с клуба ни.
Поздрави!
Публикувано: 20 November 2008 - 04:11 PM
Публикувано: 20 November 2008 - 04:37 PM

Публикувано: 21 November 2008 - 07:19 PM
Цитат
Като изключим кръвоизлива и сърдечния арест другите увреждания кучето ви е имало ПРЕДИ операцията за да има такива фатални последици след намесата. След такава операция обикновено неблагоприятни последици и увреждания не настъпват с изключение на вторичен периферен хипоадренокортицицизъм /рядко/ и вторична слабост на сфинктера на пикочния мехур /също рядко/.

Публикувано: 16 February 2009 - 09:44 AM

Tурската ангора е единствената котка с чувство за хумор!
При вида на Невските Маскарадни котки, все още никой не е успял да скрие възхищението си!
http://bendidas.com/
Публикувано: 16 February 2009 - 04:31 PM

При вида на Невските Маскарадни котки, все още никой не е успял да скрие възхищението си!
Публикувано: 16 February 2009 - 07:20 PM

Публикувано: 16 February 2009 - 07:48 PM
Понеже говорим за пиометра, баща ми има опит в лекуването и, а повечето вет-ове сте касапи.

Публикувано: 16 February 2009 - 08:21 PM

Публикувано: 16 February 2009 - 09:58 PM
Цитат
Понеже говорим за пиометра, баща ми има опит в лекуването и, а повечето вет-ове сте касапи.

In memoriam

За да си човек,бъди му приятел!
Публикувано: 16 February 2009 - 10:47 PM
tey4e, 1-во писах повечето и сред тях има компетентни, но са много малко. Факт е котката ми имаше диагноза пиометра, а се оказа разгонена. Компетентни вет-ове.... Теб вече убедиха ли те как да им снасяш още пари, ако не са изчакай малко и само да не дойдеш на мойто мнение. У нас почти всички ветеринарни "доктори" са тъгрговци, не лекари.

Публикувано: 17 February 2009 - 08:15 AM