Немското овчарско куче
Публикувано: 15 November 2005 - 10:32 AM
Публикувано: 16 November 2005 - 08:39 PM
Всичко зависи от това доколко го мързи стопанина/водача/ на кучето да се грижи за едно НОК.При нас в Младост 2 съм виждал един тип който си караше джипа по поляните а кучето му НОК/много добре изглеждаше/ тичаше зад колата за тренировка.Малко ме дразнеше това но все пак сигурно това е добра тренировка.Моето куче Наго изминава на ден не по-малко от 5км+игра с други кучета а като съм на работа по 13-14.Мисля че е недостатъчно.Аз също го гледам в апартамент и за него има отделен 1 балкон/незакрит.Просто трябва НОК да се движи много....според мен минимум 20км дневно.Много ми се ще г-н Атанасов и Таня да дадат своето мнение относно продължителността на разходките за едно НОК
Публикувано: 16 November 2005 - 09:54 PM
Цитат
Всичко зависи от това доколко го мързи стопанина/водача/ на кучето да се грижи за едно НОК.При нас в Младост 2 съм виждал един тип който си караше джипа по поляните а кучето му НОК/много добре изглеждаше/ тичаше зад колата за тренировка.Малко ме дразнеше това но все пак сигурно това е добра тренировка.Моето куче Наго изминава на ден не по-малко от 5км+игра с други кучета а като съм на работа по 13-14.Мисля че е недостатъчно.Аз също го гледам в апартамент и за него има отделен 1 балкон/незакрит.Просто трябва НОК да се движи много....според мен минимум 20км дневно.Много ми се ще г-н Атанасов и Таня да дадат своето мнение относно продължителността на разходките за едно НОК
Здравейте,
Един от най-неподходящите начини за натоварване на немското овчарско куче чрез тичане е, когато го принуждаваме да гони моторно превозно средство (случаят с джипа). Причината е, че при този начин на тренировка, кучето получава необходимото му физическо натоварване но променя природата на естествения си ход (бяг), който е заложен в стандарта нисък приземен тръс.
Когато стопанина не може да издържи на дълго физическо натоварване (бягане) или на темпото, с което кучето бяга, може да използва велосипед, но кучето задължително трябва да е свързано с него или като го държи за повода или като го е прикачил към велосипеда със специална за целта пружина (продават се вече и в България). По този начин винаги ще може да се наблюдава и при необходимост коригира както темпото на бягане, така и типът на бягане.
Когато кучето се извежда на разходка пеш, е добре първоначално да се остави да се натича на воля. Независимо дали ще е бърз тръс, галоп, кариер, подскачания и т. н. Добър вариант е, ако е в компанията на други, познати на него кучета, с които да се налудува. В този момент на свободно бягане се отработват и някои прийоми от обучението апортиране, раздразване да хапе, различни движения, команди, заставане в стойка и т. н. Но най-важното остава целенасоченото контролирано бягане в лек приземен тръс (който може и да се ускорява, но задължително само в тръс). Говаря за НОК спортно куче (SchH 1-3), а не за трениране на куче, използвано за полицейска работа. Там темпото и маниера на бягане задължително трябва да се променят, защото това куче ще трябва да гони, да настига и да неутрализира. Може някой да опонира, че и при Шутцхунд има елементи на гонене, настигане и неутрализиране. Да, това е така, но кучето върши всичко това подчинявайки се на природния си стремеж и ниво на агресивност. Иначе всички знаете какви са изискванията в изложбения ринг и по колко много се бяга на една сериозна изложба за определяне на разплодните шампиони на породата.
Колкото до това колко километра трябва да се изминават, правилникат за определяне на издържливостта изисква 25 км, така че според мене това е минимумът.
Горният абзац не трябва да обезкуражава тези, които по една или друга причина не могат да спазват посоченото. Но никога не трябва да се забравя, че НОК е куче за работа и то наистина трябва да работи. Иначе го превръщаме в обикновен домашен любимец, чиято стойност няма да бъде по-голяма от стойността на всички онези декорации, които се отглеждат само за задоволяване снобизма на стопаните им.
Николай Атанасов
http://www.cynology.info
Публикувано: 16 November 2005 - 10:04 PM
Публикувано: 17 November 2005 - 12:12 AM
А аз имах именно това предвид с "блока" и "къща с двор" - стопани, които нямат много време да отделят необходимото на НОК, по-добре да не го затварят в апартамент!!! То и в двор да е даже, пак му трябват големи и гълги разходки, но поне ще може да се движи свободно из двора - по-различно е, отколкото да се върти м/у 4-ри стени! Така мисля!

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека
Публикувано: 17 November 2005 - 06:51 AM
Цитат
А аз имах именно това предвид с "блока" и "къща с двор" - стопани, които нямат много време да отделят необходимото на НОК, по-добре да не го затварят в апартамент!!! То и в двор да е даже, пак му трябват големи и гълги разходки, но поне ще може да се движи свободно из двора - по-различно е, отколкото да се върти м/у 4-ри стени! Така мисля!
Здравейте,
Подобни системи се използват и в коневъдството, когато тренингът не трябва да се пропуска поради фактори, които не позволяват в момента да се извърши по естествен начин. Както виждате, над снимката съм поставил надпис: "И това е вариант". Това ще рече, че уредът замества, но съвсем не дава това, от което НОК се нуждае.
Поздрави,
Николай Атанасов
Публикувано: 17 November 2005 - 10:54 AM
и започва мъката ...
между другото найс днес има месечен ден cheers прави 4 месеца b)
Публикувано: 18 November 2005 - 08:59 AM
Публикувано: 18 November 2005 - 11:21 AM
Цитат
Здравейте,
Не съм ендокринолог и не претендирам за абсолютна компетентност по повдигнатия от Вас въпрос. Единственото, което мога да кажа е, че за да твърди вашият лекар, че кучето е с болни надбъбреци /или нещо подобно/ много по-вероятно е да е третирано с кортикостероиди, които се образуват именно в надбъбречните жлези и при всяка една аномалия /завишаване на дозата изкуствено или непълноценна функционалност на жлезите/ започват болестни изменения с тежки последици и особено /както е във Вашия случай/ на крайниците. Кортикостероидите имат свойството "да размекват" костите. Това е може би една от причините кучето Ви да е станало "меко и гъвкаво". Много по-вероятно е не да са му били болни всички стави /интересно как лекарят го е преценил/, а да са се увредили от хормоно-терапията.
Едно от най-неразумните решения е приемането на хормони, колкото и някой да ви съветва, че това оправя нещата.
Вярно е, хормоналното лечение има своето достойно и заслужено място по отношение на много заболявания, но никога не се изписва така "с лека ръка" и задължително след съответните изследвания от Ендокринолог.
В рамките на моята компетентност, повече не се сещам какво мога да Ви кажа. Нека се намесят лекарите.
Поздрави,
Николай Атанасов
Публикувано: 18 November 2005 - 02:06 PM
Цитат
Възможно е да познавам въпросния лекар, но така не мога да се сетя. Само едно мога да гарантирам - аз познавам много ветеринарни лекари и хабилитирани и не хабилитирани, и кадърни и некадърни, но НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ не е Ендокринолог.
Много е лошо, когато някой "си надскача боя", вместо да каже, че нивото му на компетентност е до тук и ако наистина е етичен, да Ви помогне като Ви насочи към съответното лице /ако знае такова/.
Поздрави,
Николай Атанасов
Публикувано: 18 November 2005 - 03:37 PM
Цитат
Предполагам сте разбрал моите принципи.
Аз не контактувам с хора, които не са се представили и фигурират във форума под всевъзможни измислени имена. Моля Ви, не искам да Ви обидя с това, но единствената причина, поради която Ви отговорих бе, че се засяга тема, която може да навреди и на други хора, а това ме кара да не се чувствам безразличен.
Бих отговорил на всяко едно Ваше писмо или запитване /ако е в рамките на компетентността ми/ само и единствено, ако зная кой сте Вие.
Поздрави и на настоящия етап до тук !!!
Николай Атанасов