Немското овчарско куче
Публикувано: 17 December 2005 - 07:42 PM
Публикувано: 17 December 2005 - 07:45 PM

Публикувано: 17 December 2005 - 09:04 PM
Цитат
Моля,те да пишеш тук или на лични как се е раzвило събранието angelpik
Благодаря ти,предварително BEER
Днес бе избран нов Управителен съвет на ОНОК.
Председател - Венелин Динчев от Пловдив
Зам.председател - Мариана Ал Кюрди от София
Отговорник по селекция - Михаил Василев от Пазарджик
Отговорник по обучение - Иван Танев от София
Касиер и главен секретар - Васил Миланов от Пловдив
Да им пожелаем успешна работа victoryVVV

http://www.karakacha...forum/index.php
"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"
Arthur Schopenhauer /1788-1860/
Публикувано: 17 December 2005 - 10:05 PM
Публикувано: 17 December 2005 - 10:11 PM
Цитат
Абсолютно съм съгласен с вас и Вие сте прав по отношение на всичко казано. Някъде из форума бях писал по темата.
Не можем да сравняваме спортното Шутцхунд куче с истински полицейското куче.
Методиките за обучение на полицейски кучета са различни от тези за обучение на спортни кучета.
Аз тествам за изстрел с пистолет 6 мм. Преди използвах 9 мм, но кучетата се плашат от него. Това е тема за друг разговор. По принцип Шутцхунд кучетата се тестват с пистолет 6 мм. Исключително недостатъчен слаб изстрел.
Също бях писал за нещо на което лично съм присъствал. Срещу кучето се стреляше с картечница с халосни патрони, но то не прекрати атаката си. Дори, когато след това го огледахме, то имаше леки обгаряния на космената покривка от огъня, излизащ от дулото.
Публикувано: 17 December 2005 - 10:14 PM
Цитат
Аналогична е работата и на т. н. санитарни кучета. Но всички те са предимно военни кучета, а не полицейски. За спортни в слручая въобще няма място да се говори.
Публикувано: 17 December 2005 - 10:20 PM
Пък всеки който иска да го приучи да остава безразлично към изстрели,може да се възползва сега около Коледа и Нова година /пиратките/ хахаха...
Публикувано: 17 December 2005 - 10:26 PM
Цитат
Пък всеки който иска да го приучи да остава безразлично към изстрели,може да се възползва сега около Коледа и Нова година /пиратките/ хахаха...
Да, породата се разваля и това е от около 10-15 години, защото се започна борба на интереси, причупени предимно през комерсиализма. както виждате не напразно в момента Малиноа , е напът изцяло да измести НОК. И най-печалното е, че и в самата Германия в момента като по-качествено за работа куче се приема Малиноа. Това е голям удар върху чувството за национална гордост на германците.
Последните две ръководства на самата организация за НОК в Германия също се оказаха крайно неудачни като ръководители, като селекционери, като радетели на делото на Щефаниц.
Това е много дълга тема, а и в крайна сметка да не ровим публично в кухнята на SV.
НОК в момента е на кръстопът и то стои на този кръстопът вече доста години. Кой, как и до колко сполучливо ще го изведе от тази патова ситуация- не мога да кажа, но нещата не са на добре.
Публикувано: 17 December 2005 - 10:41 PM
Цитат
Цитат
Абсолютно съм съгласен с вас и Вие сте прав по отношение на всичко казано. Някъде из форума бях писал по темата.
Не можем да сравняваме спортното Шутцхунд куче с истински полицейското куче.
Методиките за обучение на полицейски кучета са различни от тези за обучение на спортни кучета.
Аз тествам за изстрел с пистолет 6 мм. Преди използвах 9 мм, но кучетата се плашат от него. Това е тема за друг разговор. По принцип Шутцхунд кучетата се тестват с пистолет 6 мм. Исключително недостатъчен слаб изстрел.
Също бях писал за нещо на което лично съм присъствал. Срещу кучето се стреляше с картечница с халосни патрони, но то не прекрати атаката си. Дори, когато след това го огледахме, то имаше леки обгаряния на космената покривка от огъня, излизащ от дулото.
Именно....няма как да се сравняват спортното куче с полицейското куче именно,zащото всяко от тях си има определена цел а т.е. спортна и полицейска.
В противен случай ако всики НОК бяха обучени по полицейски стандарт,то НОК нямаше да е най~раzспространената,а една от най~редките породи на света.
Ако някой още не е раzбрал таzи порода е толкова популярна именно zаради многостранноста си,а не само zаради това,че е полицейско куче.
Да не zабраяме все пак,че това е овчарско куче,куче водач zа слепи и инвалиди,следотърсач,куче zа наркотици,zа бомби....а в последно време и куче лечител помагайки на психически болни хора да преодолетят страховете и проблемите си.
МИЛИ,хора....zнам,че zрелищата са zаложени в кравтта ви,но zамислете се,че ако НОК освен агресия и добро хапене не умееше друго нямаше породата да се раzвие до тоzи етап на който е сега.
Много е просто както има спортни коли,така има и комбита който могат да бъдат бърzи,да преминат почти всякакъв терен и т.н.....
Публикувано: 17 December 2005 - 10:45 PM
Цитат
Ще си позволя да Веи предоставя част от мой материал от книгата ми "В Света на Немското Овчарско Куче". Ако я имате бихте прочел повече от предложеното тук.
Става дума за използването на кучетата в различни дейност и най-вече - военни:
Началото на военното кучевъдство се поставя в Германия през 1884 г.
По данни на E. Schneider-Leyer (1956 г.) по време на Първата световна война в немската армия се водят на отчет тридесет хиляди обучени кучета.
През 1914 г. в белгийската армия кучетата са двеста и петдесет, а в английската - сто.
Във Франция към края на войната броят им е около десет хиляди.
След приключване на Първата световна война едно от задълженията на победена Германия е да предаде на държавите победителки няколко хиляди служебни кучета.
В Русия първите опити за използване на кучета при работа по следа се провеждат още през 1850 г., но обучение в по-широк мащаб започва през 1906 г.
През 1908 г. се създава Общество за поощрение и прилагане на кучетата в полицейската и стражева работа. В началото Обществото се състои от няколко жандармеристи, полицейски служители и висши чиновници. Само за шест години членовете му се увеличават на няколко стотин души. До 1911 г. благодарение на споменатата организация в повече от шестдесет града на Русия се появяват кучета за следова и обходно-стражева работа.
През 1912 г. в измаиловския гвардейски полк се организира първия в Русия развъдник за военни кучета.
През 1933 г. се приема решение за използване на кучетата за взривяване на танкове, а от 1940 г. започва обучението им за разкриване на мини.
От зимата на 1941-1942 г. по много от фронтовете на съветската армия действат кучешки впрягове за извличане на ранени от бойното поле. Само за три месеца шестнадесети впрегатен отряд извозва 1729 тежко ранени войници и доставя 20 тона боеприпаси и медикаменти за предната позиция.
За периода януари-август на 1944 г. по фронтовете на съветската армия с помощта на кучета са доставени 5860 тона различни товари. За по-малко от два месеца, благодарение на кучетата, са обезвредени 381 минни полета, 85 850 мини от различен тип, 3089 фугасни бомби. Прочистени са от мини 783 км пътища.
В началото на 1944 г. в съветската армия се водят на отчет шестдесет хиляди кучета.
Кучетата са незаменими помощници при разкриване на затрупани хора от лавини. Монасите от манастира Сен Бернар в Алпите ги използват за тази цел още през XIII - XIV век. Понастоящем като лавинари се използват предимно немски овчарски кучета. На площ от 10 000 м2 група от двадесет спасители открива затрупан човек за четири часа, докато добре обученото немско овчарско куче - само за дванадесет минути. Връх на работата при немските овчарски кучета лавинари е тяхната абсолютна самостоятелност при проработване на недостъпни райони: Кучетата се спускат с хеликоптер в района на лавинното свлачище. Към нашийниците им са прикрепени радиопредаватели. При откриване на затрупан човек подават сигнал, който се прихваща от приемниците на намиращите се в хеликоптера спасители и те се спускат, за да пристъпят към разравяне. Немските овчарски кучета са незаменими и при откриване на затрупани от природни бедствия.
Опитите за използване на кучетата като водачи на изгубили зрението си хора датират от Средновековието. В нюрнбергската катедрала Свети Себалдус има стенопис от 1465 г., на който е изобразен движещ се по улица сляп човек, воден от куче. Дейността на кучетата, водачи на слепи, придобива широк размах в Германия след края на Първата световна война. По късно се създават школи в Швейцария, САЩ, Великобритания. В наши дни работата по обучение на кучета, водачи на слепи, се води с успех в Полша, Чехия, Германия, Италия.
Още през първата половина на 20 век в Германия започва работа за използване на немските овчарски кучета да откриват престъпници по законсервирани миризми (одорология). Ако на мястото на престъплението се намери макар и незначителен предмет от предполагаемия престъпник, този предмет се поставя в специален, херметически затворен съд и се съхранява в т. нар. одорологична банка. Ако след време бъдат арестувани лица и има съмнение, че между тях е и престъпникът, от когото се съхранява предмет в одорологичната банка, на кучето се предоставя да подуши миризмата на предмета, след което се пуска в стаята където са наредени престъпниците. Без колебание кучето застава пред този, чиято миризма съвпада с миризмата на законсервирания предмет. Разбира се, поднесеното като информация в тези редове е бегло и съвсем не дава реална представа за тази висша дейност по обучението и използването на немските овчарски кучета.
През 1962 г. проф. Арно Кахма от Финландия предлага методика за обучение на кучета за разкриване на полезни изкопаеми. След три години, по време на пробните изпитания, на площ от 3 км2 обучено немско овчарско куче открива 1330 минерала, а специалистът-геолог за същото време - едва 270 минерала.
Николай Атанасов - 1998 г.
Публикувано: 17 December 2005 - 10:49 PM
Последните две ръководства на самата организация за НОК в Германия също се оказаха крайно неудачни като ръководители, като селекционери, като радетели на делото на Щефаниц.
Това е много дълга тема, а и в крайна сметка да не ровим публично в кухнята на SV.
НОК в момента е на кръстопът и то стои на този кръстопът вече доста години. Кой, как и до колко сполучливо ще го изведе от тази патова ситуация- не мога да кажа, но нещата не са на добре.
Говориш zа всичко така все едно раzкаzваш как баба ти е иzпекла палачинки....сажелявам,но все пак дълбоко се съмнявам,че си на ТИ с УС в Германия и видиш ли сега клюките от кухнята на големите.
Айде да не се опитваме да оправим и пречупим целият свят или света на НОК по типичният ни Български начин....може да пишеш фермани ако искаш,фактите са обаче други...качествени кучета тук се рацдат и то постоянно,породата никак не е на кръстопът...ако говориш zа работни и иzложбенни кучета спести си го...
Таzобедренната дисплаzия е докаzано,че не е от днес или вчера и новият тип НОК няма нищо общо с чистотата на zаболяване.
Преди 100 години обаче никой не е иzследвал НОК zа ТД или ЛД и zа това данните zа zаболяли кучета са много по~оскъдни от теzи на днешно време,освен това броят на кучетата от породата zа таzи 100 год е нарастнал поголомно,нормално е сред тях да има повече болни или с дефекти...логично е,ама zащо ли говоря zа логика тука n)
Публикувано: 17 December 2005 - 10:53 PM
И аz ще си поzволя да те помоля да си приzнаеш от кой иzточнице е сглобявана книгата която е един вид сборник от раzлични материали с раzлични иzточници,а не да си преписваме сега геройства,че току виж и аz съм станала автор на бестселър на НОК...
Публикувано: 17 December 2005 - 10:56 PM
За одорологията знам,когато ме убочаваха за водач....дори гледах много добър видео материал....
Мик,просто мен ме интересува това което е свурзано с работата ми,а именно следа,задържане,претърсване на местност и т.н.
И ПРЕСТАНЕТЕ С ТЕЗИ ДРЯЗГИ ЗА АВТОРСТВО......ВАЖНО Е ДА Е ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ
Публикувано: 17 December 2005 - 10:58 PM
Цитат
Е,неzнам така като чета написаното то тебе,дай да наврем всички НОК по полицейските отделения или Граничните служби и това да стане недостижимо куче zа обикновенният човек който няма нужда да се докаzва чреz пищова си n)
НОК преди всичко е едно универсално куче,а не zвяр съzдаден zа хапане,събудете се....
Малиноа може да хапе добре,но няма нито търпението нито уравновесеността на НОК zа да бъде куче водач на слепи или бомбо търсач и т.н.
Ми,след като търсите само хапане,хората са иzмислили Малиноа,хапе до припадък...но до там,няма нищо повече от това.
Публикувано: 17 December 2005 - 11:02 PM
Ако имаш НОК което не отговаря на иzискванията ти и не работи така както си представяш и желаеш,то проблемът сигурна съм не е в кучето,а в подходът...начинът на обучение,средата в която то живее.Да не zабравяме,че от всяко дърво не става свирка...Иначе всички бихме били поне преzиденти.
Публикувано: 17 December 2005 - 11:18 PM
Цитат
Пък като искаш куче за домашен любимец,за галене и глезене се ориентирай към по-подходяща порода.
Никак не се zаяждам,но не обичам едностранното мислене като принцип.
Неzня ти дали,но аz съм виждала и виждам и смея та твърдя,че притежавам отлично работещо НОК,което освен на полигонът е отлично и по екстериорните иzложби.
Публикувано: 17 December 2005 - 11:49 PM
EDIT castor : И за Вас се отнася.