arolins, ужасно съжалявам за кучето Ви! Много ми е мъчно, моите съболезнования!
Подкрепям всички недоволни от ЦВК и отдавна се каня да пиша по темата.
Миналото лято, когато нашият вет лекар отсъстваше от София, ми се наложи да заведа женската си от породата немски дог в ЦВК за ултразвуково изследавне, тъй като забелязах кръв в урината. Кръвта беше много, със съпруга ми се притеснихме и попаднахме на нощната смяна.
Пое ни за ултразвук младо момче, което ме попита защо коремът на кучката ни е бръснат. Тук искам да изясня, че гледам немски догове от 1986 година, досега съм имала 6 такива кучета и съм Секретар на клуб Немски дог от 1999 година.Тоест виждала съм наистина МНОГО такива кучета. Обясних на момчето, че коремът на кучката ни не е бръснат и то пак попита защо тогава е олисял. Пак обясних, че договете, както и повечето късокосмести, нямат козина по коремите. Момчето обаче си остана недоверчиво!!! Направи доста обидната забалежка "Горкото кученце..." Тоест какви невежи стопани сме. Сега вече ми е смешно, когато разказвам. Не знам това момче как и какво е зъвършило, дали и колко кучета е виждало. Трябваше да направи ултразвук - предполага се добра подготовка, нали?
Отложихме прегледа за сутринта, защото кучката беше неспокойна, а нямали достатъчно хора, за да я държат да не мърда.
На сутринта заявиха, че ще й сложат "успокоително", иначе не може да се направи ултразвук и ние се съгласихме - искахме да се постави диагноза и да почнем лечение. Установиха камъни в пикочния мехур. После се оказа, че на кучето ни е сложено не "успокоително", а доста силна упойка. Нямаше да се съглася, ако знаех, че е упойка.
При всяко ходене в ЦВК, първото което винаги ме предупреждаваха, е че ще бъде "МНОГО СКЪПО", това ни повтаряха непрекъснато, тоест акцентира се на парите, а не на лечението и спасяването на кучето при спешен случай. Звучеше като, ако нямате пари, не идвайте тук!
Започнахме лечение на камъни, според тяхната диагноза. В друга клиника.
След известно време пак се наложи да ползваме нощната им смяна, защото състоянието на кучката една вечер се влоши. Чакахме около час и половина, без някой да ни обърне внимание. После казаха, че не сме спешен случай и е по-добре да дойдем сутринта. Не отказаха да ни приемат, но трябвало мнооооого да чакаме.
Тръгнахме си естествено. Оказа се, че диагнозата поставена от тях, не е камъни в бъбреците, а анаплазмоза. Понякога като симптом на това заболяване има кръв в урината - паразитът атакува червените кръвни клетки, убива ги и те се изхвърлят с урината /това го научих от чуждестранни сайтове в интернет много по-късно./
Кучката почина скоро след това от усложнения на анаплазмозата.
Не обвинявам клиниката за смъртта на кучето си. Сама съм си виновна, че се доверих на тяхното мнение и продължих да ходя там, въпреки че от самото начало беше ясно, че моделът там не е в полза на пациентите - "първо паричките, после може и да ви лекуваме". Но ако тяхната неправилна диагноза не ни беше заблудила, кучката можеше още да е жива.
Не съм убедена в професионализма на персонала там, защото поставят печалбата преди лечението. Възмутена съм от обидното отношенение към хората, които им ПЛАЩАТ доста солидни суми. Обидена съм от мутренското отношение. Жалко е, защото там сигурно работят и добри лекари.
По отношение на конкуренцията - тези са неконкурентоспособни - НЕ СТАВАТ, докато не си обърнат модела!
Поздрави!