Dog.bg Форуми : Кучето налита на всичко

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кучето налита на всичко Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   rejo Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 25 February 2014 - 08:17 PM

Здравейте!Не е особено подходящо заглавието на темата,пояснявам,че кучето ми(да го нарека безпородно с кръв на хъски,нок и др.) налита на всичко що се движи(кучета,познати,а на хора от семейството не "посяга") в как да кажа,сексуален смисъл.До колкото четох това е,защото доминира над въпросната животинка,човек и прочие,но вече ме съмнява,че това е само от доминантност.Та може ли едно куче да се опитва да доминира над всички?Бях известно време в чужбина,за Реджи се грижеха родителите ми,той проявяваше тия навици и преди да замина,но не чак как да кажа,масово!След се върнах окончателно, започнах да се занимавам с него,имахме известни "неизправности" във възпитанието,но с повече упоритост изяснихме нещата между мен и него.От както съм тук и го разхождам,гледам да се социализира постепенно,защото проявява агресия все още към минувачи,които минават твърде близо,правят по резки движения или по какъвто и да е начин според него го заплашват.Знам кога ще се нахвърли на някого,защото си го нарочва от разстояние и коригирам това му поведение,постепенно виждам и резултат,че не толкова минувачи му правят впечатление както в началото на "социализацията".Вярвам,че ще разбере с времето,че никой не го заплашва и т.н.Не това е проблемът ни де,просто разказах и тази част,за да си имате на представа обичайното поведение на кучето за момента,а и знам ли и това може да има значение за същинския ни проблем.
Ще започна по същество.Тъй като го разхождам с приятели и кучетата им,като за начало той започна да налита на тях и на кучетата,бе изобщо който хване.Може да звучи смешно,но положението направо за мен е трагично.Той не си играе с кучетата,ами се опитва да ги "качи",дори те да са пекинези да речем.Не може да вървим дори,той не върви ако другото куче,което е нарочил не върви.Ако вървя малко по напред примерно той на всяка крачка се обръща и се дърпа към тях.Пускаме ги на една поляна,той се залепя за някое куче и всячески се опитва да го качи,не гони топка,не си играе с кучета,той си нарочва някое и се опитва да го "обладае".Ако не дай си боже на другото куче съвсем обяснимо му писне и изръмжи моя скача да се бие и така се стига и дори до ожесточен бой,моя никога не отстъпва.Така де,как да е,разтърваме ги никога не е имало пострадали,но не знам до кога ще продължава тази чудна традиция.
Ситуация в която разхождам кучето с някой човек,който кучето просто познава,но не е от семейството е същата.Реджи си го нарочва и тогава пък му хваща крака,ако той по някакъв начин се опитва да го разкара от себе си,кучето винаги е на косъм да го нападне.Ако аз махна кучето от въпросния нарочен от него човек нищо не се случва.Ако този човек направи някое по рязко движение примерно започне да тича,а кучето е пуснато и както уж се занимава с нещо си там го подгонва с ръмжене и скача на височина опитвайки се да го захапе,за щастие инциденти още не сме имали.Когато е на повод и няма нищо интересно както при кучетата Реджи се обръща буквално на всяка крачка и опитва да го "докопа".
Ще се радвам някой с подобен проблем,не че вярвам да има куче като моето,което хваща всичко що се движи,но все пак ако може да дадете някой по-обстоен съвет,не да ме давате за пример що е безотговорен човек.

#2 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом
Публикувано: 25 February 2014 - 08:32 PM

кастрация?
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#3 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 25 February 2014 - 09:31 PM

Показване на мнениетоkoniarska, в 25 February 2014 - 08:32 PM, написа:

кастрация?

Опитайте отново ако обичате . Четете, Конярска по-внимателно и ще дадете друг отговор . Потребителят е дал много подробна информация .
Сега да не се обидите и Вие като в другия раздел ?
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#4 Потребителят е офлайн   rejo Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 25 February 2014 - 09:57 PM

До колкото четох кастрацията не би била решение на проблема с доминантността или как да го нарека,също едва ли кастрацията ще накара кучето ми да спре да се държи агресивно към познати,които правят по-резки движения и към кучета,които са се почувствали подразнени от поведението му.Не смятам,че като му "отрежат топките" ще се промени коренно.

#5 Guest_Priton_*

• Група: Гости

Публикувано: 25 February 2014 - 10:25 PM

Показване на мнениетоrejo, в 25 February 2014 - 09:57 PM, написа:

кастрацията не би била решение на проблема с доминантността

Първо, не се връзвай на некомпетентни съвети. Ефекта от кастрацията е единствено, че кучето не може да има потомство.
Избий си от главата и това за доминантността.

#6 Потребителят е офлайн   Pr07o7yp3 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2014 - 03:22 AM

НЕ осакатявай (кастрирай) кучето. В този форум на абсолютно всеки проблем се предлага кастрация.
Тези защитници на кастрацията като толкова са ЗА защо не се кастрират те. Хем рисковете за разни болести ще намалеят, хем и ще са невероятно щастливи.
Сега сериозно, аз бих кастрирал кучето си само и единствено ако проблема е животозастрашаващ и наистина това се изисква.

А по твоя проблем, не виждам да сте казали на каква възраст е кучето. До колкото съм чел след определена възраст (година, година и половина) кучетата (особено мъжките) започват да показват характер.
Според мен просто трябва да продължите да му правите забележки и с времето ще се поуспокои.

И моето куче прави неща, които ме дразнят. Най-много ме дразни примерно това, че от време на време (по време на разходка) нещо и скимва и започва да ме лае и скача пред мен сякаш нещо иска. Може би иска игра, може би нещо друго, не знам, но ме дразни. Определено обаче, след като вече доста време и правя забележка при тези изблици и й се карам, в последно време е сравнително по-спокойна. Тя все пак е на няма и 8 месеца и търси игра и внимание. В началото го смятах за сериозен проблем, но вече не и обръщам толкова внимание. Иначе това за качването върху другите кучета и моята го прави, нищо че е женска.
В началото, когато не е опознала другото куче подхожда към него спокойно. Подушват се, и като свикнат едно с друго моята започва да му се качва. Това мисля е начин да му покаже, че тя команда, както казахте - доминантност.

#7 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 26 February 2014 - 10:08 AM

Кастрацията не е панацея,то това ясно.Малко или много с намаляване на хормоните нещата могат да се успокоят,разбира се не на 100%,но и 5% да е ,пак е в помощ.Разбира се само с това не се решава проблема,ясно е ,че трябва работа с животното,но когато хормоните не бошуват нещата стават по лесно.
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   DI.KA.SA Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 February 2014 - 10:24 AM

Pr07o7yp3,хайде сега като във всеки ваш пост агитирате да не се кастрирват животните да ни напишете доводите си а аз ще напиша защо кастрирвам моите котки и кучета
женска котка
-намалям риска от рак причинен от многократното използване на хапчета против разгонване
-мъжките не ми препикават входната врата(знаете ли как мирише препикано от котарак?!!)
-няма нужда на всеки 6-7 месеца да търся дом на 2-5 котенца
-котката се чувства добре и е в цветущо здраве
мъжка котка
-няма риск д го смачка кола понеже е хукнал след поредната разгонена котка
-няма желание да бяга от къщи
-няма нужда да се бие с други котараци за вниманието на женската
-спокоен и весел e
За да не се повтарям почти същите неща важат и при кучетата,да добавя че за кастрирано куче не се плаща данък.
Ако се включат от Без Дом ще ви напишат още 50 причини За кастрацята.
Нека да чуем и вашите доводи !!

П.С Извинявам се на потребителя създал темата за спама

#9 Потребителят е офлайн   ElenaA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2014 - 10:25 AM

Осакатяване е когато кучето ти сдъвче топките на някой, да не споменавам по-кофти случаи с впоследствие ампутирани крайници, това да го кастрираш НЕ е осакатяване, а хуманно отношение към животно и поета отговорност към обществото. Pr07o7yp3 - разликата между мен и кучето е, че аз съм човек и нося отговорност, знам какво трябва и какво не трябва да правя, а кучето - не, то е моя отговорност и аз нося отговорност за това, което моето куче прави.

Ся по темата - споре мен кучето е асоциално и зле възпитано, а не доминиращо - прави каквото си иска и не знае как да се държи. след като сте пропуснали да отстраните нежеланото поведение в зародиш, мисля, че ще трябва доста да работите и няма да стане за ден-два. Според мен - повече разходки сред хора на къс повод - макс 60 см, като не му позволявате да своеволничи, на кучешката площадка на по-дълъг повод, за да може да го контролирате да не прави каквото си иска, Като се научи - пускате на по-дълъг повод, докато съвсем вдене за какво става въпрос - и, да - кастрирайте си кучето - никой няма нужда от още мелези.

Priton: попрочетете каква е функцията на тестисите - тя не е само отделяне на сперматозоиди, следователно това не е единственият ефект на кастрацията.

#10 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 26 February 2014 - 10:49 AM

Малко да допълня: тостестерона е хормона на проблема/поне така му казвам аз разговорно/ особено при мъжките,когато се отнеме голяма част от него, нещата наистина стават малко по лесни,пак казвам това не е панацея за справяне с даден проблем,но в комбинация с работа някак си всичко придобива по добър облик.Разбира се всеки стопанин сам преценява дали да кастрира или не,но ако повечето хора се опитат да не откриват топлата вода и да не дрънкат за осакатяване и т.н.,улиците нямаше да са пълни с нещастници,както и приютите, а такива теми биха били в пъти по малко.Сори за лиричното отклонение...
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2014 - 11:42 AM

Или не четете внимателно или пишете ей така, за спорта ?
Как кучето няма да скача на всичко след толкова изчерпателното откровение на автора ?
Питайте го какви грижи се полагат за него , какво означават дуничките "неизправности и корекции" (???) и като финал - да не се окаже,че никой не се е съобразявал с нуждите на кучето и не му е давал достатъчно възможност за нормално взимане на решения .

Защото не само камбанките ,даже и зъбите да премахнете на куче с такова високо и постоянно ниво на стрес , състоянието му ще остане същото .

PS. И направете разлика между скачането с цел доказване и това заради стрес .
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   ElenaA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2014 - 01:24 PM

starrkopf, извинявай, не разбрах

Цитат

Как кучето няма да скача на всичко след толкова изчерпателното откровение на автора ?

Смяташ, че кучето скача, защото авторът е изчерпателно откровен?

Цитат

Питайте го какви грижи се полагат за него , какво означават дуничките "неизправности и корекции" (???) и като финал - да не се окаже,че никой не се е съобразявал с нуждите на кучето и не му е давал достатъчно възможност за нормално взимане на решения

Мисля, че кучето си взима нормалните решения да се клати на каквото дойде, ама това едва ли е нормално за собственика...

Цитат

Защото не само камбанките ,даже и зъбите да премахнете на куче с такова високо и постоянно ниво на стрес , състоянието му ще остане същото .

Това не мисля, че някой го е препоръчал, ти от де го измъкна не знам

Цитат

Черно на бяло с думи - това си е скачане с цел клатене - за изясняване на ситуацията май трябва жив контакт

:db_046:

#13 Потребителят е офлайн   rejo Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 February 2014 - 02:17 PM

Добре,ще поясня.Кучето е на сложете го 5г.Когато бях известно време в чужбина родителите ми го държаха на верига,тъй като нашия копаел и бягал,тях пък ИЗОБЩО не ги слуша,дори когато някой от тях го държи на повод Реджи се мъчи да ги накара да го изпуснат и да си бяга с часове от тях.Върнах се преди известно време окончателно.Понеже беше живял през повечето време вързан,разбира се и разхождан,пуснех ли го някъде той започваше да бяга от мен,като разбере,че е време за прибиране,все едно си играе на гоненица(идва към мен,опитвах се да го примамя,той бягаше).Даже имам и тема мисля тук във форума точно по този проблем.Това имах предвид под "неизправност" в поведението или както съм посочил.За щастие от както съм тук кучето има заграждение и когато няма никой напълно доброволно се прибира,когато е студено седи и вкъщи,но не може да се задържи дълго вътре,див е и иска да излиза.Та искам да кажа,че проблемът с "ела тук" приключи,с упоритост от моя страна за месец се отказа да бяга щом е пуснат,дори го научих да носи предмети.
Той и като по малък си "клатеше" някой я човек,я куче,но много много рядко и без да проявява агресия ако на тях им писне и се опитат да се откопчат.Както казах на хора от семейството никога не посяга.
От както съм в България и от както го понаучих да идва по команда,което беше от изключително значение.Искам обаче и да мога го пусна на някоя поляна където е да кажа пренаселено да се натича,вместо да го мъча на повод реших да започна и да го социализирам,тоест да не се страхува от непознати и да не ги лае когато е пуснат или скача да хапе когато е на повод и някой му се стори странен.Разхождам го с приятели и кучетата им,но той иска да ги клати,на всяка крачка прави опити,буквално на всяка.Вече на мен ми писна да му казвам "не!",да се мъча да ги отърва и да внимавам да не ги захапе ей така за кеф.
Тук да обобщя,проблема не е само,че се нахвърля да на всичко живо,проблемът е,че ако му противоречат проявява агресия.

#14 Потребителят е офлайн   kuchetomrasno Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 26 February 2014 - 02:21 PM

мен ако ми налети чужд пес ще го ентаназирам ако кучето ви налита на всичко то трябва да го успакаите песа за да не нарани някой

#15 Потребителят е офлайн   ElenaA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2014 - 02:41 PM

Сега, като обяснихте и за кучето, обяснете и вие какво правите, като се пробва да клати някой или като стане агресивно. И изобщо как се държите с кучето

Иначе ви свалям шапка, че сте се нагърбили с кучето - много по-трудно е с възрастно куче и изисква много повече време.

#16 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2014 - 03:34 PM

Показване на мнениетоElenaA, в 26 February 2014 - 01:24 PM, написа:

starrkopf, извинявай, не разбрах

Цитат

Смяташ, че кучето скача, защото авторът е изчерпателно откровен?

Цитат

Питайте го какви грижи се полагат за него , какво означават дуничките "неизправности и корекции" (???) и като финал - да не се окаже,че никой не се е съобразявал с нуждите на кучето и не му е давал достатъчно възможност за нормално взимане на решения

Мисля, че кучето си взима нормалните решения да се клати на каквото дойде, ама това едва ли е нормално за собственика...

Цитат

Това не мисля, че някой го е препоръчал, ти от де го измъкна не знам

Цитат

Черно на бяло с думи - това си е скачане с цел клатене - за изясняване на ситуацията май трябва жив контакт

:db_046:

Ленче ,сега разбра ли как стоят нещата ?
Не се обиждай ,но преди да пишеш първо знай !
User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   Ev.Mink Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 February 2014 - 03:56 PM

Има един мит, че не можеш да научиш старо куче на нови номера. Така описаното куче е станало проблемно заради средата и хората, които не са знаели или не са искали да го възпитат правилно.

Когато използвате понятието за доминиращо куче се опитайте да помислите в каква конкретна ситуация каква конкретна реакция сте наблюдавали при конкретното куче - индивид. Доминиращ означава преобладаващ, т.е. кучето доминира/преобладава с някаква конкретна реакция в конкретни ситуации, които се повтарят.

Това с "качването" е силна затормозена полова реакция. Обикновено такъв тип реакция пречи на концентрацията и обучението. Може да се стигне до това, защото кучето скучае и/или не се допуска / силно се ограничава свободно да задоволи своите нужди от нови емоции, решения в ежедневието. Наблюдава се кучето и за други преобладаващи реакции и се търси такава, която да се стимулира в полезно действие и поведение, някакъв вид "работа".

" ... От цялото поведение на кучето може да се отделят следните видове реакции: хранителна, отбранителна, ориентировъчна, полова, апортировъчна, поискова, реакция на привързаност, родителска, игрова, подражателна и реакция на общуване.
Тези реакции съставят основата на живота на кучето и се използват или отчитат в практиката при обучението на кучетата ..." Източник: Преобладаващи реакции в поведението на кучето.

В описанието на автора на темата се споменава още за агресивна защитно-отбранителна реакция към непознати хора, резки шумове и движения. Необходимо е да се изясни какъв тип е тази защитна реакция - активна или пасивна? Кучето прещраква ли със зъби или само ръмжи, повдига бърни, лае? Скача ли по хората или ги облайва с настъпателни, атакуващи и последващо отстъпателни подскоци? Пасивно, активно или злобно страхливо е поведението на кучето в тази му реакция към непознати дразнители/хора? Поведението на кучето е добре да се анализира от опитен тренер - професионалист или кучкар.

"... - ОТБРАНИТЕЛНА РЕАКЦИЯ – тя дава възможност на кучето да избегне опасността. Представлява комплекс от защитни действия на кучешкия организъм, който се проявява в резултат на постоянно изменящите се условия на околната среда. Отбранителната реакция има наследствена обусловеност. При обучението на немските овчарски кучета тя има голямо значение и започва да проличава около 4-5 месечна възраст. Въпреки своята генетична база, тя се влияе от факторите на околната среда, от начините на отглеждане, от моментното състояние на кучето. Проявява се в две форми: активна и пасивна.
При немските овчарски кучета се срещат три големи, ярко разграничаващи се групи:
1. Кучета, при които отбранителната реакция в активна форма отсъства. Те не се допускат до участие в размножаване.
2. Кучета, които реагират на странични хора чрез лаене, но не правят опит да атакуват. При дразнене лаенето се засилва, но липсва характерното прещракване със зъби, показващо готовността за захапване. Отсъства и самият стремеж за схватка.
3. Кучета, при които отбранителната реакция в активна форма се характеризира с повишена агресивност. Кучетата лаят и атакуват този, който ги застрашава. При плътно доближаване до тях прещракват със зъби и издават хриптящи хъркащи звуци. Челюстите се оголват, а космената покривка по дължина на гърба и в областта на шията настръхват.
При формирането на отбранителната реакция в активна форма е необходима правилна организация при възпитателното обучение на младите кучета на възраст от два до шест месеца. В този период у младите кучета следва да се изработва и развива активност на всички двигателни реакции, като не се допуска проява на пасивност, предпазливост, боязливост и страх. В процеса на обучението е необходимо да се укрепва и усъвършенства активността у кучето, да се изработва смелост, небоязъм, умерена злоба и недоверчивост към странични хора, като се внимава да не се получат отклонения от допустимите норми. Кучетата не трябва да проявяват агресивност към спокойно стоящи хора, животни и шумови дразнители, които не засягат тяхната безопасност и не са заплаха за водачите им.
Отбранителната реакция в пасивна форма се формира при неправилна организация при възпитателното обучение на младите кучета, а също така при грубо и жестоко отношение към кучето по време на обучение и тренировка. Употребата на силни причиняващи болка дразнители изгражда пасивност, вялост, боязливост, преминаващи в стрес. Кучета, при които преобладава отбранителна реакция в пасивна форма, почти винаги са под въздействие на някакво затормозяване. Те са бавно подвижни, боят се от силни дразнители, избягват удари, крият се от неблагоприятни условия, при вида на помощника лягат на земята и се подчиняват. Когато е налице куче, показващо признаци на отбранителна реакция в пасивна форма, трябва да се констатира на какво се дължи това поведение.
Отбранителната реакция в пасивна форма може да се прояви слабо. В този случай кучетата реагират отстъпателно при оказване на атака върху тях, проявяват страх при възпроизвеждане на резки и силни шумови дразнители, но бързо се успокояват, когато непривичната ситуация се отстрани.
Злобно страхливите кучета проявяват както отстъпателни, така и атакуващи действия, които се съпровождат с ръмжене или лаене. Когато дразнителят е на разстояние, реагират агресивно-нападателно, демонстрират поведение на отбранителна реакция в активна форма. Когато дразнителят е в непосредствена близост, доминиращата реакция е отбранителна в пасивна форма.
Отбранителната реакция в пасивна форма се проявява като естествена норма на поведение при малките кученца. В определен етап от постнаталното развитие наличието на страх е нормално явление. При правилно протичане на процеса по социализация, страхът се заменя с изследователския рефлекс /стремеж към опознаване на нови ситуации и дразнители/. ..."

По описанието на кучето се разбира, че още не е преодоляло детския страх към непознати дразнители и не го е трансформирало в любопитство и интерес да нови дразнители, среда, хора, себеподобни. Необходимо е да се започне внимателно и последователно въвеждане на заучаване на основните команди за малките кученца, първоначално със "седни". Необходимо е да се внимава за прецизно изпълнение с търпение от страна на човека. И да не се прекалява със задържането в състояние на изпълнение на дадена команда, за да не се превъзбужда кучето. За разлика от малкото куче,това възрастно куче е добре да се въведе по-натоварващ физически ежедневен режим и по-малко обременяващ психически откъм дразнители. Примерно всеки ден, след освобождаване и физиологични нужди, поне по два пъти да "загрява" с физически натоварвания, тичане по 5-10 км със стопанина (или с колело) до отдалечена полянка/полигон на открито, където да се тренира една команда 10-15 минути. Никакво насилие, ако кучето отказва. Оставете го да си душка наоколо спокойно, без дразнене от ваша страна и от други и следващия път ще опитате отново. В началото с моето френско булдоче - мелез, известен "плейбой" в района, всяка сутрин сме тичали до първия парк, следваше малко тренировки, малко търсене на катерички, тичане и игра с всяко доброжелателно и не толкова доброжелателно, после "разпускане" с още две малки градски паркчета и прибиране на бавен ход покрай дежурните глутници до дома. Да продължа с непоисканите съвети за ежедневен режим, които ми се струват разумни. Следва "разпускане" със стопанина във вид на някоя любима игра(необходимо е човекът да открие коя е тя), апортировка ли с играчка, топка ли, пръчка, проследяване, търсене на предмет, катерички и т.н., отново отдалечен от дразнители и други кучета/хора. Следва контролирано пускане в игра със себеподобни, но такива, които са уравновесени, социализирани и недопускащи "качване" и "клатене" с ясни сигнали, без да се стига до бой и кръв, по възможност от другия пол, към които кучето има естествени задръжки да не ги напада. Френчито ми си имаше и все още има любими кучета за приятелчета в игра, обикновено са по-бързи от него, "ловците" Гошко и синчето му, кане корсото Арес (до първата година само), немски дог, едни безпородни мелезки "дивачки" Надето, Сара, Зара, Тара, НОКинята Ава, лабрадорите Елмо, Лорди, маламутките Бела и Айра, и др. Всеки ден се появява още някой приятел/-ка, но внимаваме с това неприето "качване" дали го допускат в рамките на добрия тон или не. Ако няма такива наоколо, не го пускайте свободно да отива "на бой" с евентуални "врагове", пренасочете вниманието му към по-интересни и безобидни неща. Завършване на разходката с прибиране на бавен ход към дома , само на повод покрай хора, без да се позволява хората да го докосват и той - тях. В началото - на къс повод, в последствие, когато се уравновеси - на дълъг. Добре е нашийник, ако се ползва да се замени с нагръдник. И много, много търпение, четене и гледане на позитивни методи на обучение, по възможност - съвети от доказан и опитен специалист.

Никакво дразнене, когато кучето извършва физиологичните си нужди, по време на хранене и спане или покой.

Никакви извънредни дразнители, които засилват страха вместо да мотивират любопитство и интерес към света. На по-късен етап, ако и когато кучето се успокои, уравновеси и хората покрай него му спечелят доверието може да се въвеждат и по-силни дразнители.

Да не се бърка дисциплинирането с насилие, ползвайки методи и помощни средства за обучение и тренировки.

#18 Guest_Priton_*

Публикувано: 26 February 2014 - 04:03 PM

Показване на мнениетоElenaA, в 26 February 2014 - 10:25 AM, написа:

Priton: попрочетете каква е функцията на тестисите - тя не е само отделяне на сперматозоиди, следователно това не е единственият ефект на кастрацията.

Много добре зная каква е функцията на тестисите.

Ще задам един въпрос, вие отговорете и после приказвайте пак за тестиси и агресивност.

В харемите пазачите са били кастрирани мъже. Наричали са ги евнуси. Причината, за да бъдат кастрирани е да не могат да "налитат" и евентуално да "заскачат" ханъмите в харема. До тук ясно.
Сега възниква въпроса, след като тези кастрирани мъже не са в състояние да водят полов живот, защото в същото време са били достатъчно свирепи и са отбранявали до смърт поверените им ханъми. Хем нямат тестиси, хем агресивни ?!

Ха сега, оставете настрани тестисите и тестостерона, научете кои хормони и от кои жлези предизвикват агресивното поведение и после може пак да разменим някоя и друга дума.

Относно коментара на написалата, че кастрирания й котарак не гонел котки, не скитал и т.н. Е, аз имам кастриран котарак. И най-важното - умишлено съм го кастрирал на 5 месечна възраст, преди започване на пубертета. Вярно е - котки не гони, но скита, с изключителна стръв ловува на мишки и врабчета, много по-темпераментен е от майка си (която също е кастрирана), много по-буен и непредсказуем в поведението си.
И интересно, защо ли е така, след като няма тестиси ?!

А, и едно вметване, което пропуснах по-горе.

Тестисите НЕ ОТДЕЛЯТ сперматозоиди. В тестисите се образуват сперматозоидите, а "узряването" им и отделянето е от надсемениците, област (и орган) над самите тестиси.

#19 Guest_Priton_*

Публикувано: 26 February 2014 - 04:11 PM

Показване на мнениетоEv.Mink, в 26 February 2014 - 03:56 PM, написа:

Има един мит, че не можеш да научиш старо куче на нови номера. Така описаното куче е станало проблемно заради средата и хората, които не са знаели или не са искали да го възпитат правилно.

Когато използвате понятието за доминиращо куче се опитайте да помислите в каква конкретна ситуация каква конкретна реакция сте наблюдавали при конкретното куче - индивид. Доминиращ означава преобладаващ, т.е. кучето доминира/преобладава с някаква конкретна реакция в конкретни ситуации, които се повтарят.

Това с "качването" е силна затормозена полова реакция. Обикновено такъв тип реакция пречи на концентрацията и обучението. Може да се стигне до това, защото кучето скучае и/или не се допуска / силно се ограничава свободно да задоволи своите нужди от нови емоции, решения в ежедневието. Наблюдава се кучето и за други преобладаващи реакции и се търси такава, която да се стимулира в полезно действие и поведение, някакъв вид "работа".

" ... От цялото поведение на кучето може да се отделят следните видове реакции: хранителна, отбранителна, ориентировъчна, полова, апортировъчна, поискова, реакция на привързаност, родителска, игрова, подражателна и реакция на общуване.
Тези реакции съставят основата на живота на кучето и се използват или отчитат в практиката при обучението на кучетата ..." Източник: Преобладаващи реакции в поведението на кучето.

В описанието на автора на темата се споменава още за агресивна защитно-отбранителна реакция към непознати хора, резки шумове и движения. Необходимо е да се изясни какъв тип е тази защитна реакция - активна или пасивна? Кучето прещраква ли със зъби или само ръмжи, повдига бърни, лае? Скача ли по хората или ги облайва с настъпателни, атакуващи и последващо отстъпателни подскоци? Пасивно, активно или злобно страхливо е поведението на кучето в тази му реакция към непознати дразнители/хора? Поведението на кучето е добре да се анализира от опитен тренер - професионалист или кучкар.

"... - ОТБРАНИТЕЛНА РЕАКЦИЯ – тя дава възможност на кучето да избегне опасността. Представлява комплекс от защитни действия на кучешкия организъм, който се проявява в резултат на постоянно изменящите се условия на околната среда. Отбранителната реакция има наследствена обусловеност. При обучението на немските овчарски кучета тя има голямо значение и започва да проличава около 4-5 месечна възраст. Въпреки своята генетична база, тя се влияе от факторите на околната среда, от начините на отглеждане, от моментното състояние на кучето. Проявява се в две форми: активна и пасивна.
При немските овчарски кучета се срещат три големи, ярко разграничаващи се групи:
1. Кучета, при които отбранителната реакция в активна форма отсъства. Те не се допускат до участие в размножаване.
2. Кучета, които реагират на странични хора чрез лаене, но не правят опит да атакуват. При дразнене лаенето се засилва, но липсва характерното прещракване със зъби, показващо готовността за захапване. Отсъства и самият стремеж за схватка.
3. Кучета, при които отбранителната реакция в активна форма се характеризира с повишена агресивност. Кучетата лаят и атакуват този, който ги застрашава. При плътно доближаване до тях прещракват със зъби и издават хриптящи хъркащи звуци. Челюстите се оголват, а космената покривка по дължина на гърба и в областта на шията настръхват.
При формирането на отбранителната реакция в активна форма е необходима правилна организация при възпитателното обучение на младите кучета на възраст от два до шест месеца. В този период у младите кучета следва да се изработва и развива активност на всички двигателни реакции, като не се допуска проява на пасивност, предпазливост, боязливост и страх. В процеса на обучението е необходимо да се укрепва и усъвършенства активността у кучето, да се изработва смелост, небоязъм, умерена злоба и недоверчивост към странични хора, като се внимава да не се получат отклонения от допустимите норми. Кучетата не трябва да проявяват агресивност към спокойно стоящи хора, животни и шумови дразнители, които не засягат тяхната безопасност и не са заплаха за водачите им.
Отбранителната реакция в пасивна форма се формира при неправилна организация при възпитателното обучение на младите кучета, а също така при грубо и жестоко отношение към кучето по време на обучение и тренировка. Употребата на силни причиняващи болка дразнители изгражда пасивност, вялост, боязливост, преминаващи в стрес. Кучета, при които преобладава отбранителна реакция в пасивна форма, почти винаги са под въздействие на някакво затормозяване. Те са бавно подвижни, боят се от силни дразнители, избягват удари, крият се от неблагоприятни условия, при вида на помощника лягат на земята и се подчиняват. Когато е налице куче, показващо признаци на отбранителна реакция в пасивна форма, трябва да се констатира на какво се дължи това поведение.
Отбранителната реакция в пасивна форма може да се прояви слабо. В този случай кучетата реагират отстъпателно при оказване на атака върху тях, проявяват страх при възпроизвеждане на резки и силни шумови дразнители, но бързо се успокояват, когато непривичната ситуация се отстрани.
Злобно страхливите кучета проявяват както отстъпателни, така и атакуващи действия, които се съпровождат с ръмжене или лаене. Когато дразнителят е на разстояние, реагират агресивно-нападателно, демонстрират поведение на отбранителна реакция в активна форма. Когато дразнителят е в непосредствена близост, доминиращата реакция е отбранителна в пасивна форма.
Отбранителната реакция в пасивна форма се проявява като естествена норма на поведение при малките кученца. В определен етап от постнаталното развитие наличието на страх е нормално явление. При правилно протичане на процеса по социализация, страхът се заменя с изследователския рефлекс /стремеж към опознаване на нови ситуации и дразнители/. ..."

По описанието на кучето се разбира, че още не е преодоляло детския страх към непознати дразнители и не го е трансформирало в любопитство и интерес да нови дразнители, среда, хора, себеподобни. Необходимо е да се започне внимателно и последователно въвеждане на заучаване на основните команди за малките кученца. Необходимо е да се внимава да за прецизно изпълннеие с търпение от страна на човека. И да не се прекалява със задържането в състояние на изпълнение на дадена команда, за да не се превъзбужда кучето. За разлика от малкото куче,това възрастно куче е добре да се въведе по-натоварващ физически ежедневен режим и по-малко обременяващ психически откъм дразнители. Примерно всеки ден поне по два пъти да "загрява" с физически натоварвания, тичане по 5-10 км със стопанина (или с колело) до отдалечена полянка/полигон на открито, където да се тренира една команда 10-15 минути. В началото с моето френско булдоче - мелез, известен "плейбой" в района, всяка сутрин сме тичали до първия парк, следваше малко тренировки, малко търсене на катерички, тичане и игра с всяко доброжелателно и не толкова доброжелателно, псле "разпускане" с още две малки градски паркчета и прибиране на бавен ход покрай дежурните глутници до дома. Да продължа с непоисканите съвети за ежедневен режим, които ми се струват разумни. Следва "разпускане" със стопанина във вид на някоя любима игра(необходимо е човекът да открие коя е тя), апортировка ли с играчка, топка ли, пръчка, проследяване, търсене на предмет, катерички и т.н., отново отдалечен от дразнители и други кучета/хора. Следва контролирано пускане в игра със себеподобни, но такива, които са уравновесени, социализирани и недопускащи "качване" и "клатене" с ясни сигнали, без да се стига до бой и кръв, по възможност от другия пол, към които кучето има естествени задръжки да не ги напада. Завършване на разходката с прибиране на бавен ход към дома , само на повод покрай хора, без да се позволява хората да го докосват и той - тях. В началото - на къс повод, в последствие, когато се уравновеси - на дълъг. Добре е нашийник, ако се ползва да се замени с нагръдник. И много, много търпение, четене и гледане на позитивни методи на обучение, по възможност - съвети от доказан и опитен специалист.

Никакво дразнене, когато кучето извършва физиологичните си нужди, по време на хранене и спане или покой.

Никакви извънредни дразнители, които засилват страха вместо да мотивират любопитство и интерес към света. На по-късен етап, ако и когато кучето се успокои, уравновеси и хората покрай него му спечелят доверието може да се въвеждат и по-силни дразнители.

Да не се бърка дисциплинирането с насилие, ползвайки методи и помощни средства за обучение и тренировки.

Да-а-а, автора е чул от тук - от там, поадаптирал е някои неща, вкарал е като свои термини, създадени от друг човек и официално огласени преди повече от 13-14 години.
За да говори за преобладаваща реакция, трябва да си отговори на въпроса - как така хем преобладаваща, хем променяща се според ситуацията.

#20 Потребителят е офлайн   Ev.Mink Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 February 2014 - 04:27 PM

Привет!

Вече го написах - "вълшебния триъгълник". В конкретна ситуация - конкретна реакция - конкретна индивидуалност куче/кучета. В зависимост от влиянието на средата генетичните безусловни реакции динамично се променят в едни или други условни такива.

п.с. А вие сте Priton - Николай Атанасов? Ще се радвам да прочета ваши образователни съвети за разбиване на невежеството и/или съмненията ми в познанието, както желаете го разбирайте. :smile:

• (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни