bubata19, в 06 March 2014 - 11:29 AM, написа:
Мислех да си замълча, но започвам да се нервя на расизма, високомерието и тесногръдието, който проявяват някои хора. За Бога, в кой свят живеете? Нима на циганите им е забранено да си имат куче чау-чау??? И колко сме възмутени, че познават породата и имат такова куче.... Че в кой закон за правата на човека пише какво куче имаме право да отглеждаме???
Относно развъдниците - много се радвам, че има такива и че се занимават със селекция, поддържат чистокръвието на породата и прочие. НО, престанете да давате съвети, как да си вземем куче от развъдник. Толкова ли е далече от акъла, че развъдниците в България, които не са много на брой не могат да задоволят търсенето на пазара. Колко развъдника на хъски в България има??? Седем? Двайсет? По 2 кучила на година.... по 5-6 кучета, а те не продават по толкова. Какво е производството за година? 200 кучета? 300? Колко са желаещите да си купят куче???
Ние, които искаме хъски, трябва да чакаме с години, докато ни дойде реда да се сдобием с куче ли???? Това ми напомня на списъците за закупуване на лада и чакане от по 15 години. Живеем в 21 век!!! Нормално е да има всякакъв вид предлагане на пазара. Нека си ги има развъдниците, дай Боже дори да се множат и да могат да покрият търсенето, така ще могат повече хора да си вземат чистокръвно куче. Но ситуацията е съвсем различна на този етап! Първо предлагането не може да задоволи търсенето, второ не всеки може да си позволи сумата, която се иска от развъдник. И моля не коментирайте как цената в чужбина била 800-1200 €, а тук била 300-350 €. Както заплатите ни не са по 2000 - 3000 €, така и кучетата ни няма как да са на "европейска цена". По-лошото е, че много хора не могат да си позволят дори тези 300 € да платят. Затова ще има търговия с животните, както от развъдниците, така и от зоомагазините и междусъседска търговия! Не разбирам защо е това възмущение от страна на някой хора, че други си купуват куче от място, различно от развъдник. Та нима всички вие си купувате чисто нов автомобил от автосалон на 100 километра??? Та нима всички вие имате оригинални картини на велики майстори???
Както има хора, каращи чисто нови мерцедеси, така има и хора каращи стара кола на по 10 години, трета-четвърта ръка. Такива са им възможностите! Същото е и с кучетата - ще има хора с възможности да си купят наистина чистокръвно хъски от чужбина и такива, които ще си купят от съседа. Аз лично ако имах финансова възможност, никога нямаше да си купя куче от български развъдник! Нека не се засягат съвестните развъдници, но има много безсъвестни, които развалят имиджа и на съвестните. На мен лично от развъдник ми предложиха хъски, "родено в България", на "народни цени". За Бога какво означава това? Че родените кучета в България не са чистокръвни ли?
Не ми се впуска в разсъждения на термина "чистокръвен". Накратко - отново "криворазбрана цивилизация". Не може да наречеш едно куче нечистокръвно, само защото няма доказан произход до девето коляно. Едва ли един развъдник, макар и нелегитимен ще тръгне да кръстосва породите, само и само да си докара пари! Как ще си гарантира развъдчика, че ще се родят хъскиподобни кучета, ако кръстоса 2 различни породи?? Лично за мен термина е неправилен, и това че едно куче не е родено от "Луй ХI" и "Виктория III" не го прави нечистокръвно. Кучетата би трябвало да се делят на чистокръвни с доказано родословие, чистокръвни без родословие и мелези. И както се беше изказала една госпожица - с какво ще докажеш, че едно куче е чистокръвно, след като няма родословие, откъде знаеш, че баба му не е била пудел.... Та нали затова са стандартите за породите? Както не може да се роди чисто бяло или чисто черно дете от европеец и негърка, така не може и куче да се роди без да вземе белезите на две различни породи. Друг е въпроса колко е чистокръвно едно куче с доказано родословие.... Това малко ми прилича на спора кое е първо яйцето или кокошката. Но това наистина е друга тема...
В заключение - нека собствениците на чистокръвните хъските не се държат снобски и надменно. Нека престанем да се делим, типично по български на "нашите и вашите". Както има крале със "синя кръв" и обикновени хора, така ще има и кучета - чистокръвни, недоказано чистокръвни и мелези. Както има автосалони за нови и авотсалони за употребявани коли, така ще има и развъдници и зоомагазини. Както има бедни и богати, така ще има и предлагане - на всеки според възможностите му.
С риск да навлезем наистина в расистки спор, ще кажа само едно: Да, със закон трябва да се забрани на циганите (а и не само на тях)да имат псевдопородни кучета. Причините са много. Едно, че не се грижат за тези кучета. Разхождам кучетата си в парка до махалата. Братята "испанци" се моткат с псевдопитбули, хъскиподобни и прочие, 2-3 месеца. След това умитат, защото не са ваксинирани и обезпаразитявани (че от де да знае бат Асан, ко е туй?). Там възрастно куче не можеш да видиш. Късно вечер редовно си правят сбирки за бой между питболоподобните си (които, както вече казах нямат четири месечна възраст). И няма да продължавам, че достатъчно съм отвратена.
Живеем в 21-ви век. Всяко едно нещо в търговията, маркетинга, технологиите и т.н. е по-добро и по-добро от предходното. Само за кучетата е обратното. Вместо на пазара да се предлагат по-добри екземпляри, те стават все по-породоподобни, с все повече болести и наследствени аномалии.
КУЧЕТАТА НЕ СА СТОКА!!! Вие защо чакате 25 години, за да си родите бебе??? Що не си "купите" циганче от махалата , когато сте още на 12г.???
И двете ми хъскита са хъскиподобни. На Хес баба му е лайка, а за Джак само можем да гадаем, дали няма НОК в поколенията (заради структирата на тялото). Момчетата си ги обичаме безкрайно, не ни разбирайте погрешно. За нас са най-красивите. Но по ветеринари, само за единия, за една година, се дават средно около 1000лв. Говорих като вас, когато ги взех. Признавам, че бях няивна и невежа, че съм подпомогнала "междусаседско" развъждане в продавалник. Защото сега плащаме, не само с пари (майната им), плащаме с нерви, притеснения, сълзи и много безсънни нощи. Заключението е, че евтиното излиза скъпо - ВИНАГИ!!!
Г-жо/г-жице Бубата, първо се запознайте с термина "чистопородност" преди да хвърляте мозък нахалост. Много сте далеч от истината за дефинициите. Също така, ако нямате учебник по генетика, мога да ви ослужа с един, за да понаучите малко как става Унаследяването на гените в поколенията. Двама бели европейци могат да имат бебе "мулатче", ако на мама бяла европейка, баба й е палувала с дедо черно негърче. В "гугле" може да напишете "доминантни и рецисивни гени" и ще ме разберете.
Хайде със здраве!