Dog.bg Форуми : Персийска котка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (108 Страници) +
  • « Първа
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Персийска котка

#861 Потребителят е офлайн   amatyor4o Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 15 May 2008 - 11:59 AM

Тая тема е много "гореща".Всичко опира до финанси.Аз съм за купуването на коте от БГ развъдник с доказани качества,и да не се завижда че със събраните средства развъдника ще докара в България "икона",на която ще се кланяме по-изложбите и ще вдигне нивото на българските "перси",и пред съдии и пред чужда конкуренция.

#862 Потребителят е офлайн   British-Knights Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 12:44 PM

аз пък съм на мнение че качеството се купува и предполагам и за персийските котки е вярно ... от чужбина. ясно е че за тази порода CFA е еталона. ако искаш сравнително качествено предполагам че и от БГ може да се купи, но ако искаш най-доброто трябва да събираш парички ;) ...

... и накрая се оказва че и финасите не са решаващи в цялата работа, за да си купиш наистина елитно животно, не става само с пари ... за съжаление не е като в магазина - трябва да чакаш (може и с години), трябва да убеждаваш, че ти си човека, трябва да ти се доверят и да обещаят... и пак няма да ти дадат най-доброто коте защото от мн обещаващите котила развъдчикът си запазва най-доброто коте обикновено... с други думи никак не е лесно B)

... в един момент се стига до извода, че за да имаш шоу-уинър трябва да си купиш кръвните линии и трябва сам да си го произведеш :blink:

#863 Потребителят е офлайн   radocats Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 01:20 PM

Цитат

в един момент се стига до извода, че за да имаш шоу-уинър трябва да си купиш кръвните линии и трябва сам да си го произведеш

абсолютно

Цитат

Всичко опира до финанси

Живеем във време на кредити и този който не го мързи и иска да постигне нещо рискува и инвестира
User's Signature

"Success is dependent on effort." ~ Sophocles
www.radocats.com

#864 Потребителят е офлайн   Ofika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 06:30 PM

Никой тук неможе да те предпази от каквото и да е. Знанието би могло!

А защо не споделиш малко знания с нас. Обясни ни го простичко, като за хора, които не разбират ;D

Кажи защо екзотите нямат място в родословието на персийците, това важи ли и за екзотите (екзот+екзот)?

Radocats, обещал си снимки на котета (още от есента, когато котаракът караше бащинство). Дай да видим хубави БГ персийци.
Поне на сайта ти да работеше :(
User's Signature

New concept in the dog world http://www.doginfo.info

#865 Потребителят е офлайн   radocats Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 07:35 PM

Ако знание се наливаше с фуния, щях да налея щедро  ;) но уви

Персийските котки се използват за подобряване на типа при екзотите, обратното не

Моите котки са кастрирани и подарени Офика, вече не се занимавам
User's Signature

www.radocats.com

#866 Потребителят е офлайн   fantik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 08:30 PM

Здравейте, сега аз искам да напиша защо аз никога ( повече ) няма да дам и пукната пара за персийска котка, в чието родословие има екзоти. Кръстосването им е позволено от всички организации, НО разликата е в това, че някои ги припознават като персийски, а други като дългокосмести екзоти. Вторите имат причини да го правят, защото това са развъдчици, които развиват и пазят породата, която СА създали, за да бъде тя наистина изчистена от примесване с други породи. За мен, а и за целия свят родината на персийската котка, такава каквато тя е по стандарт днес е Америка и по-точно ЦФА. Екзотичната късокосместа е също американска порода създадена от ЦФА развъдчици. Тези хора още помнят какво са използвали, когато са създавали екзотите. При селекцията е вливана кръв от породи, които са от трета група по ФИФе и нямат нищо общо с персийската котка, която отдавна е призната и утвърдена като порода. Така чрез кръстосване с късокосмести котки се преливат доминантните гени за къса козина, което противоречи на всички правила на селектирането и подбор на животни с рецесивен белег дължина на космената покривка, каквито са персийските котки. От друга страна използваните породи имат типична окраска на козината, която не е призната от нито една организация при персийските котки! Та в общи линии и накратко това са причините, поради които много хора не биха проявили интерес към кръстоските между персийски и екзотични котки. Тези животни се използват в много развъдници за подобряване на типа на екзотите, но не и при работа с персийски котки. Много от екзотите имат клиновидни глави, които  са насадени от късокосместите котки и това е една от причините, поради които се прелива кръв от персийски котки. В базата данни на ЦФА с родословия все още стоят тези късокосмести котки, защото присъствието им в родословията на много от днешните екзоти е факт. Това е накратко моето мнение по въпроса, но всеки може сам за себе си да прецени какво точно иска и цели да постигне, ако изобщо знае какво иска и да направи своя избор, най-важното е той (изборът) да е информиран.  :blink:
User's Signature

Развъдник за персийски котки Star Night (CFA & FIFe registered)[br]www.starnightpersians.com

#867 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 08:32 PM

Цитат

... в един момент се стига до извода, че за да имаш шоу-уинър трябва да си купиш кръвните линии и трябва сам да си го произведеш :blink:

да, ама когато го произведеш от линии, които не са от ЦФА някой казва че това е случайност, че генотипа не е хубав и че тези котки са брак. не казват че си постигнал нещо.... май обаче само в България е така.
дали на изложбите които посещавате в чужбина едни развъдници говорят така за други?
и въпросът ми беше конкретен, но получих доста общи отговори (както и очаквах). в интерес на истината и на общата публика ще кажа че аз много добре знам кои са визираните котки, но ми се искаше да видя малко смелост, да се изнесат малко факти, а не само твърдения. после всеки да си прави изводите сам. трудно е хората да имат знания когато липсва желание от знаещите да го споделят.
успех на всички в начинанията им :palec:

#868 Потребителят е офлайн   British-Knights Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 08:37 PM

Цитат

...подбор на животни с рецесивен белег дължина на космената покривка...

това и аз до скоро не го знаех, все си мислех че дългият косъм е доминантен над късия.

интересно е, че за равитието на британци често се среща използването на ПЕР и ЕXO - какво подобрява това не знам, защото не разбирам много от персийци, но най-вероятно подобрява главата при БРИ - по-голяма и по-кръгла. най-често ползването на ПЕР и ЕXO за развъждане на БРИ е свързано и с развитието на сравнително новите цветове при БРИ: канела и фоун.

#869 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 08:45 PM

Фантик, малко ще изместим темата ама... модератора ако иска да отдели.
има една фраза, която вероятно много добре знаеш "recesives are forever". е... чудя се тогава защо след като персийската котка е изтъкана от рецесивни алели е проблем че е имало някъде в родословието й примерно късокосмести котки? доминантните алели ако не са изявени просто ги няма. е... не казвам че не разбирам какво казваш, и съм съгласен че котките които ни показваш от ЦФА ринговете са невероятни, но пък прочетохи една друга статия (мисля че пак ти я беше пускал) за намаляването на генофонда. мисля че трябва да се търси златната среда... :blink:

#870 Потребителят е офлайн   British-Knights Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 08:54 PM

трябва да се има в предвид и друго... постигането на шоу-уинър винаги има цена. използването на едни и същи или близки кръвни линии водят до добри резултати от новото поколение... НО рано или късно генно котките са изгубили много и няма как да не се вкарат нови линии, не може вечно да се развъжда само с едни и същи чисти линии, в един момент вече се рискува здравето на бъдещото поколение... :blink:

има развъдчици, които постигат страхотни резултати (естествено по-трудно и по-рядко) и с котки, които са от съвсем различни кръвни линии... свеждат инбриидинга до 0%, но поне гарантират широк gene pool, което поне осигуравя нещо много важно... здравето на котката ;)

#871 Потребителят е офлайн   British-Knights Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 09:03 PM

Цитат

...да, ама когато го произведеш от линии, които не са от ЦФА някой казва че това е случайност...

ами може пък и да излезе наистина мн добро коте и от не толкова добри родители (неносители на чистите ЦФА линии), но дали това коте ще предаде качествата си на бъдещето поколение? ако има сериозно родословие назад е по-вериятно да даде хубаво поколение, отколкото ако е излязло просто сполучливо по стечение на обстоятелствата - то ще е само шоу уинър и толкова. може и аз да греша, да ме поправите все пак съм още в началото ;)

#872 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 09:12 PM

така звучи вярно, наистина, както го казваш. но пък явно хубавите гени ги има в това коте. пък едно не толкова хубаво коте от хубави линии явно носи не много хубави гени, МОЖЕ БИ заедно и с хубавите...
а и аз до колкото знам най-важното в една развъдна програма е целта. дали искаш шоу-уинър или да произвеждаш повече котки.... качество или количество? изложби или развъждане... специално при женските котки това е най-видимо, според мен разбира се. аз пък даже и в началото не съм ;D ;D

#873 Потребителят е офлайн   svetamops Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 09:21 PM

Цитат

така звучи вярно, наистина, както го казваш. но пък явно хубавите гени ги има в това коте. пък едно не толкова хубаво коте от хубави линии явно носи не много хубави гени, МОЖЕ БИ заедно и с хубавите...
а и аз до колкото знам най-важното в една развъдна програма е целта. дали искаш шоу-уинър или да произвеждаш повече котки.... качество или количество? изложби или развъждане... специално при женските котки това е най-видимо, според мен разбира се. аз пък даже и в началото не съм ;D ;D

Аз имам дългокосмест екзот по CFA и персийка по FIFe и мога да ви кажа ,че много бих искала тя да има изложбена кариера, но има едно голямо но...., тя няма този прекрасен персийски косъм, което винаги ще бъде проблем за нея.Тя има прекрасен тип ,глава ,очи ,тяло и т.н. ,но все пак тя е екзот и това и личи от тези които разбират.  :'( Тя просто не може да издържи конкуренция на персийски котки( говориме за хубави животни не от тези за по 200 лева)
User's Signature

Качена снимка

www.bullgary.com
www.kingonaleash.com

#874 Потребителят е офлайн   fantik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 09:24 PM

recesives are fоrever - много добре казано и ще го използвам за един много прост и нагледен пример, който ще ти бъде от полза - индиректно, дано ме разбереш правилно. Колорпойнт е рецесивна окраска - вкаран един път в генома на солидна котка - остава завинаги - в ЦФА, които за разлика от ФИФе водят генотипна племенна и регистрационна дейност тези котки и техните поколения се регистрират и остават завинаги като колороносители! Много интересно би изглеждало родословието на много котки тук, ако бяха регистрирани в ЦФА , щяха да започват с 3  ;D
Относно намаляването на генофонда - бъркаш, това е статия, която си чел в друг форум, там имаше известни смущения в превода, но вероятно хората са разбрали за какво става дума. За каква среда говориш? Тя не се постига със смесване на породи! Хората проучват родословия и дори и не искат да имат вземане даване с чисти персийски родословия, в които има табита или биколори, ти говориш за златна среда?!
User's Signature

Развъдник за персийски котки Star Night (CFA & FIFe registered)[br]www.starnightpersians.com

#875 Потребителят е офлайн   buch Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 May 2008 - 09:31 PM

svetamops защо не пуснеш негова снимка а интересно ми е каква е разликата между екзот,дългокосмест екзот който бе ше спомената от svetamops и персийка
User's Signature

КУЧЕТО - КАКВО Е ТО ЗА НАС? НАЙ-ДОБЪР ПРИЯТЕЛ, НАЛИ?

Качена снимка

#876 Потребителят е офлайн   fantik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 09:32 PM

Бритиш-Найтс, не мисля, че здравето на котката се обуславя от ауткроса, това са глупости от времето на баба ми. Всеки нормален развъдчик прави инбридинг и това е разбираемо, когато иска да затвърди някакви белези, от които е доволен, но това може да стане само когато познава не само котките от снимките в някое родословие, но и тези от котилата им, тези, котито са се родили от братя и сестри и.т.н Да развъждаш сериозно не означава да си купиш две прилични котки и юруш....Да не говорим, че има линии, които просто не работят добре когато се комбинират, порсто развъждането е сериозна работа и изисква много време и много генетичен материал, който е сигурно, че си пасва добре.
User's Signature

#877 Потребителят е офлайн   fantik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 09:39 PM

Никита е много хубава котка, а родословието й е просто мечта, най-важното е, че тя ще се използва в развъдна програма за екзоти  :->) , вярвам, че някой ден изражението на Никита и тялото на Гриша ще сътворят прекрасни екзоти.
User's Signature

#878 Потребителят е офлайн   radocats Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 09:41 PM

buch очевидна разлика няма, освен в структурата на косъма и то не е задължително. Някои дългокосмести екзоти по нищо не отстъпват на персийските котки, а могат и да ги превъзхождат но да фантик е прав Светлето има родословие мечта за работа с екзоти  :blink:
User's Signature

www.radocats.com

#879 Потребителят е офлайн   svetamops Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2008 - 09:47 PM

Цитат

svetamops защо не пуснеш негова снимка а интересно ми е каква е разликата между екзот,дългокосмест екзот който бе ше спомената от svetamops и персийка

Виж ми сайта ,моите котки са там.
www.bullgary.com
User's Signature

Качена снимка

www.bullgary.com
www.kingonaleash.com

#880 Потребителят е офлайн   buch Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 May 2008 - 09:53 PM

котето което се казва ники ако е то е много красиво и дори в първия момент си помислих че е персийче а защо не можеш да го водиш на изложби заради това че се води и екзот а на другото място персийче ли а как един развъдчик определя кой котета са дългокосмест екзот и кой персийче
User's Signature

КУЧЕТО - КАКВО Е ТО ЗА НАС? НАЙ-ДОБЪР ПРИЯТЕЛ, НАЛИ?

Качена снимка

• (108 Страници) +
  • « Първа
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема