Персийска котка
Публикувано: 15 May 2008 - 11:59 AM
Публикувано: 15 May 2008 - 12:44 PM
... и накрая се оказва че и финасите не са решаващи в цялата работа, за да си купиш наистина елитно животно, не става само с пари ... за съжаление не е като в магазина - трябва да чакаш (може и с години), трябва да убеждаваш, че ти си човека, трябва да ти се доверят и да обещаят... и пак няма да ти дадат най-доброто коте защото от мн обещаващите котила развъдчикът си запазва най-доброто коте обикновено... с други думи никак не е лесно B)
... в един момент се стига до извода, че за да имаш шоу-уинър трябва да си купиш кръвните линии и трябва сам да си го произведеш :blink:
Публикувано: 15 May 2008 - 01:20 PM
Цитат
абсолютно
Цитат
Живеем във време на кредити и този който не го мързи и иска да постигне нещо рискува и инвестира
Публикувано: 15 May 2008 - 06:30 PM
А защо не споделиш малко знания с нас. Обясни ни го простичко, като за хора, които не разбират ;D
Кажи защо екзотите нямат място в родословието на персийците, това важи ли и за екзотите (екзот+екзот)?
Radocats, обещал си снимки на котета (още от есента, когато котаракът караше бащинство). Дай да видим хубави БГ персийци.
Поне на сайта ти да работеше :(
Публикувано: 15 May 2008 - 07:35 PM
Персийските котки се използват за подобряване на типа при екзотите, обратното не
Моите котки са кастрирани и подарени Офика, вече не се занимавам
Публикувано: 15 May 2008 - 08:30 PM
Публикувано: 15 May 2008 - 08:32 PM
Цитат
да, ама когато го произведеш от линии, които не са от ЦФА някой казва че това е случайност, че генотипа не е хубав и че тези котки са брак. не казват че си постигнал нещо.... май обаче само в България е така.
дали на изложбите които посещавате в чужбина едни развъдници говорят така за други?
и въпросът ми беше конкретен, но получих доста общи отговори (както и очаквах). в интерес на истината и на общата публика ще кажа че аз много добре знам кои са визираните котки, но ми се искаше да видя малко смелост, да се изнесат малко факти, а не само твърдения. после всеки да си прави изводите сам. трудно е хората да имат знания когато липсва желание от знаещите да го споделят.
успех на всички в начинанията им :palec:
Публикувано: 15 May 2008 - 08:37 PM
Цитат
това и аз до скоро не го знаех, все си мислех че дългият косъм е доминантен над късия.
интересно е, че за равитието на британци често се среща използването на ПЕР и ЕXO - какво подобрява това не знам, защото не разбирам много от персийци, но най-вероятно подобрява главата при БРИ - по-голяма и по-кръгла. най-често ползването на ПЕР и ЕXO за развъждане на БРИ е свързано и с развитието на сравнително новите цветове при БРИ: канела и фоун.
Публикувано: 15 May 2008 - 08:45 PM
има една фраза, която вероятно много добре знаеш "recesives are forever". е... чудя се тогава защо след като персийската котка е изтъкана от рецесивни алели е проблем че е имало някъде в родословието й примерно късокосмести котки? доминантните алели ако не са изявени просто ги няма. е... не казвам че не разбирам какво казваш, и съм съгласен че котките които ни показваш от ЦФА ринговете са невероятни, но пък прочетохи една друга статия (мисля че пак ти я беше пускал) за намаляването на генофонда. мисля че трябва да се търси златната среда... :blink:
Публикувано: 15 May 2008 - 08:54 PM
има развъдчици, които постигат страхотни резултати (естествено по-трудно и по-рядко) и с котки, които са от съвсем различни кръвни линии... свеждат инбриидинга до 0%, но поне гарантират широк gene pool, което поне осигуравя нещо много важно... здравето на котката ;)
Публикувано: 15 May 2008 - 09:03 PM
Цитат
ами може пък и да излезе наистина мн добро коте и от не толкова добри родители (неносители на чистите ЦФА линии), но дали това коте ще предаде качествата си на бъдещето поколение? ако има сериозно родословие назад е по-вериятно да даде хубаво поколение, отколкото ако е излязло просто сполучливо по стечение на обстоятелствата - то ще е само шоу уинър и толкова. може и аз да греша, да ме поправите все пак съм още в началото ;)
Публикувано: 15 May 2008 - 09:12 PM
а и аз до колкото знам най-важното в една развъдна програма е целта. дали искаш шоу-уинър или да произвеждаш повече котки.... качество или количество? изложби или развъждане... специално при женските котки това е най-видимо, според мен разбира се. аз пък даже и в началото не съм ;D ;D
Публикувано: 15 May 2008 - 09:21 PM
Цитат
а и аз до колкото знам най-важното в една развъдна програма е целта. дали искаш шоу-уинър или да произвеждаш повече котки.... качество или количество? изложби или развъждане... специално при женските котки това е най-видимо, според мен разбира се. аз пък даже и в началото не съм ;D ;D
Аз имам дългокосмест екзот по CFA и персийка по FIFe и мога да ви кажа ,че много бих искала тя да има изложбена кариера, но има едно голямо но...., тя няма този прекрасен персийски косъм, което винаги ще бъде проблем за нея.Тя има прекрасен тип ,глава ,очи ,тяло и т.н. ,но все пак тя е екзот и това и личи от тези които разбират. :'( Тя просто не може да издържи конкуренция на персийски котки( говориме за хубави животни не от тези за по 200 лева)
Публикувано: 15 May 2008 - 09:24 PM
Относно намаляването на генофонда - бъркаш, това е статия, която си чел в друг форум, там имаше известни смущения в превода, но вероятно хората са разбрали за какво става дума. За каква среда говориш? Тя не се постига със смесване на породи! Хората проучват родословия и дори и не искат да имат вземане даване с чисти персийски родословия, в които има табита или биколори, ти говориш за златна среда?!
Публикувано: 15 May 2008 - 09:32 PM
Публикувано: 15 May 2008 - 09:39 PM
Публикувано: 15 May 2008 - 09:41 PM
Публикувано: 15 May 2008 - 09:53 PM