Драга Royal UniCats, един случайно хвърлен поглед към Вашата лична страница накара сърцето ми да се разтупти. Аз съм Ваша съгражданка, сигурно от по-предишното поколение, като Ви гледам снимката. Напуснах Бургас след завършване на средното си образование и след университета останах в София, а по-късно напуснах и страната. Така че едва ли се познаваме, рядко си идвам в България вече.
Повод да Ви пиша стана снимката на двете котки, пусната и във форума като линк към сайта Ви. Работата е там, че лявото биколор сиво-бяло персийче е точно копие на моя Гизмо. През есента на 2001 година се спусках по бившата "9-ти септември" в Бургас (сега дали не е Фердинандова?!), когато минах покрай един магазин за животни. Беше точно на улицата, срещу бившия Птичи пазар, сега там е сградата на Операта. Продавачката стоеше на вратата и си говореше с някого, така че не видях дали има котета. Бях много тъжна, преди две години бях загубила моята приказна Габи, една прекрасна ангорка, която умря от рак на 20 години в Германия.
Подминах, после нещо внезапно ми каза да се върна. Попитах продавачката дали има котета в магазина и мога ли да ги видя. Младото момиче се дръпна и ми показа една тясна клетка, където играеха две чудесни момченца. Едното, малко сиамче, се бореше срещу друго нищожно по размер, много красиво и още твърде безкосместо малко чудовище, за което тя ми каза, че е персийче. По нищо не му личеше още, освен по антенките в ушетата.

По корема си нямаше жив косъм и нищо не подсказваше, че един ден козината му ще се влачи по земята и изобщо няма да мога да го среша .
Исках пак момиченце, но това беше любов от пръв поглед, нямаше какво да се прави. Точно две секунди мислих дали да го купя. Казах й, че ще го нося в Германия и искам пълно оборудване: клетка, храна, витамини, пясък. Не пътувам със самолети, имам страх от тях, затова тристаграмовото капризче трябваше да издържи пътуване по земя и за целта беше обзаведено с всички възможни удобства, имунизирано, обезпаразитено и снабдено с паспорт.
Така Малкият принц Гизмо попадна в моите благодарни ръце - като подарък за рождения ден на съпруга ми. Беше може би 7 или 8 октомври 2001 г. Месец по-късно Татето ни чакаше на гарата в Мюнхен с колата, за да ни отведе вкъщи. Гизмо беше все така дребен и го носех в джоба на якето си. Целият рейс непрекъснато предявяваше някакви незаконни права върху него по време на пътуването. Такова врънкане за котето падна, че почти не го видях в моите ръце. Накрая с облекчение си го грабнах обратно, като пристигнахме в Мюнхен.
Сега изведнъж се замислих дали няма някаква родствена връзка между нашите две котета?! Вярно е, че тези сиви диванета много си приличат, но и съвпаденията са прекалено много. Казвате, че сте получили Вашето коте преди 7 години. Ами горе-долу толкова са минали и от появата на моето. То тогава беше на около два-три месеца. Дали не произхождат от една и съща котка?! Не разбирам нищо от родословия, при мен гледането на котки не е изведено до професия, а е само страстна любов. Но като гледам снимката на Вашето, все едно, че е моят Гизмо, така си приличат, че дори и изражението на муцунката му е същото, което един стопанин на подобно любимо същество трудно бърка.
За съжаление съм лош фотограф, нямам и много нови снимки, а и малкият дивак е подстриган за лятото, така че не е още достатъчно върнат в първоначалния си вид. Но пренесох една стара негова снимка от форума за хъскитата тук, за да илюстрирам написаното от мен.
Съжалявам, че не попитах нищо продавачката тогава, просто грабнах мачока с аксесоарите и изчезнах. Това беше последното ми идване в Бургас и България. Вие имате ли нещо като спомен за произхода на първото си коте и какво стана с него? Как изглеждаше то? Простете, ако питам прекалено много, но наистина се развълнувах. Едва ли е имало тогава много персийци в Бургас, аз лично видях само моя за три месеца престой в родния си град. Ще потърся и една негова зимна снимка, когато е с пълната си козина, но ми трябва повече време, за да поровя из компютрите на къщата.
До скоро!
С приятелски поздрави!
Натали