Dog.bg Форуми : Помощ при избор на порода

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Помощ при избор на порода

#1 Потребителят е офлайн   Diabllo Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 17 June 2014 - 06:40 PM

Здравейте!Казвам се Никол.Живея във Варна и съм на 17 години.В момента уча в Професионална гимназия по Ветеринарна медицина в град Добрич.Малко или много всеки един от вас има досъщ като моите знания,отглеждайки своят домашен любимец.
Имам желание да си взема селектирана порода кучета,която има най-нисък процент на заболеваемост.(От типа на дисплазия на костите и т.н.)Живея в средно голям апартамент. Поради тази причина желая кучето да бъде със средни размери и къс косъм.Прегледах всички изисквания,нравът на всяка една порода от тези,които съм си харесала.Породите са Доберман,Питбул териер, Американски Стаф. Териер, Дого Аржентино.. За последните две породи съм под голям въпрос.Американски стаф от добра селекция до колкото разбрах в България липсва. Дого Аржентино пък е малко своенравен и обича да е доминантен.Като цяло има и една подробност,а тя е,че имам малък брат.Кучо обмислям да го взема,когато завърша.Тоест догодина.Тогава малкият ми брат ще започне да посещава детска градина.Обмислям да продължа с висше във Варна,но с друга специалност. Така,когато съм си в къщи, ще имам възможност да се грижа ежедневно за кучо,както подобава.Смятам,че тези породи или поне част от тях отговарят на моят статут - тоест аз отговарям на критериите на кучо.Като опит имам 1-2 години с Канадски вълк.Кучо ни го доведоха на 4 годишна възраст.Успях да я приобщя,а също така и да я науча да изпълнява прости команди.Но за жалост се случи нещастие.Запозната съм с възпитанието от ранна възраст.Ако липсва такова е ужасна гледка.Другото,което искам да уточня е,че имам твърд характер за момиче.Аз не искам кучето да се качва на дивана,да спи в леглото ми,да яде "от масата" и най-важното, то да доминира.Моля всеки един от вас да изкаже мнение по моята преценка,може и да греша някъде.Но се нуждая от насока,от хора,които имат опит в отглеждането на тези породи.Всяка информация ще ми бъде много полезна.Нямам нищо против да ми представите някоя друга порода.Също така ми е симпатичен бул териера,но за него не съм проучвала.Изключвам всички породи от сорта на Английски и Френски булдог.Желая куче с атлетично тяло.Изключвам и голяма част от Мастифите,както и дребни породи кучета.Желая кучо да е социално.Също така се колебая за полът на Кучо.Всяко си има недостатъци - разгонването при женските и честото маркиране на всяко дърво при мъжките.Разбира се има решение - кастрация,но не на всеки собственик му е на сърце да прибегне до там.Надявам се,че съм била изчерпателна,защото съм свидетелка на теми във форми,направени от хора,които не знаят за какво им е куче,но искат,за да бъдат "като другите".. Е, благодаря за вниманието.Надявам се да не бъдете много критични към мен. :)

#2 Потребителят е офлайн   resursna Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 June 2014 - 07:25 PM

Осинови си куче.Фейсбук прелива от обяви.

#3 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 17 June 2014 - 07:40 PM

Diabllo
Здравей, Никол, ориентирала си се към сериозни породи, и колко и да си с твърд характер не бих препоръчала за първо куче нито една от изброените от теб породи кучета. Още повече че имаш толкова малко братче, което тепърва ще тръгва на градина. Препоръчвам ти да почетеш и да се поогледаш малко повече, късокосмести породи не са малко)))

resursna
Осиновен питбул в ръце на неопитно момиче като първо куче с малко дете в семейството? Бих казала твърдо не. Осиновяване е за хора с що годе опит, така мисля. не за друго, просто защото поради незнание могат да задълбочат проблемите с куч, вместо да му помогнат да ги преодолее. Не го казвам с лошо, просто съм виждала около нас как прибират възрастен бездомник или изоставен породоподобен, не се държат правилно с него и става някоя беля.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#4 Потребителят е офлайн   Diabllo Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 18 June 2014 - 12:41 PM

Не ми е първо куче.Имала съм поне 5 кучета. :) Относно осиновяването - не ми се рискува.Също така имам опит с кучета.

#5 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 18 June 2014 - 12:48 PM

Показване на мнениетоDiabllo, в 18 June 2014 - 10:41 AM, написа:

Не ми е първо куче.Имала съм поне 5 кучета. :) Относно осиновяването - не ми се рискува.Също така имам опит с кучета.

но тук написахте съвсем друго като опит:

Цитат

Като опит имам 1-2 години с Канадски вълк.Кучо ни го доведоха на 4 годишна възраст.Успях да я приобщя,а също така и да я науча да изпълнява прости команди

User's Signature

#6 Потребителят е офлайн   Diabllo Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 18 June 2014 - 12:59 PM

Съжалявам просто пиша от телефон и реших да съм кратка.Имали сме Немски дог,2 Каракачанки,Канадски вълк и др.Сега на вилата имаме Лабрадор и малка каракачанка.Изучавам кучетата от 3 години.Имам стаж в клиника,там също се оправяме с породите бул. Но не съм се хвърлила точно на питбула.Просто ми е един от фаворитите и ще бъда доста щастлива.Обожавам всички породи ,дори и непородисти.Но неслучайно съм избрала породисто.Неслучайно породите се селектират с години.

#7 Потребителят е офлайн   Diabllo Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 18 June 2014 - 01:25 PM

Критерии:Къс косъм,подходящ за апартамент, пазач,лоялен към семейството.
Породи:Стаф.териер,Ам.Стаф.териер,Боксер,Кане Корсо,Испански булдог,Босерон,Доберман,Питбул териер,Дого Аржентино.

#8 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 18 June 2014 - 01:35 PM

Ротвайлер или Амбул?
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   LilTed Икона

• Играчът е мъж, макар да е малко момиче...
  • PipPipPip

Публикувано: 18 June 2014 - 01:41 PM

Един страничен въпрос - на кое точно казваш испански булдог?

За АСТ имаш много грешна информация. Разгледай раздела за породата и ще разбереш за какво става дума. :md_064:

:rc_036:
User's Signature

В памет на убитото момче Ангел от с. Катуница
Обявяваме Траур !!! НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО, НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО!!! ........... Почивай в мир!

"Модераторите са готини пичове" Lauta

#10 Потребителят е офлайн   Diabllo Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 18 June 2014 - 01:44 PM

Ротвайлера иска наистина много твърда ръка,а и достига големи кг,не е подходящ за мен.

#11 Потребителят е офлайн   Diabllo Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 18 June 2014 - 01:49 PM

Показване на мнениетоLilTed, в 18 June 2014 - 01:41 PM, написа:

Един страничен въпрос - на кое точно казваш испански булдог?

За АСТ имаш много грешна информация. Разгледай раздела за породата и ще разбереш за какво става дума. :md_064:

:rc_036:

Ами точно за това питам.Знам,че много зависи характера на животното от това как е селектирано.Всеки пише различно за своя АСТ ,но кое е вярното не знам.Искам да кажа,че не винаги това,което чета из форуми и сайтове е огледално на реалността.

Води се Испански Алано.

#12 Потребителят е офлайн   Бискит Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 June 2014 - 01:49 PM

Diabllo, хубаво е, че все пак питаш, преди да вземеш и после да си блъскаш главата /щото аз направих точно така/! Доколкото разбрах, дори след завършването на средното си образование, ще живееш при родителите си. Хубаво е да се консултираш и с тях, все пак те вероятно ще бъдат и основния ти източник на финанси. Да не се окаже накрая, че изобщо не искат да гледат куче /твърде вероятно за хора с малко дете/ и някоя невинна душа да се окаже на улицата. Ако решиш да осиновиш безпородно куче, то по-добре е то да е малко, за да можеш да го приучиш към живота във вашия дом. Голямо куче, трудно се пречупва и превъзпитава. Всички породи, които изброяваш са хубави, но! Моят съвет е да не бързаш с взимането, а хубаво да прочетеш, разпиташ и чак когато си наясно със себе си, да пристъпиш към вземането на животно. Тук във форума има хора, които биха ти помогнали със съвети и ако решиш да ги послушаш, няма да сгрешиш!
П.П:
Без да се сърдиш, порода Канадски вълк няма!
Защо държиш кучето да е късокосместо? Ако смяташ, че са по-безобидни по отношение на космите....грешка! Късокосместото куче също има периоди на линеене на косъма и повярвай ми, още по-трудно става за чистене, особено по дрехи, дивани и др....

#13 Потребителят е офлайн   Diabllo Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 18 June 2014 - 01:57 PM

Показване на мнениетоБискит, в 18 June 2014 - 01:49 PM, написа:

Diabllo, хубаво е, че все пак питаш, преди да вземеш и после да си блъскаш главата /щото аз направих точно така/! Доколкото разбрах, дори след завършването на средното си образование, ще живееш при родителите си. Хубаво е да се консултираш и с тях, все пак те вероятно ще бъдат и основния ти източник на финанси. Да не се окаже накрая, че изобщо не искат да гледат куче /твърде вероятно за хора с малко дете/ и някоя невинна душа да се окаже на улицата. Ако решиш да осиновиш безпородно куче, то по-добре е то да е малко, за да можеш да го приучиш към живота във вашия дом. Голямо куче, трудно се пречупва и превъзпитава. Всички породи, които изброяваш са хубави, но! Моят съвет е да не бързаш с взимането, а хубаво да прочетеш, разпиташ и чак когато си наясно със себе си, да пристъпиш към вземането на животно. Тук във форума има хора, които биха ти помогнали със съвети и ако решиш да ги послушаш, няма да сгрешиш!
П.П:
Без да се сърдиш, порода Канадски вълк няма!
Защо държиш кучето да е късокосместо? Ако смяташ, че са по-безобидни по отношение на космите....грешка! Късокосместото куче също има периоди на линеене на косъма и повярвай ми, още по-трудно става за чистене, особено по дрехи, дивани и др....

Ами наясно съм със всичко изброено.Имам цяла година да преценя,а и може и изобщо да не си взема.Нищо не се знае.Канадски вълк го пишат в интернет.Говоря за "Черна немска овчарка",има и бели.За космите ми е пределно ясно.Просто има разлика и то не малка.На пролет като сресвах кучетата събирах торби с козина.

#14 Потребителят е офлайн   Diabllo Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 18 June 2014 - 02:06 PM

Ето малко информаця.
Разновидности : Германското овчарско куче се разделя на няколко типа и това са :

1- Източно Германска Овчарка Вълчак (ползва се изключително като работен тип куче с по-обикновен външен вид, но много изпълнително и издържливо)

2- Стандартна Немска Овчарка (набляга се на екстериорните му качества, изложбено куче с тъмен гръб, червена маска и скосена задница, ползва се също и за работно куче)

3- Дългокосместа Немска Овчарка (набляга се също на екстериорните му качества, само че имат страхотно красива козина - дълга и права, ползва се също и за работно куче)

4- Бяла Немска Овчарка - Швейцарска Овчарка (при нея цвета на космената покривка е чисто бяла, от всички Овчарки тази е по-подходяща за семейно куче)

5- Черна Немска Овчарка - Канадски Вълк (при нея цвета на космената покривка е чисто черен, тази Овчарка комбинира качествата на работния и екстериорния тип)

6- Старо Немска Овчарка (тя е по-едра от Немските Овчарки, по-здрава физически и по-издържлива на външни метериологични условия, тя е с богата и дълга космена покривка)

7- Руско Немска Овчарка - Източно Европейска Овчарка (тя е най-едра от всички Овчарки -до 50кг. и до 75см., издържа на екстремни натоварвания и на Сибирски студове

Като чета негативните коментари,май отново ще си взема канадски вълк. :)

#15 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 18 June 2014 - 03:07 PM

Diabllo
Дайте да започнем от начало, предлагам аз)))) Във Варна ще живеете сама? На квартира? До колкото разбирам - не. За това първо трябва сериозно да обсъдите въпроса относно взимане на куче със семейството си, ако родителите ви няма да са съгласни - то идеята ви просто отпада, нали?)) Друго нещо: колко пари предвиждате за издръжката на куч? (храна, играчки, оборудване като нашийници-поводи-намордници-дюшече). Ще има ли някой, който да ви отменя ако не можете да го изведете и да ви помага в гледането когато евентуално заминавате някъде или се разболеете? Ще разполагате ли с необходимото време за пълноценни разходки, игри навън и обучение на куч? Териерите са енергична порода, доберманите също, за да нямате проблеми ще е необходимо да предвидите пълна промяна собствения ви режим, или да имате пълна подкрепа и съдействието на родителите ви.

Та, пак се връщаме на въпроса: какво казват родителите ви относно вашата идея да имате куче като се преместите във Варна? Предполагам че ще живеете с тях и малкото братче?
User's Signature

#16 Потребителят е офлайн   Diabllo Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 18 June 2014 - 03:29 PM

Оххх!Не съм първи клас.Ехо та аз ще завършвам Ветеринарна гимназия, за какви глупости говорим. Разбира се,че ще се допитам! Да не съм малко дете.Забога преценила съм всичко.Освен това няма да се местя във Варна защото живея там от 17 години. Трето имам 2ма братя.Единият работи.Трето да ви обеснявам за семейството си няма смисъл.И да - винаги има кой да го гледа в мое отсъствие.Другото е,че искам енергично куче защото на ден вървя минимум 3км

#17 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 18 June 2014 - 03:36 PM

Е, когато ще се допитате и ще го обсъдите със семейството си, чааааааак тогава ще говорим за избора на породата.

Цитат

Разбира се,че ще се допитам!

Първо се допитайте, другото е после, то е лесно. Аз имам син на вашата възраст, така че съм наясно за какво говоря. Ако семейството ви е съгласно и ще ви осигури финансова подкрепа - избора на породата и закупуването е по-лесно) Предлагам да не слагаме каруцата пред коня, ще изберете определена порода а пък ако семейството ви каже НЕ, не може - тогава нищо не правим. И 3 км на ден за териер или доберман нищо не е, това е под половин час на ден два пъти дневно, абсолютно недостатъчно ми изглежда.
User's Signature

#18 Потребителят е офлайн   peternm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 June 2014 - 03:42 PM

:ab_041:

#19 Потребителят е офлайн   Diabllo Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 18 June 2014 - 03:44 PM

Защо усещам някакво неудобрение от теб?Ние сме говорили за куче от 1 година насам.ИСКАМЕ да си вземем куче,но поради моята липса го отложихме.Щом съм написала,че съм на етап търсене на порода,значи всичко друго е наред.Освен това малкият,когато е на вилата често остава сам с кучетата и няма никакви проблеми. Ще ме извиняваш,но се ядосвам.Ако не мога да си гледам куче в апартамента, няма да си търся,както и направих през тези 4 години.Аз съм разумен и отговорен човек.Още от 16 годишна възраст.

#20 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 18 June 2014 - 03:53 PM

Diabllo

Цитат

Защо усещам някакво неудобрение от теб?
- защото си го нафантазирала, друга причина няма, ако в началото на поста си бе написала че си го обсъдила с вашите и те са съгласни, и ще помагат при отглеждане на куч, нямаше да възникне подобно недоразумение. Това е. Инак относно АСТ виж тук: http://amstaffbg.com/bg/home
и тук http://forum.dog.bg/...B8%D0%B5%D1%80/

за доберман: http://forum.dog.bg/...BB%D1%83%D0%B1/

за бултериер: http://forum.dog.bg/...B8%D0%B5%D1%80/

Свържи се с хората, поговори с тях, разпитай за спецификите на породата им в семейство с малко дете. Успех.
User's Signature

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни