Непокорно куче, как да се справя? Нямам сили!
Публикувано: 05 September 2014 - 09:56 AM
Публикувано: 05 September 2014 - 10:04 AM
Ето го курс на обучение на малкото куче http://forum.dog.bg/...83%D1%87%D0%B5/
Защо тръгваш веднага с лошото - вестници, нашийници, като подхода към животното трябва да е друг?
Ти самата признаваш че ако някой те нацели с юмрук ти след време ще се научиш да хитруваш. С кучето е абсолютно същото - и то ще почне да хитрува, а като заякне може да реши и да хапе за да се защити. по погрешен път тръгваш, момиче, това се мъчим да ти обясним тук.
Като дърпа - спираш, като се отклонява - спираш и чакаш. вадиш наградка от джоба, наместваш го до коляното си по командата "Редом" и даваш наградка. Хвалиш го. така кучето разбира че ако дърпа и се мята на каишка, то вие не отивате никъде. Дърпа ли - ще има спиране и изчакване докато не върви редом. Те не са глупави хич, бързо проумяват за какво става дума)))
Да, ще отнеме време, но ти приятел ли искаш да видиш в кучето си или роб? А приятел трябва да ти има доверие, нали? Доверие не се гради с насилие, това е)

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 05 September 2014 - 10:15 AM
Ок, казала съм си че ще е много трудно и че трябва да съм спокойна и търпелива. Защо постоянно го повтаряте? Да съм казала че днес отидохме на разходка, пробвах еди какво си но не стана и сега съм разочарована? НЕ! Не съм го казала! Прибрах се от разходката съвсем спокойна така като тръгнах! И още нещо което четох във форуми и сайтове за обучение на кучета. Командата РЕДОМ се използва когато кучето трябва да е до теб за да пресечете оживена улица или нещо такова. Тя се използва не повече от 3мин, защото за кучето е мъчително и трудно да се съсредоточи и да върви винаги до теб. А ти ми казваш да я ползвам постоянно. Чела съм точно това - че тя изморява кучетата, а и те имат право да душат, нали така? А когато я изпълняват трябва само да вървят до теб, не да се навеждат и да спират за да душат. Ти какво мислиш за командата Редом?
Публикувано: 05 September 2014 - 10:29 AM
Обясни ни колко дълго ви траят разходките и какво включват те? Съвети по интернета относно възпитание и обучение на кучето е тромав процес - нали не те познаваме и не можем да преценим обективно какво точно се случва в реала.
Ако кучето основно седи на верига, то е нормално да откача когато излиза навън, не се притеснявай и не се отчайвай. Че си прочела за търпението - браво)) Но просто трябва и да го приемеш като факт. Да, има го този момент с плюене на наградки, и аз имах този момент с едното ми куче, значи трябва да намерим друга мотивация той да те слуша, нали? Дали ще е игра, дали ще е погалване и бурно одобряване - ти самата можеш да ни кажеш на какво се радва той, ние тук няма как да знаем, защото не сме го виждали на живо. Помисли дали разходката не е твърде кратка и не достатъчно натоварена? Опиши как протича тя.
Командата Редом я използвах когато сме на оживено място или трябва да стигнем до поляната за разходки, но при мен случая беше друг - около нас винаги имаше поляни с други кучкари и кучета, до тях стигахме по командата Ред, после пусках кучето да играе с другите добронамерени кучовци и после задължително отработване на команди и игра с мен. Разходките ги разбивах на три части - уриниране и акане, игра със себеподобните, упражнение и игра с мен. Разликата е там, че моето беше в апартамент, а твоето в двора, така че може да пишка-ака спокойно, значи остават другите две части от разходката да ги уточним.
Ще се натаманят нещата, не се притеснявай, с упоритост и постоянство ще се кротне дзверчето))))

Публикувано: 05 September 2014 - 10:47 AM
Иначе за наградите и похвалите те поздравявам!
Малко ми се струва, че тръгваш от Я до А, в смисъл не реагира на - тук, в крак, до мен, легни, стой, чакай, а го пускаме направо в дълбоките води.
Завиждам ти, че имаш двор, използвай максимално това пространство, за да го учиш на нови команди и да ги затвърдиш. Целта е да стигнем от А до Б.
В спокойна обстановка, без дразнители, да реагира на командите.
Щом искаш направо разходки, ако можеш смени повода, с който се е разхождал до момента. За да не го свързва с негативни емоции от миналото. Награди винаги в джоба.
Започни разходка в двора, главата на кучето е пред линията на колената до холката.
Ако тръгне да дърпа, аз спирах и изчаквах да се успокои.
Тръгваш, тегли, спираш - така няколко пъти, дори без думи и гласови команди, той ще разбере. Хубаво е ако има друго обучено куче, той да наблюдава.
Ще видиш как с много търпение от твоя страна, ще стигнеш до момент, в който ще държиш повода на единия си пръст. Успех!
Edit: Намали му малко дневната дажба, 20-30 грама, този грамаж, който си му отнела от дажбата го използвай за наградки.
Сега прочетох, че със спирането има проблем и се дърпа, само да попитам на улицата ли има проблем, или на двора?
За да се дърпа, значи е имало реакция от твоя страна, която той свързва със твоето спиране, греша ли?
Целта на съветите, на съфорумците първо да тича в двора, да изразходва енергия, да научи основните команди - първо в двора, а после на улицата - имат причина.
Винаги си задавай въпросът - Защо?
Защо кучето ми прави така, какво съм направила, за да реагира по този начин?
Публикувано: 05 September 2014 - 11:01 AM

Публикувано: 05 September 2014 - 11:13 AM
Дръпне се кучето и аз коригирам казвам "седни" и тръгваме отново,като казвам "ред" и награждавам. Ако се дръпне пак отново "седни",но добавям и легни и отново "ред" и награждавам. И така особено в началото за 2метра може и 20 пъти да съм я карала да го прави това нещо.Изключително досадно е, но има ефект. Просто при всяко едно дръпване процедирах така, а не един път го правя един път не.В момента кучето ми върви свободно, без да се дърпа на отпуснат повод.Става бавно, но става! А наградите ги сменях периодично (кренвирш, месце, яйце, ябълки - все любими неща на кучето ми)
Публикувано: 05 September 2014 - 12:58 PM
Цитат
Браво, момиче))) Поздравления за тези думи.
А има ли възможност около вас да се намерят дружелюбни бездомници с които Марли да играе? Да не са агресивни и нападащи, а напротив - спокойни и добронамерени? Играта със себеподобните също ще му се отрази добре на момчето.
Как е оградата в двора ви - здрава ли е? В смисъл, ако ти се прибираш от училище и докато хапваш или си правиш домашните можеш ли да го пускаш в двора да потича без да избяга, или ще изпотъпка цветята? Нека се движи момчето, колкото повече - толкова по-добре.)))

Публикувано: 05 September 2014 - 01:31 PM

Публикувано: 05 September 2014 - 03:36 PM
Нека поговорим за удрянето с пръчка или вестник. Когато мама кучка иска да научи нещо своето пале, не ходи да търси вестник, че да го перне, нали? Тя отива, бутва го с нейната си муцунка или го захапва с нейните си зъбки и го отнася на друго място, далеч от това, което не прави както трябва. Същото е и когато взимаш предмет, за да накажеш кучето - имаш си ръце. Няма нищо лошо в това кучето да знае, че ти можеш и да си строга и добра. За него дори е по-здравословно да знае, че когато слуша ти ще си играеш с него и ще го обичаш силно, а когато не слуша ще си стога и няма да го лиготиш. Така естествено (както е и при хората) ще се старае да заслужи благоволението и любовта ти!
Ще има моменти, в които ще се отчайваш, но помни, че не само търпението ти (то ти стана ясно вече, нали?), но и увереността ти са много важни. Аз нямам 50кг и спокойно разхождам две хъскита, чието общо тегло надвишава моето! Нали знаеш, че те са порода, създадена за дърпане? Мен не ме дърпат! И двамата са с нагръдници, защото когато са с нашийници изпитват болка и се дърпат още по-силно, за да избягат от болката. В този ред на мисли строгият нашийник не просто ще ти е излишен, а единственото, което кучето ти ще научи е да свикне с болката от него и НИКОГА повече да не можете да се разхождате с друго.
Основната грешка според мен е разбирането ти за отношенията куче-стопанин. Те не трябва да са агресивни, а да се основават на разбиране. Как очакваш кучето да разбере и да се съобрази с твоята потребност да не те дърпа, когато ти не разбираш и не се съобразяваш с неговата потребност да души и да препикава?
Изобщо каква е логиката на разходките, които провеждате в този вид? Само да го тормозиш ли? Или просто да си докажеш, че едно куче може да не върви пред теб ако го блъскаш по муцуната? Аз лично не виждам смисъл половин час хайвана да се тормози, без да души, без да опознава света. За тях това е много важно. Още повече, че си няма приятелчета, с които да си поиграе. Преосмисли отново ЗА КАКВО правите разходките? Да, за него те са хубави, необходими и важни, но ако му носят някаква облага, нещо положително.
Според мен разходката е за да се души, да се препикава и да се оглежда територията. Иначе няма смисъл от нея. При нас разходката служи, за да отидем до площадката, в която си играят с други кучета. Но дори тогава ги оставям да си препикаят територията и да подушат кой друг е минал от там! С моите кучета имаме споразумение:
"Не ме дърпай ти и няма да те дърпам и аз!!!"
Ако искат да подушат точно тази тревичка - оставям ги, ако искат да препикаят точно това дарво - оставям ги. А те в замяна не се опъват като луди. Ако започнат да го правят - няма душене и препикаване, но тогава няма и разходка!!!
И повярвай ми, много по-лесно и бързо схващат когато трябва да направят нещо за тяхна облага. И много по-трудно разбират и изпълняват когато трябва да направят нещо под заплаха!!!
На мен дори вече не ми се налага да дърпам повода, ако нещо не ми хареса темпото. Използвам команди (които дори не сме учили). Просто предпочитам да кажа "по-бавно", отколкото да дърпам. Предпочитам да кажа "не там" отколкото да дърпам. И дори когато сменям кардинално посоката, просто извивам цялото си тяло настрани и казвам "хайде насам" и двамата поемат, без да дърпам. Звучи невероятно, но е истина. Не ги бия, не им давам и лакомства повреме на разходка. Просто вярвам в себе си и когато искам нещо го получавам, но винаги когато видя, че за тях нещо е важно и гоискат (като да подушат онзи храст) и е безопасно за тях - ги оставям да си го свършат. Това е ВЗАИМНОСТ! Това, че са кучета, не означава, че са ми длъжни! Те преди всичко са ми приятели, приятели, каквито никой човек никога не може да ми бъде!
Помисли върху тези неща. Ако промениш отношението си, ще промениш и разбирането си, а тогава ще промениш подхода си и ще започнеш да береш плодовете! Кучетата не са машина, която да ни служи, те са ни другари! И за жалост това се разбира наистина твърде късно - чак когато загубиш най-безрезервният си другар!

Винаги ще останеш в сърцето ми, Ричи (1992-2009)
Публикувано: 05 September 2014 - 04:12 PM

Публикувано: 05 September 2014 - 04:13 PM
Публикувано: 05 September 2014 - 04:29 PM
paolina, в 05 September 2014 - 02:12 PM, написа:

Мила, липсва му движение, той е младо и енергично куче. Той просто няма къде да си изразходва енергията и като не са му редовни разходките за това дърпа като обезумял - той иска да вземе своето от излизане навън, защото не знае кога ще излезе пак, толкова много неща като информация му се стоварват изведнъж, че и той самия се обърква. Ще спре да дърпа напред, като го извеждаш редовно и за повече време ще се кротне момчето, още повече че имаш двор и можеш да го пускаш да потича, при апартаментните кучета нямаме този твой късмет. Ще се справиш. Аз имах команди подобни на МисКис: "Не дърпай", "По бавно", Пред мен - ако кучето на тясна пътека и трябва да се разминем с някого искам той да върви пред мен, "Не на там" - сменяме посоката, мина известно време и дори когато беше откопчан само махване на ръка или с кимване на глава в нужната посока той разбираше на къде да поеме.
Просто когато се упражняваш с Марли всеки ден, той ще схване какво искаш от него.
А и зимата предполагам вече няма да има цветя в двора ви и ще можеш да го пускаш за по-дълго, като му вземеш различни играчките и му казваш "НЕ" щом реши да гризне смокинята ще може да тича на воля хайвана без вашите да са недоволни))))

Публикувано: 05 September 2014 - 05:09 PM
Iva_Roki, в 05 September 2014 - 04:13 PM, написа:
Относно това да му говоря... по-често се случва да съм разстроена и отивам навън, сядам на едно малко столче до него и му говоря, галя го, но не мисля че ме разбира... аз съм тъжна, а той скача и му се играе - най-вероятно защото е вързан и иска внимание. Но пък винаги ми помага в тях моменти. Развеселява ме с лудите си номера и глупавите си постъпки.
Furia_S, в 05 September 2014 - 04:29 PM, написа:
paolina, в 05 September 2014 - 02:12 PM, написа:

Мила, липсва му движение, той е младо и енергично куче. Той просто няма къде да си изразходва енергията и като не са му редовни разходките за това дърпа като обезумял - той иска да вземе своето от излизане навън, защото не знае кога ще излезе пак, толкова много неща като информация му се стоварват изведнъж, че и той самия се обърква. Ще спре да дърпа напред, като го извеждаш редовно и за повече време ще се кротне момчето, още повече че имаш двор и можеш да го пускаш да потича, при апартаментните кучета нямаме този твой късмет. Ще се справиш. Аз имах команди подобни на МисКис: "Не дърпай", "По бавно", Пред мен - ако кучето на тясна пътека и трябва да се разминем с някого искам той да върви пред мен, "Не на там" - сменяме посоката, мина известно време и дори когато беше откопчан само махване на ръка или с кимване на глава в нужната посока той разбираше на къде да поеме.
Просто когато се упражняваш с Марли всеки ден, той ще схване какво искаш от него.
А и зимата предполагам вече няма да има цветя в двора ви и ще можеш да го пускаш за по-дълго, като му вземеш различни играчките и му казваш "НЕ" щом реши да гризне смокинята ще може да тича на воля хайвана без вашите да са недоволни))))
Добре, мисля че на десетия път вече го схванах, просто му липса движението и ако винаги е пуснат и е изразходвал енергията си няма да ме дърпа,така ли? Кажи че го схванах

Публикувано: 05 September 2014 - 05:38 PM
Аз ти обясних - разхождай го редовно, това не става с приказки по форумите, а с упорити тренировки. Това че си го разбрала ме радва, остава и да го направиш))) Знам че е трудно, синът ми е по-голям от теб, да не мислиш че като искаше куче и го взехме точно той работеше с него? (защото тренировките с кучета са вид РАБОТА, всекидневна и упорита).
Имаш отговор - развеждай го, пускай го да тича в двора, разхождай го, дори мисля че 30 минути извън двора са малко, упражнявай се с него. Сега всичко зависи от теб, колко време ще заделиш за твоя приятел. Има деца които се отказват след няколко месеца, защото им омръзва да се занимават. Има деца, които не се отказват, колкото и да им е тъпо/ скучно да правят едно и същото без да виждат резултат.
Сега като си разбрала точно от какво има нужда твоето куче следва тъпа и упорита работа - едно и същото всеки ден колкото повече време. Едно и същото, едно и същото, едно и същото - не на всеки му се занимава, повярвай ми. Този филм съм го гледала многократно, на хората им е скучно да правят едно и същотото постоянно и упорито и често се отказват.
Упражнявай се с куч в разходките ви, осигурявай му пълноценен живот, може да отнеме месеци преди да видиш напредъка, ето това трябва да правиш. без вестници, пръчки, строги нашийници и други тям глупости. Всичко зависи от ТЕБ самата, от упорството ти и всекидневния труд.
Мила, ако искаш да постигнеш с кучето си това което искаш, то просто няма друг начин. Захващаш се с разходките и така всеки ден няколко пъти. ТОВА трябва да направиш - да отделиш от времето си, купона с приятели или съня си за да го дадеш на кучето.

Публикувано: 05 September 2014 - 06:44 PM
Furia_S, в 05 September 2014 - 05:38 PM, написа:
ТОВА трябва да направиш - да отделиш от времето си, купона с приятели или съня си за да го дадеш на кучето.
От времето си - да, от съня си - да, но от купона с приятели - не, тъй като аз не съм като другите тинейджъри, по-затворена съм вдействителност, не пуша, не пия... стоя си вкъщи, не излизам с приятелки... просто уча.. да, звучи странно и тъпо, но това съм аз... така че се надявам да имам време и за Марли

Публикувано: 05 September 2014 - 07:01 PM
Много от мои познати се чудят как да накарат кучето да върши това или онова, но не искат да полагат усилия, например в съседен блок имаме една кокерка апартаментно гледане, хората все се оплакват че кучето не си върши работа навън. А проблема е простичък - те не извеждат животното редовно на дълги разходки, за малко долу на кафето слизат и бам горе, където животното се изпикава и се изаква. Не искат да полагат усилия, имали две деца, работа и т.н. Е, за какво са го взели това същество, заради плюшената му визия да го демострират като аксесоар?
При теб случая е друг, ти питаш, търсиш начин, обмисляш нещата и ако си готова за грижите и отговорност то нещата при вас с Марли ще се получат. Просто бъди упорита и не се отказвай, работИ с животното и резултат ЩЕ ИМА.
Бъди готова и към този момент когато ще се отчаеш и от себе си и от кучето - на мен, а и на другите тук най-вероятно това се е случвало, на мен със сигурност, когато след няколко месеца тренировки ти се идва да вдигнеш ръце и да кажеш:
- Брей, да му се не види, аз ли съм толкова тъп/а или кучето ми е такова?
И после като видиш резултат - хоп! - нещата се наместват.
Сега, поговори с родителите си дали не можеш да пускаш Марли по-честичко отвързан вътре в двора? Отделно и ти ще го извеждаш и ще се упражняваш с него всеки ден, и така нещата лека полека ще се наместят. ще се справиш, от това което чета по постингите ти ми се струва че ще успееш. Напред, момиче))))) Възпитанието на куче е едно страхотно приключение)))

Публикувано: 05 September 2014 - 10:01 PM
Furia_S, в 05 September 2014 - 07:01 PM, написа:
Много от мои познати се чудят как да накарат кучето да върши това или онова, но не искат да полагат усилия, например в съседен блок имаме една кокерка апартаментно гледане, хората все се оплакват че кучето не си върши работа навън. А проблема е простичък - те не извеждат животното редовно на дълги разходки, за малко долу на кафето слизат и бам горе, където животното се изпикава и се изаква. Не искат да полагат усилия, имали две деца, работа и т.н. Е, за какво са го взели това същество, заради плюшената му визия да го демострират като аксесоар?
При теб случая е друг, ти питаш, търсиш начин, обмисляш нещата и ако си готова за грижите и отговорност то нещата при вас с Марли ще се получат. Просто бъди упорита и не се отказвай, работИ с животното и резултат ЩЕ ИМА.
Бъди готова и към този момент когато ще се отчаеш и от себе си и от кучето - на мен, а и на другите тук най-вероятно това се е случвало, на мен със сигурност, когато след няколко месеца тренировки ти се идва да вдигнеш ръце и да кажеш:
- Брей, да му се не види, аз ли съм толкова тъп/а или кучето ми е такова?
И после като видиш резултат - хоп! - нещата се наместват.
Сега, поговори с родителите си дали не можеш да пускаш Марли по-честичко отвързан вътре в двора? Отделно и ти ще го извеждаш и ще се упражняваш с него всеки ден, и така нещата лека полека ще се наместят. ще се справиш, от това което чета по постингите ти ми се струва че ще успееш. Напред, момиче))))) Възпитанието на куче е едно страхотно приключение)))
Благодаря ти за милите думи. Тази вечер говорих с майка ми и казва че пускането сутрин ще е излишно, понеже е за кратко, а докато си уча няма против да е пуснат!

Публикувано: 06 September 2014 - 07:29 AM
Най-важната разходка, или пускане на кучето свободно в двора е сутрин, дори за кратко.
Не знам дали обичаш да правиш упражнения рано, в името на Марли да жертваш от съня си 30 минутки, и да пораздвижиш тялото, хем ти ще се почувстваш добре, хем Марли ще е щастлив и ще скача около теб.
Ще видиш как от досадно задължение, сутрешната гимнастика ще се превърне в очаквана игра.
Помоли майка ти с този аргумент.