Публикувано: 06 August 2007 - 07:41 PM
Ехе, какво оживление е царяло тук!
Здравейте всички, добре дошли на новите (макар и с голямо закъснение)!!! super best Радвам се,че компанията ни расте, още повече ще се радвам, ако успяваме да сме си полезни един на друг!
Статистиката при мен - снощи се върнах и в гнездилката ме чакаха 3 бебета-папагалчета, днес се е излюпило четвъртото, има още 4 яйчица, всичките са оплодени! Но трябва да благодаря на свекърва ми, която е отскачала всеки ден до нас заради птичките, благодарение на нея не само всички са оживели, но са и повече b) . Което пък ме кара пак да напомня - когато си взимате птички или каквито и да е други домашни любимци, преценете дали ще имате сигурен човек, на който ще му се зареждат хранилки и поилки всеки ден, когато по някаква причина ви няма вкъщи.
Сега накратко по въпросите (Malcolm и Snufy, с вас пак ще си поговоря за пресилените комплименти по мой адрес, но благодаря все пак r) ). За отглеждането на малките папагалчета има писано доста назад в темата, основното - добре е да им се прави покълнало семе, в раздел "Орнитология" има отделна тема специално за това. То е полезно и по време на снасянето, всъщност целогодишно им се отразява отлично, няма опасност от предозиране, а е пълно с незаменими витамини и други полезнотии. Друго - моркови и ябълки - редовно на родителите, парчета, те си ги изгризват сами. Глухарчета в момента май няма къде да се открият в по-голямата част на България с тази суша, но пък има чушки - червени и зелени, всичко става, особено обичат да огризват семките, така че може като готвите чушки, да им давате дръжката със семките, ще са ви благодарни. Това се сещам за момента. Но дори да са само на суха храна (просо или смеска за вълнисти папагалчета), спокойно могат да оживеят мъниците, стига родителите да са достатъчно грижовни. Моите са пример за това (тези последните де), просто нямаше как да им се приготвят покълналите семена, докато ме нямаше, но пак са живи и здрави. Е, сега съм им заредила бурканчетата и утре ще си получат дажбата wink .
За бегълката, те са си любопитни, най-вероятно излизат както казва Малкълм, като си повдигат вратичката. На нашите клетки всички вратички са хванати с малки безопасни игли, да не могат да се отварят, иначе много бързо се усвоява този трик с бягането . Другият вариант е да са се разпоили някъде пръчките и при по-голям натиск някоя се отмества леко, колкото да мине папагалката, после се връща на мястото си и на пръв поглед клетката е здрава. Проверете една по една пръчиците, като ги разклащате леко наляво-надясно, все ще се усети, ако има такова нещо.
Блъскането на папагалите не е безопасно за тях. Добре е на прозореца да има поне съвсем тънка завеса, иначе си мислят, че отиват на свобода и изходът може да е фатален. Но наистина е добре да им се осигурява всекидневен свободен полет (ако няма възможност за волиера, в която да си летят постоянно). Нормално е в началото да не са ориентирани, но се научават невероятно бързо кое къде е и къде може да се лети. Обикновено се приземяват на най-високата секция, не ги гонете,нека се ориентират в обстановката, да изследват на спокойствие нещата.Вълнистите папагалчета са отлични летци, в родината си на свобода прелитат много километри на ден в търсене на храна. Дори тези, които са живяли в клетка, се научават бързо да летят и са много гразиозни, особено като разперят красивите си опашки!!!
Ох, много дълъг пост стана, но бързах да напиша това, което се сещам в момента.
Поздрави на всички!
Доброто е недостатъчно, когато по-доброто е възможно!