Нашите приятели- вълнистите папагали
Публикувано: 07 August 2007 - 04:44 PM
Също така казаха ми на пода на волиерата да сложа сено, а те ако искали си слагали от него в гнездилката. Този вариант някой пробвал ли го е???
Snowy, мерси за отговора, знам че сте отгледали много бебета, ще следвам вашите съвети.
А, да се похваля - имаме в стаята едно мъжко папагалче - Чочко се казва - то всъщност е номер 15, но го гледаме отделно от другите. Сега е на 4 месеца, а го взех като бебе. Свикна с нас и съм почти сигурна че тази сутрин го чух да си казва името - "Чоченце", едва ли ми се е причуло. Имала съм и други опитомени папагалчета но така и никое от тях не проговори...Ще се опитам да го снимам да видите какъв сладурчо е.
Публикувано: 07 August 2007 - 07:41 PM
Цитат
Ей това е новина! super best Браво на мъничето!!! Ще чакаме снимки с нетърпение, а може и аудиозапис wink !Браво, наистина забележително, това ще е първото проговорило папагалче във форума w) !
Нашият Лори научи най-различни сигнали да свирка, но до думичка така и не стигнахме (от една страна преднамерено, че както е в стаята на децата, можеше да научи любимите им изрази и тогава щеше да стане много интересно b) ).Но пък подсквирква забележително, понякога се чудя как не обърква кучето (като чуя от коридора подсвиркването, не мога да различа дали е той или децата), но явно слухът на кокерката е по-съвършен от нашия и досега не се е излъгала да изтича на "зова" на Лори l) .
Колкото до сеното, тези папагали по принцип не вият гнезда, всъщност в природата гнездят в празни хралупи, направо върху дървото. Не знам, може след толкова години в плен да са позагубили инстинктите си, лично аз не съм пробвала да им слагам сено. Иначе за стърготините пише, че много женски ги изхвърлят и снасят на голия под... Нашата само си прави вдлъбнатинка някъде и там си снася яйцата, да не се търкалят сигурно wink . Ето и една снимчица на нашите мъници (от снощи, днес са вече по-едри, но гледам да не нахалствам много с фотоапарата, че таткото как ми се кара....)
Прикачени файлове
-
S5003944m.jpg (47.77K)
Брой сваляния: 1410

Доброто е недостатъчно, когато по-доброто е възможно!
Публикувано: 07 August 2007 - 07:46 PM
Хм, при намаляването съм влошила доста качеството, но общо взето това е - зелено-жълти близнаци w) .
Прикачени файлове
-
S5003956m.jpg (43.08K)
Брой сваляния: 190

Публикувано: 09 August 2007 - 11:47 PM
Понякога ми се ще чрез някаква селекция да излезе нов цвят или разновидност - ей така за постижение и за спорта.Но това надали някога ще стане. b)
Публикувано: 14 August 2007 - 09:27 AM
Търпението ми се увенча с успех - вече съм почти 100 % сигурна че имам гнездяща двойка!!! Предишните дни заварвах женската да се мотае в снесилката, но като ме видеше изскачаше. Днес обаче изобщо не се притесни от мен а продължи да си стои вътре, само отвреме навреме си надигаше главата да види какво става навън. А мъжкия стоеше отпред на кацалката пред отвора и изобщо не помръдна. Явно си я пази...Двамата са много хубава двойка, тя е светлосиня с бяла глава, а той е яркозелен. Надявам се и децата им да са така красиви.
Оттук нататък, има ли нещо особено при храненето??? Освен зърнената смеска, давам покълнали семена, поници, а вчера купих и витамини на прах - Ferti vit на "Versele-laga". Доктора каза че са много подгодящи за птици които ще имат малки, а и въобще за декоративните птици. Сложила съм креди, пясък...Има ли друго, което съм пропуснала да направя???
Желая приятен и ползотворен ден на всички!!
Публикувано: 14 August 2007 - 07:32 PM
Поздрави!

Публикувано: 14 August 2007 - 08:48 PM
Прикачени файлове
-
coco.JPG (39.26K)
Брой сваляния: 101
Публикувано: 22 August 2007 - 01:14 PM
Снимката е от преди 2 дни, най-мъничкото още не е прогледнало и не смея да бъркам да им чистя, за да не го смачкат другите в пристъп на страх от лопатката, така че не обръщайте много внимание на "настилката", върху която се намират... s)
Цветовете на трите по-големи вече си личат - пак ще има две зелени с жълти главички, но третото поне е синичко. А мъниците - ще видим скоро в какви цветове ще грейнат w) .
Прикачени файлове
-
S5004034m.jpg (71.73K)
Брой сваляния: 100

Публикувано: 23 August 2007 - 09:34 AM
Аз за съжаление още ще почакам, тъй като допреди 2 дни още нямаше яйца :(. Сега 2 дни не съм проверявала защото не съм сварвала женската навън. Чудя се колко време минава от момента в който папагалката се нагнезди в къщичката, до появата на първите яйца??? Snowy, ти беше споменала за някакви странни движения извършвани от женската - да не би да става въпрос за тежко дишане, поклащане, сякаш се напъва нещо да извади от себе си. Това го наблюдавам от известно време. Наблюдавам също небивал интерес към нея от мъжката половина на ятото - направо се избиват кой да кацне на пръчката до снесилката. Дори собствения й съпруг вече трудно се урежда...Женските пък все правят опити да надничат вътре, но получават удари с клюн :)
Има и втора двойка която явно ще се ориентира към снесилка, но засега са на етап кратки посещения, гризане на отвора. Тук обаче женската проявява характер и не допуска никой да припари на околните клонки :)
Сега отивам да ги храня че ги чувам как крещят...Ако имам късмет ще проверя и какво става, дали има или няма яйца...
Чао засега на всички, желая ви лек и ползотворен ден, и стига сте се губили, пишете http://dog.bg/f/styl...ges/1/icon4.gif
http://dog.bg/f/styl...ges/1/icon4.gif
Публикувано: 23 August 2007 - 09:52 AM
А колкото до бебетата - та са си грозни, без " " l) , но точно в това им е чарът w) !
Ей сега видях, че на най-мъничкото му се отварят очичките!!! То се излюпи на 15, значи проглеждат точно като станат на една седмица (досега просто не бях засичала).

Публикувано: 24 August 2007 - 07:02 PM
Публикувано: 27 August 2007 - 11:01 AM
Вчера видяхме невероятни вълнисти папагалчета при един развъдчик! Толкова пъстри, такива цветове и нюанси, просто прелест! За съжаление обаче валеше и не можеше да се снима (макар те да си бяха на сухо, ние не бяхме s) ). Но човекът се беше постарал много да събере страхотни родители и макар че в момента имаше съвсем малко останали млади пиленца, всички бяха прекрасни! Едно просто ми "взе ума" - в началото помислих, че цялото е снежно бяло, с по една мъничка черна точица на двете крилца и вълнички на главата. А когато литна, се оказа, че между крилцата, на гърба е синьо-виолетово! Каква гледка беше само, когато летеше!!! А на слънчева светлина какво ли ще бъде, само мога да гадая...Още ме е яд, че не можах да ги снимам...

Публикувано: 28 August 2007 - 04:03 PM
Бях на гости за няколко дни в едно село, и като се върнах днес, ме чакаше изненада - 4 яйчица, мисля че и четирите са живи. Слава Богу и мама е добре. Сега колко дни ще ги мъти??? В книгата пишеше май 20...Направо нямам търпение. Пожелавам на всички които имат папагалчета, да им се случи това, защото е голяма радост, аз сигурно съм по-щастлива и от родителите.