Dog.bg Форуми : Хондропротектори?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хондропротектори?

#21 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 29 November 2006 - 03:40 PM

Цитат

Относно лечението- казва се изкуствена става , а не лъжлива.

Знам разликата между двете , докторе.Слагала съм и изкуствена става -протеза ИЛИ след съответна интервенция- се е формирала лъжлива става.
За размерите на имплантантите - има различни - аз си купих американски титанови с костен цимент- там размерът е S, M, L, XL.Зависи от параметрите по снимката .Купих си и римера и пилите и даже гъбите за обезводняване - със съответния размер и каквото беше необходимо- получих ги с Fed Exp. и платих члез нет-а.Нищо не съм излъгала - ще посоча, ако желаеш имената на поне 5 лекари, които са в течение и бяха екип и са свидетели на това как "моите кучета се разболяват от какво ли не"...Повярвай ми - не ми беше, ма ,хич готино.Cъщо ще ти пратя тел на лекаря лекувал стафа ми от дирофилариоза през 1998 година..Също и на поставилият протезите на другото куче- безпородно е.Доста от пишещите тук познават Ники - с 2 изк.ТБ стави, познават и моят Айк - преболедувал дирофилариоза-кучето от аватара ми..
А ако си чел добре - казала съм -"лекарите ще кажат".
Между впрочем - в моя случай беше травматично- за причината за имплантантите.Но няма принципна разлика с вродената дисплазия и методите на лечение оперативно. r)
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#22 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 29 November 2006 - 04:23 PM

Аксел, благодаря за отговора. Кучето няма да бъде заплождано и включвано в развъдна дейност по никакъв повод, през който и да е период от живота му. Не смятам, че от продажбата на 10 кученца ще стана богата и не смятам нито за редно, нито за етично да продавам дисплазни животни. Толкова за проблема с развъждането - проблем няма. Ако тонът е остър, то е заради недоволството от факта, че моето куче е плод именно на такова безобразно развъждане и се извинявам, не е насочен към никой от пишещите в темата.
Притесняваме ме фактът, че мненията на различните доктори и на изпатили от дисплазия се лашкат от - няма страшно, дръж кучето по-слабо и давай хондропротектори и всичко ще е О.К, до съвети за изкуствени стави и подобни тежки операции. От досега изчетеното, аз съм по-склонна да НЕ оперирам кучето, защото то наистина няма никаква куцота или други признаци. Страхувам се обаче, измененията на ставата да не предизвикат много бързо "изхабяването" й и куцота на кучето, примерно в следващите няколко години. Наясно съм, че рано или късно ще почне да куца, но едно е на 5 друго е на 10, трето на 15.... Използвам думата "изхабява", защото изглежда самите ветеринарни лекари не могат да стигнат до консенсус относно "артритните изменения" и вече се обърках, как е правилно да се използва израза. Надявам се да е станало ясно.
Колкото до масажа - досега не съм намерила човек, който да може да ми покаже правилните движения, а не ми се иска да навредя на кучето с некадърни опити да прехвърлям познания по човешка анатомия върху кучешки организъм.
oleeee
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#23 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 November 2006 - 04:41 PM

Teddy, за мен е трудно да разбера засега какво е начало на средна степен. Ориентираха ли ви горе-долу към кое от тази таблица се доближава? Виж, че до степен С вкл. повечето организации по света допускат, което ме кара да мисля, че наистина няма нищо страшно. С уговорката, че като правих тази таблица се колебах за степен D, трудно беше да се компилира и сравни всичко, но пък по старата класификация C и D са все III.
Основание за притеснения е от D нататък като гледам.
Качена снимка

#24 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2006 - 05:36 PM

Ами по таблицата, с която работеше лекаря, нещата бяха разделени така:
от 0-2 точки А (без признаци на дисплазия)
от 3-6 точки B (на границата)
от 7-12 точки C (лека степен на дисплазия)
от 13-18 точки D (средна степен на дисплазия)
от 18-30 точки Е (тежка степен на дисплазия)
Според него Грита има 13 точки.
Агалина, молбата беше към двете страни. Да, попитах те. Благодаря за отговорите. Радвам се и съм благодарна на мненията
User's Signature

#25 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 November 2006 - 07:53 PM

Цитат

Ами по таблицата, с която работеше лекаря, нещата бяха разделени така:
от 0-2 точки А (без признаци на дисплазия)
от 3-6 точки B (на границата)
от 7-12 точки C (лека степен на дисплазия)
от 13-18 точки D (средна степен на дисплазия)
от 18-30 точки Е (тежка степен на дисплазия)
Според него Грита има 13 точки.
Агалина, молбата беше към двете страни. Да, попитах те. Благодаря за отговорите. Радвам се и съм благодарна на мненията

стига си се тревожила - със средна степен е все пак!Макар че знам какво е...но недей Теди.Прати ми рентгеновите - ще питам и за още мнения.Или ми пиши и ще те кажа къде да ги пратиш.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#26 Потребителят е офлайн   ida_vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 November 2006 - 08:43 AM

Цитат

Цитат

Много интересно понятие -"....... куче с диплазия - без артритни изменения"........ та то по-голям артрит от това здраве му кажи oleeee

Моите уважения- но имам куче с дисплазия без артрит.

Защо е необходимо всеки път за всяка една болест да изнасяме лекция на тези които питат за някоя болест, при пиометрата когато обясних какво е ендометрит и че пиометрата е ендометрит с гнойна колекция и изведнъж всичко стана ясно.
Нужно ли е да правя класификация на артритите за да видиш в коя група спата тазобедрената дисплазия?!?!?!?!?!?!?
Тазобедрената дисплазия е ВИД АРТРИТ, а това че няма видими рентгенологично промени по ставните повърхности на двете кости нищо не означава, видимите поражения са в крайните фази на заболяването.
Поста ми бе за това да се знае че това заболяване е артритно, защото ако дойде при мен стопанин с такова куче аз ще му обясня че това е артритно прогресиращо и най-често предавано но наследство заболяване на тазобедрените стави.
И виждам ужаса в неговите очи когато ще твърди че може и да няма артрит.
Да няма анатомични промени е едно но щом е диагностицирано дисплазия на тазобедрени стави значи вече има проблем.
User's Signature

Д-р Ангел Ангелов,[br]Вет. кабинет"ИДА-ВЕТ"[br]гр.Плевен[br]0898/514376

#27 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 November 2006 - 08:59 AM

Цитат

Teddy, за мен е трудно да разбера засега какво е начало на средна степен. Ориентираха ли ви горе-долу към кое от тази таблица се доближава? Виж, че до степен С вкл. повечето организации по света допускат, което ме кара да мисля, че наистина няма нищо страшно. С уговорката, че като правих тази таблица се колебах за степен D, трудно беше да се компилира и сравни всичко, но пък по старата класификация C и D са все III.
Основание за притеснения е от D нататък като гледам.
Качена снимка

Както виждаме в цял свят кучета с такава степен се допускат до разплод.
Няма болка, нямало както казват артритни изменения... Кучето не куца, тича и играе, качва стълби, лети десетки километри...За мен проблема малко се преекспонира. Самото четене на снимката от несертифициран лекар също не прави мнението му меродавно. Интересно ми е как би оценил степента на ТБД Новак в Белград или Шварц в Австрия. Защото с цялото ми уважение към лекарите в Син Кръст, аз не съм убеден в тяхната 100% компетентност да разчитат снимки за ТБД. Може и да са големи специалисти, но не са сертифицирани и за това не мога сляпо да им вярвам. За това хората в дортмундската група са го измислили, снимката се чете от 3ма доктори в 3 страни и те изпращат независимо мнение. На базата на трите мнения се прави крайно заключение. И затова техните диагнози се признават в цял свята, а заключението на българските лекари си е само за лично ползване.

#28 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 November 2006 - 09:06 AM

Докторе, лаф да става, сигурно за това на всички ни е интересно и си пъхаме носовете.
А сега сериозно: хайде да опитаме по-конструктивно, на ЛС всички си пишете каквото си искате (получателят винаги има право да докладва за обиди на администрацията), но публично да пробваме без да обръщаме внимание на заяжданията? Дали няма да се получи по-гладък и смислен диалог?
Лекция за дисплазията поне в тази тема никой не е искал, макар че би било интересно - подозирам, че никой от нас, тук пишещите, не е добре запознат с медицинската страна на въпроса, на хората им стига да знаят общообразователно, че дисплазията е "нещо си там не както трябва" на ставата и от това нещо си кучето започва да куца и изпитва болки.
В случая, напомням, ставаше въпрос за хондропротекторите - в какви дози по-конкретно би било полезно да се пият например.
Дотук - колко интересно - имаше само едно точно мнение по въпроса и то е, че не е много ясно има ли полза от тях, когато се приемат през устата... И имаше едно мнение, че 30% по-голяма отколкото за възрастен доза горе-долу би била подходяща.
Хайде да не превръщаме вет.форума наново в бойно поле, целта не е тази. Малко разговор без търсене на заден подтекст сигурно би свършил чудеса 1super
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#29 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 30 November 2006 - 03:32 PM

Извинения приемам обикновено така cheers , но няма проблеми всичко е О.К.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#30 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 November 2006 - 07:03 PM

Цитат

Да няма анатомични промени е едно но щом е диагностицирано дисплазия на тазобедрени стави значи вече има проблем.

Добре, приемаме, че има артрит, няма анатомични изменения. Не вярвам нито Агалина да си е измислила термина, нито аз си го измислям. Чух да го употребява Ваш колега. Точка. Може ли малко по-коструктивно - като има проблем КАКВО ДА ПРАВИМ?
Досега никъде не прочетох ясни и конкретни съвети. Благодаря на всички, че изобщо се ангажират, малко се поуспокоих, но ми се иска да направя най-доброто за кучето, а все още не мога да разбера какво е то???

Изивнявам се за оф-а, но се "ентусиазирАх" - Дара, да разбирам ли, че ти, като съдия на 8-ма породна група, считаш, че няма проблем дисплазната ми кучка да продължи да ходи по изложби и да бъде развъждана? Поне в Европа де, защото, доколкото аз мога да чета, само там се допускат кучета с такава степен на дисплазия.
User's Signature

#31 Потребителят е офлайн   Красен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 November 2006 - 07:25 PM

Цитат

Изивнявам се за оф-а, но се "ентусиазирАх" - Дара, да разбирам ли, че ти, като съдия на 8-ма породна група, считаш, че няма проблем дисплазната ми кучка да продължи да ходи по изложби и да бъде развъждана? Поне в Европа де, защото, доколкото аз мога да чета, само там се допускат кучета с такава степен на дисплазия.

За ходене по изложби никъде няма условие кучето да е изследвано за дисплазия и да има/няма еди-каква си степен. За развъждането - всеки клуб има (или би трябвало да има) правила, които да определят кои заболявания и в каква степен изключват кучето от развъдна програма.

Освен това много зависи какви точно таблици се ползват за определяне на степента на дисплазия. На вас са ви определили степен D (13 точки). Според ето този сайт, обаче, 13 точки е степен B-1 (най-долу). Така че не е лошо да се получи мнение от сертифициран лекар.

#32 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 November 2006 - 07:41 PM

Извинявай, може ли линк-а към сайта?
Сертифицираното мнение, доколкото е необходимо, е нужно за да знам мога или не да развъждам кучето. Не знам защо на Дара му е толкова интересно, какво ще е мнението на Новак за моето дисплазно куче. Върпосите ми тук са, за да разбера, как да му помогна, не как да пробутам на хората дисплазни кучета и да си измия ръцете с невъзможността да получа сертифицирано мнение в България. Не виждам и с какво "преекспонирам" темата - имам проблем и търся начини за разрешението му във ветеринарния форум - не коментирам от къде, как и защо съм купила кучето. Много моля нека да се придържаме към съвети за лечение!
User's Signature

#33 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 November 2006 - 08:08 PM

Teddy, сертифицирано мнение ти е нужно, за да знаеш точната степен. Или поне повече от едно мнение, били те и несертифицирани. От степента ще зависи и лечението.
В Щатите трима специалисти независимо един от друг определят степента и ако има голямо разминаване се прави нова снимка.
Защо те изнервя предложението да поискаш още някое и друго мнение? Нали имаш качествена снимка? Поне аз бих сравнила мненията на поне трима доктори, без да поставям под съмнение ничия компетентност.

#34 Потребителят е офлайн   Красен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2006 - 04:21 AM

Съжалявам, пропуснал съм линка. Ето го и него:

Orthopedic Foundation for Animals

#35 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2006 - 09:11 AM

Да Теди, спокойно можеш да си ходиш по изложби.
Интересно ми е мнението на Новак или пък Шварц, защото хората са сертифицирани и тяхното мнение тежи. Защото степента на дисплазия е важна. То това може би е най важното. Защото с Б1и Б2 няма изобщо защо да се тревожи човек. Предполагам че половината ретривъри са с подобна степен. В нашия клуб например развъждането с такава степен на дисплазия е разрешено. В другия голдънски клуб доколкото зная позволяват развъждане и със степен Ц. Единственото изискване е другото куче да е със А1.
А че се преекспонират нещата, то е видно.

#36 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2006 - 11:01 AM

Щом е видно, че се преекспонира, да взема да доуточня...
Ще потърсим мненията поне на трима различни лекари у нас. Въобще не е стояло под съмнение.
От Син кръст - оценка: за лява ТБ става - 13, за дясна - 13
От Стара загора - потвърждават поставената диагноза с оценка 13.
Не, че няма да потърсим още мнения...
Каква Б1, каква Б2? Кой говори за степен, за която лекарите ти казват - здрави сте!? Грита е в група Д!
И затова си остава вече основният ми въпрос - каква е дневната профилактична доза глюкозамин и хондроитин за куче?
И май се оформи още един - доколко от приема на хондропротектори през устата има полза?
Благодаря на всички, които наистина разбират тревогата ни и отделят време да проучат и да напишат! Искрено им благодаря!
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#37 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2006 - 01:04 PM

В случая подозирам, че недоразбирането и недоразуменията възникват от СИСТЕМАТА за оценката. В дадения по-горе линк (най-долу на страницата) много добре са съпоставени различните системи на различните държави. Там обаче 13 точки по "австралийската" система съответстват на почти-здраво куче и оттам идва объркването.
На изследването на Синия кръст пише следното:
всяка става се оценява самостоятелно, всеки показател се оценява 0-5 т., след което оценките се събират, полученият сбор показва степента на увреждане. Оценката за ТБД се дава въз основа на по-засегнатата от двете страни.
Показателите са общо 6.
Според тежестта на увреждането:
0-2 т. на става - А
3-6 т. на става - В
7-12 т. на става - С (mild по американската таблица - бел. е моя)
13-18 т. на става - D (moderate по американската таблица - бел. е моя)
над 18 т. е Е.
С други думи австралийската точкова система, която обърква Красен, е просто с по-голям брой точки r) и оттам идва разликата.
Туй то по въпроса.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#38 Потребителят е офлайн   Красен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2006 - 03:22 PM

Vabank, изобщо не ме обърква "австралийската" (която всъщност е британската (UK - пише си го) система, приета и в Австралия). Там ясно е казано, че точките са сумарни за двете стави - лява И дясна. Понеже Теди каза, че резултатът им е 13 точки, аз откъде да знам дали е на една или две стави? Ако пишеше "по 13 на става" - ясно, ама като пише "13", естествено, че допускам, че става въпрос за общ сбор.

Та оттам разликата.

#39 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2006 - 03:29 PM

Аз пак не мога да разбера, ако е сумарно по тази система 13+13=26, което по тази таблица е в началото на С за която степен са от 26-35 точки.

Красене, ние май никога не сме обсъждали как стои въпросът с едностранната дисплазия. Ако едната става е с А да речем, а другата с Ц, какво се прави в случая. И въобще според разбиращите от дисплазия, това възможно ли е?

А в същия този сайт в статистиката пише, че от 110000 оценени голдъна само 3.5% са с отлични резултати, а 20.2 са дисплазни s)

#40 Потребителят е офлайн   Красен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2006 - 03:37 PM

Да ти кажа честно, аз вярвам повече на тази британска система... Там дисплазията се определя спрямо сумарния резултат - т.е. дисплазията като цяло е равна на сбора от точките на двете стави. В някои от случаите се поставя максимална граница на точки за една става, над която се приема по-високата степен, дори и като резултат да попада в по-ниската. Виж таблицата, която дадох, там горе-долу добре е обяснено.

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни