Въпроси и отговори / за хъскита
Публикувано: 02 December 2011 - 04:05 PM
WhiteNoise, в 02 December 2011 - 01:38 PM, написа:
Не е това, защото няма рана! Няма ухапано, и него са го хапали и няма нищо общо . . . но вече е добре, помти е изсветляло . . . и няма корички!
Публикувано: 03 December 2011 - 06:50 PM
Преди седмица станах горд стопанин на сибирско Хъски!Това е първото ми куче и съвсем случайно се сдобих с това прекрасно животно!Много обичам животните по принцип, но съм гледал само котка 13 год. и никога куче. (R.I.P. Лъки! )
Та кучето беше на позната на приятелката ми, която за съжаление няма възможност да я гледа...Така решихме да я вземем.
Доста неясноти около произхода на кученцето обаче има, а аз си падам малко перфекционист, особено след като почнах да чета вашия форум. Първоначално Аника е подарена на момичето от баща и като пале.По нейни думи е родена на 17.08.2010г и баща и я е взел от София (аз съм от Сливен).Твърди, че има паспорт и ваксинации, но не може да го открие :( . Днес бяхме на ветеринар и я претеглихме, тежи точно 13 килограма и няма чип. По семейни причини, момичето няма към момента контакт с баща си и нямам информация дали кученцето е взето от развъдник и кой е той.Въпреки, че отсъствието на чип ме навежда на мисълта, че не е купена от такъв....Вие как мислите?От кога задължително слагат чипове на малките?И има ли начин да разбера дали е имало кучило с кученца родени на тази дата от регистриран развъдник?
Ще почакам момичето още няколко дена и ако не открие паспорта отивам да и правя паспорт, ваксинации и чип!
Днес я прегледахме и обезпаразитихме вътрешно и външно.За външно и взех Frontline Combo, разбрах, че е най-доброто.
Е да започвам да ви затрупвам с въпроси :)
Тъй като съм абсолютно нов в гледането на куче пък и Хъски, качвам снимка на Аника и ви моля като компетентни да ми кажете как ви се струва като пропорции и структура животинчето: (За момента нямам други снимки в прфил, но ще направя :) )

Имам и други питания: за храненето, обучението и странности в поведението (според мен) но това после...
Предварително Ви благодаря!
Публикувано: 03 December 2011 - 07:38 PM
А щом нямаш родословие,няма да го имаш,то се идва от родители те и не се взима от вьздух .Иначе кучето много красиво ,но не сьм познавач на хьскита за да коментирам порода.
ЧЕСТИТО!!!
Публикувано: 03 December 2011 - 08:10 PM
Слагането на чип в развъдниците е задължително от около поне 4-5 години вече. И номерът на чипа се лепи както на родословието, така и на паспорта. Това по въпроса за чиповете.
13кг е...доста малко за куче, което е над годинка, пък макар и момиченце!! Сигурен ли си че е толкова? Изглежда ли ти слаба? Сигурен ли си, че е родена 2010?
От Сливен ли си? Ние имаме две черно-бели госпожици там - майка и дъщеря, може и да се засечете някой път

По-голямата е дребничка като кучка, около 51-52см в холка, но е около 18кг.
Публикувано: 03 December 2011 - 08:31 PM

Публикувано: 03 December 2011 - 08:59 PM
Ветеринаря ми предложи Eukanuba. Какво мислите за тази храна?Малко ме втресе като чух цената, но след лек рисърч излиза, че е премиум марка.Каза ми да и давам по 200 гр. на ден.Сутрин 100 и вечер 100.Заслужава ли си високата цена?
Към колегата xael - да от Сливен съм :)
Публикувано: 03 December 2011 - 10:37 PM
Публикувано: 04 December 2011 - 12:01 AM
сутринта като станахме с едното оче гледаше другото го стискаше силно...
опитах се да я накарам да го отвори и като леко успяваше сулзеше и третото клепаче (така прочетох, че се нарича тази черната ципа в вътрешният ъгъл при очите на кучетата) и беше много навътре към средата на окото.
Обадих се на лекаря каза след половин час в кабинета и 10 минути преди да тръгнеме си поотвори очето, но зеницата беше много свита.. една точица. като отидохме той се изплаши като я видя, каза че до сега не е имал такъв проблем.. след като я прегледа и извика още двама лекари специалист по очите - но при хората и един негов студент, да подчертая че той е доцент и е преподавал на повечето ветеринари в София. Прегледа очното дъно, в здравтото око имало повече налягане, даже се обади на познат да доведе едно хъски за сравнение в очите, минаха всякакви възможни варианти и като слушах щях да умра.
Хубавите новини са че състоянието като игривост е все същото... предписа едни капи и едно мехлемче и така или иначе нямаме точна диагноза... с капките за разширяване на зеницата в кабинета му тя не се разшири и почти не реагираше на уреда с който свети, но сега в нас седин цял ден на тъмно да не и дразна окото, като не свети лампа не го стиска а си гледа с отворено око... и зеницата е станала много широка... като светна лампата не се свива... все едно, че капките за разширяване чак в нас са подействали.
благодаря много на всеки който може да сподели и даде съвет мерси много
Публикувано: 04 December 2011 - 12:18 AM

JulyVell Siberians
Публикувано: 04 December 2011 - 12:21 AM
Letty, в 03 December 2011 - 08:37 PM, написа:
Аз мисля, че това, което е казал ветеринарният лекар - 200 грама за целия ден е напълно ок.
Тези дози от по 280-300 са доста големи дори за моите кучета, които са доста над 13 кг.

JulyVell Siberians
Публикувано: 04 December 2011 - 03:00 PM
tarja, в 04 December 2011 - 12:01 AM, написа:
сутринта като станахме с едното оче гледаше другото го стискаше силно...
опитах се да я накарам да го отвори и като леко успяваше сулзеше и третото клепаче (така прочетох, че се нарича тази черната ципа в вътрешният ъгъл при очите на кучетата) и беше много навътре към средата на окото.
Обадих се на лекаря каза след половин час в крабинета и 10 минути преди да тръгнеме си поотвори очето, но зеницата беше много свита.. една точица. като отидохме той се изплаши като я видя, каза че до сега не е имал такъв проблем.. след като я прегледа и извика още двама лекари специалист по очите - но при хората и един негов студент, да подчертая че той е доцент и е преподавал на повечето ветеринари в София. Прегледа очното дъно, в здравтото око имало повече налягане, даже се обади на познат да доведе едно хъски за сравнение в очите, минаха всякакви възможни варианти и като слушах щях да умра.
Хубавите новини са че състоянието като игривост е все същото... предписа едни капи и едно мехлемче и така или иначе нямаме точна диагноза... с капките за разширяване на зеницата в кабинета му тя не се разшири и почти не реагираше на уреда с който свети, но сега в нас седин цял ден на тъмно да не и дразна окото, като не свети лампа не го стиска а си гледа с отворено око... и зеницата е станала много широка... като светна лампата не се свива... все едно, че капките за разширяване чак в нас са подействали.
благодаря много на всеки който може да сподели и даде съвет мерси много
На нас ни се случва същото отвреме навреме, като го заведох на лекар ми казаха, че ако няма промяна в поведението на кучето, да става неадекватно и тн. няма място за притеснение! Ако и двете очи реагират еднакво на осветяване, вета си има специално фенерче, всичко е наред!Това за налягането не знам какво трябва да значи, но иначе е това!
Публикувано: 05 December 2011 - 12:32 AM
днес си пропуснахме тренировката за впряг с колело :) за да не я натоварам допълнително, но иначе и се тича много :) няма промяна в поведението. Flawless, на вас като ви се е случвало така за един ден от самосебе си ли се оправяше.
Публикувано: 05 December 2011 - 09:26 AM
DiDemon_96, в 04 December 2011 - 04:59 PM, написа:
По назад в темата бях мярнала нещо за аляските хъскита.Може ли да ми кажете разликата между тях и сибирските хъскита.Просто ми стана любопитно.
Поздрави!
Доколкото знам Аляското хъскки не е конкретна /призната/ порода кучета. Те са категоризирани според способностите си, сиреч за впряг. Имат по-дълги крака от Сибирското хъски, козината им е почти същата, но май не е толкова гъста, очите им по-често са кафяви, а окраската им се среща във всички цветове. Аляското хъски е типично състезатено куче. А сега се сещам, че попчинцип Хъски е било наричано и се нарича всяко впрегатно ккуче на Севера. Затова има порода, която се нарича Сибирско Хъски, а не just хъски.
Поствам снимки на Аляско хъски
Публикувано: 05 December 2011 - 11:20 AM
аз също от скоро имам хъски.проблема е че от няколко дни се държи много странно.доста е агресивна.в парка скача на всички кучета на бой.изглежда тъжна и не и се играе кой знае колко.на две годинки е и от месец е при нас.мисля че е рано да се разгонва но е неспокойна.възможно ли е да тъгува или пък промените на времето да и се отразяват?
Публикувано: 05 December 2011 - 11:53 AM
Публикувано: 05 December 2011 - 01:53 PM
Цитат
Доколкото знам Аляското хъскки не е конкретна /призната/ порода кучета. Те са категоризирани според способностите си, сиреч за впряг. Имат по-дълги крака от Сибирското хъски, козината им е почти същата, но май не е толкова гъста, очите им по-често са кафяви, а окраската им се среща във всички цветове. Аляското хъски е типично състезатено куче. А сега се сещам, че попчинцип Хъски е било наричано и се нарича всяко впрегатно ккуче на Севера. Затова има порода, която се нарича Сибирско Хъски, а не just хъски.
Поствам снимки на Аляско хъски
Мерси много за отговора! :)
Публикувано: 05 December 2011 - 06:21 PM
galabs, в 05 December 2011 - 09:53 AM, написа:
Хъскито е трудна порода, особено ако нямате опит с нея. Има много изписано във форума, затова просто поразровете из темите и ще научите много, а и ще намерите отговори на своите въпроси. Ако обичате кучето си със сигурност няма да съжалявате че сте го взели.
Успех