Въпроси и отговори / за хъскита
Публикувано: 05 March 2009 - 06:41 PM
Напълно те подкрепям и стискам палци на Бленито -да и мине бързо и безпроблемно.
Към jorji. Изписал си цял куп глупости. Прочети малко -из целия форум е пълно с информация за кастрацията, а брътвежите ти показват, че не си я чел.
Първо и най-важното -кастрацията намалява осезателно риска от рак на млечните жлези и пиометра. Едва ли си наясно колко голям процент от кучките в напреднала възраст умират именно от това.
Второ -кучетата не са хора. На тях няма да им липсват снимки на внуците в портфейла, нито ще въздишат по бебетата в парка. Именно защото не са хора, те не могат да кажат "Не" на инстинкта си или да ползват презервативи. Харесва ни или не, ние сме тези, които са длъжни да взимат решенията, свързани с любимците ни.
Има и трето, има и четвърто и пето... А има ли смисъл да ги пиша?
Публикувано: 05 March 2009 - 11:35 PM
Имам и доста познати и приятели с кастрирани кучета. Да, понякога проблемът с качването на килограми присъства. Не винаги може да се овладее напълно, но това се случва с кучетата, които и без това имат склонност към напълняване. Освен всичко останало и изброено до тук в предишни постове, преди време случайно научих от приятел, че кастрацията намалява до 4 пъти риска от диабет, който се среща при старите кучета. От това в същност се умира, ако не се хване на време. Такъв беше и случаят на моя приятел, кучката му почина сравнително млада.
Относно операцията - всяка операция е притеснение. Няма спор. Но това е една от най-често правените операции и не се смята за особено сложна. Здравите и млади кучета я преживяват много леко. Най-добре е с инхалационна упойка, но и да не е такава не е проблем. Не съм си държала кучетата гладни след операцията, просто съм давала по малко храна и лека храна. Вода задължително нека има, още след като излезе от упойката, но ако се напие на веднъж с много вода, може да я повърне.
Така че, Rositoo и аз те подкрепям. Ще видиш, че Бленито ще се възстанови много бързо след операцията, поне с моите кучета е било така. Още на втория ден тръгват да търчат и скачат... и аз като една луда ги гоня да ги пазя и да внимават. Сравнително скоро една позната си кастрира две кучки и ги лепиха (без шевове) и след това известно време тя се притесняваше, че ходели малко изгърбени, но бързо се оправиха. Казвам ти това, за информация, защото не зная как ще ти я кастритат и да не се шашкаш ако видиш и ти такова нещо.
След операцията няколко дена се бият антибиотици, за предотвратяване на евентуална инфекция. Следиш температурата и да не вземе да си свали сама конците преждевременно. (това рядко се случва и обикновенно се вижда още в началото след операцията, че иска да си ги маха) Ако е спокойна, значе вероятно няма да имаш проблеми с това. Ако това те притеснява, можеш да вземеш яка. Моите кучета не са носили такова нещо. Друго не се сещам сега. Стискам ти палци!

JulyVell Siberians
Публикувано: 06 March 2009 - 03:32 PM

http://www.vbox7.com/play:d880ab65
Turn the lights down low, take it off, let me show, my love for you is insatiable...
Публикувано: 06 March 2009 - 04:45 PM

Сподели после опит за нас незнаещите и колебаещите се все още.
А какво може да се направи по този въпрос за мъжко куче, което постоянно вие и създава проблеми през периода на разгонване на женските кучета? Всъщност от октомври-до март стопаните му не могат да се оправят с него.Вариянта само кастрация ли е в този случай?

Или има и инжекции с някаква по-голяма продължителност във времето.
Предполагам, че тези инжекции или лекарства, ако ги има пък са вредни за самото куче...

Публикувано: 06 March 2009 - 05:09 PM
Публикувано: 07 March 2009 - 01:04 PM

15 there's still time for you
Time to buy and time to lose
15, there's never a wish better than this
When you only got 100 years to live
Публикувано: 09 March 2009 - 09:12 AM

Искам да ви се похваля, че операцията беше повече от успешна. В момента се възстановяваме. Не мога да кажа, че беше леко. Оставям на страна какво се случи с мене, но не съжаляваме. Мога единствено да подкрепя хората, които си мислят да оперират кучетата си и се страхуват. Няма от какво, стига лекарят да е специалист и да си разбира от работата. Колкото по рано, толкова по-добре. Може би най-трудното от всичко е излизането от упойка. Дано никога повече не се налага пълна упойка! За жалост, ние сме диванета и в момента имаме яка. Малко й пречи, но до другият понеделник трябва да е с нея (тогава ще й махат конците

Много се радвам, че моят буболечо-мечо си възвърна апетатита още на следващият ден.

monenci Илит го е казала добре. Тези препарати само водят до нещо по-голямо и страшно. ОК, помагат

П.с. Какво е "пърхулче"?

Turn the lights down low, take it off, let me show, my love for you is insatiable...
Публикувано: 09 March 2009 - 09:27 AM
Аз за Зита съм решила да се направи с вътрешен шев -разрезът е по-малък и не се налага носене на яка, нито махане на конци после. Избрала съм си и лекар, но заради пустите гъбички, дето лекуваме от три месеца, пак изпуснах момента и сега се разгони. Като премине обаче, това ще ми е първата работа.
Целуни момичето от мен и мойта банда!
П.П. За колебаещите се -миналата седмица ходихме със съфорумци по кучешки дела и се разговорихме за кастрацията. Пърси ни разказа, как нейно куче (или на приятелка, забравих) за два часа от пиометра е станало перитонит и за малко да си отиде... Последвала изключително тежка операция и дълъг възстановителен период.
Публикувано: 09 March 2009 - 09:35 AM

Аз това с вътрешният шев не съм го чувала?! Бленика има 9-10 шева, но лекарят ни каза че са на пластове, в смисъл под тези които се виждам има и още.

Охх, милата Зита! Дано да се оправи бързо. Пращам й много цвелувки!

Публикувано: 09 March 2009 - 10:54 AM

Иначе със сигурност има вътрешен шев, то без него не може.

JulyVell Siberians
Публикувано: 09 March 2009 - 02:47 PM
Публикувано: 09 March 2009 - 09:16 PM
Публикувано: 09 March 2009 - 10:53 PM
ЦоКо, в Mar 9 2009, 09:16 PM, написа:
Защото знае, че ще й вземеш "плячката", за това бяга. И Бела се опитва с конските акита, ама не й минава номера. Вземи си някакви лакомства на разходка, и опитай с "Пусни", като поднесеш ръката си с лакомството. Така ще трябва да пусне другото, природно "лакомство". При нас действа.
Публикувано: 09 March 2009 - 10:58 PM
Публикувано: 10 March 2009 - 12:19 AM
Относно колебаещите се. Моята сетерка лека й пръст, получи възпаление пиометра май се казваше. Оперираха я и девет дена след това почина, просто беше прекалено възрастна за операция на 15,3 г. Ако кастрирате кучетата си за такова възпаление и още един куп такива, както и за туморни образования няма и да чуете. За жалост в последствие от друг лекар разбрах, че имало и хапчета, котио били обаче скъпички. и не със 100% ефект май. Е скъпички, ама момичето ми нямаше да почине. Нашият бивш лекар, обаче явно беше решил да ни спести средтсва.
Публикувано: 10 March 2009 - 05:45 PM
Публикувано: 10 March 2009 - 09:26 PM

Цоко, според мен е нормално. Често се случва стомахчето да се разстрои и от това да ви сполетява рядкото щастие.