Въпроси и отговори / за хъскита
Публикувано: 05 April 2009 - 12:46 AM
Публикувано: 05 April 2009 - 08:24 AM
Правилното и балансирано натурално хранене е доста трудно, не е само "ориз и месце", както всички си мислят. И никога не съм подценявала това хранене.
За мен е най-важно кучето да се чувства добре и храната да му влияе добре.
Публикувано: 05 April 2009 - 08:26 AM
П.С Кученцето е на 3 месеца!!!
Публикувано: 05 April 2009 - 11:34 AM
Основното ядене на кучето е месо с ориз, а може и грис (пилешко)- шийки, воденички, или фенери, най-добре фенери + воденички, сервирано с бульон и малко хлебец. Отделно е добре да се дава SA-37 по доза според животното и начина на живот. Също ми е казал 200-300 грама кисело мляко на 2-3 дни, 1-2 сурови яйца седмично, може и извара да му се дава, с цел да се разнообразява менюто. Един път седмично вместо основното си ядене да яде гранули, така ми е казал. Една-две перли рибено масло на ден в периодите когато си сменя козината. Също така от време на време (1 път на седмица/десет дена) да яде риба- замразена/сурова. Кокали никога като основна храна, а за занимавка и разнообразие. Човешки яденета- НЕ (с някакви малки изключения като баница например, но в малки количества и по-скоро за лакомство, отколкото за основно ядене).
Ако искаш да го зобиш да яде повече му завишаваш дажбите с 20ина % и му даваш бирена мая. Не е много полезно, естествено, но това се прави от много хора, които искат мъжките да станат "машини".
Естествено тази диета е за северно куче, което много се движи, достигнало е възраст 2 години и е здраво. Докато стане на 6 месеца яде само гранули и калций. До 6 мес възраст ядеше 4 пъти на ден, докато стане на 9 месеца- 3 пъти на ден, като стана на годинка постепенно от 2 пъти стигна да яде само веднъж, вечер.
Около тази идеална диета вече може да се състави различна доближаваща се до нея според възможностите на стопанина и това какво иска да прави с кучето.
Аз лично искам моето да яде възможно най-близка до естествената си среда храна и да не дебелее, а да е грациозно и да има добра космена покривка.
В квартала имам едни приятели с хъски, което го гледат по другия начин- основно гранули, дават му бирена мая и 1-2 пъти седмично кренвирши... Е то е страшен плондир, но те така си го харесват. Всеки си решава сам.
До колегата по-горе с въпроса за космите- не знам какво да ти кажа, ако кученцето е това от аватара, според мен няма нужда да се притесняваш. Друго- моята кучка като си сменя зимна/лятна козина през зимата е малко по-тъмна козината, не знам защо, но е така.
Публикувано: 05 April 2009 - 12:33 PM
Когато даваш висок клас гранулирана храна, няма нужда от добавки като калции. За всякакви добавки е най-добре да се консултираш с ветеринаря, защото това е малко кученце все пак.
И отново - има бутон "Редактирай". Използва се, когато имаш да добавиш нещо в поста си, но си забравил.
Публикувано: 05 April 2009 - 07:47 PM
П.С А къде съм казал:Искам кучето ми да е със черен косъм ?!?!?!?!
Публикувано: 05 April 2009 - 10:03 PM
Публикувано: 06 April 2009 - 01:49 AM
neznainata, в Apr 5 2009, 09:24 AM, написа:
Правилното и балансирано натурално хранене е доста трудно, не е само "ориз и месце", както всички си мислят. И никога не съм подценявала това хранене.
За мен е най-важно кучето да се чувства добре и храната да му влияе добре.
Струва ми се, че не е добре да се дават само гранули, защото това малко или много е изкуствено добита храна- затова мисля, че трябва да се съчетаят двете . . . но си абсолютно права когато казваш, че основното и най-важно нещо е кучето да се чувства добре . . . напълно е вярно!
Публикувано: 06 April 2009 - 07:09 AM
Поздрави!!! ;]
Публикувано: 06 April 2009 - 06:11 PM
kostadinoff94, в Apr 6 2009, 08:09 AM, написа:
Поздрави!!! ;]
Напротив . . . нямаше да повдигам въпроса, ако не ставаше дума само за гранули, но и това се каза . . .т.е ако ставаше въпрос за смесено хранене, чудесно, но някои споделиха, че хранят кучетата си само с гранули и аз , без намерение да се конфронтирам с който и да било ,изразих мнението, че според мен това не е достатъчно!
Публикувано: 06 April 2009 - 07:49 PM
kostadinoff94 , пиши в Говорилнята как е кученцето, справя ли се вече с предозирането? А ветеринарите нищо ли не ви дадоха, след като са "свършили" работата?
Публикувано: 07 April 2009 - 11:46 AM
boyar, в Apr 4 2009, 09:50 PM, написа:
Само да вмъкна, че при polinnka ставаше въпрос за мляко с хляб (, което да вметна не е хубава храна, защото много лесно може да получи разстройство от прясно мляко) и за човешка храна, буквално от масата (цитирам: "яде каквото яде и семейството ми"). Никой не е говорил за домашно приготвена, специално за кучето, както би трябвало да е, за това си на съвсем различна тема.
Не оставайте с впечатление, че съм против храненето на кучето с готвено, напротив, ако имате време и това е страхотна алтернатива, но НЕ и мляко с хляб или храна от масата, която е предназначена за хора. Ако кучето се храни с готвено, то задължително трябва да е специално приготвено за него с всички нужни витамини, добавки и т.н.
Във форума за храненето има доста теми, но ви съветвам да потърсите една, написана от потребител Vabank, която е описала всичко повече от ясно (темата, ако не се лъжа, е за BARF диетата, но пак ставя ясно какво трябва да има в паницата на кучето, за да се нарече храната му полезна). Ето и тема с рецепти.
И извинете на Всички, които казвате, че не е хубаво (дори вредно ?!) да се дават само гранули, ама не се говори ей така, знам, не знам, ама да си кажа мнението. И аз мога да реша, че не е хубаво да се дава вода, защото от прекалено много вода - кучето пишка повече, ама не си измислям глупости, нали?!
Колкото и да повтарят някои хора, че само гранули е вредно, няма да променят истината и малкото разумни хора, пишещи тук ще разберат кое е правилно и кое не. В много развъдници хранят кучетата си през целия им живот само с гранули (ПАК повтарям - хубава марка, Любимец и други такива боклуци изобщо не ги причислявам към висок клас храна, с която трябва да се храни кучето) и кучетата живеят дълъг, пълноценен и щастлив живот. Развиват се отлично (тяло, козина..), не знам какво искате повече?
Спирам с излишния спам, както е написала neznainata, тук никога няма да се разберем.
Винаги ще има хора с различни мнения, привърженици на различни типове хранене и такива, които само си мислят, че знаят кое е полезно за едно куче и кое не.
Успех на всички с храненето на вашите кучовци, надявам се да изберете някой от полезните начини.
Публикувано: 07 April 2009 - 09:03 PM
Цитат
Как така няма косми? Имаш предвид, че няма бели косми ли? Всяко хъски е различно и индивидуално, както са и всички хора по земята. Не можеш да искаш твоето кученце да бъде същото като на еди кой си. Все пак това е работа на генетиката и на природата, няма как да го "избута" тоя косъм.
Правилната дажба ли му даваш? Понякога кученцата изглеждат слаби, а пък всъщност не са. Премери го.
Публикувано: 08 April 2009 - 08:30 AM
пс: давам решение на проблема на момчето, нека не се приема като спам :P
Публикувано: 08 April 2009 - 11:48 AM
http://www.geocities...zkybg/temi.html
http://hyski-dog.hit...%20na%20SH.html
http://siberian-husk...asic/?df=284243