Flawless благодаря ти, че ми отговори на въпроса, адмирации за добре изказаното мнение!
Цитат
Няколко пъти вече съм споменавала, че ми е много удобно, първо като вървим в навалица от хора и животни Неро върви до мен на Редом, дори без да казвам командата, просто някак си усеща и не се дърпа в лудницата и гледа само напред, не се закача с хората, не ги гледа, не ги бута с муцуна , не се спира да ги души, ако има куче едно Остави и понякога подръпване е напълно достатъчно в навалицата, за да остави кучето и да си продължи по пътя! Докато сме в парка, той е непрекъснато пуснат и там контролът ми е от разстояние, корекциите и забраните са от разстояние и на практика няма значение с какво е!
До тук обаче според мен няма нищо, от което да се разбира, че с нагръдник е по-добре или по-удобно. Нашийникът ще свърши същата работа.
Цитат
Ако се случи да се сбие, което в интерес на истината , когато сме в парка и се разхождаме е трудно, в смисъл минава , подушват се, извиквам го и тръгва, но ако случайно се сбие ми е много по-лесно, в зависимост от ситуацията, да го дръпна за нагръдника и да ги разделя, вместо да го хващам за врата или да търся каишката в козината му, а и така шансовете да ми влезе ръката в нечия уста са доста големи, което просто не е оферта!
За това си права, да, така е. Напълно съм съгласна в този аспект.
Чанта с дръжка

... шегичка
Цитат
Относно козината, не мисля, че се разваля, даже напротив, например неговата зимна козина се сплъстява от нашийник, въпреки, че го слагам само за разходки, а и освен нашийника има и противопаразитна каишка, която не прави положението по-леко! Преди нагръдника ни оставяше като линия отдолу по гръдния кош, там, където се търка, но смених шампоана с по-качествен и това ни реши проблемите! Така че и с козината нямаме проблеми!
Относно това, моите лични наблюдения показват точно обратното. Виждала съм толкова много хъскита с похабена от нагръдник козина, че не се сещам да съм виждаля някое, което да е останало с читава козина. И като се свали нагръдника, повечето са направо като стригани на тези места, и след свалянето на нагръдника, често трябва да мине повече от една година, за да се възстанови нормалната козина.
И още малко бла бла, че ми е дошла музата (изчервявам се) ... ако има някой със слаби нерви - да не чете
Корекцията като такава е важна да става на време и от към главата, което с нагръдника не може да се постигне. Сама го видя при тренировките на аджилити, когато Неро беше с нагръдник в началото. А за мен корекциите са важни, както т тяхната ефективност, така и по време, да могат да стават на точната секунда. Кучето ми може да знае команди и да ги изпълнява, но въпреки това реакцията му да не е задоволителна в даден момент. Ако се наведе да хапне/ближе някаква гнусотия от земята, ако се разминаваш с друго куче и две глави се въртят във всички посоки, без възможност да коригираш в дадената секунда, когато някой се кани да се сбие или провокира (при нагръдника се коригира позицията на цялото тяло, изисква повече сила, повече място, а главата може да хапе през тва време на посоки, и за да го предотвратиш ти трябва да задържиш или обърнеш точно главата.
Да не говорим за случаите, в които аз например водя повече от едно куче. Ако са с нагръдници ще трябва да съм като Шива и бързо ще ме направят луда.
Днес пътувах с трамвай и се качиха младежи с питбул с нагръдник. Кучето се въртеше на посоки и те не можеха да го удържат, защото се бореха с цялото тяло на кучето, а то любопитно се завираше да души насам-натам идаже на някаква жена под полата

... и им трябваше място за опъване и дърпане, за да преместят кучето от местата където то се вреше проточило врат. За това даже не харесвам да гледам как кучета, които не могат да ги контролират, нито са ги учили някога на нещо, ... ги повели с нагръдници.
Забелязала съм и това, че хора, които са на ясно с породата и са в някаква степен достатъчно запознати, опитни и/или специалисти и/или развъдчици, имали са повече кучета от тази порода и т.н., не ползват този тип нагръдници за хъскита. А едно 90 процента от хората, които хабер си нямат, ни от куче, ни от порода, ни от възпитание и обучение, като си вземат хъски, първата им работа е да му купят точно такъв нагръдник. Лични наблюдения. Огледай се и ти, и ще го забележиш не след дълго. За това винаги съм се чудила, какво кара хората да си купят нагръдник, а не нашийник.
Иначе и аз обичам да гледам и да се любувам на "голи" хъскита, както майка ги е родила

без нагръдник, без нашийник, но за съжаление това много рядко си го позволявам.
И да ви разкажа един "виц", в кавички е, защото е действителен случай.
Един мой познат полицай си взе кученце. Идва в парка да го разхожда и като стигне до мястото, където всички пускаме кучетата си от повод, той не откопчава повода, ами го сваля заедно с нашийника. По едно време това ми направи впечатление и го попитах, защо сваля и каишката заедно с повода. Той съвсем сериозно ми отговори - "ами това, така цялото го купих от магазина"

Не можах са повярвам на очите и ушите си, но ... какво да се прави, полицай, така стават вицовете за тях. След този разговор, обаче той се светна, че може би има начин да се откопчае само повода и започна да го практикува, хахаха!!!