Коя е най-добрата кучешка храна?
Публикувано: 01 April 2008 - 09:40 AM
- Най- добрата храна е тази, която се продава най-много и е най-търсена от собствениците на домашни любимци. Живея в Русе, но работата ми налага често да пътувам до Разград. Познавам клиниките и зоомагазините в двата града. Истината е следната за съотношението на продаваните храни по-марки: 60% за Любимец и 40% за всички останали! Наистина картинката е отчайваща 2/3 от храните в магазините са Любимец, 1/3 са шарени испански храни, румънски, гръцки и други подобни и само в някои магазини виждам по една торба Royal Canin.
Публикувано: 01 April 2008 - 12:20 PM
Цитат
- Най- добрата храна е тази, която се продава най-много и е най-търсена от собствениците на домашни любимци.
Това е абсурдно. ;)
Пежо 207 е най-продаваният автомобил през 2007г., но със сигурност това не го прави най-добрия. ;)
Публикувано: 01 April 2008 - 10:24 PM
Цитат
Е, аз съм от Пловдив, но в моята част на града нещата така изглеждат. Досега не съм си намерила свестен магазин за кучешки храни! (впрочем ако някой знае такъв може да ми го каже) Може би защото ходя в по - малки, "квартални" магазинчета, но винаги като отида и кажа, че кучето ми е от "дребна порода" започват да ми показват бебешките храни. Последният път се минах с някаква италианска (мисля) храна, която после се оказа, че е за бебета. (нямаше етикет на бг) И то това в склад, в "търговията", където би трябвало да има по - голям асортимент. Като казах за висок клас храна ми изкара едни чували от по 10 - 15 кг, които кучето ми ще ги яде една година и то пак не за нашата "възрастова група", че даже и за породи - гиганти. Храната скоро ще ми свърши, а аз сега съм изпаднала в почуда къде да ходя да си търся свястна храна... :kisel:

Публикувано: 02 April 2008 - 02:24 PM
Публикувано: 03 April 2008 - 07:41 AM
- висок клас- скъпи храни
- нисък клас- евтини храни
Само по цената ли се определя качеството на храната?
Другите елементи, мазнини, витамини, как се вписват, влизат ли в споменатите категории?
Питам:
1.На торбата е записано- протеин 30%, мазнини 16%- кой клас е храната?
2. на друга торба- протеин 24%, мазнини 12%- кой клас е храната?
3. на друга торба пише: протеин 20%, мазнини 10%- кой клас е храната?
Или класацията е по марки т.е.:
вносните- висок клас!
български производител- нисък клас?
Публикувано: 03 April 2008 - 08:42 AM
През последните няколко години в нашата страна се появиха разнообразни, фабрично произведени храни. На базата на лични контакти с водещите световни фирми и анализите и съпоставянията, които съм извършвал, препоръчвам на притежателите на кучета да използват за своите любимци храната на Purina (САЩ), Royal Canin (Франция), Bosch (Германия), Bento (Белгия). Има и други фирми, произвеждащи храни с не по-лошо качество, които също мога да препоръчам, но за жалост те не са известни в нашата страна. Това са Shur-Gain (Канада), Bewital (Германия), Mera Dog (Германия), Columbia (Германия), Diana (Германия), Magnum (САЩ), Morando (Италия) Arden Grandge (Великобритания) и др. Значителни успехи в производството на качествени храни постигнаха редица фирми в Чехия и Унгария.
На пазара се срещат и храни за кучета - българско производство. Някои от тях съм проверил в личната си практика. В повечето случаи хранителната им стойност по отношение на кучешкия организъм е нищожна. Има и такива, чиито производители ги рекламират по образец на водещите световни фирми и парадират за лабораторно доказан висок % на усвояемост. Това ме амбицира да заложа през 1997 г. експеримент с българска гранулирана храна, който бе повторен няколкократно до 2000 г. Освен чрез директно изхранване, гранулите бяха подложени и на химичен анализ. Констатирах разминаване между лабораторните данни и посоченото в придружаващата реклама. В опитите, свързани с консумация, част от кучетата от опитната група въобще не проявяваха интерес, а други само след няколко хранения отказваха да ядат и предпочитаха гранулираната храна на кучетата от контролната група. При някои от опитните животни (кахетични, живяли като безпризорни до започване на експеримента) се наблюдава спадане на апетита, но стремежът към храната се запази през целия контролен период. При тях обаче, настъпиха алиментарни аномалии, изразени в стомашно-чревно разстройство. Като контролна храна (спрямо която съпоставях българските гранули, заложени в опита) използвах Purina, Bosh, Bento и Friskies. За отбелязване е, че някои от опитните кучета предпочитаха да консумират кухненски отпадъци вместо заложените в опита български гранули. През 2000 г. заложих опит с друга храна, произведена от същия производител. В един от случаите не успях да направя никаква констатация, тъй като кучетата от опитната група отказаха напълно да консумират предоставените им гранули.
Причината за ниската хранителна стойност на българските храни (не само в изведения от мене опит) е в преобладаването на непълноценни компоненти, които не са в състояние да задоволят организма с Белтъчини и Мазнини от животински произход, за каквито е пригодена храносмилателната система на кучето. Растителните храни, като основен носител на Въглехидрати и частично необходимата за храносмилането целулоза, се явяват като добавъчни. В повечето български продукти те имат водещ характер. Това прави дажбата нискоенергийна и излишнообемна, което се отразява както върху физиологията на кучето, така и върху неговото здраве и оптимална ползователност.
Николай Атанасов
ЕНЕРГИЙНА СТОЙНОСТ И ЕНЕРГИЕН БАЛАНС
НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ
При разграждането на храните, в организма се отделя топлинна енергия, поради което тяхната пълноценност се определя в калории. Една калория (cal) е количеството топлина, необходимо за повишаване температурата на 1 кг вода от 14,5 0С до 15,5 0С. Тъй като това е малка величина, в храненето като мерна единица се използува килокалорията (Kcal), която е равна на 1000 калории. Международната единица за определяне енергийната стойност на хранителните продукти е килоджаулът (KJ). Една Kcal се равнява на 4,184 KJ, а един KJ е равен на 0,239 Kcal.
При изгаряне в организма въглехидратите, белтъчините и мазнините отделят следните количества енергия:
- 1 гр Въглехидрати отделя 3,75 Kcal или 15,75 KJ;
- 1 гр Белтъчини отделя 4,00 Kcal или 16,8 KJ;
- 1 гр Мазнини отделя 9,00 Kcal или 37,8 KJ.
За немско овчарско куче със завършен растеж, потребността от енергия за едно денонощие през лятото е 70 Kcal на 1 кг тегло. През зимните студени месеци за едно денонощие на 1 кг тегло трябва да се осигурява 80-90 Kcal енергия. Енергийният баланс винаги трябва да се отчита и на базата на натовареността на кучето - за каква работа се използва и по колко часа на ден работи.
Николай Атанасов
http://www.zoomania....nt/view/560/51/
Публикувано: 03 April 2008 - 08:50 AM
Цитат
Другите елементи, мазнини, витамини, как се вписват, влизат ли в споменатите категории?
Питам:
вносните- висок клас!
Колкото и да се говори с Вас, явно нищо не вдявате.
Жалко..
Прочетете си състава на Любимец и прочетете състава на храна със супер премиум качество. Тук не сме сравнителна таблица, всеки има очи, стига да иска да види. ;)
И що решихте, че протеините и мазнитите са определящ фактор за класа на храната?
П.П. И НЕ- нисък клас храни има не само от българските производители. Не знам защо се хващате за това "български производител", някакъв патриотизъм ли Ви е обзел, що ли? Май обаче не е баш на място..
Ай со здраве.
Публикувано: 03 April 2008 - 09:00 AM
ov4arka.bg,храната,която най-добре се усвоява от организма,несъмнено е и най-доброто решение за менюто на едно куче.Високият клас храна се произвежда от висококачествени продукти и това в повечето случаи прави пазарната стойност висока.Аз не мога да си представя как гранули/българско производство/ с висока хранителна стойност биха се продавали на цена от 23 лева за чувал от 15 кг.,защото има и такива да се предлагат.Ето ти тука двалинка към една българска и една вносна храна.Сам прецени разликите и коя от двете си заслужава парите. http://www.ljubimetz...at_id=10&pid=72
http://www.sambs.bg/...d...ucts&pid=17
Публикувано: 03 April 2008 - 09:47 AM
Цитат
Питам:
вносните- висок клас!
Класът храни се определя от качеството на вложените продукти, от начина на извличане на протеините и от усвояемостта на хранителните вещества.
Разбирам, че явно сте от производителите на храна Любимец, но за съжаление в България не се произвежда храна от класовете Премиум и Супер премиум. Да смелиш цяла крава със все рогата и копитата и да допълниш с 3 тона трици не ми се струва правилният начин за производство на гранулирана храна
Публикувано: 03 April 2008 - 09:53 AM
Цитат
Във високият клас храни всичко е балансирано като елементи и спрямо възраст и порода съотношението на мазнини, протеини, минерали и т.н., т.е. всичко е съобразено. Затова предлаганите им храни са разделени за бебета, подрастващи, зрели и възрастни, както и са разделени по породи. Другото което е, че суровините, които се използват са от месо. В ниският клас гранули няма месо - има перушина, човки и всякакви други животински остатъци. Така, че не се чудете. Цените са съвсем оправдани. Друг е въпросът, че някои търговци предлагат това, което на тях им е угодно. А потребителят е този, които решава дали да купи това, което най-много се харчи или това, което е най-усвояемо и пълноценно ....
Тук смело се заявяват имена на храни, затова и аз ще си позволя да споделя.
От години храня кучето си с Nutra Nuggets, храна от суперпремиум клас, на разумна цена и високо качество.
Отразява се много добре на кондицията, косъма и кучето ми е в цветущо здраве.
П.п. Големият % на протеини, мазнини и т.н. не е толкова значим при "евтините" храни, при положение, че основните съставки са боклуци.

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро
Публикувано: 03 April 2008 - 11:56 AM
Цитат
Причината за ниската хранителна стойност на българските храни (не само в изведения от мене опит) е в преобладаването на непълноценни компоненти, които не са в състояние да задоволят организма с Белтъчини и Мазнини от животински произход, за каквито е пригодена храносмилателната система на кучето. Растителните храни, като основен носител на Въглехидрати и частично необходимата за храносмилането целулоза, се явяват като добавъчни. В повечето български продукти те имат водещ характер. Това прави дажбата нискоенергийна и излишнообемна, което се отразява както върху физиологията на кучето, така и върху неговото здраве и оптимална ползователност.
Николай Атанасов
ЕНЕРГИЙНА СТОЙНОСТ И ЕНЕРГИЕН БАЛАНС
НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ
При разграждането на храните, в организма се отделя топлинна енергия, поради което тяхната пълноценност се определя в калории. Една калория (cal) е количеството топлина, необходимо за повишаване температурата на 1 кг вода от 14,5 0С до 15,5 0С. Тъй като това е малка величина, в храненето като мерна единица се използува килокалорията (Kcal), която е равна на 1000 калории. Международната единица за определяне енергийната стойност на хранителните продукти е килоджаулът (KJ). Една Kcal се равнява на 4,184 KJ, а един KJ е равен на 0,239 Kcal.
При изгаряне в организма въглехидратите, белтъчините и мазнините отделят следните количества енергия:
- 1 гр Въглехидрати отделя 3,75 Kcal или 15,75 KJ;
- 1 гр Белтъчини отделя 4,00 Kcal или 16,8 KJ;
- 1 гр Мазнини отделя 9,00 Kcal или 37,8 KJ.
За немско овчарско куче със завършен растеж, потребността от енергия за едно денонощие през лятото е 70 Kcal на 1 кг тегло. През зимните студени месеци за едно денонощие на 1 кг тегло трябва да се осигурява 80-90 Kcal енергия. Енергийният баланс винаги трябва да се отчита и на базата на натовареността на кучето - за каква работа се използва и по колко часа на ден работи.
Николай Атанасов
http://www.zoomania....nt/view/560/51/
Не съм съвсем сигурна, че Bosch e храна от премиум клас , още по- малко Фрискис....
Публикувано: 03 April 2008 - 12:34 PM
Цитат
Вие продължавате с това "българското, та българското". Очевидно наистина сте от производителите на Любимец. ;) Или сте ужасно заслепен и отказвате да вникнете в това, което се пише в тази тема..
#116 Guest_LucaB_*
Публикувано: 03 April 2008 - 02:53 PM
Цитат
Цитат
Не съм съвсем сигурна, че Bosch e храна от премиум клас , още по- малко Фрискис....
Все пак въпросната статия е публикувана през 2004г., а може би е писана и далече преди това! Не смятам, че някой би трябвало да има каквото и да е основания да се съмнява в изследванията на г-н Аанасов и в неговите заключения- все пак важни са именно изводите, без да се налага да коментираме марките храни! Изписаното по-горе от него казва всичко, за което ние се 'блъскаме' да намерим отговор. Разумно е да се доверяваме на истинските специалисти, макар в крайна сметка избора да си остава единствено наш- всеки има право на мнение и сам определя как да подхожда към развитието на своето куче /как да храни и отглежда/ ;)
Публикувано: 03 April 2008 - 03:39 PM
Цитат
Питам:
Това е една страничка от една презентация за етикетите на храните. Надявам се това да отговаря на въпроса.
И още нещо. Разбира се, че храните не се делят на български и вносни и освен качеството на овкусителите и боичките се съмнявам вносните икономичен клас да превъзхождат нашите. За съжаление в България не се произвежда храна с премиум качество. Дано това се случи някога, но много се съмнявам, че ще е по-евтина от вносните и дали ще има пазарен ресурс.
Публикувано: 03 April 2008 - 05:06 PM
Цитат
Отиваме на страничката на производителя:
http://www.bosch-tie...home.php?x=home
и четем (в английската версия - допускам, че тук англоговорящите са повече от немско-)
"We herewith would like to welcome you heartily to the website of bosch Tiernahrung. Here you will learn more about our High Premium dog food range, aligned to the latest scientific knowledge on canine nutrition.
Here you will learn more about our High Premium dog food range, aligned to the latest scientific knowledge on canine nutrition.
You may also search for a retailer located in your country or simply enjoy reading about the company´s history developped for over more than 40 years."
(Няма никакви препратки към български контакти - със същия успех ще попаднете на тази страница, ако напишете в Google bosch-tiernahrung и после отидете на английската версия)

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 03 April 2008 - 08:25 PM
Цитат
Цитат
Цитат
Все пак въпросната статия е публикувана през 2004г., а може би е писана и далече преди това! Не смятам, че някой би трябвало да има каквото и да е основания да се съмнява в изследванията на г-н Аанасов и в неговите заключения- все пак важни са именно изводите, без да се налага да коментираме марките храни! Изписаното по-горе от него казва всичко, за което ние се 'блъскаме' да намерим отговор. Разумно е да се доверяваме на истинските специалисти, макар в крайна сметка избора да си остава единствено наш- всеки има право на мнение и сам определя как да подхожда към развитието на своето куче /как да храни и отглежда/ ;)
И какво- като не храня кучето си с БОШ значи го храня с боклуци? Кучето ми е яло Хилс (сега не защото просто не иска да я яде тази храна, а и защото храната тук е доста по скъпа отколкото в съседните нам Гърция и Румъния), Профилум, а сега е на Premium-Croq /Happy Dog/ - това са храни на които Бош може само да диша праха.
Публикувано: 03 April 2008 - 08:30 PM
Цитат
Цитат
Отиваме на страничката на производителя:
http://www.bosch-tie...home.php?x=home
и четем (в английската версия - допускам, че тук англоговорящите са повече от немско-)
"We herewith would like to welcome you heartily to the website of bosch Tiernahrung. Here you will learn more about our High Premium dog food range, aligned to the latest scientific knowledge on canine nutrition.
Here you will learn more about our High Premium dog food range, aligned to the latest scientific knowledge on canine nutrition.
You may also search for a retailer located in your country or simply enjoy reading about the company´s history developped for over more than 40 years."
(Няма никакви препратки към български контакти - със същия успех ще попаднете на тази страница, ако напишете в Google bosch-tiernahrung и после отидете на английската версия)
Горното го пише на почти всички храни - дори и на Любимец - също се казва, че храната е Премиум. Колкото до историята - храната Бош е наречена на машината през която минавала суровината- марка Бош. Това не означава че кучешката храна Бош е толкова качествена като уредите от марка Бош....