Dog.bg Форуми : Коя е най-добрата кучешка храна?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (174 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Коя е най-добрата кучешка храна? Оцени темата: ***** 3 Гласове

#521 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 03 October 2008 - 09:04 AM

И аз не одобрявам такава формула.
За бременни, кърмещи или подрастващи - може би.
За израснали кучета това е двойно повече от нужния протеин, който е около 2г/кг. Не е препоръчително да се поема излишен протеин, ама никак.
Хубава статия за метаболизма на белтъците
Макар да е писана за хората, много от казаното се отнася и за кучетата.
И една на английски Защо нисковъглехидратните режими трябва да са високомазнинни, която сравнява ползите и вредите от използване на различните нутриенти за енергия.
Разбира се, недостигът на белтъчини също е голяма беда.

#522 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2008 - 10:00 AM

А сигурни ли сме, че и при кучетата препоръчителните дози протеин за 2г/кг? Все пак това са хищни твари, не зна дали е логично да изхождаме от човешките стойности и при тях? Някой има ли линк към кучешко обяснение за протеини на килограм???
User's Signature

Качена снимка

#523 Потребителят е офлайн   azzzy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 03 October 2008 - 10:06 AM

Не мисля, че при здраво животно ще има каквато и да е вреда за бъбреците от подобно количество протеин. Четох преди време за изследване върху кучета с един бъбрек и с малфункция на бъбреците, които са хранени с храна с 35% протеин, при което не са забелязани никакви отрицателни ефекти върху здравето им. Беше на сайта на Пурина, но сега не мога да го намеря. Кучетата все пак са основно месоядни, въпреки, че оцеляват и на друга диета, не мисля, че трябва да се прехвърля директно опита, който имаме за човешкото хранене.

Може би има отрицателен ефект при малки кучета от големите породи, ако не се следи теглото, но тук има също нещо интересно - http://jn.nutrition....ull/134/8/2148S

Трябва да призная, че аз все още имам известни колебания да храня малко куче с такава храна, но при възрастно не бих се колебал.

ПС
Докато търся линкове, insult ме е изпреварила :)
Това е, което и аз исках да кажа, но по-кратко.

#524 Потребителят е офлайн   Bella C.N. Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2008 - 10:11 AM

Храня с Orijen large breed puppy от месец и нещо. Имах притеснения за бъбреците. След ПКК и биохимия - урея и креатинин са в нормата /макар и в горна граница/, завишени АСАТ и АЛАТ. НО животината беше три седмици на антибиотици защото трепехме бактерия, която често причинява поразии точно на бъбреците. Т.е. не се знае дали показателите на са завишени от комбинацията бактерия+антибиотици или е от храната. Смятам да пускам периодично изследвания и ще докладвам какво е полжението ако някой се интересува.
Иначе - кучето се чувства чудесно, в перфектна кондиция е, козинката е лъскава, всякаква кожни сърбежи, пъпчици, петънца изчезнаха, отпадъка стегнат и се отказа да си го яде. Преди хранех с Вирбак - спеше по 20 часа в денонощието /не преувеличавам изобщо/, отпадъците с променлив цвят и консистенция, козината си беше лъскава, но имаше сърбежи и чат-пат някакви обриви и като екстра - авто-копрофагия.
User's Signature

Качена снимка

#525 Потребителят е офлайн   azzzy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2008 - 10:23 AM

Bella C.N. същото положение е при нас, спи по почти 20 часа на денонощие, няма тонус, отскоро и той започна да си хапва органични отпадъци, но чужди. Още се колебая с какво да сменя храната, вие на колко месеца сте?

#526 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2008 - 10:24 AM

Сигурна съм за двата грама.
Замислете се в естествени условия дали може да се докара 44% съдържание на протеин в храната дори при хранене само с месо. Такъв процент е бая зор да постигнеш - от яйцата да се махат жълтъци, от месото половината да се изхвърля и т.н.
Пораженията върху отделителната система и черния дроб не стават за месец, стават за дълги периоди на големи излишъци.

За пореден път ще кажа - протеините са много важни, те са градивният материал на организма, който непрекъснато строи клетки, органи, тъкани и мускули.
Но те не са добър източник на енергия, от която тялото има нужда за жизнените си функции.
Или ако протеините са тухлите и бетона на една сграда, въглехидратите и мазнините са тока и парното.
Правейки един нисковъглехидратен режим високопротеинов тялото на практика се лишава от енергия! Самото усвояване на протеините харчи много повече енергия от усвояването на другите нутриенти.

ПП: Протеините могат да доставят енергия, това става чрез процеса глюконеогенеза - излишните протеини стават на захар. Обаче при този процес има много междинни вредни продукти и много загуби. Къде по-ефективна е доставената от мазнини енергия, която не е свързана с отпадни продукти.

#527 Потребителят е офлайн   dimo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 October 2008 - 10:52 AM

Копрофагията, или яденото на л..на , едва ли е  от лошо хранене. Мисля, че това са атавизми от хищническото минало на кучето, също както и въргалянето в мърша.
В природата много хищници първо разпарят корема на убитото тревопасноживотно и изяждат съдържанието на стомаха и карантията. По този начин си набавят някои елементи, които липсват в месото.

Относно протеините и въглехидратите - и двете дават енергия.Правилно отбелязва mil_ ,  "протеините са тухлите и бетона".  Това се отнася най-вече за изграждането на мускулатурата.
Има различия във времето за усвояване на енергията от двата вида съставки. Въглихидратите се разграждат по-бързо, особено тези от прости въглехидрати. Лошото е, че при излишък от тях по-лесно се образуват тлъстини.
Лично аз не смятам, че една бременна кучка се нуждае от храна с повишено съдържание на протеин. На нея и трябва повече енергия и най-вече разнообразни елементи и микроелементи.
User's Signature

Good blood doesn't lie !
Dimanovs Kennel

#528 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2008 - 10:55 AM

Аз никак не препоръчвам въглехидрати като източник на енергия за кучетата, препоръчвам мазнини.
А за енергията от протеини - редактирах си поста по-горе.

#529 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2008 - 10:59 AM

В подкрепа на казаното от Мил - най-разпространената диета в момента е основана на този факт - ядат се много протеини, за чието усвояване се хаби много енергия... ОК за 2-та грама. Линк да имате?
User's Signature

Качена снимка

#530 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2008 - 11:01 AM

Бях даунлоудвала разни таблици, но в момента не мога да ги изровя. През уикенда ще ги пусна.
Апропо, dimo, как ще се изградят телата на малките от енергия? Трябва градивен матрЯл. Ако няма завишени протеини при бременност ще настъпи катаболизъм - използване на собствените протеини. Ще се стопят мускулите и вътрешните органи на кучката.

#531 Потребителят е офлайн   dimo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 October 2008 - 11:20 AM

Катаболизма настъпва при изчерпване на неличната в огназима енергия - доста  грубо обяснено. При недостиг на енергия по-бързо тя се набява чрез разграждане/изгаряне/ на мускулатура, отколкото чрез разграждане на натрупани мазнини. Как стоят нещата на практика - след тренировка във фитнес залата имаш нужда да хапнеш нещо, защото си изразходил много енергия. Най- добре това да е храна с висок гликемичен индекс - прост въглехидрат напр. бял хляб. Разгражда се бързо, но и чувството за ситост отминава бързо.

Мускулатура не се гради само с протеин - потърси в гугъл ГЕЙНЪР. 

п.п. :
Що е то катаболизъм и борбата с него.

Гейнърите са може би най-популярният съвсем легален метод за бързо покачване на мускулна маса. Формулата обикновено е високовъглехидратна, но включва и разнородно протеиново съдържание. Гейнърите се препоръчват на всеки, занимаващ се със силов спорт, а основните плюсове на типа добавки са няколко.

- антикатаболен ефект
Катаболизмът е т.нар. изгаряне на мускула и, разбира се, е процес, чиято поява никой трениращ не желае. За целта трябва да се приема високо количество въглехидрати, съобразено с теглото на трениращия.

- покачване на мускулна маса и тегло
Това е логичната цел на всеки, посегнал към гейнърите. Позитивното влияние на гейнърите над анаболичните процеси е забележително. Комбинацията на въглехидрати и качествени протеини с интензивни тренировки би трябвало да даде сравнително бърз и постоянен ефект.

- увеличава силата
Интензивността на тренировката се увеличава, тъй като гейнърите, които повечето фирми предлагат, се пият на 2 приема дневно 20-30 мин. преди и до 30 мин. след тренировка.

- ускорява възстановяването
След тренировка имате нужда не само от протеини, за да растете, но и от въглехидрати, които да възстановят донякъде изразходваната енергия.

В редки случаи някои културисти препоръчват прием на гейнър сутрин на гладно и вечер преди лягане (освен стандартните приеми), но на опаковката на повечето хранителни добавки от този вид се съветва, както беше споменато, за прием преди и след тренировка. Повечето трениращи правят точно това.

Не се залъгвайте - гейнърът не е магическа пръчица за трупане на мускули! Тренирайте усилено, яжте храни, богати на протеини, не забравяйте плодовете и зеленчуците. Употребата на гейнър само ще улесни пътя Ви към хубавата фигура
User's Signature

Good blood doesn't lie !
Dimanovs Kennel

#532 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2008 - 11:27 AM

Ако си на високомазнинен режим няма да имаш нужда от никакви бързи захари след тренировка. Вече година и половина съм така, ходя на фитнес и плюс това съм на отрицателен калориен баланс и не горя мускули, а точно обратното.
Прав си, че енергията предпазва от катаболизъм, но за растеж са нужни протеини. Като го гледам твоя гейнър е точно това с малко захар. Ти да не си му рекламен агент  ;)?

#533 Потребителят е офлайн   dimo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 October 2008 - 11:37 AM

След реклами на различни марки храни остава и хранителни добавки да се рекламират тука  ;D ;D ;D !
User's Signature

Good blood doesn't lie !
Dimanovs Kennel

#534 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2008 - 11:46 AM

Тъй де, да те подсетя.
Мисълта ми беше проста - при бременност има градеж, за който са нужни протеини. Ако не се доставят отвън организмът на кучката няма откъде да ги вземе, освен да използва собствените. Затова бременната кучка има нужда от повече от 2г протеини на кг дневно, но точно колко ще потърся после.
Също така не споря, че има завишена нужда от енергия.

#535 Потребителят е офлайн   **БИЖУ** Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 October 2008 - 11:51 AM

Аз се спрях точно на тази храна  която породи тази дискусия относно количеството протеин.Сега пак се разколебавам при прочитане на горните постове.
Казвате,че храна с толкова висок процент на протеин би навредила на кучето ако се ползва за дълъг период от време постоянно.
Както съм писала и по-горе имам куче с няколко килца под нормата също и с проблеми с козината.Линеене,суха чупеща се козина без блясък.
Как мислите един чувал 15кг които се изяжда кажи речи за месец би ли ни бил от полза или би навредил?После бих взела друга храна с по нисък процент протеин.
Мерси предварително.
User's Signature

Качена снимка

#536 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2008 - 11:53 AM

Състоянието на козината зависи от мазнините. Точно в твоя случай високопротеиновата храна няма да помогне. Обаче ще се отрази супер ако добавяш към нея някоя и друга лъжица зехтин, олио, масло и други животински мазнини. Така ще промениш съотношението и балансът ще стане екстра, естествено трябва да отчетеш в количеството добавените от мазнини калории.
Аз дори бих хранила постоянно по този начин.

#537 Потребителят е офлайн   **БИЖУ** Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 October 2008 - 11:59 AM

Цитат

Състоянието на козината зависи от мазнините. Точно в твоя случай високопротеиновата храна няма да помогне. Обаче ще се отрази супер ако добавяш към нея някоя и друга лъжица зехтин, олио, масло и други животински мазнини. Така ще промениш съотношението и балансът ще стане екстра, естествено трябва да намалиш количеството.
:palec: много,много благодаря.
Ние най-вече защото имаме и да качваме килца,доста отслабна през лятото и сега наваксваме.Прилича на парцалана хем слаба,хем с кофти козина.
Значи ще ида и ще купя такава храна стига да я има,ще добавям зехтин по една лъжичка и така докато не свърши чувалчето.Щом се оправи ще си купим нормална храна с по-нисък процент на протеин и ще спрем зехтина.
И да попитам тя яде по два пъти на ден,всеки ден ли трябва да добавям по една малка лъжичка зехтин да не и дойде множко или?!
User's Signature

Качена снимка

#538 Потребителят е офлайн   azzzy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2008 - 12:00 PM

Като гледам състава на въпросната храна, мазнините са 20%. Повече от достатъчно е.

#539 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2008 - 12:04 PM

Няма доказана горна граница на мазнините за кучетата. 20% са малко.
Разбира се, качествени. Сланина и маргарин не са добри.

#540 Потребителят е офлайн   azzzy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2008 - 12:06 PM

Имам предвид, че в повечето храни се движат в диапазона 15-20%. Нейното куче има нужда от допълнителни килограми, но като цяло това е достатъчно и за доста активно куче.

ПП
Защо мислиш, че сланината би била вредна за кучето? За маргарина и други хидролизирани растителни мазнини и аз съм съгласен.

• (174 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни