Edi-P, не претендирам, че съм много добра в обучението на кучета, но ще се опитам да Ви помогна доколкото мога. Да, правите грешки. Първата е,
EDI-P, в 02 December 2014 - 09:21 PM, написа:
че Ви е страх от собственото Ви куче. Това го забравете. Друга грешка:
.3три пъти му взимах кокала с придържане към земята или само корекция с нашийника и му бърках в устата със страх разбира се! Накрая му го оставих да го довърши и сега уморен и доволен спи до мен на канапето,
и дотук приключвате. Корекцията трябва да започне още при ръмжането. Не бива да си го позволява. След като веднъж си е показал рогата, повтаряте упражнението докато започне да пуска кокала сам и да чака разрешение да го вземе пак. Ден, два....колкото трябва.
И ето още една грешка:
EDI-P, в 03 January 2015 - 12:02 AM, написа:
не успях да му го преместя на одеалцето,за да не цапа килима.Корк ме изръмжа и захапа.
Представям си ситуацията - Корк съсредоточен върху кокала. Изведнъж нещо се насочва към кокъла му и му го взима. Нормална е реакцията му. Говорете на кучето. Много. То трябва във всеки един момент да усеща настроението и намеренията Ви. Нали не си мислите, че Корк е съобразил, че това е Вашата ръка? Първо го отключете от кокъла, а после посягайте да му го вземете. Най-добре е, ако можете да направите така, че само Вие да сте центъра на вниманието му, но това при някои кучета е доста трудно, а и за Вас може би, след като Ви е първо куче.
Аз не съм привърженичка на перфектната дресировка и циркаджийските номера. При нас всичко е под формата на разговор, но има три команди, които трябва да се изпълняват безпрекословно. "Ела", "не"- ако успея да предугадя намеренията на кучето и "пусни" - ако вече е захапало това, което не искам да захапва.
EDI-P, в 03 January 2015 - 12:02 AM, написа:
но кокал или пръчка на плажа, ръмжи!
Положението с пръчката на плажа е даже по-сериозно от това с кокъла. Работете много по този въпрос.
69884_3917389273743_2122449303_n.jpg
579893_3917387233692_2048768916_n.jpg
602231_3917390713779_2109195730_n.jpg
Ето няколко снимки на перфектно в това отношение куче. Три деца се борат да вземат топката от устата на кучето, а то само си лежи. Няма ръмжане, няма хапане. Няма да крия, че за това аз нямам заслуга. Кучето е достигнало до това положение, благодарение на дресурата на Йордан Карагьозов и неговите деца. Сега си представете Корк в същата ситуация...
Съжалявам, ако съм била доста лаконична, но ще стане много дълъг и оттегчителен поста, пък и така без да се познава кучето трудно се дават съвети. Затова и никой не Ви отговаря. Няма кой друг, освен Вас да знае повече за поведението на Корк. За всяко куче подходът е различен. Едно се стряска само при повишаване на глас, друго трябва да се плесне....На Вас се пада честта да намерите ключа към послушанието на Корк.
Ако това
Обичам това диване,Корк!!!
е вярно - няма да спирате да работите с него. Използвайте всяка ситуация. Притежанието на куче, освен целувки и прегръдки е сериозен обществен ангажимент. И не се притеснявайте от грешки. Никой не се е родил научен. Не се притеснявайте да питате. За едно ще получите отговор за друго ще го намерите сама...Очакваме "доклад" как вървят нещата.