Dog.bg Форуми : Възпитание, обучение, етология

Към съдържанието

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Възпитание, обучение, етология Оцени темата: ***** 3 Гласове

#281 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 21 February 2005 - 05:13 PM

Цитат

Една питанка

Имаме следния проблем. там къде се разхождаме (около мотопистата) има стоежи, паркинги който са заградени естесвено и вътре в тях е пълно с улични кучета. моят младеж се научи като излез и пусна да си тича, да ходи до тея огради и почва да се лае с кучетата. В началото само се позакачаше малко (тича напред назад по мрежата) и ги оставяше но вече започна да се хвърля по мрежата и таква аларма дигат че ще събудят квартала. Започна да не ме слуша, запушва си ушите и това е s), понякога си чупи нокат и е ужас.
как да подходя за да реша проблема?

започвам от принципа,че куче което изпълнява команда, е подчинено.Което означава че при такава ситуация трябва да изпълни незабавно друга команда.
Аз бих направил следното.Ако кучето изпълнява без проблеми команда редом,ще отдам команда и ще мина няколко пъти редом до оградата на другите кучета,като ще санкционирам всяко отклонение от командата.
Повтарям многократно упражнението,докато не съм доволен- тоест не мине с вдигната опашка,без да обръща внимание на околните,редом с мен поне три-четири пъти.
да видим?
User's Signature

Marten BG

#282 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 February 2005 - 07:59 PM

В тон с горното, аз се справям с това с команда седни или тук. Напоследък след като прецених, че сме достигнали следващо ниво на подчинение, правя това и с редом с по-малък риск да бъда преобърната b) ... и работи.
В случая мисля, че е важно следното: команда тук я отработихме под въздействието на стрес/силна принуда и в момента тя е най-силният ми коз. Това ми беше необходимо, за да се върна към добрата стара команда редом и да подобря нещата при нея. Имаше и една още по-важна необходимост - да дорасна до УБЕДЕНОСТТА, че ще минем покрай тези кучета редом.
Споменавам го, защото предполагам, че темпераментът на далматина е близък до този на риджбека.

#283 Потребителят е офлайн   ncuxo Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 February 2005 - 10:14 AM

здравейте,
почнах темата отначалото и има неща които наистина правя грешно с моя хари
та докато си я чета и препрочитам, да попитам...

нали не е късно за него да отворя нова страница в възпитанието?
на седем месеца и малко е - басет,
но го взехме по коледа така че от 2 месеца е при нас
User's Signature

МНОГО Е БУЕН !!!

#284 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 23 February 2005 - 05:20 PM

r) никога не е късно стига да подходиш правилно и без нерви ;)
започнете отначало -от А,Б и с постоянство и търпение нещата ще се променят просто много бързо b)
успех ... ако има проблеми пиши - ние ще помагаме r)

#285 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 February 2005 - 06:39 PM

Освен това седем месеца изобщо не е късно. Друго е три години ... но и тогава има шанс.

#286 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 February 2005 - 09:19 AM

mill_ за колко врем постигна резултат? При нас нещата са малко по-добре, но съвсем малко. Ако не се разлае някой от кучета няма проблем не им обръщаме внимание. Преди ходихме да ги търсим на и да ги чакаме да се появят на оградата, поне сега не ходим вече. Но появили се и залаят ли а те щом се появят почват, пак я караме по същия начин. bl) Чудя се дали не го приема като игра? - но дори и така да го приема пак не е добре.

#287 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 24 February 2005 - 10:51 AM

времето е относително понятие - трябва търпение не бързай...
щом има промяна продължавайте в същия дух и БЕЗ НЕРВИ...
разбират гадинките че се нервирате и правят на пук bl) , спокойно ... b)

покажи му че не искаш да прави така - строго и авторитетно - нищо че го приема на игра и в момента ,който спре да лае го похвали и продължете нататък....

#288 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 February 2005 - 11:22 AM

Face, бях постигнала резултата бързо. Но трябваше да изнамеря най-отрицателно въздействащото на кучето средство - хвърляне на дрънчаща верига по него. След второто хвърляне само подрънкване с нея в ръка вече беше достатъчно да го върне от подобно забавление.
Когато минаваме редом покрай такива огради, все пак не се завираме в тях - на няколко метра, без поспиране, оглеждане и колебания. Всичко беше наред, за колко време - е, не си спомням.
Но вчера бях силно разочарована. Лично аз имам огромен проблем - мъжът ми. Той не провежда моята политика и на всяка крачка ме връща назад. Например щом дойде до ателието с Реджи го пуска да разгони бездомниците наоколо - кучето много харесва тази игра, не им прави нищо, само ги подгонва и те бягат. Той се забавлява и с това го насърчава за това поведение. А не мога да му налагам забрани като на малко дете.
И тъй като от известно време трябва да идвам сутрин рано, той го извежда на разходка. Ами вчера установих, че сме се върнали много, много назад. Започваме отначало.
Мисълта ми е, че постоянството и последователността са най-важното.

#289 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 February 2005 - 11:52 AM

Хмм, какви са диванета :):):)
Ще продължим и ще видим. И ние я практикуване тая игра на гонене с помиярите само, че се разменяме един път гоним ги ама е по яко ако ни се вържат и ни подгонят. Тогава започва едно лудо тичане в кръг и гледане назад, ако ослучайно се откажат намираме начин пак да им привлечем вниманиети за да ни гонят l). Луда работа. Ще дерзаем пък дано успеем.

#290 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 February 2005 - 12:21 PM

l) Анджак, те тва е играта l)

#291 Потребителят е офлайн   did Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 March 2005 - 11:59 AM

Здравейте! след кратко отсъствие съм пак тук.
Изчетох всичко(поне така мисля) и започнах да прилагам някои от съветите ви.Много , ама много съм благодарна на всички, които пишат.Страшно сте ми полезни.
Едно уточнение-бях писала, че сме на 3 години,малка поправка-на 2.Извинявам се за заблудата bl)

Отворена съм за всякакви съвети
Мил,Мартен и всички останали специалисти b) ,чакам съвети за идването.
сега имам 4 дни за тренировки

Marten, обеща да ми отговориш за езика на кучето-ето позата:
покланяне - с предните лапи напред , главата -надолу,дупето -стърчи нагоре
Винаги,преди разходка го прави, но и понякога без видима причина,в смисъл,че не е време за излизане.

#292 Потребителят е офлайн   In4et0 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Дого Аржентино

Публикувано: 02 March 2005 - 12:22 PM

Това е подкана за игра b)
User's Signature

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ

#293 Guest_Guest_Mini_*

• Група: Гости

Публикувано: 02 March 2005 - 01:53 PM

Цитат

Винаги,преди разходка го прави, но и понякога без видима причина,в смисъл,че не е време за излизане.

За езика на тялото Мил е пуснала много хубав линк.
Езикът на тялото
Хъм, ;) какво ще рече "Имам четири дни..." опасявам се че е наложително заниманието всеки ден s)
Поне при мен е така един ден да пропусна да напомня, че аз съм шефът и веднага следва опит за качване на главата s) .

#294 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 March 2005 - 09:17 PM

Цитат

да,това наистина си е подкана за лудории.Само че за да го разберем по добре е необходима цялата ситуация.като езикът на немите- посочва към сърцето,значи обичам,но ако не продължи,не мога да разбера какво обича:)))
Искам да кажа следното- наблюдаваме последователните му жестове в различни ситуации,най вече свързани с олект,наше поведение или наши жестове.И после свързваме 2+2.И така,постепенно учим езика на "немите".
Дай развитие на ситуацията отначало,да поанализираме заедно.

МИЛ- ако при мъжът ти ,Реджи е друг и след това пробва и при теб същото,то някъде си "омекнала":)))Или,артистът е така добър да те подведе с имитация на добро поведение b)
FACE - ходи редом и се санкционира непременно именно при лаещи кучета.Може би не използуваш тази санкция,която е необходима?може би само подръпваш повода а вниманието ти е насочено към лаещите?Гледаш напред,не им обръщаш внимание и с рязко дърпане на повода коригираш отклонения в тялото му,даже добре е да предвидиш отклонения(само докато има намерение да погледне нататък).Тук важно е и твоето поведение.Кучетата приемат тандема като определящ и се водят по настроението и реакциите на стопанина.Когато лаят и аз им обръщам специално внимание,това само усилва ефекта.
User's Signature

Marten BG

#295 Потребителят е офлайн   did Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 March 2005 - 01:28 PM

Благодаря ви.
Някак си не я свързвам с игра тази му поза- прави я непосредствено след ставането ни от легло например, и винаги преди излизане.За 2-то добре, но ясно е , че усещат настроенията ни,а мисля,че му е пределно ясно,че със ставането от леглото следват съвсем други процедури много по-различни от игра r) .Пък и не съм забелязала да е предразположен към такива действия след тази поза,но ще пробвам.

Проблема ми е с идването!Ето ситуацията от 2.03.:
Прибирам се и се подготвям за разходка.По ваши препоръки го накарах да стои до вратата седнал и да чака-поне 15 мин.-не мръдна-само с поглед ме следеше.Сложихме веригата и с "ред"-навън
Тук идва и първия ми въпрос- кога да тренирам тази команда?
Много му се пишкаше и от време навреме ме засилваше към някое дърво. l)
после го пуснах нарочно при неговите приятели зад блока-поигра си наволя.Преместихме се -на около 100метра-градинката пред блока.Там се срешнахме с гончето на съседа-игра около 30мин.Те си тръгнаха,а аз се заприказвах с приятели-той пак отиде зад блока.Оставих го да играе още малко-събраха му се 2 часа.Тръгнахме към къщи но без да го връзвам.Стигнахме до входа и ....Внимание!!! Качвам се по стълбите и го викам- застанал на долното стъпало-само ме погледна и в тръс - зад блока.
Ужас!! a)
Почуствах се ужасно пренебрегната.Това си е чиста изневяра. a) Побеснях!!
Оставих го навън сам-аз бях замръзнала-за мен 2 часа разходка на -8 градуса си е цяло геройство!
след малко дъщерята го доведе .Знам че не трябва да се карам ако са минали повече от 5 секунди,но не се сдържах-с влизането му тръгнах кум него ядосана(със съответния тон)-веднага сви ушите и се снижи с онзи поглед на хлапе направило беля ( Това не доказва ли ,че му е ясно,че е направил нещо нередно???)-заключих го на балкона около час-скимтене,молби. Като излезнах при него-заскимтя и с лапата как да го обясна?-започна да се извиняваи да се моли bl) Поне така го възприех.
Следващите дни нямах проблеми.
Извинявам се -малко попрекалих, но исках да покажа всяка стъпка-не разбирам-къде сбърках?

#296 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 March 2005 - 02:44 PM

Цитат

Благодаря ви.
Някак си не я свързвам с игра тази му поза- прави я непосредствено след ставането ни от легло например, и винаги преди излизане.

Ами кучетата се протягат понякога. Правят го по този начин. И най-вече след сън или заседяване.

Цитат

веднага сви ушите и се снижи с онзи поглед на хлапе направило беля ( Това не доказва ли ,че му е ясно,че е направил нещо нередно???)-заключих го на балкона около час-скимтене,молби. Като излезнах при него-заскимтя и с лапата как да го обясна?-започна да се извиняваи да се моли  Поне така го възприех.

По-груба грешка не мога да си представя. Тези неща сме ги описвали безброй пъти, просто не ми се повтарят вече. Ако продължаваш така, гарантирам, че няма да идва.
Добре, ти така го възприемаш. А то как го възприема, помисли. Дойде ли - наказание. И то час. Неизвестно защо за него.
Това с виновността е човешка измислица. Кучето не може да изпитва вина. Изразява подчинение, за да те умилостиви, защото усеща яда.
Трябва да превърнеш идването му при теб в празник за него, а не в кошмар. Съществуват неща като лакомства, любими играчки ...

#297 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 March 2005 - 03:11 PM

Хм-м-м, напоследък си "отучихме" от командата "Тук" като сме навън, а като се приберем ставаме пред банята и не щем да влизаме... Ясно ми е, че навън командата "питай_си_ушите" е далеч по-предпочитана, ама т'ва пред банята ... Айде, т'ва за идването не го е правил по идеал, ама с миенето директно към банята отиваше и сам си влизаше. Как мога да го накарам да слуша като сме навън идеално и откъде намрази банята почти без причина?
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#298 Потребителят е офлайн   did Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 March 2005 - 03:19 PM

Цитат

За езика на тялото Мил е пуснала много хубав линк.
Езикът на тялото
Хъм, ;) какво ще рече "Имам четири дни..." опасявам се че е наложително заниманието всеки ден s)
Поне при мен е така един ден да пропусна да напомня, че аз съм шефът и веднага следва опит за качване на главата s) .

Благодаря ти,Мини, но съм много зле с английския s)
А за дресирането-не съм се изразила добре-исках да кажа , че ще се разхождаме по-дълго и естествено ще наблегнем на дресура. Иначе не пропускаме нито ден , но сутрин например разходката е само 15 мин. -кога да се дресираме s) Виж-вечер е друго-за никъде не бързаме и можем да се усъвършенстваме.
Искам да отбележа, че в къщи Джеф е просто идеалното куче. ;) Никога не ни е създавал проблеми, страшно е послушен и възприема всичко r)

#299 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 March 2005 - 04:16 PM

"Тук идва и първия ми въпрос- кога да тренирам тази команда?
Много му се пишкаше и от време навреме ме засилваше към някое дърво. "
Само да вметна че кучето трябва да си е свършило физиологичните нужди и да е потичало малко и чак тогава да се мине към послушание.
Не може да му се пишка а ти да искаш да ходи ред.

"Там се срешнахме с гончето на съседа-игра около 30мин.Те си тръгнаха,а аз се заприказвах с приятели-той пак отиде зад блока.Оставих го да играе още малко-събраха му се 2 часа"
От това което си написала си мисля че разходките минават така - ти седиш на едно място и си говориш с някой , пък кучето си прави каквото си иска, игре си с някое друго куче.Бих предложила да си играеш и ти с него , така ще го накараш да разбере че и при теб може да се случва нещо интересно, не само с другите кучета може да му е интересно.Защото когато ти го викаш то знае че там няма да се случи нищо хубаво , най-много да му се накрещят и да го затворят на балкона.Е не виждам кучето да има основателна причина да идва при теб и да се прибира при тази ситуация.

#300 Потребителят е офлайн   did Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 March 2005 - 05:58 PM

Цитат

От това което си написала си мисля че разходките минават така - ти седиш на едно място и си говориш с някой , пък кучето си прави каквото си иска, игре си с някое друго куче.Бих предложила да си играеш и ти с него , така ще го накараш да разбере че и при теб може да се случва нещо интересно, не само с другите кучета може да му е интересно.Защото когато ти го викаш то знае че там няма да се случи нищо хубаво , най-много да му се накрещят и да го затворят на балкона.Е не виждам кучето да има основателна причина да идва при теб и да се прибира при тази ситуация.

НЕ,НЕ,НЕ
това с балкона беше само веднъж,един единствен път. Няма да го правя вече,но кажете как да му покажа,че е направил нещо недопустимо?
При него не вървят нито лакомства,нито игри-предпочита себеподобните за игра.
/Защото когато ти го викаш то знае че там няма да се случи нищо хубаво/-Напротив,стриктно спазвам вашите препоръки-когато играе, го викам само да сесне ,погалвам го,давм саламче и го пускам пак да играе,не правя грешката да му се накарам като е вече при мен bl)

Разхождам се с него и непрекъснато следя какво прави и къде ходи.
За Бога-аз 2 деца съм отгледала-за тях не съм внимавала колкото за него.
Онзи ден като се разхождахме-в градинката имаше малко детенце с родителите си.Непрекъснато гледах в Джеф-да не отиде към тях,като го повикам -идваше при мен.
Види ли куче,просто забравя за мен и както казвате-за това кой е кучето.
При една от разходките ни (включи се и едно от уличните кученца) започнах да хвърлям пръчка.Джеф е по - малък на години от другото и явно се страхува от него,т.е. има респект. Той горкия не можеше да се добере до пръчката-другия я взимаше и ми я носеше.
Така стоят при нас нещата. Просто Джеф предпочита да играе с кучета навън.
Как да привлека вниманието му като не го вълнува нито саламчето нито пръчка нито топка?

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни