Dog.bg Форуми : Възпитание, обучение, етология

Към съдържанието

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Възпитание, обучение, етология Оцени темата: ***** 3 Гласове

#321 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 March 2005 - 12:13 PM

Цитат

[А какви номерца ми върти понякога...идва до мен чинно и почтително r) ,подушва приготвеното за награда саламче,дори го близва и духва обратно.Голям мошенник е  l)

Еееее, нямам думи.... l) l) l)
Ама ама ако мойта ми го врътне тоя номер.... a) a) a)!

#322 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 March 2005 - 01:23 PM

Моля те ,не подценявай така пинчерите:)))))))Хем са бързи хем са малки и не можеш да ги фокусираш както трябва:)))))))
Един приятел има овчарка и пинчер , е тва малкото го прави луди:))))))
А като доиде веднага го гепваш тогава:)))))))) аз имах в предвид да не го викаш а ти да отидеш там където е той:)

#323 Потребителят е офлайн   gu6tera Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 March 2005 - 10:16 AM

здравейте!Страхотна теми обсъждате в този форум и аз ви станах голям фем още от първия прочит.Поздралвния на всички, на МИл, на Мартен, на Тренертг...и на всички останали...правите нещо много хубаво - помагате на хората и на кучетата да живеят добре заедно,което никак не е маловажно :) да се постигне хармония наистина е много голямо изкуство,изиска много жертви и голямо търпение, неотстъпчивост и най-жече постоянство, но когато я има...съжителството между животнон и човека става истинска приказка! Аз имам НОК на 3 месеца, с жив интерес следа всичко, което вие хората които споделяте себствения си опит с голямо желание публикувате тук...много съм щастлива, че ви има Вас и неизменната ви обич към кучетата! Помагате на всички ни r) И все пак искам да споделя с вас нещо което малко ме безпокои и да ви помоля за съвет. Кучето ми е мъжко, развива се добре, слава Богу...и жсе пак повечето пъти на игра захапва доста силно, когато се опитам да го коригирам се ядосва и почва да зашитава позицията си с лаи и отбранителна поза. Аз някак си излизам да глава с него, за6тото си налагам да съм твърда и да му показвам кой командва в действителност...но баба ми и родителите ми Жар (така се казва разбойника) направо ги побърква! Трябва ли да визмам някакви по-сериозни мерки или това е нормално за възраста му?Как да предпазя родителите си от неприятните ухапвания по ръцете и караката?И кога наи-после този пакосник 6е рагулира захапването си...предполагам че ще е чак след като му се сменят напълно зъбките. Благодаря ви предварително за вниманието!

#324 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 07:08 AM

Цитат

Трябва ли да визмам някакви по-сериозни мерки или това е нормално за възраста му?Как да предпазя родителите си от неприятните ухапвания по ръцете и караката?И кога наи-после този пакосник 6е рагулира захапването си...предполагам че ще е чак след като му се сменят напълно зъбките. Благодаря ви предварително за вниманието!

Привет,
при смяна на зъбите кучет гризе всичко подред за да масажира добре венците.Хапането при игра,обаче е различно от това.Просто не му се позволява.дават му се други предмети да хапе за игра.Някои от тази възраст започват да работят с "парцалче" ,което кучето да гони ,захапва и тръска с глава.подготовка е за работа на ръкав много по късно,когато кучето е готово за това.
Възклицанията при хапане го мотивират допълнително.когато хапе човек при игра,просто спокойно му отместваме главата ,без възклицания и с избран звук,например "фу".Така го подготвяме за прекратяване на атака.
User's Signature

Marten BG

#325 Потребителят е офлайн   gu6tera Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 11:12 AM

Marten BG, много благодаря за съвета! b) Никога не е излишно човек да черпи инфо от извора. Бих искала да попитам още кога според вас е подходящо да започна с общото обучение на НОК? Ние в събота сложихме последната ваксина и след две седмици вече можем да излизаме на разходка. Знам че Жар е още бебе (на 3 мсеца е), но в къщи се опитвам да го понауча на някои все още малки нещица, като например да сяда преди да му дам яденето...да не лае прахосмукачката l) l) l) , за да свиква още от сега, да придибива навици, които ще са полезни и на двама ни в бъдеще! И все пак кога да започна сериозно с общото обучение, когато да исисквам повече и да знам че кучето ми няма осонование да не изпълни това, което искам от него?

Колкото до хапането започвам още на минутата да поставям определени "граници", макар и да знам че той просто играе. Убедена съм че ще е за доборото на само на мен и на него, а и на останалите около нас!

Благодаря много!!! d)

#326 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 11:34 AM

Цитат

Бих искала да попитам още кога според вас е подходящо да започна с общото обучение на НОК?

Тук има специалисти по немски овчарки.Ще посочат специфичните правила и изисквания.
Колкото до общото възпитание,за мен правилото е едно: прави се всеки ден,никога не се нарушават веднъж определени Правила,установява се правилен контакт с животното(висока степен на комуникация) и оттам нататък то е готово,управляемо за обичайните житейски ситуации,след завършване на физическо и психическо развитие.
Добре би било да "проиграем" конкретна ситуация тук,когато тя възникне с Жар,за да бъда достатъчно нагледен в логиката на разсъжденията по обща комуникация.
Положителното в случая е,че тук съобщенията се четат от различни хора и специалисти и са възможни определени корекции в съветите,специално за НОК.За мен доброто е че получавам незабавна обратна връзка по методиката си,с което набирам статистически материал,както и получавам допълнителна информация.
User's Signature

Marten BG

#327 Потребителят е офлайн   vania Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 03:30 PM

Здравейте,
искам да ви помоля за помощ. Нашият Тоби не иска да остава сам в къщи и демонстрира това по много явен начин-гризе порт-мантото в коридора, задължително си пишка, дори и да е изведен минути преди да излезем. Вече е на 6 мес., но не може да го оставим и за 30 мин.сам. bl) Прибираме телефона в шкаф,защото го беше разкачил и изгризал, заключваме вратите на другите стаи, защото си отваря и "шета". Общо взето, не знаем какво да очакваме всеки път, когато се прибираме.Не смеем да излезем заедно, все правим графици. s)

#328 Потребителят е офлайн   TARA_FOREVER Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 March 2005 - 03:41 PM

Цитат

Здравейте,
искам да ви помоля за помощ. Нашият Тоби не иска да остава сам в къщи и демонстрира това по много явен начин-гризе порт-мантото в коридора, задължително си пишка, дори и да е изведен минути преди да излезем. Вече е на 6 мес., но не може да го оставим и за 30 мин.сам. bl) Прибираме телефона в шкаф,защото го беше разкачил и изгризал, заключваме вратите на другите стаи, защото си отваря и "шета". Общо взето, не знаем какво да очакваме всеки път, когато се прибираме.Не смеем да излезем заедно, все правим графици. s)

d) r) Ami skaraite mu se mnogo qko do mqstoto kudeto e napravil belq!I go nakaraite da razbere 4e ste mu surditi!Moeto ku4e i to prave6e taka za6toto neobi4a da ostava samo!I sled kato ne mu obru6tahme mnogo vnimanie i mu se karahme,za lo6oto koeto prave6e prepikava6e ni divana/staria/ nie mu se karahme i ne mu davahme hrana be6e nakazano!I kogato idva6e da ni se radva nie ne mu obru6tahme vnimanie i vij kak samo se nau4i da ne pravi gluposti!Dano da ti pomogne tova koeto napisah!I nai ve4e dano da ne ti e tvurdoglavo ku4enceto!

#329 Потребителят е офлайн   did Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2005 - 11:05 AM

Здравейте!
Искам да ви се похваля,направих както ме посъветва Мини-започнах редовно да си играя с Джеф (с пръчка). Много му харесва и за сега нямам проблеми с прибирането b) b)
Е, не че съм имала сериозна конкуренция тази седмица ( кучета или някакъв дру по-интересен дразнител) cl)

#330 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 29 March 2005 - 01:03 PM

Цитат

Здравейте,
искам да ви помоля за помощ. Нашият Тоби не иска да остава сам в къщи и демонстрира това по много явен начин

Аз имам същия проблем.
Съветът на Тара с карането го забравете - колкото и да му се карате нищо няма да разбере след като от времето на белята до вашето връщане е минало време.
Оставяйте го по-често сам за кратки периоди. Игнорирайте всякакви опити да ви върне от вратата, никога не се връщайте да му се скарате, че лае или скимти.
Оставяйте му нещо ваше за забавление докато ви няма.
Опитайте се да въведете режим - да знае кога приблизително ще се върнете.

И ... успех!
Аз не се справих със задачата, защото съседите след 5-минутен лай ме сгащваха да ми обясняват как кучето вило цял ден и ги побъркало! Не можах да си проведа стратегията.

#331 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 March 2005 - 01:09 PM

Ние проведохме следната "политика".
Първо - спането: Още от първата нощ я сложихме да спи в коридора и имам спомени, че скимтеше след като си свършеше работата ( два - три пъти на нощ). Аз ставах, почиствах и пак си лягах. Така два дни, после престанах да ставам и да обръщам внимание и тя престана да скимти.
Второ оставянето сама - още от едномесечна възраст ВИНАГИ когато сме излизали сме й оставяли лакомство (по принцип Таря получава лакомства само при обучение и то от сухата храна, която яде) така че нашето излизане се явява шанс тя да "намаже" нещо различно и по-вкусно.
Дотолкова е свикнала, че когато се появя в коридора с не кучкарските дрехи и не по домашно облекло, тя застава на нейното място в позата най-примерното куче на света.
Та мисля, че ако ограничите лакомствата и му давате само когато излизате това ще помогне.
Спомням си, че отдавна (септември) Мартен даваше съвети на Самотната за подобен проблем - там имаше и следното вкъщи на кучето непрекъснато му се е обръщало внимание. Мартен беше посъветвал да се ограничи вниманието - т.е. само когато на вас ви е удобно игра, гнявене и лигавене, колкото искате. Като започнете работа - миене на чинии например се държите все едно, че няма куче. Това си спомням от неговите постинги.
Аз прилагам и друго. Ако продължи да нахалства кресвам застрашително "НЕ". Ако още продължи скачам светкавично със страховито изражение, гепвам я за врата, разтърсвам я и виквам"НЕ!!!"
При нас има друг ПРОБЛЕМ, за който още никой не е викнал, но си е доста неприятно. Таря лае мощно и радостно, когато се прибира НЯКОЙ от нас. Интересно е, че го прави само когато единият си е вкъщи и другият се прибира.
Също така, ако има човек вкъщи тя слухти за външни шумове и също лае МОЩНО И ЗАПЛАШИТЕЛНО с настръхнал гребен на гърба. Досега успях да я отуча да отреагира на кучета и конски каруци, остава чистачка на стълбището, влизащи и излизащи непосредствени съседи и звънене на звънеца - ЛЕЛЕ КАКВО СТАВА ТОГАВА....
Що "бой" е изяла, но продължава.
Как е при вас? Дайте съвет.

#332 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 March 2005 - 02:23 PM

Мини, както го разказваш, Таря много прилича на първото ми куче - той не протестираше да остава сам, но ни посрещаше с голяма джабала винаги. При Реджи е обратното - ненавижда да е сам и обръща къщата, посреща с огромен ентусиазъм - подскачане, търчане, премятане, но мълчаливо.
Съветът, който съм чела - да започнем обучение за лай по команда, вече принципите са ти напълно ясни b) . При това кучето ще получава лакомство само при определени обстоятелства, което ще значи, че в останалите случаи няма за какво да лае. Това, обаче, компрометира охранителните му качества, вие решавате.

#333 Guest_chonov_*

• Група: Гости

Публикувано: 31 March 2005 - 11:13 AM

bravo kato ciao dobre napisano,iskam da otbeleja che dori da obuchite kucheto si tda lae po komanda tova niama da se otrazi na ohranitelnite mu kachestva.zavisi kak shte podhodite kam kucheto i ot porodnite mu dadenosti. d) za vaprosi na mara_kaneva_magi@dir.bg

#334 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 March 2005 - 01:12 PM

Всъщност, като се замисля, е точно така. Кучетата се учат да реагират на подозрителни шумове, това се прави с помощта на асистент - ти стоиш с него отвътре, а асистентът драска по вратата отвън и издава каквито му хрумнат подозрителни шумове - тогава насърчаваш лай. В други случаи асистентът само се разхожда пред вратата - тогава наказваш лай.

#335 Потребителят е офлайн   gu6tera Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 April 2005 - 11:10 AM

Здравейте мили любители на животинки!!!
Отдавна се каня да отделя време и да изчета целия форум (надявам се много скоро да го сторя и повярвайте интересът ми наистина е огромен) и затова се извинявам, ако въпроса, който задам вече е разискван w) И така отнова става въпрос за малкия разбойник Жар, той вече излиза на разходка от събота. Много е любопитен и всичко събужда огромен интерес в малките му светнали очички и аз именно с това си обяснявам факта, че не иска да свърши нищо навън - нито пиш, а за другото и дума да не става...Е поне след толкова продължителни разходки разбрах, че можел да стиска. l) Е едва дочаква да си доидем в къщи за да свърши и двете нещица почти едновременно. s) То и на мен в началото ми беше забавно, но ми се иска да свикне по-скоро с тези навици, защото това е голямо улеснение. Пък и какво да ви кажа няма много голямо желание да стои навън, излиза с желание, но не играе и все бърза да се прибере. Може би защото го храня след разходката или пък защото едва се сдържа. Вие как смятате, това поведение нормално ли е и как да постъпя най-правилно за да му помогна да разбере че навън е мястото за тоалета? Много ми се иска да го предразположа и за игра, но явно преди всичко трябва да бъда търпелива, да му дам време да свикне с новия свят, който тепърва се открива пред нослето му (и все си души постоянно му е забито нослето в земята). И все пак ако имате някоя малка хитринка, която бих могла да приложа в моя случай моля споделете я. Предварително ви благодаря. r)

#336 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 April 2005 - 12:48 PM

Гущера, подобно поведение е съвсем нормално при първите разходки - за дни, може и повече. Особено ако кучето е учено да си върши работата в банята. Нормално е също така в началото да е плахо - широкият свят е нещо абсолютно ново за него.
С хитринка не мога да помогна. Трябва да изчакаш няколко дни, нещата сами ще си дойдат по местата. Води го на места, където ще среща други кучета - подражателният метод върши чудеса при кучетата. Когато го направи - хвали и давай лакомство.
Имай предвид, че у кучетата е заложено инстиктивното нежелание да замърсяват леговището си, т.е, не ти трябва някакво специално обучение в тази насока, само търпение.
Сбор от коментари по въпроса можеш да прочетеш тук:
За начинаещите - от Къщата на кучето

#337 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 April 2005 - 05:03 PM

За съжаление опита ми с апартаментско куче се заключава само с немския ми дог,преди много години.Но тогава действуваше упоритостта:
ако на разходка не си свърши "работата" и в къщи прави опит,то казвах спокойно" не" и го вземах бързо на ръце,оставях го навън и изчаквах да си свърши нуждите,след което го галех и го прибирах обратно в къщи.На третия път сработи по часове.
За да ходи по нужда,кучето търси обичайна обстановка и място.Първите пъти навън за него са "изследователски" и надали ще се отпусне,в това число и да поиграе.Така че- всичко е нормално.
Желая успех.
User's Signature

Marten BG

#338 Потребителят е офлайн   gu6tera Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 April 2005 - 09:15 PM

Явно е че в това отношения хитринките не вършат толкова добра работа колкото търпението...е една купичка булъон преди разходка не е за подценяване b) Важното е че днес е паметен ден за Жар, който ще запомним не само с първото му ухапване от нервен чичко дакел (една трета от размера на моя разбойник), но по-важното е първите две пиш на полянката. Е друго си е на тревичката навън,хем да не ти пръска по крачетата, хем да ти се радват всички...а пък накрая и лакомство получаваш, друго си е!!! d) Пък и големите баувци така правят, това е много интересно ;) . Действително се убаждавам че при малките палета подражанието върши чудеса, много е интересно човек да го наблюдава отстрани. А Жар настина е един голям Изследовател и ви благодари за внимението и съветите, с които и без съвсем да му се нрави кака му го тормози безспир b)

#339 Guest_Ваня_*

Публикувано: 30 April 2005 - 12:08 PM

Здравейте! С интерес изчетох всичко, което дискутирате тук за вашите любимци.Впечатлена съм от познанията ви. Аз съм студентка и разработвам тема по етология, по-специално за сексуалното поведение при кучетата. Ще съм ви много благодарна, ако ми помогнете със съвети и разкази или ми дадете насока за това къде да открия материали по темата в Интернет. Благодаря предварително!

#340 Guest_Seksualno Povedenie_*

Публикувано: 02 May 2005 - 03:31 PM

Цитат

Здравейте! С интерес изчетох всичко, което дискутирате тук за вашите любимци.Впечатлена съм от познанията ви. Аз съм студентка и разработвам тема по етология, по-специално за сексуалното поведение при кучетата. Ще съм ви много благодарна, ако ми помогнете със съвети и разкази или ми дадете насока за това къде да открия материали по темата в Интернет. Благодаря предварително!

Мога да Ви предоставя кратка информация при следните условия:

1. Да не сте студентка към някои от свободните факултети, имащи в предмета на своята дейност "кинология" - мисля, че това са лесотехническия и новия български университет.

2. Запитването Ви и по-точно - отговорът да не бъдат във Форума, у чрез лична електранна поща, поради което ви моля да пишете директно до ordnung@bulgaria.com.

При съгласие от Ваша страна на горните условия, не правете повече коментари във форума, а се обърнете към вече посочената електронна поща. Тя ще е валидна следващите 5 дни.

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни