Dog.bg Форуми : Възпитание, обучение, етология

Към съдържанието

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Възпитание, обучение, етология Оцени темата: ***** 3 Гласове

#261 Guest_Guest_*

• Група: Гости

Публикувано: 01 February 2005 - 01:25 PM

Цитат

- - Ако кучето е свръхвъзбудимо - да пуснем фонов шум (например да оставим радиото да работи), за да не се вълнува от всеки дочут страничен шум, да спуснем завесите и т.н.

По въпроса за лаенето на кучето у дома: съседите ни имат кокер шпаньол.Той е вече много стар,но от малък, оставят ли го сам лае и вие.Вероятно е самотен, виенето му понякога е ужасно тъжно . И нищо не помага -по цял де са оставяли включено радиото,та дори и телевизора.Докато не се върне някой от домашните, не спира да плаче

#262 Потребителят е офлайн   anita_ff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 February 2005 - 02:50 PM

Кокерите са такива. Бях чела една книга за породата, та автора казваше,че кокерите не са независими кучета, а напротив искат да са винаги и на всяка цена със стопаните. Аз имам кокер....Имам чувството, че ако я оставя за няколко дни при други хора да я гледат тя просто ще умре от мъка. За това не я оставям никъде.
Както и да е. Исках само да кажа, че не всички кучета лаят и вият когато стопаните им ги няма. Лош късмет, че съседите ти имат точно кокер.

#263 Guest_di_*

Публикувано: 01 February 2005 - 03:52 PM

Цитат

Здравейте :),
по темата за възпитанието не мога да се въздържа и да не кажа,че принципно нещата са така,както казвате, но в реалността всяка екстремна ситуация,която не е тренирана, изважда кучето от състоянието на подчинение.
Колкото и добре да сте го възпитали, има моменти, когато излиза извън контрол.
Затова смятам, че едно от най-важните неща,на които трябва да се научи кучето е завръщането на едно определено място,в случай на раздяла с господаря.Каквото и да става(среща с разгонено куче, сбиване,дори отвличане на кучето), то рано или късно трябва да дойде на уреченото място.Само така, собственикът на куче може да си гарантира минимум спокойствие.
Колкото до командите,за кучето по-важното е не самата дума,а интонацията!Ако произнасяте една и съща команда с различен тон,кучето много трудно ще я научи.Но ако казвате с един и същи тон "седни" и "сядай",които малко се различават по звучене,то ги възприема като едно и също нещо.
Ползването на команди на немски език носи главно неудобство и е начинание,което съветвам да се избягва(твърде много усилия-неубедителен резултат),а и изглежда смешно за околните.
Поздрави на всички горди собственици на кучета.Аз имам 14 годишен ягд териер,което е един вид рекорд по дълголетие за ловно куче :)

Драги gost, по въпроса за връщането на кучето на определено място: Какво ще кажеш за обяви от сорта "Изгубена/Открадната Немска овчарка...."
на мен лично ми звучи много нелепо,особено за породи,като овчарката подаващи се на дресура/ поне така съм чувала/

#264 Guest_di_*

Публикувано: 02 February 2005 - 04:56 PM

Цитат

първото ми куче много се биеше и имам опит в оценяването на подобна ситуация и какви действия до какво водят. Жалкото е, че трябва понякога да предприемам погрешни според мен действия, за да успокоя другите стопани.

Мил, казваш,че имаш опит в ситуация -среща на непознати кучета , следствие-бой за доказване на надмощие. моля, дай ми съвет как се постъпва в подобна ситуация,при това с любимец не особено послушен.
Аз също излизам между 20-22 часа и винаги се оглеждам надалеч за ДОМАШНИ кучета. Неведнъж са ми правили забележка че не го връзвам а го пускам свободно да тича.Все пак той е голямо куче и има нужда от движение,нищо , че не е расов.Опитах да го извеждам на верига,но той не може да си свърши работата като хората,а като го пусна е толкова щастлив,лети като ракета,не можеш с поглед да го следиш.
А имам и друг проблем:ако се сбие с някое куче /при това се ежи само на по-едри от него/, мен ме е страх да доближа чуждото, особено ако и то е отвързано.

#265 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 02 February 2005 - 06:49 PM

Ситуацията не е от лесните.
Първо, изучаваш всички признаци у своето куче, които показват, че ще се сбие: общи и индивидуални. Като общи мога да посоча:
вдървена стойка, настръхнал гръб, опашката нагоре или енергично размахване, главата леко приведена с изпъната напред шия, полягване на ушите, въртене на белтъците на очите или пък дирекно предизвикателство към противника с гледане в очите му.
Най-добре веднага да избегнеш схватката със забранителна команда.
Ако не стане ги оставяш да се изяснят сами. Естествено, ако противникът не е по-дребен. Моят се биеше само с по-едри. След като се сбият е безмислено да крещиш команди. В общия случай единият ще се предаде, другият ще сложи гордо лапа върху него и с това ще се приключи. Макс често побеждаваше и доста по-едри, имаше голям хъс, може би и техника, не знам, тогава много неща не ми бяха ясни. Реджи засега пък предимно го бият, още няма смелост да нападне, но не се намесвам. Ако са равностойни по размери ги оставяме. Чакам другият стопанин да вземе мерки.
Но ако видиш, че става напечено - никой не ще да се предава - двамата стопани си хващат кучетата за задните крака, вдигат ги във въздуха и разтървават. Аз моя го дърпах за опашката - по-чувствително е, но някои казват, че е кофти. Има стопани идиоти - моето - вързано, неговото свободно, идва и се сбиват, идиотът пристига и тегли шутове на моето, дето и без това е ограничено от нашийника.
По-голяма е вероятността да се сбие вързан, отколкото свободен, но ако е вързан имаш контрол от самия миг на подозрението. Сбие ли се вързан, обаче - пускаш го, за да може да се защити. Най-вече от идиота с ритниците. Голяма е вероятността да отнесеш някой зъб не само от чуждото, но и от твоето куче по погрешка. Затова се хващат изотзад - така трудно могат да те ухапят.
Измежду блоковете никога не съм ги пускала свободни - ходим на повод до кучкарското място и там се отвързваме. Вбесяват ме хора, които си пускат измежду блоковете кучетата, дори да са декоративни породи - нали веднага ще дотичат, моят ще се дръпне да играе или да подуши и може да ме развее след себе си и да ме потроши.

#266 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 02 February 2005 - 07:15 PM

В момента в който моят пес порасна достатъчно, той започна да се бие с по-едрите мъжкари, не да ги напада, но да се отбранява и то как.... работих над командата "тук", пусках го с познатите кучета да се играе до насита - увеличих времето на разходките, за да може като види глутница да не откача от кеф и да не лети към тях сякаш не е виждал кучета до сега. Повече движение при разходките и намиране на активно другарче за игра, с което да не се ръфа, помогна да поизгуби интереса към тичащи бездомни. Иначе се отключваше стаден рефлекс -всички тичат някъде и айдееееее..... сега може да се спре, като види тичащи кучета, да погледа известно време, но на командата макар и с малко закъснение реагира почти винаги. НО!!!!! в момента в който не се подчини на командата и хукне след другите няколко дена подред след това му напомням кой е кучето. Имам предвид следното - увеличавам честотата на упражненията, намалявам малко храната, като стимулирам желанието да отработва командите за храна, по-често го махам от пътя си ако е легнал в коридора така, че не мога да мина (вместо да го прекрача). И увеличавам врмето на разходките - иначе е като отвързан, разбираемо е....

вижте няколко момента:
1, достатъчно ли се движе по времето на разходката? на някои кучета не им е нужно много движение, но какъв е вашият случай?
2, има ли с кой да тича и играе? така той ще изразходва енергията си и по-лесно ще го научите да идва при вас.
3, като се движи и играе достатъчно при редовните тренировки за командата "Тук" ще е по-лесно да го спирате като види някой пес на хоризонта.

успех
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#267 Потребителят е офлайн   anita_ff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 February 2005 - 08:00 PM

Ей за това винаги съм казвала, че не сгреших като си взех женско куче!!
Преди две години ми умря мъжката болонка....Горкото беше толкова дребно и злобничко към всички кучета, а особено към един доберман с , който всеки ,ама абсолютно всеки път щом се видеха и добермана го нашадаше като пощурял, въпреки, че имаше намордник..Беше невъзможно да заведа болонеза си на типичните "кучкарски" места , просто рискувах да се върна сама в къщи.
Сега си имам момиченце и съм супер спокойна, мъжкарите или й се радват или не й обръщат никакво внимамние. r) r) r) r)
Проблеми имаме само два пъти в годината, като се разгони.
Верно , че при някои породи мъжките им представители са по- красиви от женските..Но предпочитам да се разхождам без страх от боища и нападения. n)

#268 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 February 2005 - 09:37 AM

МилІ, нещо не мога да ивдя темата ти "команда РЯДОМ". Преместена ли е или изтрита?
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#269 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 February 2005 - 11:06 AM

Тук си е темата, в списъка с темите на форума най-долу вдясно има падащо меню. По подразбиране показва темите от последните 30 дни. Е, избери си да ти покаже всички от началото, тя си седи кротичко.

#270 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2005 - 08:34 PM

във връзка с въпрос на Анита:защо считам че кучето може да се разхожда преди всички ваксини.

Считам че е много важно ,кутрето в периодите си на развитие да получава това,което е необходимо като социализация и информация.Причина- ако то не получи необходимото в съответния период- просто е невъзможно възстановяването на правилно психическо развитие.
Разбира се,че има риск,но той може да бъде контролиран - на площадки или места с липса на информация за зарази,както и с другарчета по игра,които са здрави.
За мен е по голям риска,да отгледам здраво,но невъзпитано куче.Лошото е че много от елементите си на възпитание получава не от нас,а от себеподобните си.
User's Signature

Marten BG

#271 Потребителят е офлайн   anita_ff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2005 - 08:47 PM

Благодаря! Радвам се , че отговори! r)

#272 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2005 - 09:17 PM

Цитат

Цитат

Ще дам още по прост пример - кокерите са изключително лакоми,това е характерно за тях,освен че са много подвижни,сангвиници.Без да знам отговорите на другите въпроси,мога да се сетя че с парченце кроасан в ръката ми,то ще прави чудеса.А ако съм изучил първата фаза(особеностите на езика) и съм достатъчно търпелив- то мога да затвърдя всичко което реша в това животно като поведение.

моля, кажете ми къде мога да прочета за "особеностите на езика"?
само да не е диск-50 лв

Привет,
за съжаление обобщена студия по темата няма.Има го разхвърляно като материал на много места.Опитал съм се да го систематизирам,но много по лесно е да започнем с конкретен въпрос и конкретен отговор,отколкото да цитирам лекция.Причината е че са дадени много общи правила,а точно в интерпретацията на практика са бедни откъм инфо.затова опитваме така- въпрос-отговор-проверка-обратна връзка.ще се получи,надявам се.
User's Signature

Marten BG

#273 Потребителят е офлайн   did Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2005 - 04:29 PM

Цитат

затова опитваме така- въпрос-отговор-проверка-обратна връзка.ще се получи,надявам се.

здравей,най - после всичко е както трябва при мен благодарение на dog и на вас.
от прочетеното до тук , оставам с впечатление,че ти се занимаваш така да се каже професионално с кучета, само дано не ти досадя с тъпите си въпроси.
Първо да уточня за нас , да не се получи недоразумение:
1.за разлика от всички тук ,нашата порода е "Превъзходна" r)
2.нямаме никакъв опит с кучета /съпруга като малък е пазил животни и твърдеше , че знае как се възпитава куче, но се оказа,че има разлика между пазач на животни(овчарско се предполага) и Превъзходна отглеждана в апартамент./
3.Когато синът донесе Джеф -малка пухкава топка с перде , бяхме неподготвени-не знаехме как се гледа куче,колко е важно да знаеш поне основните изисквания
сега е вече доста късно , но с ваша помощ , надявам се, ще успеем да направим от него един послушен и възпитан представител cl)
Имам ужасно много въпроси и не знам откъде да започна..
Най-големия ни проблем сега е , че тича при други кучета ,оставаме го да си поиграе, но когато го повикаме, не се връща и то нарочно, мн. добре разбира,че го викаме,поглежда към нас, но продължава да си играе.
опитах с наказание-на балкона в студа го оставям по половин час, храната намалявам, увеличих времето за разходка въпреки ужасния студ-нищо не помага

#274 Потребителят е офлайн   In4et0 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Дого Аржентино

Публикувано: 11 February 2005 - 04:39 PM

Здравей и добре дошла във форума!
Да ти кажа тези наказания с нищо няма да помогнат. На кучето му се играе, както на всяко дете. Колко е голямо твоето куче?
Това, че не идва когато го повика някой, значи, че не е разбрало какво се иска от него. Като за начало кучето трябва да разбере какво означава това "ела тука".
Кучето трябва да е вързано на повод, по възможност по дълъг. Подава му се командата "ела тук" или нещо друго и го придърпваш към себе си, и когато дойде му даваш награда. Това трябва да се прави много често, особено ако кучето е малко. Постепенно кучето ще разбере какво се иска от него и ще започне да изпълнява за да получи награда. После наградата се намалява и се дава през няколко изпълнения, докато свикне кучето да изпълнява без награда.

Не, че съм специалистка, но това знам аз b)
Успех!
User's Signature

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ

#275 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 February 2005 - 05:21 PM

Цитат

Имам ужасно много въпроси и не знам откъде да започна..

Моля те, започни с това да прегледаш написаното досега. Основните правила за общуване с кучето ще намериш в "Кучето ми проявява агресия", "Правила на обучението". Вярно, малко е разхвърляно всичко, ще се постарая да го поподредя. Не започвай веднага с въпросите, защото те са коментирани многократно тук.
Обърни внимание на последователността на работа с твоето куче. "Ела тук" е една от най-сложните за изпълнение команди, това е команда от разстояние. Ако нямаш добър контакт с твоето куче, абсурдно е да започнеш с нея и да очакваш успех. Знам, че си нетърпелива, но първо имаш да извървиш дълъг път. Започва се с командите седни и редом. За ела тук засега трябва да знаеш едно: НИКОГА НЕ НАКАЗВАЙ КУЧЕТО ЩОМ ВЕЧЕ Е ДОШЛО! Ако ще три часа преди това да те е разигравало.
Инчето е права за това как горе-долу се прави. Кучето трябва да има силен стимул, за да дойде, т.е., да превърнеш идването му в празник за него - с лакомство, игра, погалване, възторг. За него ръцете ти трябва да са "рог на изобилието" само на блага.

И така, първата ти задача е да си зададеш въпроса:
Имам ли изградени отношения с моето куче? Аз ли съм главатарят на глутницата за него?

#276 Потребителят е офлайн   did Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2005 - 05:50 PM

Цитат

И така, първата ти задача е да си зададеш въпроса:
Имам ли изградени отношения с моето куче? Аз ли съм главатарят на глутницата за него?

b) Здравейте, добре заварили
е, не сме толкова "боси" във възпитаниетто, явно не съм се изразила правилно,извинете ме. Прочетох мъничко от една книжка,съсед ми я подари, но някъде пропадна и не можах да я дочета.
А тук всичко изчетох. b) Сега дори си принтя това което ме интересува и в къщи ще го приложа.
Спрях да го наказвам когато дойде,именно това правех-викам до прегракване,свиркам и накрая като дойде-връзвам и пляскам s)
Вече се поправих.

През Април ще направим 3 год.Знам че сме изпуснали всички влакове,но съм чувала,че и големи кучета са давани на училище и са постигали успех.
Никога не е прекалявал с гризането,чехли,забравени чорапи,пантофче-да, но ужасии от сорта на фотьойли на парцали и секции на трески-никога-а той си е голям да речем колкото овчарка.
"седни", "легни", Яж и прочее ги изпълнява
Започнах с извикване -да го погаля , Седни,дай лапа, оп-за скачане,след това пак го пускам.Но това-докато не отидем към приятелите му-духва и край

bl) "Кучето ми проявява агресия"там нямам работа- наистина е разхвърляно-там не съм поглеждала,проблемите ми не са свързани с агресия, а липса на опит и дресура
ще започнем и Редом, но е ужасно студено,замръзвам и нямам желание ,а някой беше казал,че трябва да се тренира само когато има желание и от двете страни b)
тръгвам да обуча първо себе си b)
приятна почивка на всички,мн. Ви благодаря

#277 Потребителят е офлайн   In4et0 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2005 - 06:32 PM

Наистина трябва да обучиш първо себе си ;)
А това, че като дойде го връзваш не е добре. Той го възприема като "Вика ме, но ако отида ще ме върже!", затова примерно тренирайте на каишка и в края на тренировката, когато дойде го пусни, за да разбере, че не е свързано с лошо. Аз признавам, че несъм чела нагоре, защото все си казвам после, после, но предполагам има много инфо.
Трябва постепенно да започнеш да го тренираш и на по-оживени места, да помолиш приятели да минават покрай вас, може и с кучета...
А mil е права, за това, че трябва да се премине през други неща, а щом знае седни е добре, но трябва съответно да знае и "стой" или "на място" каквото и да е. Седи си кучето, минава друго покрай него, твоето куче тръгва да го подуши и ти го дръпваш...мисля, че от това ще има някаква файда. Тук вече несъм сигурна.
А за желанието, колкото по-късно, толкова по-зле n) Но и нетрябва да се прави насила, тук вече ти си знаеш...
User's Signature

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ

#278 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 February 2005 - 06:35 PM

Темата "Кучето ми проявява агресия" се превърна всъщност в тема "Как да общувам с кучето си", така че не бързай да съдиш за нещо, без да си го прочела.
Имам идеи за идването, но само КОГАТО решиш, че имаш желание l)

#279 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 February 2005 - 03:14 PM

Една питанка

Имаме следния проблем. там къде се разхождаме (около мотопистата) има стоежи, паркинги който са заградени естесвено и вътре в тях е пълно с улични кучета. моят младеж се научи като излез и пусна да си тича, да ходи до тея огради и почва да се лае с кучетата. В началото само се позакачаше малко (тича напред назад по мрежата) и ги оставяше но вече започна да се хвърля по мрежата и таква аларма дигат че ще събудят квартала. Започна да не ме слуша, запушва си ушите и това е s), понякога си чупи нокат и е ужас.
как да подходя за да реша проблема?

#280 Потребителят е офлайн   In4et0 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 February 2005 - 03:55 PM

Face, незнам дали можеш нещо да направиш... попринцип моето куче имаше изграден навик, когато ходиме населото ми, да не ходи в съседния двор-като ограда нямаше. Това го постигнахме като всеки път като тръгнеме натам му казвахме "там стой" или "намясто", но при тебе случая е различен-ти не ходиш там. За Енцо ли става дума?
Иначе мисля, че варянта е да не го водиш натам...
User's Signature

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни