Dog.bg Форуми : Възпитание, обучение, етология

Към съдържанието

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Възпитание, обучение, етология Оцени темата: ***** 3 Гласове

#121 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 December 2004 - 08:30 AM

Цитат

Мартен, не мислиш ли, че в случая с Момков, кучето си е било доминанто, щом е ръмжало от малко? Т.е, поведението му по-късно не се е дължало на реакциите на човека?

Лично разделям на две понятия ръмженето и доминантността.Едното показва степента на чуствителност на екземпляра(прага на отключване на агресия) а другото- качествата на лидер(желание и способност самостоятелно да се вземат решения).Лидерът може да приложи агресия,може и не,при постигане на целите си.
За ориентир: народът е казал "Куче което лае не хапе".
Лошо съчетание е доминатнтност с нисък праг на чуствителност при дадено куче.
Колкото и да е доминатнто и чуствително(ръмжащо) то се нагажда към реакции/поведение на стопанина си,според това какво от номерата му минава.Тоест - поведението на стопанина е среда,в която намират добра почва за развитие едни или други качества в кучето,така или иначе генетично заложени в него.
В общуването с кучето не създаваме нови негови качества,а ясно му показваме кои от тях са предимство за нас,кои не.Трябва обаче да си знаем,че тези качества,които сме подтиснали ,могат леко да се изявят при пропуски в обучението.Затова- се предпочита не да се подтискат качества,а да се насочват към полезни дейности.Например ръмженето - да знае кога може и кога не.Ще дам пример от глутницата азиатци при мен: един от младите мъжки си умира от кеф да ръмжи на всички и да се прави на бабаит.Пубер.Когато това писне на другите,някой отива и го напердашва.Аз не се намесвам,защото считам че е време да му покажат мястото.Съзнавам,че ако спра наказателната акция,ще поощря агресията в младежа винаги да се проявява,независимо от обстоятелствата - необходимо или не.След като го накажат,той сам отива в клетката си и си стои "наказан" известно време.После - вдига опашка и отново се впуска да си играят бясно,все едно че нищо не се е случило.След месец опитва пак....В резултат,когато го взема на повод и тръгнем на разходка,при най лекото изръмжаване,получава едно тихо "не" и той само размахва опашка в знак на съгласие с мен:))))
User's Signature

Marten BG

#122 Потребителят е офлайн   Ninja Икона

Публикувано: 13 December 2004 - 12:30 AM

Здравейте на всички!
Отскоро имам моята Кора и много я обичам! Никога преди това не съм имал куче и сега се налага да уча с мълниеносна бързина! Немска овчарка е и се интересувам от книга/и за дресировка на кучета, искам да ми бъде пълноценен другар и партньор!
Безкрайно ценя съветите, които сте дали за дресирането, и ще Ви помоля да продължите с по-подробни описания на команди и действия, както и ако е възможно да публикувате пълен списък с командите на немски език!
Предварително Ви благодаря

#123 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 December 2004 - 09:32 AM

Здравей, Нинджа!
И аз съм на твоето дередже - първо куче -"канадски вълк" - учене в движение и горещи молби да не направя непоправима грешка.
Ровейки се по форумите попаднах на препратка към руския сайт К-9.ru.
Днес се захванах да го чета и там има курс за възпитание и обучение на 2-3 месечно кученце и после за по-големите, каквото ти е нужно - разделено е на теми.
Още не съм го изчела, на пръв поглед ми се стори, това което ми трябва за момента.
Ето адресът за палетата:Воспитание щенка
и адресът за по-нататък:Школа
Много ще се радвам, да си обменяме опит и преживявания.

#124 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 December 2004 - 09:50 AM

Ето някои команди:
Ред = Fuss (Фус)
Седни = Sitz (Зиц)
Легни = Platz (Плац)
Тук = Hier (Хиър)
Донеси = Aport (Апорт) или Bring
Пусни = Aus (Аус) - при обучение в защита или даване на апортировъчен предмет
Напред = Voraus (Фораус)
Хоп = Hopp, хоп си е хоп (Прескачане на препятствие)
Търси = Suchen (Зухен)
Стой = Stehe (Щее)
Свободно, играй = Lauf (Лауф)

извинете ме ако има грешки в немския спелинг, не знам немски.

#125 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 December 2004 - 05:27 PM

Помощ! Прави ми напук!
Вкъщи Таря добре изпълнява "не" и "пусни".
Навън обаче е друго нещо. Старае се да изяде всичко, което докопа.
Аз забраних ясно "Не", когато налапа едно листо, тя не го пусна. Повторих "не", никакъв ефект. Беше на каишка така че я задържах, извадих го от устата й и я пернах през муцуната. След това продължихме разходката, в момента в който се накани да лапне нещо аз със строг глас й казвам "не" и я дръпвам с каишката. Когато се отдалечи я похвалвам "Браво". Така добре, поразходихме се на каишка, докато спря да проявява интерес към листата и другите боклуци. Реших че време да потича малко, да поиграем. В секундата в която и махнах нашийника тя се заби в тревата, настървено захапа листа трева и съчки и задъвка като за световно. Казах "НЕ", оше по-бързо дъвкане и игриво отскачане встрани, защото аз тръгнах към нея - не заплашително, а бавно. Продължих към нея, но тя побягна. Спрях се и взех пръчката, с която си играем обикновено, тя се затича по пръчката аз й я хвърлих и тя по нея, но в момента в който пръчката падна на земята тя отново зарови муцуна и задъвка ожесточено.( Пък после ми повръща вкъщи листа и други работи.)
Продължих да се опитвам да я разсейвам с топка, с пръчка... не... дъвчем все по-бързо и по-бързо. Преди да се е съвсем ентусиазирала я повиках при мен не дойде докато не показах лакомството, седна да го изяде и пак набегом. Пак я примамих с лакомство, като дойде й сложих каишката и продължихме разходката с постоянно повтаряне на "НЕ" докато отново престана да проявява интерес към боклуците. Зарадвах се и пак я пуснах от каишката - ситуацията се повтори.
Подобно нещо е и с другите команди - вкъщи изпълнява добре и без да е видяла лакомството, навън се прави на глуха, като го види скача само да го изяде и изпълнява крайно неохотно и непълно.
Както се казва в една реклама "КЪДЕ СБЪРКАХ?"

#126 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 December 2004 - 05:49 PM

Струва ми се че се опитва да подскаже че нещо и е необходимо,без да иска да те обиди.Обезпаразитявана ли е?Как,с какво,колко пъти?
User's Signature

Marten BG

#127 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 December 2004 - 05:51 PM

Друго предположение- растеж на зъбки - има ли възможност да си дъвчи нещо интересно в къщи?Дърва са винаги за предпочитане пред гума.
User's Signature

Marten BG

#128 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 December 2004 - 07:01 PM

Извратеният апетит (ядене на несвойствени неща) е признак за недостиг на нещо.
Но има друг момент. Кучетата прекрасно разбират кога има наказание и кога няма, в началото това означава кога са на повод и кога не. Не очаквай да усвои забранителна команда толкова бързо. Отработвай в къщи и навън на повод. Предизвикай я да направи белята и накажи. Реджи започна да изпълнява "не" на 100% и без повод на около 5 месеца, когато бях почти отчаяна, но все пак последователна. Покажи й, че няма случай, в който да се размине без реакция от твоя страна.

Нетърпението ни играе лоши шеги при обучение. Малкото кученце (а Таря е още много малка) няма трайна памет и още не е отработило навици. Веднъж в парка си правехме опити да научим малките тропчовци да не вземат храна от чужд човек - чуждият човек дава някакво лакомство, когато кученцето отвори уста - пляс с два пръста по муцунката, така 3-4 пъти. После давам аз - няма пляс, има браво. Е какво да ти кажа, малките не схванаха и всеки път продължаваха да зяпат като шаранчета към лакомството на чуждия човек. Приложихме същия номер на едногодишно куче от глутницата - направи "грешката" само два пъти, после схвана и веднага се отказа.

#129 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 December 2004 - 08:48 PM

Цитат

Обезпаразитявана ли е?Как,с какво,колко пъти?

Мартен,
обезпаразитявана е два пъти с Drontal Puppie във вид на паста. Дозата беше определена от ветеринаря след претегляне.
Първият път на 25 окт. 04 - пет поредни изхождания извади паразити.
След определения срок - 08 ноемри 04 - не извади паразити.
Новото обезпаразитяване по принцип беше насрочено за средата на декември.
Навън излиза от 6 декември.

Цитат

има ли възможност да си дъвчи нещо интересно в къщи?

Кожен кокал, тенис топка (периодчно подрязвам раздърпаните влакна, за да не ги яде),
гумена жаба от зоомагзин, по-голяма от захапката й гумена топка, която гони насам натам за да захапе, през ден хапва кучешка солета, обикновено за "извинение", че и двамата с мъжът ми излизаме без нея.
Мил,
Взимам си белешка за търпението, "со кротце, со благо" и няма да я правя вишистка от раз, все пак тя наистина няма дори три месеца :)
Благодаря ви!

#130 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 December 2004 - 09:32 PM

С риск да стана досаден- да си продължа:
(1)Според мен кучето не прави нищо без нужда.Въобще не са глупави.Подтискането на нуждите не означава че решава проблем.
(2)Обезпаразитяване- има си цяла теория- правят се няколко почиствания с различни препарати по схема.Смени ветеринаря.
По съвети на моите- Празимек и Цистал +.Последователно.
Причина- няма такъв универсален,който да убива различните паразити.Не е ясно какви са били всъщност и какво е останало.Единствената вярна диагноза е лабораторен анализ на фекалии.Но тъй като към това не се пристъпва обикновено,затова се прави схема от различни препарати - през десетина дни.По им е лесно и изгодно на ветеринарите,отколкото един лаб.анализ.
Кучетата сами си помагат,като си подбират разни листа и растения.Природната нужда е по силна от инстинкта за подчинение.

Въобще- извинявам се че настоявам за това,просто гледната ми точка е различна- разбирам обучението като общуване.Не мога да приема че кучето иска да пиша и аз забранявам последователно и винаги.И с това не мога да стана лидер в очите му.-Просто то приема че не мога да го разбера,подчинява се,но търси начин да си удоволетвори нуждите.
Търся винаги баланс- нуждата на кучето и моите,така че общуването да е полезно.|И точно тогава- разбирам,че от половин дума то схваща какво искам.За мен всъщност това е обучението- ако пищи,значи има причина,ако яде не каквото трябва-също.Помагам му и то е благодарно.
Разбира се,точно за демонстрациите пред чужди хора,все ще ме издъни с нещо,но какво да се прави- мъници,трябва да ги разберем.
User's Signature

Marten BG

#131 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 December 2004 - 09:36 PM

И въобще - на тази възраст,любознателността им е силно развита.Следвайки логиката на майката на малко куче- тя не забранява,а допуска да опита всичко на зъбче,за да прецени доколко е полезно за него.След това му показва какво е нужно.
Това е естественото им обучение за тази възраст.Всичко друго е неестествено,поставя ги в стрес и поражда един бъдещ агресор.
User's Signature

Marten BG

#132 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 December 2004 - 10:11 PM

Marten BG, спомена в темата за САО, че хич не е добре да се забранява да се качва на леглото и да му се разрешава. Но има ли значение дали леглото е "различно" при различните случаи? Всмисъл - когато може да ляга на него, то е покрито с специална покривка, а коато тя е махната, му е забранено. Прави ли разлика, или му е все едно - нали легло е...?
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#133 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 December 2004 - 10:25 PM

Съгласна,
притесняваме, че треските могат да й наранят стомаха и червата, но засега тя повръща всичко, което я дразни.

Цитат

затова се прави схема от различни препарати - през десетина дни

Няма ли да й дойде вповече химията? (да не си помислите, че споря, просто нали тези хапчета са отрови разни).

Цитат

С риск да стана досаден...

Цитат

Въобще- извинявам се че настоявам за това...

Определено не сте досаден за мен, нито пък има за какво да се извинявате.
Всяко Ваше изказване е обосновано ясно и логично без да се натрапва или пък да задължава, в крайна сметка нали затова питам - да чуя мнение и да получа съвет.

#134 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 December 2004 - 08:05 AM

Цитат

Marten BG, спомена в темата за САО, че хич не е добре да се забранява да се качва на леглото и да му се разрешава. Но има ли значение дали леглото е "различно" при различните случаи? Всмисъл - когато може да ляга на него, то е покрито с специална покривка, а коато тя е махната, му е забранено. Прави ли разлика, или му е все едно - нали легло е...?

Въпросът е абсолютно точен.Опитвам се да различавам природна нужда на кучето от нужда за Порядък(то и това си е природно заложено в него).
Когато кучето се държи съгласно установения от мен Порядък,ОК.Но когато ,независимо от това че спазва,макар и условно на тази възраст порядъка, но се опитва непрекъснато датърси и дъвчи разни листа,клечки и т.н. навън,то е логично да предположа че нещо по силно от Порядъка го кара .Затова предположенията ми бяха две- паразити/вид храна или зъби(растеж).
Тоест, в ситуацията не настоявам да му се позволява да прави каквото си иска,настоявам да се проверят другите причини.
Ако елиминираме и другите причини,означава че мъникът си е доминантен и ще се опитва да преодолява често Правилата ни.Тоест ,остава само едно предположение- нуждата му самостоятелно да взема решение.,която обаче ще използуваме само канализирано и е необходима твърдост и сериозност за това.
В другите случаи,ако наистина има паразити,но ние не обръщаме внимание на сигналите му- рано или късно ще го разберем,чрез фекалиите,козината,апетита и прочие- и пак ще пристъпим към почистване.
Разликата е във времето за реагиране.А имайки предвид растежа в тази възраст,това е важно.
User's Signature

Marten BG

#135 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 December 2004 - 08:12 AM

Цитат

притесняваме, че треските могат да й наранят стомаха и червата, но засега тя повръща всичко, което я дразни.

Самонараняването при кучетата с нормална психика е изключено.Инстинктът за оцеляване е много силен.
Когато то се случи,има два варианта:
(1)кучето се самолекува(съвсем естествено поведение).Успешно или не,зависи от средата в която расте и се възпитава( кой му помага)
(2)има проблеми с психиката/вътрешни диспропорции в баланса.
Съвсем теоретично.
User's Signature

Marten BG

#136 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 December 2004 - 08:17 AM

Цитат

Няма ли да й дойде вповече химията? (да не си помислите, че споря, просто нали тези хапчета са отрови разни).

На тази тема,споровете ми с моите приятели- ветеринарите на Питомника са вечни ,нещо като "яйцето ли е първично или кокошката".
Засега - те имат превес,като доказват че в цитираните от мен по горе лекарства имат страничен ефект(дефект) единствено в черния дроб и то при предозиране(наведнъж или с постоянни дози непрекъснато и много по често).
Нещо повече - Празимек е единственото българско лекарство,уникално е в света,което почиства кучето и от т.н."сърдечен червей" ,ако се дава профилактично.
Следователно - по скоро е по добре за мъникът,отколкото зле,да премине курса с точни дози на почистване.
User's Signature

Marten BG

#137 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 December 2004 - 10:30 AM

Цитат

Самонараняването при кучетата с нормална психика е изключено.

Това е точно така и въпреки това не бих го оставила на емпирична проверка.
Братче на Реджи почина от жесток перитонит, след като налапало металната част от запалка и никой не разбрал 2 седмици.
Сестриче на Реджи изскочи от Борисовата градина насред Цариградско шосе и беше убито на място.
След изядена клечка 3 дни поред имаше кръв в изпражненията на Реджи, и то не в малки количества.
Затова клечките са забранени независимо каква нужда удовлетворяват.
След разказа на Ели вече знам за две кучета, хвърлили се от балкона (първият от тях е бил при силна буря от уплаха, кучето е било само и едва ли се е самоубило съзнателно)
Цитирам нашия ветеринар "Имай предвид, че докато съзреят, са направо луди! Много го пази и знай, че ако Господ не го опази, то само не може да се опази."

Мисълта ми е, че в днешните урбанизирани условия ние силно сме видоизменили принципите на естествения отбор, създавайки опасности, несвойствени за природата.
Разбира се, че трябва да търсим и отстраняваме самите причини за подобно поведение, но едновременно с това е необходим силен контрол. И разбира се, че той се постига чрез общуване и не е самоцел.

#138 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 December 2004 - 12:42 PM

Темата е безкрайна-като при хората- всяка майка упражнява контрол на различни нива и в комплекс според това доколко счита че детето и не е способно само да се опази.Подходите са различни-от едната крайност(да живеем в биокамери като М.Джаксън) до другата- чаветата на улицата са здрави,защото ходят боси почти през цялата година,без да си измият ръцете.
Тук съветите не помагат- всеки преценява според здравия си разум докъде може да контролира детето си.
Например- при мен кучетата живеят и се движат свободно в територията си- има всякакви клечораци за гризане.Също така- свободно се пускат да играят в полето,гората,парка.Не ги ограничавам в това да изследват местностите,защото считам че е полезно за психиката и растежа им.
Чукам на дърво,но до този момент не сме им вадили от коремчетата разни странни предмети.Именно защото наблюдавам какво предпочитат да дъвчат.
Например,през лятото активно дъвчеха пръстта,обогатена с естествен тор около розите.Направих корекция в храната.
Тоест- повече наблюдения и желание за разбиране на сигналите на питомеца- не са излишни.
User's Signature

Marten BG

#139 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 December 2004 - 05:44 PM

Цитат

...през лятото активно дъвчеха пръстта,обогатена с естествен тор около розите.Направих корекция в храната.

Каква по-точно? Забелязах, че Таря хапва огнили корени и направо е луда по гъби!
Разхождаме се в междублоков пущинак. Тя ходи души и като почне да копае, това означава, че там има гъби. 10 от 10 пъти.
Храната й е комбинирана - месо, зеленчуци обогатени с витамини и минерали -марка Belkando - за възраст 2-10 месеца или нещо подобно. Отделно й давам калций. Нищо друго не й се дава за ядене.

#140 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 December 2004 - 09:32 PM

Нарушена микрофлора в стомаха.Калцият напълно излишен.
Изследвания за паразити - задължителни.
Отново- смени ветеринаря.
User's Signature

Marten BG

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »