Dog.bg Форуми : Команда Редом

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Команда Редом Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 07 November 2004 - 11:15 PM

Редакция mil_ 8 години по-късно:
Описаното в темата е контрастен метод на обучение, който отдавна не прилагам. За да учите кучето на команда редом, потърсете тема за позитивно обучение. Описаните техники използвайте само при куче, което знае командата, но не я изпълнява.

Към "лекцията" редом:
1. Изходно положение, вижте ръцете. 2. Похвала (тупаме гърдите, казваме "браво редом") в същото време бъркаме в десния джоб... 3. С дясната ръка сме бръкнали в джоба, без да спираме даваме лакомството. 4. Лакомството е символично, лесно се лапва и глътва без да задавим кучето. 5. Спираме - картинката е същата - "браво редом".
Качена снимка

Ходене "редом": в третия случай кучето започва да избързва - трябва да коригираме, но е идеално пък за изложба.
Качена снимка

Корекция: 1. Дръпваме рязко (забележете - ръцете са заедно). 2. Кучето е недоволно, но се прибира. 3. Не ни трябват повече усилия - кучето е спряно. 4. Продължаваме редом - ръцете както в началото.
Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 November 2004 - 11:44 PM

Копирам "лекцията" тук:
Добре. Команда "редом" "наред" "в крак" "ред" - както си изберете. На немски "фус".
Какво означава командата "редом":
Кучето върви от лявата ви страна, гърдите наравно с вашите крака, разстояние между него и лявото ви коляно не повече от една педя, поводът е абсолютно отпуснат.
Пояснение: редом не означава просто да върви до вас, а внимателно да следи вашите движения и да не се "отлепва" от вас. Няма отделни команди за спиране, смяна на посоката, промяна на темпото или друго. Всичко това е ВСЕ СЪЩАТА команда.
Тук ще вметна, че от гледна точка на хендлинга има известно противоречие. На изложба кучето трябва да върви малко преди вас, а понякога и от дясната ви страна. Можете при обучението да му дадете аванс 30-40 см, но внимавайте ако ще има работни изпитания или изпит за развъдна годност както при ротвайлерите.
Как се учи?
В изходно положение заставате мирно, карате кучето да седне от лявата ви страна. Хващате повода с две ръце по следния начин: лявата ви ръка на около 40 см от нашийника (хм, зависи от височината на кучето, но давате достатъчно аванс, за да бъде поводът отпуснат), дясната ръка на известно разстояние, колкото ви е удобно. Жалко, че засега няма къде да публикувам картинки по въпроса. Ръцете ви са в положение все едно държите волан на автомобил, на нивото на ханша или малко по-ниско.
Казвате ясно "редом" и правите крачка с десния крак, за да може кучето да види. Ако то не тръгне, следва корекция. При нея помнете следното: дайте на кучето 1 секунда да реагира - не по-малко, но не и повече - не го чакайте да "мисли" по въпроса. Корекцията е рязко дръпване на повода с двете ръце във ваша посока. Силно и кратко! Не го съжалявайте - чувствителността по врата на кучетата е много ниска и това съвсем не като вас да ви дръпнат така. Второ: целта на корекцията не е да "довлечете" кучето до себе си, което е мното често срещана грешка. Целта е да привлечете вниманието му и да му покажете чрез неприятното усещане, че това, което прави, не е добре. То инстиктивно ще се приближи до вас. Веднага отпуснете повода, наведете се, с лявата ръка го "прегърнете" и потупайте по гърдите, като казвате "браво редом" с браг или игрив тон, без да спирате. Щом кучето се отклони от това, което описах като движение редом - дръпне се напред, встрани или назад - отново казвате "редом", давате 1 секунда, коригирате с рязко дръпване, щом се доближи -веднага отпускане на повода, "браво редом", похвала и лакомство без да спирате. При корекция запомнете: не го довличайте до себе си, дръпнете рязко и силно, то само ще се приближи. Ако дърпа много силно по-добре 3 корекции отколкото довличане.
Обръщам внимание върху още нещо: Щом подадете командата, не я повтаряйте без корекция. Ако се наложи повторение - само с корекция. Често виждан сценарий: Казвате редом, то се дърпа, отново казвате редом, ядосвата се, повтаряте го 4 пъти, като повишавате тон, накрая дръпвате, то се доближава. Кучето мисли, че комнадата е "редом редом! редом! РЕДОМ!!. Така ще го научите да изпълнява от четвъртия път.
Като походите така - корекция при грешка, поощрение при изпълнение - кажете отново "редом" и спрете. В началото може да го правите театрално - со повдигане на краката високо при последните крачки и тежко тропване по земята. Ако кучето продължи напред - 1 секунда, корекция, придружена с "редом", похвала и лакомство щом се доближи до вас.
Тази команда се учи много лесно - при всяка разходка. Като усвоите добре движение напред (повтарям - поводът абсолютно отпуснат, кучето на разстояние не по-голямо от определеното) започнете да усложнявате. Сменяйте посоката, темпото. Преди завой или смяна на темпото подавайте еднократно командата. Винаги коригирайте при отклонение. Силно, не го жалете, иначе няма ефект. Лично за мен силата на корекцията беше най-големият проблем, а треньорката не спираше да повтаря "нищо не правиш, много са ти вяли корекциите, дръпни с всичка сила!" Ако сте слаботелесни или просто жена при корекция приберете дясната ръка до лявата, за да дръпнете с концентрирана сила.
При по-тежки ситуации (например среща с друго куче, с което искат да се изядат, разпенявват се, или лаещи от двор) се прави друга, по-силна корекция, която е за по-нататък.
Ако спазвате това, което ви казвам, съвсем скоро ще забравите усещането, че се веете на единия край на повода безконтролно.
Успех.

#3 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 November 2004 - 04:11 PM

И така, по-нататъшната отработка на командата "редом" е и по-нататъшното й усложняване, а именно - въвеждането на дразнители.
Подчертавам, че първоначалното възприемане на която и да е команда трябва да става в отсъствието на дразнители - да е подбрано спокойно и по възможност уединено място. Тя трябва да е усвоена много добре, почти без грешка, преди да въведем дразнители. А и това трябва да се прави постепенно, т.е. малко по малко да повишаваме прага на дразнимост на нашя любимец. При отработка на "редом" започнете да правите следното, като работите по описания досега начин:
- Минете през автобусна спирка, където чакат хора.
- Минете през оживен пазар.
- Поработете фус докато вижда отдалече играещите си в парка приятелчета.
- Е, после и докато ги вижда по-отблизо :)
- Минете по улица с дворове, от които лаят кучета. Е, разбира се, не се завирайте в оградата - 3 метра от нея е добро разстояние. Често хората допускат грешката да избягват подобни места - ако ги избягвате няма да се справите при случайно попадане пред територията на някой дворен пазач.
- Помолете приятел да отвлича кучето, докато работите с него "редом", като подвиква името му, подхвърля предмети, вдига шум, пляска с ръце - каквото ви хрумне.
Важното е да сте последователни - коригирайте и поощрявайте във всички тези ситуации по един и същи начин.
Така в бъдеще ще можете да минете редом и покрай котешки купон, без да усетите, че има куче на повода.

#4 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 December 2004 - 05:56 PM

Сега ще ви разкажа как се отработва командата редом на групова тренировка в кучешкото училище. Надявам се скоро да убедя някой асистент да направи няколко любопитни снимки от нашето училище.
По принцип смятам, че е добре да посещаваме групови тренировки по няколко причини:
1. Инструкторът ни наблюдава и коригира НАШИТЕ грешки, което е много важно. Ако допускаме грешки, за които не се досещаме, създаваме вредни навици у кучето, които после трудно се коригират.
2. В обкръжението на десетина други кучета ние учим нашия любимец как да се държи и при наличие на отвличащи фактори.
3. Прекрасно работи методът "подражание" - кучетата се учат едно от друго.
4. Кучетата формират глутница, в която можем да наблюдаваме взаимоотношенията и да си правим изводи. Винаги съм завиждала на Мартен за тази възможност, но малко от нас я имат нон-стоп.

Като начало всички вървим редом в голям кръг.

Упражнение 1. Първата двойка куче/водач спира, кучето сяда. Всички останали минават покрай тях. Това куче отработва "седни", докато другите - "редом". Така се изреждат всички.

Упражнение 2. Двойките куче/водач се разделят на две групи, които тръгват едни срещу други. Кучетата се разминават муцуна в муцуна, като при това изпълняват "редом".

По-нататък тези упражнения се изпълняват и като се разделяме по двойки двойки. Отвличащият фактор е подсилен - куче до нас, куче срещу нас.

Упражнение 3. Всички двойки куче/водач спират, кучетата сядат на разстояние около метър едно от друго. Последната двойка тръгва на зиг-заг между насядалите кучета, после се нарежда в редицата, сядайки (е, само кучето :)). Тръгва следващата двойка.

Понякога се случва две мъжки кучета от групата да спорят. Е това са чудесни упражнения, които помагат да се справим и в тази ситуация, която може да ни се случи на улицата.

Скоро ще пусна урок "седни", вече е време.

#5 Потребителят е офлайн   tedi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 March 2005 - 04:31 PM

Седвайки твоите методи за научаване на командата,mil_ Каричка вече перфектно я знае!!!
Казвам й "ред!" и тя тръгва до мен съвсем бавно(внимателно) w) .Освен това от време на време й казвам стой и тя спира и отново пак "ред" и тя тръгва отново!Много й се радвам!
Много ти благодаря че си описала толкова точно стъпките за научаването b) че дори и моето 6 месечно кутре(и аз де r) ) ги изпълнява!!! b)

d)
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 March 2005 - 10:07 PM

Има напредък и при мен, само че с една особеност - не мога да го науча да върви до мен... cl) Става до мен, като спра и той спира, ама като ходим и той избърза и аз му дам командата, той се връща и след това пак избързва... някъде греша ли?
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 March 2005 - 07:38 AM

Когато избързва коригирай. Вероятно е проблем категоричността на корекцията. Опитай със строг нашийник.
Моят също избързва, особено на отиване, когато не се е наиграл и уморил. Просто вече ми е трудно да коригирам ефективно, а трябва.

#8 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 March 2005 - 08:12 AM

Цитат

Когато избързва коригирай. Вероятно е проблем категоричността на корекцията. Опитай със строг нашийник.
Моят също избързва, особено на отиване, когато не се е наиграл и уморил. Просто вече ми е трудно да коригирам ефективно, а трябва.

Мен ме боли ръката, дето "звера" ми е 13 килограмов, представям си какво ти е на теб r)
Проблемът при нас е, че не мога да убедя мъжа ми да я коригира по-рязко и силно. Все спори, че няма нужда, че разбира и от разклащане на каишката. И естествено когато той я води тя е опънала каишката на максимум, още малко на два крака ще тръгне. После като я взема аз трябва 200 пъти да коригирам, преди да тръгне уж до мен.
И се появява следният ефект, научи че коригирам като отпускам леко за да мога после да дръпна. Опъва се лееекичко и като усети отпускане сприра и се връща назад, за да не я дръпна - гадина b).

#9 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 March 2005 - 10:04 AM

Мини, при нас е същото, ех, тези наши половинки, дето знаят всичко по-добре ....
Основно правило: по-добре корекция без нужда, отколкото липса на корекция при нужда.

#10 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 July 2005 - 01:45 PM

Преминаване към "Редом" без повод
Щом сме отработили добре редом, естествено искаме това да става и без повод. Като начало просто си работим както досега, но пускаме повода или го премятаме през гърба на кучето, за да не го разсейва като се влачи. В този момент е доста удобно да използваме не 1.5 метров повод, а ръкохватка (вече ги има в различни варианти на дължина по зоомагазините), ако става дума за едро куче. Ръкохватката не се влачи, нито се налага да я прехвърляме върху гърба на кучето. Важното е пак да има корекции при неправилно изпълнение. По-нататък откачаме повода и разчитаме само на нашийника, е да, корекциите са малко "троши-пръсти", но би трябвало вече да ни се налага да ги правим изкл. рядко. И така, докато можем и без нашийник.
Работим, като правим всякакви завои вляво, вдясно, смяна на посоката, смяна на темпото: от тръс в пълзене, не забравяме пресата редом/седни.
Това се прави много лесно на тренировъчната площадка, ако посещавате групови тренировки. Кучето въобще не схваща, че е свободно. Естествено, не става, без да се работи и в ежедневието. Целта е кучето да знае, че и без повод има корекция при неизпълнение.
Важно правило: Никога не мислете, че сте отработили редом без повод веднъж завинаги. Колкото и добре да вървят нещата, връщайте се към добрия стар повод циклично.

#11 Потребителят е офлайн   rook Икона

Публикувано: 02 August 2005 - 09:26 PM

Вече знае какво означава "редом" и изпълнява безотказно (стига да няма някакво животно в близко разстояние около и по-малко от 10 метра). От доста време го разхождам без каишка (без повод) и няма проблеми. Всъщност има :) изпълнява командата само когато е с мен. При останалите членове от семейството си прави каквото иска и ги влачи след себе си, но донякъде те са си виновни. Не му се карат, ами дори на мен ми се караха, че не трябвало така да го дърпам и други такива когато го учих на тази команда. Сега при "редом" си залепва за мен (само дето аз съм го научил главата му да е наравно с краката ми и той така изпълнява), а при "свободно" отива да се разхожда където иска. Когато е с каишка и кажа "редом" е добре, но кажа ли "свободно" и дръгва да ме влачи (аз не го оставям де). Определено трябва да се слага на повод понякога, за да не забравя, че и този вариант е възможен b)

П.П. Благодарение на този урок научих кучето на нещо което много улеснява разхождането му (а и не само разхождането му). Благодаря Ви (ти) w)

#12 Потребителят е офлайн   dechi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 August 2005 - 05:13 PM

Много яко обяснено.Трябва да си бавен да не го разбереш :))

#13 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 August 2005 - 06:35 PM

Ние все по-често и все по-дълго вървим "в крак"... Има случаи, в които се отклонява, но го коригирам... Мил, има ли тема за катеренето по дървета, или прескачането на бариери? Ние се качваме в чатала на дървото, но бариерите по-не са ни по вкуса... как да го коригирам?

#14 Потребителят е офлайн   stoyka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 February 2006 - 03:39 PM

Здравейте банда преводачи b) Ей страхотна работа сте свършили, свалих си файловете (успешно вече), и гледах първия (Nunu and Kane). Супер.
И малко взех че се депресирах, дали и моят куч си няма проблем?Е, не е чак така като да не иска да влезе на лъскав под b) b) , обаче с тая бурна радост като види хора не е истина. Знам че не трябва да изпадам във възторг като ме посреща, старая се да го погаля само малко, като се приведа за да не ми се качва на раменете....обаче на улицата не е истина...Голямо щастие да посреща всички възможни минувачи, недай си боже да са деца..
Как мислите, дали е ненормално?
А, и друго. Това с командата "ред", хубаво. Че става бавно знам, че има ефект от постоянтвото- пак знам. Обаче да се похвяля с научена команда така и не мога. Иска животното да си бяга пред мен на 5-6 метра като излезем и това е. то е дърпане, то е викане "не", ....абе не е истина.
А и сега като се разбра за тоя проблем с краката и на мен като все ми е жал да не вземе да се потроши съвсем стана страшно. Аз го държа на къс повод да не бяга, той се дърпа като за световно и иска да тича пред мен...Ето така си живеем по разходките и не знам докъде ще я докараме.
Вашия опит какъв е ? Дали до 10 месеца научихте "ред" или и вие сте като нас?
Благодарско за постовете и пишете

#15 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 February 2006 - 04:37 PM

Ред не е трудна команда, ако си овладял кучето. Има много начини да го научиш - дали ще е с хапки пред носа, с душач, просто с подърпвания в правилния момент - зависи от кучето.

Моя най-млад звяр го научих да ходи нормално по метода "Не те забелязвам". Високо на врата, точно под черепа се слага душачът и потегляме на разходка. Аз си ходя и се занимавам със свои си неща, а животното ходи до мен, ако се отклонява дърпам душача нагоре, ако ходи нормално не му обръщам внимание. Гледам прилично да го изтощя преди да го пусна да си върши свои дела. Не се спираме за пикаене, освен в първите няколко крачки от разходката за екстремни нужди. Не казвам команда - просто го оставям да разбере, че когато е с мен, ходи с моето темпо отляво. Но пък и аз не съм дресьор и възпитател, аз обичам да се разбираме без много приказки с моите говеда...

За по-сериозна работа ПРОЧЕТИ ТОВА. mil го е обяснила чудесно.
User's Signature

Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   stoyka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2006 - 09:41 AM

Да, прав си и аз много много не си падам по приказките, ако става "от самосебе си" е супер. По принцип това с "Не те забелязвам!" върши работа и при мен, най вече в къщи, като започне звяра да "тропа с крака" да излиза навън- първо ходи до вратата, дращи, лае, ако не обърна внимание- идва да ме подбутва с лапа, ако пак не реагирам- ляга някъде и чака да ми дойде кефа да го изведа.
Обаче аз си мисля 4е тоя дерт ми дойде защото от малък нали всички казват кучето да се извежда в точно определено време (още като учихме пишкането навън, а не в къщи) и така си остана. Друг е въпроса 4е ку4ът гледа все да си открадне 15-20 мин. и да иска да излиза по- рано...
По принцип на разходка, ако го държа изкъсо и гледам да върви с моето темпо, долу-горе бива, спира само да души някой боклук и като го изпреваря и дръпна си се връща. Но това е само ако повода е къс, а ко малко отпусна- край, няма братко той някак си разбира че "има лабаво " и опъва все повече и повече. А пък ако не го водя аз, ами някой друг от къщи- край, налага се и това си е.
Как мислиш- сбъркала ли съм или време трябва да мине?

#17 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 February 2006 - 10:31 AM

stoyka, така както го разказваш, ми изглежда, че изобщо не правиш корекции.
5 корекции и светът ще ти се види друг.
Ако ти опъваш назад, то ще опъва напред все повече, така не бива да се прави.
И изобщо не са нужни месеци. При усвоена команда редом кучето върви на абсолютно отпуснат повод, също и без повод.

#18 Потребителят е офлайн   stoyka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2006 - 12:49 PM

Здрасти Mil, нищо чудно да греша- първото куче ми е. А като ти кажа и че се разхождаме с нагръдник ( не с нашийник) сигурно ще се смееш, че така искам да науча кучето на нещо. Знам, 4е е тъпо, обаче това с душача ми се вижда много зловещо. Да връщам ли в употреба нашийника? Да купувам ли душач? Казвайте, всичко ми помага. А като изгледах някои серии на Сийзър Милан, направо ми се вижда чудно как ние хората ( и аз най- вече) постоянно си мислим че повече любов и ласки за кучето помагат, а то излиза че така угаждаме на себе си- не на кучето. Обаче е трудно да се намери баланса...А?Просветна ми, че подчиненото куче не е нещастно куче, ама мислите ли че доминиращия стопанин е щастлив стопанин?
Все си мисля за хората и манията им за величие? Ще ми се да намеря баланса, но щом има проблеми, значи не успявам...
А вие?

#19 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 February 2006 - 02:02 PM

stoyka, каква мания за величие имаш предвид? Стремежа да разбереш естествените нужди и поведение на твоето куче? Успокой се, в една глутница само едно куче доминира, всички останали - не.
Като стопанин човек трябва да бъде доминиращ, иначе е безотговорен. Ако доминирането го прави нещастен ... не знам какво да кажа.

#20 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 February 2006 - 11:42 AM

bl) Къде изчезнаха снимките? Вчера ги видях, а днес ги няма?

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни