Dog.bg Форуми : За или против кастрирането на котки?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (10 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За или против кастрирането на котки?

#121 Потребителят е офлайн   {Anna} Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 January 2008 - 07:16 PM

Днес кастрирах котката си и сега е доста разярена.До преди малко,цял следобяд ходеше като зашеметена тва го знам че е нормално,спеше си но преди малко я погалихме съвсем леко по лапичката както спеше и изведнъж започна да се върти,да мяука ядосано,залиташе.Боже господи много ме е страх,нормално ли е? :'(А утре трябва да я водим на обяд пак на лекар,как ще стане това при такова положение,дали ще буйства,направо не знам как ще става.Май сгреших като я кастрирах,но за нейно добро,дано да и мине..Кажете ми до колко време зараства долу горе операцията и нормално ли е това което прави.

#122 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 26 January 2008 - 07:27 PM

Нормално е, уплашена е, може да я  боли, упойката все още действа. Внимавайте с пипането до утре сутрин - може да ви ухапе, одере, не защотот ви мрази, а заради всичко горно накуп.
Оставете я да почива, не й давайте да яде все още.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#123 Потребителят е офлайн   {Anna} Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 27 January 2008 - 03:45 PM

А нормално ли е да няма апетит след опрецаията,защото вече почти два дена не е яло.Така трябваше преди и след операцията,но днес вече лекарят позволи и му давахме но нито вода иска,нито храна..

#124 Потребителят е офлайн   Меги Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 27 January 2008 - 04:05 PM

Нормално е ще се оправи.Различните котки по различен начин понясят упойката, може просто да не й е добре.След ден, два вече нищо няма да й има.Ако продьлжава да не яде и утре я водете на лекар.
User's Signature

[url=http://www.catfriendsbg.hit.bg]Качена снимка

#125 Потребителят е офлайн   British-Knights Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 January 2008 - 06:24 PM

консултирайте се с ветеринарния лекар най-добре. при нас котака го държахме ноща преди операцията без храна (само вода бяхме оставили). след операцията вечерта му дадохме водичка и чак на следващия ден храна, но определено беше мн изгладнял. ако продължава да не яде може да е проблем ...

#126 Потребителят е офлайн   {Anna} Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 January 2008 - 07:21 PM

Слава богу вече е добре и то напълно :yahoo:Пие водичка като невидяло даже,има един котешки салам му купуваме и така мяука за него,оле душичка.Много съм щастлива,че лека полека се оправя.Остана другата събота да му махнат конците и всичко вече да е ок. :blink:

#127 Потребителят е офлайн   queen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 February 2008 - 05:41 PM

Дълго мислихме преди да кастрираме нашия Рончо, когато времето настана за това, всички се споглеждахме и безмълвно се питахме дали е правилно решението да го направим и дали точно ние имаме право да го лишаваме от "мъжкото му достойнство"...Никак не е лесно да се стигне до това решение, повярвайте ми но сравнявайки плюсовете и минусите, положителностите се оказаха много повече. Сега когато той е вече добре и отново тича и играе, не съжаляваме. Единствено бяхме поуплашени след като го взехме от клиниката, със изплезено езиче и "сюреалистично" клатещо се телосложение :chaika:.....Ето го в момента

#128 Guest_ivan23_*

• Група: Гости

Публикувано: 04 February 2008 - 06:33 PM

Не бих кастрирал котката си.Парвия пат когато я заведох на ветеринар, лекарката ми предложи да го направим, но аз сам против това и ще споделя мойте мотиви. В крайна сметка и тези животни са живи същества.Аз сам убеден, че имат и чувства. Редно ли е да се правиме на господ? Редно ли е да решаваме живота на едно същество, като не можем да го попитаме или по скоро то не може да ни отговори.Мисля че не.Ако толкова напъва някои да бъде кастрирано животното му, поне да го остави да роди или да има поколение, защото гопревръщаме в свой придатък, а това не е добре като отношение към животното.Аз се занимавам с право и като гледам какви са тенденциИте в защитата на правата на животните съм убеден, че скоро и правото им на поколение ще бъде защитено. готов съм да прочета и други мнения.

#129 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 04 February 2008 - 06:36 PM

Цитат

Не бих кастрирал котката си.Парвия пат когато я заведох на ветеринар, лекарката ми предложи да го направим, но аз сам против това и ще споделя мойте мотиви. В крайна сметка и тези животни са живи същества.Аз сам убеден, че имат и чувства. Редно ли е да се правиме на господ? Редно ли е да решаваме живота на едно същество, като не можем да го попитаме или по скоро то не може да ни отговори.Мисля че не.Ако толкова напъва някои да бъде кастрирано животното му, поне да го остави да роди или да има поколение, защото гопревръщаме в свой придатък, а това не е добре като отношение към животното.Аз се занимавам с право и като гледам какви са тенденцийте в защитата на правата на животните съм убеден, че скоро и правото им на поколение ще бъде защитено. готов съм да прочета и други мнения.

Поради какви причини мислиш, че хората кастрират животните си?
Какво ще се промени когато се сдобие с поколение един път?
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#130 Guest_ivan23_*

Публикувано: 04 February 2008 - 08:46 PM

изпълнила си е мисията в живота.Ако една жена е лишена от поколение всички плачат, а кои сме ние да лишаваме котките си от поколение?Господ Бог? Не мисля

#131 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 04 February 2008 - 09:41 PM

А да си помислял, че при животните поколение не означава същото като при хората? При тях е инстинкт, няма чувства или сантименталности. Те раждат всяка година по 2 пъти. Отглеждат ги и на 7-8 месеца ги прогонват, започвайки почти веднага следващото разгонване. Това е - просто инстинкт. При хората някога е било почти същото. Жените са раждали по 7-8 деца, омъжват ги на по 15-16 години и забравят за тях. Средната продължителност на живота им е била 40-50 години. Сега не е така, нали? Ако ги питаме дали ще кажат, че им е било добре? А ако попиташ една котка защо иска да има малки, какво би отговорила? Мислиш ли, че би казала "Защото искам да имам бебета, да си ги гледам и обичам"? Не предавай час такива човешки характеристики на животните.

А ако беше наистина запознат със законовата част на въпроса, щеше да знаеш, че навсякъде в Европа изключително малка част от домашните са некастрирани, за бездомните да не говорим.
User's Signature

Качена снимка

#132 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 04 February 2008 - 09:45 PM

Цитат

изпълнила си е мисията в живота.Ако една жена е лишена от поколение всички плачат, а кои сме ние да лишаваме котките си от поколение?Господ Бог? Не мисля

Това е именно очовечаване на животните - слагате им човешки норми.
Съвсем отделно раждане=изпълнена мисия в живота (при хората) за мен е едно от най-ненавистните наложени "морални" изисквания. :Бляк!:
User's Signature

#133 Потребителят е офлайн   queen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 February 2008 - 10:30 PM

Кастрирането на котка според мен е повече проява на отговорност, отколкото обратното. Защо да не намалим броя на тези бездомни котета, които всички виждаме по улиците премазани или проскубани, премръзнали и изгладнели и за които със свито сърце си казваме...ех защо немога да приютя всички !!!! Сърцето го иска, съзнанието ясно казва...няма начин!!! Разбира се, че не е лесно решението да подложиш собственото си коте или което и да било животинче на кастрация, естествено че не сме "Богове" за да решаваме, но поне можем да използваме възможноста/дадена ни от Всевишния/и по този начин да успеем да проявим отговорност, колкото и болезнено да е това. А болката си остава за нас хората, защото котето нищо не усеща, освен че е замотано 24 часа.

#134 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 February 2008 - 10:50 PM

Кастрацията е не само проява на отговорност от страна на човека, но и нещо повече, а именно - загрижеността на стопанина котката да води нормален живот, който да не я подчинява непрекъснато и с всички свързани от това последствия, на НЕнормалния "котешки" живот, зависим единствено и само от хормоните. Кастрацията е проява на загриженост (когато определени условия налагат това), за да може котката да изживее спокойно поне част от живота си.
User's Signature

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.

#135 Потребителят е офлайн   Меги Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 February 2008 - 10:56 PM

Цитат

Ако толкова напъва някои да бъде кастрирано животното му, поне да го остави да роди или да има поколение, защото гопревръщаме в свой придатък, а това не е добре като отношение към животното.Аз се занимавам с право и като гледам какви са тенденцийте в защитата на правата на животните съм убеден, че скоро и правото им на поколение ще бъде защитено. готов съм да прочета и други мнения.

A после човекьт какво ще прави с поколението на своята котка?Задомяването на едно коте отнема месеци, докато ги задомиш като нищо може и те да си имат поколение.Една моя приятелка с котка сьщо мислеше,че трябва котката й поне ведньж да роди, а като я попитах какво ще прави с котетата после познайте какво каза- ми какво щели да ги изчакат да поотраснат малко и щели да ги изхвьрлят.

Като се вземе в предвид колко голям е броят на на бездомните, страдащи котки, според мен е немислимо да се говори за рзмножаване на домашните.И на мен ми се иска котката ми да роди и да си имам малки пухкави котета, но като се сетя ,че така се отнема шанса на уличните вьобще не сьм се замисляла за кастрацията.Още повече, че пьк повечето хора предпочитат домашно родени и отгледани котета.В такьв случай какво става с уличните, тях никой няма да ги поиска.Просто е недопустимо да се мисли за размножаване на домашните котки и раждането на още и още нещастничета.
User's Signature

#136 Guest_ivan23_*

Публикувано: 05 February 2008 - 10:48 AM

Трябва да призная някои работи.
1. И на мен ми става неприятно и мачно когато видя бездомно коте в окаяно състояние и всеки паът се питам защо света не толкова справедлив, че да ми позволи да помогна на всички котки кучета, да нахраня всички галаби.Питам се защо парите са в богати и безкруполни хора,чието удоволствие да убиват животни,било на лов,било ей така на улицата.Но трябва да се примиря,че живота е несправедлив и че винаги ще има бездомни хора и животни,както и прегазени такива.Но трябва да се запитаме дали не е дошло време да защитим правата на животните по смело и не ми излизайте с номера че трябва да защитаваме своите права първо и после тези на животните.
2.На всеки от вас се е случвало да се разболее.Забелазалили сте че нашите родители подсазнателно се радват на това,че се нуждаеме от тяхната помощ и че ги правиме значими.Слушаме ги,моли ме ги да ни донесат това или онова.Но ако сме здрави не ни е приятно да ни командват.ако кастрираме животното се превращаме в нашите родители прави ме го зависимо от нас.Даваме му храна,вода подслон топлина и му отнемаме всичко инстинкта за ловуване е притъпен, слуховите му вазможности сащо, заради високите честоти на телевизора и уредбата.а сега и го кастрираме, савсем омазахме нещата.
3.Не казвам,че кастрацията е безотговорно нещо,но бога ми ние отнемаме исконно право на животното, прави ме се на Бог,каквито всъшност не сме.Не може просто така да се разпореждаме.
4.Признавам,че гледам котка от една година и малко и би трябвало да ме критикуват тези които разбират повече от мен.Аз не пиша от опит,а от вътрешно,човешко чувство

#137 Потребителят е офлайн   Меги Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 February 2008 - 11:57 AM

Добре значи ти обичаш животните и уличните включително, но според теб трябва да си рзмножаваме и домашните котки.Ами това е ужасно егоистично и безотговорно.Не можеш да прибереш всички бездомни нещастничета, но не е нужно да сьздаваш нови.Ако всички мислеха като теб и рзмножаваха домашните си котки броят на котките щеше да е просто фантастично голям.Той и сега си е.Котките едва ли страдат от това,че няма да имат деца.Това при тях е просто един инстинкт.Когато котката е кастрирана не се разгонва следователно не мисли за рзмножаване, което значи че пьк вьоще не  страда по това ,че няма малки и не си изпьлнила мисията в живота.
Да живота е ужасно несправедлив, но това не значи ,че трябва да се примириш с това, просто да си затвориш очите да си живееш в един свят кьдето си само ти , да си рзмножаваш котката и да не ти пука за хилядите бездомни и да не се опитваш да направиш нищо за да промениш света.

Цитат

1.Но трябва да се запитаме дали не е дошло време да защитим правата на животните по смело и не ми излизайте с номера че трябва да защитаваме своите права първо и после тези на животните.

Не мисля ,че някой от хората в този форум смята ,че животните нямат права, дори напротив.
Всички тук се борят да защитят правата на животните.Те имат право на дом, , имат право на топлинка, на закрила, на храна.Но тези неща определено няма да ги получат ако всеки си размножава и домашната котка.Тогава на хората няма да им остава време, място и средства за уличните.
Аз например като си взех пьрвата котка , ако я бях оставила да роди дали щях да прибера още една улична котка?Ами нямаше.Ако исках да имам втора котка щях да си оставя едно от малките.Тогава на улицата щеше да има една котка повече , която нямаше да прибера.

Цитат

3.Не казвам,че кастрацията е безотговорно нещо,но бога ми ние отнемаме исконно право на животното, прави ме се на Бог,каквито всъшност не сме.Не може просто така да се разпореждаме.

Ние вече достатьчно сме се намешали в живота на котките.Откьде мислиш ,че са се взели уличните котки?Ми че хората са ги изхвьрлили там.Това са бивши домашни любимци.Имаш ли представа какьв е броя на бездомниците?Нима искаш да кажеш, че не трябва да им се мешаме и да ги оставим да си се рзмножават безконтролно?
Почети тази  тема http://dog.bg/forum/...ic,11957.0.html
Вьв повечето мазета в България положението е сьщото.Няма да ти рзправям каква смрад беше там.Хората от години не си бяха ползвали мазетата.Аз нямам нищо против котките, но не им  е там мястото.Половината от котките там имаха сьчми в себе си, имаше отровени и т.н. Нима мислиш,че това трябва да продьлжава да се случва.Ако оставим котките да си се размножават това ще стане още по- често срещано.Рано или кьсно управляващите ще се сетят, че може би е по- добре да започнат да ги избиват , за да се намали популацията им.Мисля, че е по- добре сега да им отнемем правото на поколение отколкото по кьсно да сьжаляваме ,че не сме го направили.

Замисли се малко над това ,защото твоите доводи са малко егоистични.
User's Signature

#138 Guest_ivan23_*

Публикувано: 05 February 2008 - 12:33 PM

Аз не искам непременно котката ми да забремене.Аз искам тя да има нормален живот такъв какъвто и е отредила природата.Апропо котките в домовете имат много малък шанс да забремнеят.В градовете по големия проблем, след хората, са кучетата,ако трябва с теб наистина да излезем от рамките на домашната котка, защото кучетата хапят.Съгласен съм, че популацията на котките създава голям проблем особено за птиците и кадето има котките пернатите маи наи-много ще си изпатят.
Отностно правата на животните,аз например не смятам, че трябва да има зоологически градини освен ако не трябва да се спасят изчезващи видове. Оставете на страна възхитените детски очи когато видят хипопотам и аз сам го гледал така,но след като в ООН се дискутира резолутция която да инкорпорира права на душата в нормативните актове с международен статут относими кам човешките права,много е вероятно скоро да има Харта за правата на животните и този пат трябва да се подходи по радикално.

#139 Потребителят е офлайн   Меги Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 February 2008 - 12:50 PM

Цитат

Аз не искам непременно котката ми да забремене.Аз искам тя да има нормален живот такъв какъвто и е отредила природата.Апропо котките в домовете имат много малък шанс да забремнеят.

И ако я кастрираш няма да има нормален живот ли?Котките в домовете като се разгонят като нищо може да скочат през прозореца.Ако една котка не е кастрирана и не ражда нормално,поне ведньж годишно шансовете от тумори на млечната желаза и пиометра се увелечават в пьти.И ако това са случи щеш, не щеш ще я кастрираш, само че ще бьде по скьпо и много по болезнено и по мьчително за животното.

Цитат

Отностно правата на животните,аз например не смятам, че трябва да има зоологически градини освен ако не трябва да се спасят изчезващи видове

И аз не сьм фен на зоологическите градини, особено на софийската.А това какво общо имаше с кастрациите?

Какаво имаш предвид под да се подходи по радикално?
User's Signature

#140 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 February 2008 - 02:38 PM

Подкрепям Меги за толкова добре обосновани и логически издържани разсъждения.

Съвсем погрешното твърдение, че за дълъг живот котката трябва да роди поне веднъж... просто няма да коментирам. Когато чуя подобно нещо (чрез трето лице), вкл. и от ветеринарен лекар ниво "квартален" или "гаражен", както ги нарича мой добър познат, ме спохождат мисли за мрачното и тягостно средновековие... за тесногръдието, за тоталното безхаберие, за лекомислието и т.н., които не би трябвало да са присъщи на човека през 21 в.  :rolleyes:

Относно Аз не искам непременно котката ми да забремене... но кой пита какво искаш или не искаш ? Природата взема връх, инстинктът диктува, хормоните властват...
User's Signature

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.

• (10 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

2 потребители четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни