Dog.bg Форуми : За или против кастрирането на котки?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (10 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За или против кастрирането на котки?

#21 Потребителят е офлайн   monika_93_ Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 January 2007 - 08:45 PM

Да,наистина спорът ни е безсмислен!Вече ти казах,че всеки си има собствено мнение и гледа да си го защити,независимо дали е прав или не.Не смятам да се карам с никого заради такива неща. r)

Nadq_&_Karma,аз имам само един котарак и не мисля да има полов контакт с женска.Затова смятам да не го кастрирам.

#22 Потребителят е офлайн   djokova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 January 2007 - 09:05 PM

Цитат

Nadq_&_Karma,аз имам само един котарак и не мисля да има полов контакт с женска.Затова смятам да не го кастрирам.

Това ,че ти не мислиш така ,не означава ,че той няма да има полов контакт ! a)

#23 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 20 January 2007 - 11:29 PM

Аууу, много надебеляват, да, ужасно. Манус да ви каже колко дебела стана мойта котка след кастрация. Тц тц тц, направо вече през вратата не минава.
В интерес на истината котката е кльощава /да поясня не еболна от абсолютно нищо/ просто й се дава нормално количество храна, а не всеки път като мячне и аз да й тъпча в устата насила ядене. От друга страна си има и достатъчно физически упражнения, които й поддържат теглото идеално. Даже понякога ми се струва, че е слабичка и се опитвам да я захранвам с повече храна, но тя все така си остава.
За тези, които са твърдо против кастрацията - давайте хапчета, те са "страшно хубави и полезни" Пък после след 2-3-4 годинки пак ще се четем тук, само че в раздела на ветеринарите, където ще питате как се премахва тумор, какво го е причинило и може ли на еди каква си възраст изобщо да се оперира или е опасна упойката. В крайна сметка не кастрирайте бе, ваше право на избор си е. Но никога не казвайте никога. Защото не се знае какво може да наложи съдбата. А ако ви постави пред избор кастрация или умира? Не мислите в перспектива, а просто изказвате лично мнение без доводи. Аз поне си имам основателна причина да подкрепя с две ръце кастрацията, да не кажа и че са повече. Здравето. За мен това е най-важното, па дали котката ми ще е кастрирана или котарака ми ще е евнух няма никакво значение, щом е здрав, щастлив и не се тревожа всеки ден да ги опипвам за бучки или да се тревожа дали няма да се разболее от нещо.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#24 Потребителят е офлайн   monika_93_ Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 21 January 2007 - 05:02 PM

Цитат

Това ,че ти не мислиш така ,не означава ,че той няма да има полов контакт !

Много интересно само как ще стане,като живеем в апартамент и няма откъде да намери женска за тая работа!

#25 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2007 - 05:10 PM

а ти ако живееш цял жимот в един апартамент и нямаш право на досег с противоположния пол (даже изобщо с друг представител на собствения ти вид) по-добре ли ще ти е от колкото ако си кастрирана?
в единия случай ще си затворена и ще се измъчваш че нямаш поколение защото нагонът от хормоните е много силен, а в другия ще си затворен но без да те измъчват мисли за поколение.

това е от "психологична" гледна точка, следвайки логиката на "очовечаване" на eмоциите на котките.

#26 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 21 January 2007 - 10:53 PM

С риск да разбуня духовете:
За мен кастрацията е задължителна ако животното живее навън и не може да бъде контролирано или ако има поведенчески "отклонения" в следствие на разгонванията си.
Страхотен бум има последните години от рак на млечните жлези. Ветовете казват -кастрация (дори преди първото разгонване, но и за това има няколко теории точно кога) и няма да има този проблем.
Иска ми се да чуя колко котки кастрирани познавате, които умират от старост и нямат рак? Искам да кажа,че това е едва ли не нова тенденция(имам предвид масовото кастриране), т.е. нова за едно поколение котки, т.е. нова от 5-6-7 години. За да сме сигурни,че кастрацията наистина премахва опасността от рак на млечните жлези, ще трябва да минат поне 2-3 поколения кастирани котки, за да можем процентрно да сравним и да сме сигурни, че това е така. Аз, за себе си все още не съм уверена, че кастрацията премахва риска от рак на мл. жлези. Не споря - просто нямам достатъчно доказателства.
Имах 5 котки - и 5 бяха некастрирани, 3 от тях (с роднинска връзка - майка и 2 дъщери) имат рак. Другите две, различни по "порода" (имам предвид друг тип котки), пак майка и дъщеря нямат (да чукам на дърво).
А що се отнася до това дали дебелеят - да, някои дебелеят, някои -не. Повечето кастрирани котки наистина се нуждаят от внимание към вида и количеството на храната им, за да не се угоят.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#27 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 21 January 2007 - 10:58 PM

А да, ако според ветовете за да има ефект кастрацията тя трябва да бъде направена около първото разгонване, то не виждам смисъл домашна котка, която не излиза навън, дори да не искате да има поколение да бъде кастрирана когато вече е на 2-3-4-5... години.

През цялото време говоря за рак на млечните жлези. За пиометрата е ясно - щом няма матка, значи не може да има пиометра, което е също едно адски гадно нещо.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#28 Потребителят е офлайн   Bini Икона

• Over the rainbow
  • PipPipPip

Публикувано: 24 January 2007 - 09:28 PM

Не бих, все едно да кастрират човек, може да има много положителни страни, но те са за нас хората, може и за тях да има, но аз не бих кастрирала котката си.

#29 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 25 January 2007 - 09:28 AM

Цитат

Не бих, все едно да кастрират човек, може да има много положителни страни, но те са за нас хората, може и за тях да има, но аз не бих кастрирала котката си.

Повечето са главно за тях, за нас остава само една положителна страна, че ще са ни здрави и спокойни котките.
User's Signature

#30 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 25 January 2007 - 09:52 AM

на мен доста по егоистично ми звучи твърдението "кастрацията може да е полезна за моята котка, но аз няма да я направя", от колкото "ще кастрирам котката си за мое и нейно спокойствие"...

#31 Потребителят е офлайн   puppy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 January 2007 - 04:00 PM

АЗ съм за с две ръце и няколко лапи b)
Котарака го кастрирах , когато беше около годинка. Живее в апартамент и не е породист, че да чакам малки от него. Няколко пъти онемявах, когато съседка ме питаше за мъжки котарак, че нейната котка много се разгонвала и за да се укроти искала да я пусне да се заплоди bl) Чудно!
Далматинката си я кастрирах малко след като я взех (беше на 3 г.). Минахме през две разгонвания и видях какъв ужас е за нея- непрекъснато лаеше и скимтеше и искаше да се докопа до мъжки. Кастрах я и се установи, че има начален стадии на пиометра. И сега трябва да се чувствам виновна задето съм й спасила живота, но не може да има малки? Затова не съм съгласна, че по-късната кастрация не била ефикасна.
А за дебелеенето- всички пълни хора да не са кастрирани? Само това ли ви е доводът против кастрацията?
Храня си кучето с храна за некастрирани и въобще не е напълняла. Никога не съм ограничавала храната й- винаги има в купичката си и яде колкото иска.
Не мога да си обясня сравняването на животнте с хората по отношение на влечението към другия пол. При животните то се проявява два пъти в годината и при вас ли е така? Щом през останалата част от годината животните ни си живеят спокойно без необходимост от полов контакт в какво точно се състои измъчването им чрез кастрация?
Забелязала съм, че мъжете са по- чувствителни на тази тема особено, ако става въпрос за мъжки животни.

#32 Потребителят е офлайн   djokova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 January 2007 - 04:35 PM

То няма лошо да не искат да ги кастрират ,само като настояват да използват достатъчно силни аргументи.Всеки сам е взел решението си дали да кастрира любимеца си или не.Но хората ,които смятат ,че трябва съвсем човешки обесняват причините ,заради които смятат ,че това е правилно.Казвате ,"ами ако вас Ви кастрират?".Не случайно в света хората са най-висши ,могат да взимат решения за себе си и не се водят толкова силно от инстинктите си.Кога ще видите човек да си търси отчайващо партниор от противоположния пол ,за да се размножава ,хората даже го избягват (забременяването).Но както и да е ,ако мислите ,че можете да следите котката си ,да не избяга и да я заварите зад ъгъла с 5 котенца и ,ако смятате ,че ще успеете да я отлепите от прозореца при положение ,че е видяла котка от противоположния пол - ОК ,не я кастрирайте.Кучетата също стават неспокойни ,когато се разгонят,мога да дам пример ....,да разкажа ,но както и да е ...здраве да има пък другото не е толкова важо!

Поздрави!

П.С.-И аз почнах едни глупости да разправям ,ама дано сте разбрали какво имам предвит (общо)!

#33 Потребителят е офлайн   amadina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 January 2007 - 03:20 PM

Имам котка на 9 години и досега съм и давала хапчета. Но след като на 2 приятелки , едно след друго им се наложи да правят операции от тумори , се стреснах. Ветеринар ми каза, че пред хапчетата, за предпочитане е да се оставят просто да им мине. Разгонването трае няколко дни и не е чак толкова страшно за издържане. Хем ще си пробвате здравината на нервите b)

#34 Потребителят е офлайн   nfw_bitch Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 January 2007 - 10:16 PM

Аз лично съм против кастрацията и то много...имам две мъжки кучета и една женска котка,досега никога не ми е било трудно да търпя котката си като се разгони,никога не съм и давала хапчета ,а за кучетата да не говорим те пък се държат почти нормално,в смисъл ако някой ми дойде на гости ако не седи поне 2 часа няма да се усети ...другото което е всички казвате, че не ни мачели нас животните а ние тях като не ги кастрираме,а не сте ли се замисляли, че за тях това е един нормален процес и едвали е толкова мъчителен колкото си мислите,това че мяукат толкова силно и на някoй му се струва жално и си мислят че се дерат от мъка това не е така...просто те по този начин в естествената си среда се викат и така се намират,както с маркировката.Незнам ,но въпроса си опира понякога и до животинката има някои които са с по силен нагон и го изразяват по емоционално,но има такива като моите кото не са чак толкова дразнещи,така да го кажем, но при сички положения кастрацията отнема много на животното,специално за мъжките това дали са дебели или не не мисля че е проблем пък и не при сички е така,обаче стават толкова лениви,толкова ...сякаш нямат воля и желание за нищо...виждала сам такава котка и честно сърцето ми се разби,са незнам може да не е при сички така но повечето съм сигорна че е така...просто се убива животинското,дивото в самото животно ,а не е ли точно това което ни привлича толкова много в тези същества,на всеки му е приятно да си играе с котето си на всеки му е кеф да го гледа как търчи и си играе с играчките....една кастрирана котка не го прави това....една такава котка просто се храни спи и много рядко се разиграва,защото живеца в нея вече го няма.... за кучетата незнам много как седят тези неща,но със сигорност и при тях се отнема много повече от колкото си мислим....незнам се пак всеки сам избира как да постъпва с животното си,всеки сам преценява кое е по добре за него,не опреквам никoй,но предпочитам да си имам едно наплно нормално животно със всичките си състояния и емоции! 1super

#35 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 January 2007 - 12:44 AM

Цитат

една кастрирана котка не го прави това....една такава котка просто се храни спи и много рядко се разиграва,защото живеца в нея вече го няма....

Айде бе! Верно ли?
Ти нали нямаш кастрирана котка. Защо тогава правиш тези умозаключения ?
Ела да видиш мойте котки дали нямат живец и дали не играят. Не мога да ги озаптя.

#36 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 28 January 2007 - 02:32 PM

Цитат

...а не сте ли се замисляли, че за тях това е един нормален процес и едвали е толкова мъчителен колкото си мислите,това че мяукат толкова силно и на някoй му се струва жално и си мислят че се дерат от мъка това не е така...просто те по този начин в естествената си среда се викат и така се намират,както с маркировката.

А съвсем случайно да се сещаш, че мяукайки в природата котките си намират партньор и създават поколение на ВСЯКО разгонване??? А да се сещаш, че има маааалка разлика между дивите котки и домашните? Какво ще стане ако всяко разгонване на домашна котка завърши с раждане? В природата така става, но котките там живеят по 3-4 години, а домашните ако започнат така да раждат докъде ще стигне?
И понеже домашните НЕ раждат на всяко разгонване ето това е мъчението за тях. Природата неистово ги тласка и кара да създават поколение, а ние им забраняване. Това не се отразява добре на здравето, заради хормоните. Да не изпадам в подробности колко тежки последствия има от хормоналните дисбаланси. Та да, всеки сам взима решението за своя домашен любимец, но за да го вземе трябва да е запознат с отговорността която е поел и реалните неща, а не някакви измсилени "осакътявам си животното"

Ела да ми видиш кучето, например, в темата за кокерите, как се опитваме да намерим решение да се дърпа по-малко. Ела да я видиш на поляната как по 1 час не мога да й извадя пръчките от устата, и ела да я видиш вкъщи, как като подгони едната котка и могат да си играят по цял ден. И на това ако му кажеш лениво и спящо куче, здраве му кажи.
Да не говорим за котките /живеят в два различни апартамента/ едната е сама господарка на къщата, и мога да ти кажа, че ти такава бесовица не си виждала, такива скокове и Стефка Костадинова не може да скочи. А за физарядките с търчане не искам даже да споменавам. А котката, която живее с кучето ми просто такова животно не сте виждали. Тя по цял ден не може да се спре да тича, да играе /ако я видите какво прави като докопа капачка от бира тюборг.... мали мали/ и после ела ми кажи, че кастрираните животни били лениви и само спят и ядат.
Разбира се, когато някой стопанин започва на всеки 10 мин да дава ядене на домашния си любимец, от жал, че е кастриран тогава и да не е кастриран като надебелее пак ще стане ленив, я пробвай ти да тичаш с 2 пъти над нормата тегло.
User's Signature

#37 Потребителят е офлайн   puppy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 January 2007 - 04:44 PM

А не се ли сещате, че ленивите животни са такива заради стопаните си? Като не се обръща достатъчно внимание естествено, че котето няма да си играе и ще надебелее. Щом се осигури достатъчно движение няма проблеми- това важи за ВСИЧКИ животни, независимо дали са кастрирани лили не. А кастрацията е едно много удобно извинение за по- незаинтересованите стопани c)

#38 Потребителят е офлайн   amadina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 January 2007 - 05:50 PM

Не съм категорично против кастрирането, но и не бих си подложила животното под ножа, ако не съм сигурна , че друг начин няма.Аз също не смятам, че котката се мъчи когато е разгонена. Последния път я оставих без хапчета и макар че мяукаше и се търкаляше тя беше невероятно гальовна и мъркаща. Ако се чувстваше зле щеше да ме отбягва и да се свре някъде, както правят всички болни животни.
Доколкото знам хапчетата и инжекциите против разгонване почти сигурно ще доведат до рак. А имате ли информация, ако не ги тъпчем с хормони, но и не са раждали, каква е вероятността това да се случи?

#39 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 January 2007 - 06:03 PM

Ех това с раждането - голяма заблуда.
Разни народни вярвания че "животното трябва да роди поне веднъж" са си в сферата на глупостта бих казала. Като че ли като роди и вече ще е предпазено. Глупости.
И да ражда веднъж-два пъти и да не ражда - риск винаги има.
С хапчета просто риска нараства.
Това не значи, че без хапчета риска го няма.
И не е само до рак. Пиометрата също е много опасна.

#40 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 28 January 2007 - 11:56 PM

Степен на рисковете:
Най-голям - ако сте давали хапче, ако е раждала само веднъж и не е кастрирана.
По-малък - ако не сте давали хапчета, ако е раждала само веднъж и не е кастрирана.
Още по-малък - ако не сте давали хапчета, ако не е раждала никога и не е кастрирана.
Най-малък - ако не сте давали хапчета, ако не е раждала и сте я кастрирали, като в случай на кастрация преди първото разгонване риска е съвсем минимален.
Това е моето виждане по въпроса, систематизирано.
User's Signature

• (10 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни