Типове нервна система при кучето
Публикувано: 15 November 2004 - 09:25 AM
Целта на теста К.9 е да се установят унаследени качества и входно ниво преди курсовете за обучние.След което да се препоръча какво може още кучето да придобие.
Идеята на дресировките от този тип е сборът от унаследени и придобити(с дресировка) качества да се използува максимално ефективно за различните цели на работа с кучето.
Изводи от теста(на база декларирани отговори от собственика):
1.Наследственост:средна търпимост към болка,повече време за превключване(средна издържливост на постоянни психически натоварвания),подчиненост и готовност да служи-висока,будност висока лесна адаптируемост,следователно достатъчно интелигентно- с удоволствие ще работи в нови ситуации(потвърждава се високата готовност да служи) ,ниски степени на унаследена агресия,охранителен и следови инстинкти.Средна възбудимост.Средна степен на устойчивост на нервната система.
Хранителен дразнител- ефективен за обучение.
Извод по унаследеност на факторите- ако не се обучава допълнително,кучето е по скоро годно за компаньон,тъй като лесно достига висока степен на социализация.За работа като служебно куче не са необходими много тренировки,като при неопитен инструктор има възможност за срив в придобиването на допълнителни навици по охрана и търсене.Причина средната степен на устойчивост на продължителни психически натоварвания.Срива може да се изрази във внезапна агресивност.За сметка на това,обаче ,кучето е склонно да приема корекции в поведението си,тоест възможността за компенсиране на грешки в обучението е отлична.
Степен на съответствие със Стандарта(входна)- 90%.Причина- по ниска бдителност,средна степен на активно-отбранителна реакция.Необходимост от корекции- по скоро не,имайки предвид че 100 % унаследено съответствие са невъзможни.
2.Входно ниво: физическа кондиция средна,глезена,налице са основни елементи на послушание в обучението.
Предложения:
Тук е най трудната част.Зависи от желанията на стопанина.За целите на ползуването и като семейно куче,това което има е предостатъчно.
Ами -това е като първи опит.Поради комплексността на описанията е невъзможно да се изкаже всичко в 20 реда.Дано да съм бил полезен.

Marten BG
Публикувано: 15 November 2004 - 04:12 PM
Цитат
Целта на теста К.9 е да се установят унаследени качества и входно ниво преди курсовете за обучние.След което да се препоръча какво може още кучето да придобие.
Идеята на дресировките от този тип е сборът от унаследени и придобити(с дресировка) качества да се използува максимално ефективно за различните цели на работа с кучето.
Изводи от теста(на база декларирани отговори от собственика):
1.Наследственост:средна търпимост към болка,повече време за превключване(средна издържливост на постоянни психически натоварвания),подчиненост и готовност да служи-висока,будност висока лесна адаптируемост,следователно достатъчно интелигентно- с удоволствие ще работи в нови ситуации(потвърждава се високата готовност да служи) ,ниски степени на унаследена агресия,охранителен и следови инстинкти.Средна възбудимост.Средна степен на устойчивост на нервната система.
Хранителен дразнител- ефективен за обучение.
Извод по унаследеност на факторите- ако не се обучава допълнително,кучето е по скоро годно за компаньон,тъй като лесно достига висока степен на социализация.За работа като служебно куче не са необходими много тренировки,като при неопитен инструктор има възможност за срив в придобиването на допълнителни навици по охрана и търсене.Причина средната степен на устойчивост на продължителни психически натоварвания.Срива може да се изрази във внезапна агресивност.За сметка на това,обаче ,кучето е склонно да приема корекции в поведението си,тоест възможността за компенсиране на грешки в обучението е отлична.
Степен на съответствие със Стандарта(входна)- 90%.Причина- по ниска бдителност,средна степен на активно-отбранителна реакция.Необходимост от корекции- по скоро не,имайки предвид че 100 % унаследено съответствие са невъзможни.
2.Входно ниво: физическа кондиция средна,глезена,налице са основни елементи на послушание в обучението.
Предложения:
Тук е най трудната част.Зависи от желанията на стопанина.За целите на ползуването и като семейно куче,това което има е предостатъчно.
Ами -това е като първи опит.Поради комплексността на описанията е невъзможно да се изкаже всичко в 20 реда.Дано да съм бил полезен.
Много благодаря:)Мисля,че оценката е доста точна до това,което аз бих казала.кучето действително е чудесно за градско домашно куче.на мен лично ми е достатъчно това,че видът му впечатлява сам по себе си и едва ли някой ще реши да ни нападне така както си ходим по улиците.затова нямам особена нужда тя да бъде обучавана за защита-бих го правила просто за удоволствие като игра за кучето,защото захапване на въженце,саламче и ръкав му доставя голяма радост.но съм доволна,че не е агресивно по принцип.
и един въпрос към теб като човек с опит в развъждането-ако трябва да избираш партньор за тази кучка към какво ще се насочиш-говорейки за характера?
Публикувано: 15 November 2004 - 04:38 PM
Аз лично бих постъпил по следния начин(като не бих искал да се приеме като съвет или правило,просто лично мое предпочитание):
1.Екстериорното ниво на породата в БГ не е високо,изключая единични екземпляри.Основно забележките са в главата.
Независимо дали става въпрос за подарък на приятели или за куче в дрвор,аз лично бих предпочел,ако въобще заплождам,да потърся мъжкар отвън,но не от Сърбия,с великолепна глава и по стабилна нервна система.Не бива да е холеричен.Не е добре от Сърбия ,защото основния внос сега е оттам.Търсим нещо друго.В Сърбия кинологията е на по високо ниво и разбира се не поставям под съмнение качеството на вноса от там.
2.При заплождането,так или иначе ще има кученца които няма да са на търсеното ниво,значи ще има и за приятели и за двор.
3.При оценка на нервната система на мъжкаря,бих се въздържал да гледам видеокасети с постиженията му в ИПО или други.Причина- ротвайлерите са великолепно обучаеми, и това което е било недостатък,унаследено,при добра шлифовка не може да се забележи.Лично бих предизвикал ситуация,внезапен шум,гърмеж,нещо нестандартно точно когато и кучето и стопанина не очакват,за да преценя нивото на нервната му система извън ринга.
Не е сложно заплождането отвън,не е и толкова скъпо,в сравнение с ефекта от това.Струва си.Иначе- заплождане,заради "здравето" на Дива е безмислено.
Бени,това е само мнение.Всеки е сам стопанин на постъпките си и сам носи отговорността от това.

Marten BG
#25 Guest_Marten Bulgaria_*
Публикувано: 16 November 2004 - 10:05 AM
Кефи ме третата част на анкетата - ах тези инструктори,не могат да се въздържат да не преценят колко пари могат да вземат от собственика.Като лекарите- първо диагнозата съгласно болестта,а после лечението-според портфейла:)))Сигурно са си подготвили и умен отговор- имотното състояние е необходимо за да преценят с какви качествени храни се храни кучето:)))
Публикувано: 16 November 2004 - 12:20 PM
Цитат
Кефи ме третата част на анкетата - ах тези инструктори,не могат да се въздържат да не преценят колко пари могат да вземат от собственика.Като лекарите- първо диагнозата съгласно болестта,а после лечението-според портфейла:)))Сигурно са си подготвили и умен отговор- имотното състояние е необходимо за да преценят с какви качествени храни се храни кучето:)))
Това си е един доста съществен момент от обучението на кучето /имотното състояние на собственика/ : ))) Според мен вече е време да се разработят и тестове за преценка на инструктори - разхвърля гордия кучевод въпросите на 3-4 ма кучеучители ,след това събира точките и решава при кого ще се учи : ))) и съответно на кого ще дава пари : )))
Относно теста, още първия път когато го разглеждах ми направи впечатление ,че всеки горе-долу грамотен човек може да "програмира" оценката на кучето си.Затова считам ,че личния контакт на инструктора с кучето и собственика е незаменим.
Явно К - 9 се развива,едно време теста им беше безплатен : ))) Въпреки всичко аз съм получил страшно много полезна информация от този сайт и форума към него.
Публикувано: 16 November 2004 - 09:41 PM
Сега разбирам немските инструктори.....

Marten BG
Публикувано: 18 November 2004 - 02:15 AM
Познавам доста такива характери - както на кучета, така и на собственици на кучета - та затова и питам...
Публикувано: 18 November 2004 - 12:06 PM
Цитат
Познавам доста такива характери - както на кучета, така и на собственици на кучета - та затова и питам...
Темперамент ПОЛУХУЛИГАН! :):):) Шегувам се, естествено, че такова чудо няма!
За кучетата не мога да кажа със сигурност, но при хората много често се наблюдава т.нар. смесен темперамент (учила съм го в университета). В дадени моменти се проявяват признаци на един или друг. Чист темперамент (без чужди примеси :) се наблюдава изключително рядко.
В описания от теб случай мога да си извадя заключение, че това е холерик с леки елементи на флегматизъм. :)
Публикувано: 21 November 2004 - 09:44 AM
освен оценка на типовете нервна система(по скоро кой тип е преобладаващ) в конкретния екземпляр,мисля че е важно да формулираме препоръки към собствениците.Например връзката :тип нервна система-изводи - препоръка за обучение.
Можеш ли да си поиграеш да го предложиш като суров вариант?Доста ясно и кратко се справяш с изложенията.

Marten BG
Публикувано: 21 November 2004 - 12:54 PM
Публикувано: 21 November 2004 - 01:45 PM
Цитат
не е ясно.Така би следвало да е,но така ли е?

Marten BG
Публикувано: 21 November 2004 - 06:21 PM
Цитат
Точно това е намерението ми, но съм малко претоварена :) Ще го направя в най-скоро време.
Всъщност, защо не сега?
По малко за всеки от изброените типове:
Сангвиник: силен, уравновесен, динамичен, екстроверт.
Бързо възприемат, лесно превключват между видовете дейности, силните дразнители не ги притесняват твърде, т.е., контрастният метод е подходящ. Най-лесно поддаващият се на обучение тип. Могат да се прилагат интензивни методи на обучение (т.е., по-продължителни тренировки с отработка на конкретна дейност).
Флегматик: силен, уравновесен, малко подвижен, интраверт.
Тъй като всякакви видове дразнители им действат слабо, първоначалното усвояване на команди е бавно и трудно, но наученото се запазва трайно. Лесно се отработват задържащи команди. Контрастният метод не е подходящ. Необходимо е тръпение и постоянство. Трябва да открием какво мотивира най-силно това куче и да го използваме, за да активизираме работата му. Тренировките могат да бъдат дълги и интензивни.
Холерик: слаб, неуравновесен, динамичен, екстроверт.
Бързо възприемат, но трудно се усъвършенства и отработва възприетото. Най-лесно развиват рефлекси, свързани със защита, но често прекратяването на нежелателни действия е затруднено. Трудно се отработват задържащи команди. Тези кучета лесно се отвличат и от по-слаби дразнители в хода на обучението. Твърде силни дразнители по време на обучението могат да доведат до срив, изразяващ се в агресия. Подходящи са кратки и чести тренировки.
Меланхолик: Най-трудно се обучава куче с този тип нервна система. Силно се отвличат по време на работа, силните дразнители предизвикват страх и сривове. Контрастният метод е крайно неподходящ, необходимо е да откриете какво най-много мотивира кучета и да прилагате поощрителни методи. Наученото е неустойчиво. Въпреки това познавам прекрасно обучена немска овчарка с този тип темперамент. Хората са го постигнали с много търпение и окуражаване на кучето, което, малко по малко е усилило характера му.
Да поясня: дразнител е всякакво въздействие върху кучето, което предизвиква неговата реакция. Нашата команда, корекция или поощрение са дразнители.
Догман, така е, желателният тип висша нервна дейност за дадена порода е селективно определен, но все пак всяко куче има индивидуалност и нерядко има отклонения. Освен това споменах, че нито един тип не се среща в чист вид. Да речем, Реджи е доста типичен сангвиник, но с уклон към холеризъм, което никак не ми харесва :))) засега го отдавам на младостта му.
Фурия, моето обяснение за дребните породи не е свързано с възпитанието. Типът нервна система не се възпитава, той е заложен. Дребните кучета се страхуват повече от самоуверените бабанковци, затова и често изразяват агресия или както всички знаем "Най-добрата защита е нападението".
Публикувано: 22 November 2004 - 08:40 AM
Много добре разбирам какво имаш впредвид. Понеже растях все с дребни породи най-често имахме сангвиници. И нито една сангвинична флегма, като Лео. Флегматичен чау е нормално явление, виж - флегматичен джак-ръсел териер не си представям:-)

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 24 November 2004 - 11:14 AM
Публикувано: 24 November 2004 - 01:21 PM

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 25 November 2004 - 06:22 PM
Цитат
Ами- започваме да го учим...
Това че навън стои до Вас е отлично.Използувайте го максимално за обучение редом в различно темпо както и на други комуникации.
Например: то не се отделя от Вас.Вие тръгвате,без да поглеждате към него,само казвате редом,то ще се почуди и ще Ви последва,като походите заедно стотина метра,увеличавате темпото,то пак Ви следва.Спирате,като преди това казвате "Стой",то така или иначе,привлечено от Вас и в стремежа си да е около Вас ще се спре....И така всеки ден,без повод...Аз незабавно бих се възползувал от тазивъзможност.Без "саламче" в ръката и без" рязко дърпане на повода".....
Успех,ако това е Вашето желание.Ако не Ви се прави това,просто го пускайте да се понатича с други кучета и след това обратно на повод в къщи.И така става.
Пропуснах- горното упражнение- по възможност без странични наблюдатели като хора и кучета.

Marten BG