Dog.bg Форуми : Типове нервна система при кучето

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Типове нервна система при кучето Оцени темата: -----

#41 Потребителят е офлайн   danim Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 November 2004 - 12:18 PM

Цитат

А какво правим когато кучето е толкова бесно, че нито обръщане по корем, нито попляскване по дупето с весник помага да се усмири? И когато без каквато и да е видима причина обикаля из цялата стая със 100 км. в час,

Имам същия проблем с Бери.
Сменяш играчката: ако сте се гонили, започваш да хвърляш топка или да играете на дърпане. Аз използвам един стар пантоф и стар чорап. Може да му наредя няколко 2-литрови бутилки от безалкохолно и той ги бута и търкаля. Или просто се опитвам да го гушна докато се успокои.

#42 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2004 - 10:23 AM

Рудка,
ако съм разбрал правилно,проблема който описваш касае Фокстериер.
Работих две години с ядг-териер.Твърдя че е необходимо да се даде толеранс в поведението и изпълнението на командите във фазата на обучение.Свързано е с породни особености.
Дори и като порасне,фоксът ще си остане винаги енергичен,подвижен,търсещ предизвикателства.
С това трябва да се съобразим.
User's Signature

Marten BG

#43 Потребителят е офлайн   Rudka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2004 - 09:08 AM

Цитат

Рудка,
ако съм разбрал правилно,проблема който описваш касае Фокстериер.
Работих две години с ядг-териер.Твърдя че е необходимо да се даде толеранс в поведението и изпълнението на командите във фазата на обучение.Свързано е с породни особености.
Дори и като порасне,фоксът ще си остане винаги енергичен,подвижен,търсещ предизвикателства.
С това трябва да се съобразим.

Здравей, проблемът наистина касае фокстериер. Колкото до командите - в къщи ги изпълнява - няма още 4 месеца, а вече знае седни, дай лапа, да другата лапа, слез долу, а от вчера вече се учим на донеси. Навън също слуша, въпреки, че там сме пробвали само ела тук. Проблемът е в "пусни" и "не" - на пусни - пуска, но само за една секунда, същото е и с не - кажеш ли му не те слуша точно за секунда и след това отново е на същото място. Освен това все още имаме проблема с хапането - не може да се отучи да ни хапе и тове си е, най-вече мен за панталоните докато ходя в къщи. И най-големият проблем е с яденето на боклуци навън - като прахосмукачка е и затова се разхождаме с наморник - понеже на всичко отгоре като го взехме 1 месец ни мъчеше с повръщане.... Как да спра това - най-вече боклуците навън?

#44 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2004 - 09:44 AM

Фоксът е селекциониран да притежава освен енергията и смелостта на териера,но и една много голяма и здрава уста,с много големи и здрави зъби:))) Хапането е в селекцията- да може да работи ефективно за секунди!Следователно, масажа на зъбите,който те правят като хапят и дъвчат непрекъснато разни предмети в периода на смяната на зъбите и малко след него,е много важен за тях.Тук не е хубаво да коригираме това а да му даваме възможност да го прави,само че контролирано.Повече неща за дъвчене около него мисля че ще са от полза.Това е възможно да е свързано и с "прахосмукачката " навън.Възможно е и да е поради недостиг на някои вещества в даваната храна,но нека първо да изключим нуждата от гризане и дъвчене,след това другото.
User's Signature

Marten BG

#45 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 01 December 2004 - 07:47 AM

Цитат

Как да спра това - най-вече боклуците навън?

Рудка, ще кажа и моето мнение. Според мен не става дума единствено за нужда от гризане, а за типичното игрово поведение на малкото куче. Когато отидох да видя Реджи за първи път 8 риджбечета ме подхванаха кое за дреха, кое за обувка - едва направих 2 крачки до дивана, приличайки на грозд, и си тръгнах с раздърпани ръкави и пешове.
За всички изброени от теб проблеми ти е нужна отработката на една единствена команда - забранителната, дали ще е "не" или "фуй" - избирай.
Реджи беше абсолютно същият като малък - вечно отворена уста, пълна с остри като пирончета зъбки. За кутрето хапаницата е неговият начин на общуване. Научих го отново по контрастния метод и в момента твърдя, че изпълнява забранителна команда в 100% от случаите.
Щом прави нещо нежелано - "не" с подчертано заплашителен тон (изобщо тонът за всички команди е много важен - трябва да покажем категорично своето недоволство, същото важи и за езика на тялото),
заплашително надвесване над него и понякога плясване с два пръста по муцуната. Лично аз го правех и с руло вестник, макар че много специалисти не го препоръчват. Веднага щом престане - похвала. Щом подновява след секунда - повтаряме упражнението, като градираме недоволството си (всяка корекция трябва да има различни степени на сила). Всичко зависи от нашата последователност - не се отказваме! Ако е искал да ми сдъвче ръцете предлагах тутакси заместител - играчка.
Сама не усетих как стана, но в момента Реджи на секундата пуска и най-прекрасния кокал или на средата на движението се отказва да се "парфюмира" в намерени съкровища, щом чуе моето "не", дори и от сериозно разстояние.
И второ - намираме си игри без хапаница, които му показваме, че са ни приятни.

#46 Потребителят е офлайн   Rudka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2004 - 09:04 AM

Това с вестника действа, но.... само докато ми е в ръцете - щом го хвана, проблемите свършват, но малкото дяволче се е научило, че щом няма вестник в ръцете, няма и наказание.... Иначе боклуците навън спря да ги яде след 10-тина дена слагане на наморник в момента, в който почне да дъвче - смея да твърдя, че от 3 дена се разхождаме без наморник и нямаме проблеми (да не чуе дявола). Другите играчки ги пробвах - като му я подам я захапва, отнася си я на местото, оставя я там на сигурно и отново се връща.... Изобщо командите не и пусни, както вече казах се изпълняват точно за една секунда.... Все пак се надявам с времето това да мине. Благодаря на всички Ви за помощта.

#47 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2004 - 09:43 AM

Цитат

играчки ги пробвах - като му я подам я захапва, отнася си я на местото, оставя я там на сигурно и отново се връща....

Тогава да,тук Мил е права- по скоро игрови инстинкт.Моля все пак до се дава възможност за контролируемо хапане.Ще е от полза.Уточнявам - контролируемо - означава да не хапе това,което не желаете.Тоэст- да се канализира инстинкта му.
Мнението е лично и разбира се ще ми е интересно да чуя контрааргументи на следното твърдение:
Когато се подтиска инстинкт,заложен генетично в дадена порода,то това се отразява на друга функционалност или на психиката на кучето.
User's Signature

Marten BG

#48 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 December 2004 - 10:16 AM

Лично аз нямам контрааргументи, съгласна съм. Потискайки инстинктите ние напълно объркваме горкото същество. Затова например при обучение в апортиране правилното е като донесе предмета не да го караме да го пусне на земята (за него това е плячка и ако го караме да я зареже то си вика "абе к'ъв си ти бе, я си ..."), а да му го вземем от устата.
Хубаво е да се тренира захапката с предмети. Подходящи са въжетата в зоомагазините, има и едни гумени рингове, само да не са чорапи или стари обувки! Тогава играем на дърпаница при "дръж" и пусканица при "дай" или "пусни".
И Рудка, още нещо - за да постигнеш успех винаги реагирай по същия начин, ако трябва накажи 20 пъти. Целта е да изработиш условен рефлекс или навик. Установила съм, че много от нещата стават "изведнъж" - това, разбира се, е измамно - ние сме се трудили дълго и последователно, но резултатът се вижда изведнъж - в един прекрасен ден кучето започва да прави това, което искаме. Самата аз бях изненадана, че проявата не става - днес изпълнявам 2 от пет пъти, утре - 3.. Поне при Реджи е така, а същото са споделяли и много други хора.

#49 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2004 - 11:13 AM

Аз да споделя личн опит.
Аз имам голден, тези кучета са генетични донасячи - ако мога така да се изразя.
Та значи кучето е на около 5м. до този момент като му се хвърли играчка то отива взимая или я донася или я носи нанякъде и си играе с нея.
Аз прочитам книга за това как да научиш кучето да носи за гира конкретно , но книгата е написана за НОК , гледам и касетка и там метода е същият пак за НОК.
И метода е взимаш гирата слагаш му я в устата и придържаш отдолу като не му позволяваш да я изплюе.Като постопенно се удължава времето за държане.След това слагаш гирата все по-надолу като крайният резултат трябва да е да я взима от земята.
След това трябва да я взима и да я носи , например когато ходите ред.
Та след 1 м. не особенно интензивни тренировки по този метод , кучето престана да иска да взима какъвто и да е било предмет в устата си , комо ли да го носи нанякъде.
След това ми трябваха около 2 месеца и нещо за да го накарам да носи играчки и после сигурно 1 м. за да носи гира.
Имам в предвид че има голямо значение какъв е темперамента на кучето , каква е нервната с-ма за да се види какъв подход да се избере.
Но за мен по скоро трябва да се насочи в правилната посока а не да се забрани изобщо.
Нещо от рода , то си играе с обувката ви , скарвате му се за обувката и веднага след това взимате топка с която си играете. Не му забранявате изобщо да дъвче нещо а само казвате кое е за дъвкане , нещо такова:)

#50 Потребителят е офлайн   Rudka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2004 - 02:34 PM

Цитат

Нещо от рода , то си играе с обувката ви , скарвате му се за обувката и веднага след това взимате топка с която си играете. Не му забранявате изобщо да дъвче нещо а само казвате кое е за дъвкане , нещо такова:)

Благодаря ти много - това е чудесна идея - не че не съм пробвала, но не съм пробвала да го правя постоянно... Мисля още днес да опитам - ако има полза ще е супер.

#51 Guest_Guest_*

• Група: Гости

Публикувано: 01 December 2004 - 02:43 PM

Цитат

Благодаря ти много - това е чудесна идея - не че не съм пробвала, но не съм пробвала да го правя постоянно... Мисля още днес да опитам - ако има полза ще е супер.

Имай в предвид че за всяко нещо трябва търпение и постояннство, и пак постояннство:)
Стискам палци и успех

#52 Потребителят е офлайн   Rudka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 December 2004 - 10:03 AM

Цитат

Здрасти, не мога да се въздържа да не разкажа за неуспешния си опит да следвам тези наставления - значи, първо пробвах с един гумен кокал, при което вместо кокала, той захапва ръката ми... но това далеч не е всичко - най-готиното е с топката - хвърлям я, той я донася и се пробва едновременно да дъвче и топката и мен..... и да кажа - по някога успява. Единственото, което постигнах е, че вече лови топката във въздуха :-))))) но не смятам да се отказвам, за сега все още обикалям в къщи стиснала здраво вестника в ръка - това със сигурност помага :-)))))

#53 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 December 2004 - 01:21 PM

Цитат

[Здрасти, не мога да се въздържа да не разкажа за неуспешния си опит да следвам тези наставления - значи, първо пробвах с един гумен кокал, при което вместо кокала, той захапва ръката ми... но това далеч не е всичко - най-готиното е с топката - хвърлям я, той я донася и се пробва едновременно да дъвче и топката и мен..... и да кажа - по някога успява. Единственото, което постигнах е, че вече лови топката във въздуха :-))))) но не смятам да се отказвам, за сега все още обикалям в къщи стиснала здраво вестника в ръка - това със сигурност помага :-)))))

След като ти задъвче ръцете пак му се скарваш и му даваш кокала, а може и това да не е неговата играчка , имам в предвид да няма интерес към нея.
Вземи някоя по-голяма топка :))))))) така ще му е трудно хем тя в устата хем и ръката ти там:))))))
Както казах с упоритос нещата се получават.
Пак успех :)

#54 Потребителят е офлайн   Kross Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 December 2004 - 02:45 PM

При нашите кучета /почти нулев интерес към апортировка,и голямо желание за хапане на ръце,крака и т.н./ подейства "оживяването" на играчката - мърдане ,влачене,леко потупване с нея по муцунката и тялото.След като я захапе, кратка игра на дърпане и оставяне кученцето да "победи" и гордо да я понесе наоколо .Резултата беше че за около една седмица започват сами да те преследват с играчката, с молба да я дръпнеш поне малко : )))
Не знам дали няма да даде страничен ефект при кучета които са склонни да доминират.

#55 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 02 December 2004 - 05:22 PM

Kross
"Не знам дали няма да даде страничен ефект при кучета които са склонни да доминират"

не ми се вярва. чау също не са склонни към апортировка, но с топката научих моя да играе, да я носи по команда и да не ми дъвче ръцете (докато сменя млечните си зъбки беше кошмар - като игли са). Оживяването на играчка е добър похват, много ни помогна, но навън е абсолютно незаинтересуван - не играе с играчки.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#56 Потребителят е офлайн   Rudka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 December 2004 - 08:34 AM

Цитат

Не знам дали няма да даде страничен ефект при кучета които са склонни да доминират.

Определено - започна да хапе доста по-силно и настървено.....

#57 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 December 2004 - 09:02 AM

ОК.Сега канализирай!Тоест - не му давай възможност да хапе друго,което не желаеш.
Следващата стъпка е да различава игра,работа и почивка.
В работата на фокса е да открие,донесе...Създай му работа.Трябва да усети разликата.
При правилна комуникация- само ще се усеща когато стопанинът му изпитва недоволство.
Мисля че ще се поинтересува да открие скрита играчка,която така или иначе носи с удоволствие при теб.Опитай така.
User's Signature

Marten BG

#58 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2004 - 10:52 PM

Цитат

чау също не са склонни към апортировка, но с топката научих моя да играе, да я носи по команда и да не ми дъвче ръцете (докато сменя млечните си зъбки беше кошмар - като игли са). Оживяването на играчка е добър похват, много ни помогна, но навън е абсолютно незаинтересуван - не играе с играчки.

А бе, две колита успях да науча по тоя принцип (всъщност, едно му беше заложено), но с тоя каракачанец не става. Не обръща никакво внимание на топката (малка). А в същото време ще се пребие да си играе с футболната и волейболната...
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#59 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2004 - 09:21 AM

За БОК,Кавказка и средноазиатска овчарка не е присъщо апортирането.
Други игри ги привличат.Но ако много се държи да владеят това упражнение,може да се постигне.
User's Signature

Marten BG

#60 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 December 2004 - 09:39 AM

Да, така е. Същото важи и за северните породи - нямат интерес към предмети. Не е нужно на всяка цена кучето да апортира - само ако му е интересно.

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни