Цитат
Как да спра това - най-вече боклуците навън?
Рудка, ще кажа и моето мнение. Според мен не става дума единствено за нужда от гризане, а за типичното игрово поведение на малкото куче. Когато отидох да видя Реджи за първи път 8 риджбечета ме подхванаха кое за дреха, кое за обувка - едва направих 2 крачки до дивана, приличайки на грозд, и си тръгнах с раздърпани ръкави и пешове.
За всички изброени от теб проблеми ти е нужна отработката на една единствена команда - забранителната, дали ще е "не" или "фуй" - избирай.
Реджи беше абсолютно същият като малък - вечно отворена уста, пълна с остри като пирончета зъбки. За кутрето хапаницата е неговият начин на общуване. Научих го отново по контрастния метод и в момента твърдя, че изпълнява забранителна команда в 100% от случаите.
Щом прави нещо нежелано - "не" с подчертано заплашителен тон (изобщо тонът за всички команди е много важен - трябва да покажем категорично своето недоволство, същото важи и за езика на тялото),
заплашително надвесване над него и понякога плясване с два пръста по муцуната. Лично аз го правех и с руло вестник, макар че много специалисти не го препоръчват. Веднага щом престане - похвала. Щом подновява след секунда - повтаряме упражнението, като градираме недоволството си (всяка корекция трябва да има различни степени на сила). Всичко зависи от нашата последователност - не се отказваме! Ако е искал да ми сдъвче ръцете предлагах тутакси заместител - играчка.
Сама не усетих как стана, но в момента Реджи на секундата пуска и най-прекрасния кокал или на средата на движението се отказва да се "парфюмира" в намерени съкровища, щом чуе моето "не", дори и от сериозно разстояние.
И второ - намираме си игри без хапаница, които му показваме, че са ни приятни.