Хигиенни навици - обучение
Публикувано: 17 July 2013 - 01:11 PM
Публикувано: 17 July 2013 - 03:48 PM
В началото то е с мен в стаята,където съм през повечето време. Има си удобно легло,мека постеля, играчки и вода. Никога не го карам да изпитва самота,защото не желая,а и това води до стрес. Избягвам да го взимам на ръце ( не защото не желая,а защото някои кученца изпадат в стрес : или отварят уста,или замират.Това не означава,че някои бебета не обичат тази „близост”) и си върша каквото имам.
Играчките : правя ги (някои) от PVC тръба ( който иска да си купи конги) ,разпробивам ги и слагам вътре бебешка храна,в други парченца колбас – целта е търкаляйки ги,кученцето да пренасочва внимание към миризмата и щом от някоя дупчица изпадне „нещото”,то да го изяде. Постепенно то придобива навици за самообучение ( именно чрез тях) , а аз ако трябва да изляза съм сигурен,че то няма да скучае или да скимти. Отделно : напускайки дома ( стаята където е то),оставям Тв включен....отначало.
Малкото кученце привиква с усамотението постепенно.Не мога да смятам,че то е длъжно да ме чака,да не чувства самота и да не изразява състоянието си... Искам ли да заобича мястото си,играем на „погледни ме” : привличам вниманието му и веднага награждавам. С времето мога да го оставя където пожелая ( имам предвид да преместя леглото му) и то да е там ,без да търси постоянни контакти.
Сега си отговорете защо при мен всичко е наред?

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 17 July 2013 - 09:56 PM

П.П.Лично на мен са ми любими дървените философи,много говорят,но в крайна сметка нищо не казват.Честно,аман от професори.
П.П.2 Ясно е ,че животното ще бъде оставено на меко легло,ще има играчки,ще има вода ,както и преди това ще му е изразходена енергията,просто ще си спи спокойно и не обезпокоявано,като един нормален домашен любимец и ще знае,че това е неговото място.

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 17 July 2013 - 10:44 PM
искате ли да обясните как кучето ви се чувства спокойно ( не стресирано) ,как стои само , и как всъщност показва различните си състояния ?
А после ще говорим за философите...,защото всеки може да пише,но не всеки може да докаже написаното.

Публикувано: 18 July 2013 - 10:52 AM

П.П.Посочи ти друг метод,опиши го подробно и нека хората да използват него,нямам против.Не съм нито треньор,нито пък се цаня за такъв.На мен също би ми било интересно да прочета за друг вариант от великата нова кинология,която толкова я пребутвате в последно време.

Публикувано: 18 July 2013 - 11:12 AM

Публикувано: 18 July 2013 - 12:54 PM
koniarska, в 18 July 2013 - 10:52 AM, написа:

П.П.Посочи ти друг метод,опиши го подробно и нека хората да използват него,нямам против.Не съм нито треньор,нито пък се цаня за такъв.На мен също би ми било интересно да прочета за друг вариант от великата нова кинология,която толкова я пребутвате в последно време.

И аз това се чудя?.... На кого ли?
Конярска , Конярска.....
А за това ,че пишете неща ,които не са ви ясни не се сърдете на мен - обвинявайте себе си и ......Амур.

Публикувано: 18 July 2013 - 12:58 PM
hrisss, в 18 July 2013 - 11:12 AM, написа:

За да видите "другия "вариант" трябва да мислите......
И понеже тук ( dog.bg) не е училище за родители ви пожелавам това,което ще прочетете под мнението ми.

Публикувано: 18 July 2013 - 01:13 PM
Игнорирай го тоя философ и не чети бисерите му... той с неговата "нова кинология", с всички тези тв. програми, радиоточки, смартфони и др. няма да ти помогне, най-много да те обърка повече..

Публикувано: 18 July 2013 - 01:38 PM
starrkopf често споделяш опита си, но не на прост език, за да можем ние ( поне аз ) да схванем за какво иде реч.. опитвате се да ни помогнете да осмислим ситуацията, но реално е само объркващо.
Трябваше да си купя книга за съвети относно бебета до една година, за да съм сигурна че няма нещо, което изпускам или правя грешно. Как само с подсказки ще съумеем да възпитаме едно куче?
Кучетата са толкова различни от нас, но и те умеят да обичат, проявяват своите емоции.. точно като нас. Но ние хората не ги разбираме.
Ако вие наистина разбирате техният език и нужди, бъдете така добър да съветвате с чист и ясен език без да се налага ние да мислим как би било най-добре да постъпим. ( лично имам в предвид един проблем, който имах с кучето си - така и не го преодоляхме. Но се превърна в по-голям проблем за нас) . Та, ако тогава ме бяхте посъветвали казано на прост език може би нямаше да минавам през това сега. )
Публикувано: 18 July 2013 - 02:13 PM
jujkavn, в 18 July 2013 - 10:38 PM, написа:
starrkopf често споделяш опита си, но не на прост език, за да можем ние ( поне аз ) да схванем за какво иде реч.. опитвате се да ни помогнете да осмислим ситуацията, но реално е само объркващо.
Трябваше да си купя книга за съвети относно бебета до една година, за да съм сигурна че няма нещо, което изпускам или правя грешно. Как само с подсказки ще съумеем да възпитаме едно куче?
Кучетата са толкова различни от нас, но и те умеят да обичат, проявяват своите емоции.. точно като нас. Но ние хората не ги разбираме.
Ако вие наистина разбирате техният език и нужди, бъдете така добър да съветвате с чист и ясен език без да се налага ние да мислим как би било най-добре да постъпим. ( лично имам в предвид един проблем, който имах с кучето си - така и не го преодоляхме. Но се превърна в по-голям проблем за нас) . Та, ако тогава ме бяхте посъветвали казано на прост език може би нямаше да минавам през това сега. )
Еми като го разбираш превеждай,че аз не го разбирам много.

Публикувано: 18 July 2013 - 02:39 PM
Единственият му недостатък е, че придружава всеки коментар с някоя назидателна реплика, но това да ви е проблемът ...
Човекът казва, че онова, което постигате с авторитарност и стрес (то е куче и ще играе по моята свирка), може да стане без стрес. Описал е как. Какъв ви е проблемът? Ако искате, правете го като него, ако не - игнорирайте, доминирайте, заповядвайте, оправяйте се. И по двата начина може да стане, избирайте си.
Иначе като цяло - ми никой не може да ви дава алгоритми, да не би да имате устройства, имате живи същества.
Това, което се опитва да прави starkopf, е да смени вашата настройка към животното.
Съпротивата е неразбираемо огромна. Човек да седи и да се чуди колко дълбоко е насадена авторитарността в отношенията ни с кучетата. Представа си нямате колко е освобождаващо да направиш поне едно нещичко с кучето без тази настройка, ей така, щото сте две същества, които са заедно и се разбират, а не щото едното трябва да се подчинява на другото. Ма ако щете. Не ви е виновен starkopf за това.
Публикувано: 18 July 2013 - 03:06 PM
Аз откакто я имам мойта Сара чета. И се уча. Не е като да ме мързи и да искам да имам роботче у нас. Смея да твърдя, че съм работила доста с моето куче и то почти никога с опит да доминирам над нея. Твои съвети са ми били адски полезни, не един проблем съм оправила с тях. И сега се опитвам да разбера как да я обучавам без да доминирам, без авторитет? Как се налагат правила, щото не можеш да ме убедиш, че едно куче без правила няма да почне да си прави каквото си иска, без да се доминира.
Никога не съм я била, никога не съм я стресирала. Но и не съм я оставяла да си прави каквото си иска. И майка ми ме е възпитавала без да ме бие и стресира, но винаги имаше правила.
В случая без примери няма да стане. Затова и много хора препоръчват да се обърне човек към треньор, не защото е тъп и не може да си обучи кучето сам, а защото когато го видиш го разбираш по-лесно. С примера е същото. Иначе наистина си остава един философски съвет, без особена полезност. И накрая се фръцва и казва "ами като не искате да ме разберете имайте кучето, което си заслужавате". Некси не е гот.

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 18 July 2013 - 04:04 PM
П.П.В конкретния случай,старата с-ма работи,пак да попитам защо ли!? Относно лампата,не включвайте нещо,което не е нужно,защото след време ще трябва да го отучвате.Имам следния случай преди години,на мой познати питбулката,оставяли и светната лампата като малка,една вечер спрял тока,животното се побъркало от квичене и лай,дори се беше напикало,съседи звънят/хората не си бях в тях/,та после в продължение на една година работеха относно отучването, е кому е нужно това!?
... Хората сме странни създания,не разбирам защо след като усложняваме нашия живот е нужно същото да го правим с домашните си любимци,нещата не са толкова сложни и трудни,колкото ние сами си ги правим.
Eдит: Ето го стресираното ми животно,така го заварвам всеки път като се прибирам от работа

Публикувано: 18 July 2013 - 07:14 PM
Публикувано: 18 July 2013 - 07:18 PM
Да се върна три години назад. Взех си едномесечно кученце, изчетох форума и лесно я приучих към хигиенни навици, както и на известно послушание. Преди месец и половина кучето ми роди две бебета. Едното го дадохме след около 40 дни на таткото, а другото решихме да си оставим. Тогава започнах опитите за приучаване към хигиенни навици, но уви, неуспешно. Ползвам постелка, която е и за майката, когато навън вали или нямам възможност да я изведа. бебето си върши работата където реши, понякога и на памперса или на терасата, но аз искам да се научи само на памперса, тъй като терасата ми е за отдих. Пробвах с хващане на местопрестъплението и моментална корекция, с лакомства, когато го направи където трябва... Другият ми проблем е, че когато се изходи по голяма нужда, си разнася и/или яде фекалиите. Полудях вече. Какво да направя? Ще започнем да излизаме след около месец навън, а през това време как да я отуча и науча?
Публикувано: 19 July 2013 - 08:57 AM