Здравейте,
Реших да пиша с развитие по въпроса с хигиенните навици на нашето кученце.
Ситуацията преди месец-два описах тук -
http://forum.dog.bg/...8&#entry1112068
Днес мога да кажа, че благодарение на съветите, които получих тук, както и положено известно усилие и тук-таме импровизация, решихме проблемите с нашето пале.
Трудно стискаше и прокапваше, особено, когато се вълнува - непосредствено преди излизане на разходка или пък когато се прибираме от работа. В момента, да чукаме на дърво, е стабилен и не ни изненадва с инциденти.
Решението беше наложена схема за разходки + ограничаване на кучето в определени ситуации.
Направи ми впечатление, че когато ходихме на почивка и той трябваше да бъде вързан за през нощта, беше доста по-спокоен и не пишкаше - съвсем логично, както е описано, кучето бързо "усвоява" дадено място и не го зацапва, независимо, че теренът беше непознат. Използвахме това качество, не сме прибягвали до клетка, а импровизирахме - връзваме го с повода през нощта вкъщи. Поводът е стандартен - 100-120см. Това пък спомогна да стане още по-спокоен и кучето реално не се съпротивлява, не се дърпа, а знае, че когато е вързан трябва да стои мирен. През това време си има всичко - вода, играчки, одеалце и т.н.
А всяка сутрин, когато дойде ред за хранене и разходка, той се радва.
Естествено, когато не спим и сме си вкъщи, го пускаме свободно.
Преди време беше глътнал парче от мопа (не питайте как му е хрумнало) и имаше проблеми - диария. Чичо доктор помогна бързо, но по-важното беше, че макар да изригна навън, вкъщи той не направи нито една беля. Не знам, какво усилие му е коствало, но съм му сърдечно благодарен! :)
Смятаме да го връзваме още известно време, после да започнем да го оставяме пуснат вечерта, а накрая - за постоянно.
Забелязах и друго - когато направи някоя простотия и му се скарам, много бързо се научи да отива именно на мястото, където го връзваме. Предполагам, че там се чувства сигурен.
Още едно наблюдение - от както прилагаме връзването, той е много по-спокоен на повод, а когато ни се наложи да влезем в магазина и да го оставим отпред, той не изпада в паника, както правеше преди, придружено със скимтене и желание да ни последва непременно.
Според мен този "метод" работи и не мога да забележа някакви негативни отклонения върху психиката на кучето или нещо подобно. Може да съм заслепен от напредъка му, но ако някой счита, че не е правилно да го връзваме по този начин, ще се радвам да каже и да се аргументира.