Хигиенни навици - обучение
Публикувано: 23 October 2010 - 01:53 PM
Публикувано: 24 October 2010 - 12:17 AM
п.с. Направо онемях като прочетох какви бели прави.....аз с такова куче не съм се сблъсквала.
Публикувано: 30 October 2010 - 04:12 PM

Публикувано: 30 October 2010 - 09:06 PM
katia n, в 30 October 2010 - 02:17 PM, написа:

Катя... Ти всъщност си се предала, на практика. Казваш "може и да не успея", което значи - може и да оставя кучето да командва вкъщи, аз съм слаба и не мога да се наложа, по-добре то да командва... "Щом си науми нещо, ще го направи на всяка цена" - ами ти? Защо не си наумиш да го тренираш - и да го направиш на всяка цена? "като иска нещо от нас, започва да лае и трудно го успокояваме" - а защо трябва да се успокоява куче, което ИЗИСКВА от вас нещо? Като има нежелано поведение - трябва да се прави това, което не обича. Всяко успокояване е всъщност за него ласка, внимание - т.е. това, което то иска. Като лае - или игнор, или наказателно действие, или изгонване... Ние се карахме надвесени над него - това е доминантна позиция. Резултати - сега не лае, даже когато иска нещо, скимти и издава едни смешни мрънкащи звуци - това, когато много му се ходи до тоалетна - за храна и дума да не става - седи и чака.
Тия сцени с повода - ами кучето си е лидер, това си е истината. Няма да се научи да пишка другаде, защото по принцип не се е научил, че хората са лидери и трябва да прави каквото те казват. Всичко е свързано. Не може в повечето неща кучето да ви е дресирало да правите каквото то казва, пък с пишкането да ви слуша - няма никаква логика, нали?
Ако си измъква главата от повода, каишката се стяга повече, така че да не може да излезе. Без повод не се излиза - така че кучето да знае - ако иска навън - трябва да има повод. Ела да го видиш мой Шаро как като види каишката, как почва да се радва и сяда като най-послушното куче на света, за да му я сложа (има дълга козина и е малко трудно). Ама в началото като му слагах каишката, дето минава през муцуната, се тръшкаше и хапеше - повися си на тоя повод с тая каишка, докато му влезе в главата, че няма да стане, както той казва, а както ние казваме...
За оставането сам - има специална тема - там чети и прави каквото трябва. Ние го решихме проблема първите 3 нощи - скимтя, плака - ние не реагирахме. Аз плаках в леглото на горния етаж, ама не отидох, защото мъж ми каза - трябва да се научи да спи самичък... Всяка вечер ли ще го приспиваш?
Публикувано: 31 October 2010 - 07:10 PM

А относно лаенето и целия изблик от чувства, които проявява Рони е, когато ние с моя мъж отиваме за работа. С лягането нямаме проблеми

Публикувано: 02 November 2010 - 02:00 AM
katia n, в 31 October 2010 - 05:15 PM, написа:

А относно лаенето и целия изблик от чувства, които проявява Рони е, когато ние с моя меъж отиваме за работа. С лягането нямаме проблеми

Съвсем сериозно ти предлагам, гледай някои от първите серии на "Говорещия с кучета" или "Повелителят на кучетата" със Сизар Милан - той много по-добре от мен ще ти обясни как хората грешим, когато смятаме, че кучетата имат същите чувства и мисли, като нас и тълкуваме поведението им по човешки. Кучетата са кучета - и точно затова мисленето им е много различно от нашето. АЗ съм една от щастливките, чието куче на моменти страшно много напомня вълк в дивата природа - и това ми помага да го приемам като куче - а не като човек в кучешка кожа - но притежателите на по-мънички кученца са склонни да виждат в тях беззащитни дечица, докато на практика кучето ги командва доста успешно - както виждам, във вашия случай, хората в радиус половин километър наоколо също чуват "командите", които кучето ви дава.
Дано не се обидиш, опитвам се да ти помогна да видиш картината у вас от друг ъгъл, по друг начин, за да можеш по-успешно да преодолееш собствения си емоционален проблем с кучето. Хубаво е да разбереш, че това НЕ Е проблем на кучето, това ПРЕДИ ВСИЧКО е твой проблем. ТИ си тази, която трябва да се научи да бъде лидер, за да може кучето й да бъде балансирано. То наистина усеща много добре енергиите, с които му въздействаш, и ако излъчваш "горкото кученце", това не е толкова добре за него, колкото ако излъчваш "хайде, излизай на разходка, ще се веселим заедно! "
Успех!
Публикувано: 02 November 2010 - 09:45 PM
Сега поредния проблем е с напикаването в леглото ни. Преди около 30 минути, към 8,10 вечерта установих, че малкия, след като се сви в краката ми и си легна, отново се е напишкал в спалнята. Това е станало след като и аз и моя мъж последователно го изведохме на разходки, при които е пишкал и акал и всичко е било наред до момента, в който стана белята /гледам обаче моя мъж да не научава, защото се ядосва много и се кара/. Чудя се на какво се дължи това? Дали се изпуска неволно или нещо се опитва да каже, например, че това е негова запазена територия и той е господаря или го прави неволно и се изпуска, защото не може да се сдържа. Този случай е третия за тази седмица и вече в чудо се виждам. Постоянно пера чаршафи и постелки, върху които той си хапва сладко.Но проблема си стои нерешен.
Публикувано: 03 November 2010 - 08:35 AM
За този метод бях чела в една книжка за малкото кученце, която пристигна заедно с първата храна която й купихме.
Не казвам, че и ние нямаме проблеми с ината... все пак това е дакел и много трудно можеш да устояваш това което искаш пред него. В продължение на време става по-послушна... като грабнеше някой чорап преди и хукваше да бяга да я гониш (играе й се), сега като го направи и й викнеш да го пусне в повечето случаи лего приляга със свита опашка и го пуска, като й го вземеш се "изтръсква от караницата" и пак отива да търси каква беля да направи, но факт е че пуска... След всяка нейна послушна ракция ние правим по едно льбимо нейно нещо. Но някой път е толкова енергична и разиграна, че просто не слуша и от беля на беля скача.
След съветите тук за лаенето по време на храненето, мисля че по малко започна да свиква... не казвам че не лае, но усетих че ако й давам храната 15-20мин преди ние да седнем да се храним, тя набъбва в корема й и кучето е сито. Но си полайва - когато не е на кеф да слуша.
Да спомена, че и тя се е напикавала на леглото многократно..... От инат, от мързел ...
До преди един месец, редовно лягахме в страх че ще има напикано... Накрая до толкова й бяхме разбрали поведението, че само леко да приклекне и вече се озоваваше на земята, а реакциите ни за пазене на матрака бяха много споучливи. Нямаме го вече и този проблем и той просто отшумя постепенно. Сега проблема с пишкането е, че когато й се допишка и не сме на разходка отива пред вратата и си кляка, по никакъв начин не ти казва или не те приканва за разходка.... Ние я разхождаме по 4-5 пъти на ден, когато реално трябва на пишка, но тя е от много пикливите. И пишка в къщи само когато и ние сме в къщи, по цял ден стиска ако ни няма и си чака разходката.
За 6 месечно според мен си е проблем това, но съм забелязала че преди 2-3 седмици не отиваше на вратата а си клякаше където й падне - аз махнах бебешките й тоалетни. Сега поне се ориентирва... Други кучета се учат много по-бързо. Ние много се занимаваме с нея, гледаме на разходката - първо пишкане после пръчки на полянката, но уви или още е малка или просто незнае и не сме й показали, че трябва да си поиска.
Публикувано: 03 November 2010 - 11:45 PM
katia n, в 02 November 2010 - 07:50 PM, написа:
Сега поредния проблем е с напикаването в леглото ни. Преди около 30 минути, към 8,10 вечерта установих, че малкия, след като се сви в краката ми и си легна, отново се е напишкал в спалнята. Това е станало след като и аз и моя мъж последователно го изведохме на разходки, при които е пишкал и акал и всичко е било наред до момента, в който стана белята /гледам обаче моя мъж да не научава, защото се ядосва много и се кара/. Чудя се на какво се дължи това? Дали се изпуска неволно или нещо се опитва да каже, например, че това е негова запазена територия и той е господаря или го прави неволно и се изпуска, защото не може да се сдържа. Този случай е третия за тази седмица и вече в чудо се виждам. Постоянно пера чаршафи и постелки, върху които той си хапва сладко.Но проблема си стои нерешен.
Обаче, не даваш достатъчно данни за "напишкването". Трябва ти да установиш дали го прави, докато спи, т.е. се изпуска, дали специално "маркира". Ако искаш, се посъветвай с ветеринар, за да елиминираш някакво заболяване, тогава търси други причини - така съветват в литературата за кучета. Може да е нещо временно, но да иска намеса на вет. Иначе - трябва да забележиш подробности около случката, за да има мегдан да се разсъждава.
Публикувано: 03 November 2010 - 11:48 PM
crime, в 03 November 2010 - 06:40 AM, написа:
Във всичко друго постъпвате правилно, но тук сте й угодили на нея - в природата първи се хранят водачите на глутницата, алфите, след тях - бетите, т.е. номер 2, след това номер 3 и т.н. Според вашата йерархия, тя е водачът на глутницата, затова се храни първа. Естествено, че няма да ви притеснява толкова - нали по този начин сте й признали, че тя е номер едно, а вие сте номер две...

Публикувано: 04 November 2010 - 08:17 AM
Цитат
А за това - звучи логично. Не ми беше идвало на ум. Ще го пробвам макар някой път когато по цял ден няма никой в къщи, тя се храни 2 пъти на ден, а е още малка, за това бързам да й дам след разходка. Има дни, които като се прибера готвя и ако трябва да чака да сготвя и да се нахраним, животното ще полудее. Сутринта в 7ч. яде и после чак в 20ч ако яде, то изгладнява супер много. Аз за това й давам колкото се може по-рано и оставам малко храна за 23-24ч преди да легнем да й дам пак. Но ако според вас е правилно да не й давам, ще пробвам. А събота и неделя и деня през седмицата когато има човек тук и на обяд, ще й дам след като ние се нахраним.
Публикувано: 05 November 2010 - 03:31 AM
crime, в 04 November 2010 - 06:22 AM, написа:
Цитат
А за това - звучи логично. Не ми беше идвало на ум. Ще го пробвам макар някой път когато по цял ден няма никой в къщи, тя се храни 2 пъти на ден, а е още малка, за това бързам да й дам след разходка. Има дни, които като се прибера готвя и ако трябва да чака да сготвя и да се нахраним, животното ще полудее. Сутринта в 7ч. яде и после чак в 20ч ако яде, то изгладнява супер много. Аз за това й давам колкото се може по-рано и оставам малко храна за 23-24ч преди да легнем да й дам пак. Но ако според вас е правилно да не й давам, ще пробвам. А събота и неделя и деня през седмицата когато има човек тук и на обяд, ще й дам след като ние се нахраним.
На 6 месеца и на мен ми се струва, че й е рано още за двукратно хранене... Обаче не съм спец по въпросите на храненето, просто нашето дзверче го хранехме по-често на тази възраст... Той и сега понякога късно вечер си дояжда, щото не си изяжда всичкото, пък ние не прибираме гранулите му, ама...
Естествено, че ако интервалът между храненията е много голям, ще трябва да я храните и преди хората - те все пак са яли и на обяд, поне така се предполага - макар и не вкъщи. Ние също правим така, но понеже си имаме ритуал при храненето - минава. Слагаме храната в купата, дава се на Шарун да я помирише, след това той бива отпратен в ъгъла на хола (храни се в кухнята, че там е по-удобно да се чисти след него), там си прави "строевата" - т.е. изпълнява команди - седни-легни, седни-легни, полегни (т.е. настрани), търкули се, моли се (полуизправен, седнал на задни лапи с предни лапи във въздуха), прав - т.е. на два задни крака, и т.н. абе с малко разнообразяване - командите, които може да се изпълнят вкъщи, си ги "преговаря". Завършваме с ходене редом, сядане и даване на лява и дясна лапа поред - понякога по 5-6 пъти. Ако не изпълни команда както трябва, не му се дава да яде, докато не я докара.

Публикувано: 05 November 2010 - 07:36 AM

Какво прави глада!
Като цяло, ако оставим пишкането до външната врата и това, че по никакъв начин не ти казва "искам да пикая на разходка" ;) Кучето за повечето неща ми се подчинява - може да е за кратко но прилягва с леко свита опашка и се предава, а навън ако няма боклуци, които да си намери да изяде, като я викна идва сяда, лапи дава вързвам си я без проблем, но налапала ли е нещо, докато не го изяде няма да дойде - ходи я гони!
Публикувано: 05 November 2010 - 04:55 PM

Публикувано: 05 November 2010 - 04:55 PM