Хигиенни навици - обучение
Публикувано: 03 October 2010 - 01:16 PM
Ето и моята история:
Имаме ми голдънче на 4 месеца и малко, докато беше по-малък и трябваше да му свършат ваксините не излизаше и така да се каже пишкаше навсякъде(простено), веднага след като всичко беше наред и можеше да излизаме навън семейството ми и малкият заминахме на море и от тук започва историята:
След като се настанихме отидохме на морето на нашият му беше много интересно, малкият се изпишка и се започна с наградките и похвалите, че си е свършил работата навън след което се прибрахме в хотела,почивки, хапване и т.н - той си седи спокойно в стаята и когато го изведа навън и му кажа
- Хайде да пишкаме нашият си свършва работата и отново наградки, похвали-всичко което съм изчел тук го правя. Първата нощ пишна малко в стаята, но аз станах и му казах - НЕ, след което го изведох навън и отново се изпишка, от тук нататък за всичките 5 дни той веднъж не се изпишка в стаята, стискаше и чакаше да станем да се оправим и когато го изведа ООООООК отново. Следва най-интересното: Прибираме се у дома и мястото, което е определено да бъде неговото място(царство) нашият започва да си пикае в целият коридор- където спи, храни се, играе и т.н, но интересното е, че пикае по наколко пъти за един час. Когато го изведа малка разходка с мисълта да се изпишка и той го прави, но веднага щом се приберем веднага се изпишква.
Та въпросът ми е защо докато бяхме на почивката си правеше (дори може да се каже повече отколкото трябва за едно мъничко кутре), а когато се прибрахме пишкането е по всяко време и където му падне?
Ще ви бъда много благодарен за някаква помощ.

Разликата между английските, руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос, отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост

Публикувано: 03 October 2010 - 05:56 PM

Публикувано: 05 October 2010 - 02:35 PM
Мил@, в 09 July 2010 - 01:17 AM, написа:

Колко време не съм влизал в тоя форум, не е истина. Черна точка печеля.
Сизар Милан се гледа в къщи нон-стоп :) Лошото е че май нас не ни бива в курса по кучешки :) Сега след вече колко месеца резултата е следния: Като сме в къщи обикновенно се стиска или излиза на терасата. Обаче ако ни няма <ние на работа, щерката на даскало>... леле-мале :) Поне на 2 места е мокро. От друга страна, "торти" и "пасти" има само на терасата. И най-лошото е че от време на време гледам и на слалнята има петна... Направо откачам. Като сме в къщи, не припарва до спалнята- това поне я научихме. Най-много на дивана <винаги в единия край. Не застава в средата и то ако има вече някой на дивана> или не единия фотьойл да се качи. Като си легнем по някое време идва при нас и ляга в долу в краката. От време на време се изпуска и когато сме там. И даже и след като сме се прибрали и е вършила там каквото трябва навън.
Няма толкова каране, викане, игнориране,друсане за врата, сваляне на земята, щипане на уши... дано по някое време да свърши всичко това :) И защо, да го ева, не излезне? На 1 метър от спалнята е вратата към терасата. И като се изпусне като сме там- хич и не се овърта да души- направо си кляка, вдига опашката и .... И лошото е че, сякаш опашката й е някак си по-ниско разположена и вместо да си седне на дупето, тя кляка. И понякога трудно се разбира дали кляка да "сяда" или кляка да мокри терена :)

По-лесно е да получиш прошка отколкото разрешение
Този,който живее със “защо”, може да се справи с почти всяко “как”
Публикувано: 05 October 2010 - 03:01 PM

Моето куче има доста напредък макар да е само на 5 месеца :) Докато ни няма не прави бели, просто защото няма да спечели нищо с това... (сигурна съм, че е така), прибера ли се и не я изведа веднага кляка пред мен и ме гледа в очит "Ето, ти си виновна, аз си стисках цял ден, ти дойде, аз се зарадвах и не можах да се сдържа!", за това първото нещо е разходка!
Сега в студените сутрини, дори не иска да ходи, изтичва кляка, става и пак на бегом пред входа, нодуши ли хубаво време излиза кипра кипра за социални контакти!
И статистиката: максимум 2 инцидентни изхождания на ден в къщи! Просто незнам как се научи толкова бързо за месец и половина! Или не е бързо, а аз се гордея напразно!?

Публикувано: 06 October 2010 - 07:48 PM
Започнахме да я изкарваме навън сутрин много рано, вечер след хранен също я изкарваме навън и разходките продължават около 30-40 минути, но тя продължаваше да си върши работата в къщи и то все около масата! Купих от тези хартиените тоалетни(памперси), обиколих целия под около масата с тях, но тя се изхождаше на малкото място между памперсите, пода съм го търкала с оцет(така знам от предното ми куче) и въпреки това тя си ходеше там. Преместихме се в нов апартамент(естествено не заради този проблем :) ) и съответно филма си продължи по същия начин-пишка си на пода около масата....................незнам какво да правя, как да постъпя, сами разбирате че нещата не могат да продължат така.............. наказвахме се, карахме се, е не, все едно прави напук! Лятото изкара на терасата(имаме голяма тераса и стая към терасата, където са и купичките и легълцето), но идва зима и все пак трябва да я приберем в къщи, а с това изхождане............. МОЛЯ ВИ ДА МИ ДАДЕТЕ НЯКАКЪВ СЪВЕТ-вече чак си мисля да търся Говорещия с кучета :):):)
Публикувано: 11 October 2010 - 09:19 AM
kacarova_bs, в 06 October 2010 - 05:53 PM, написа:
Помислете дали сте успели да "обясните" на кучето "по кучешки", че да се пишка вкъщи вече е нежелателно. И ако сте имали един-два успеха, дали сте успели да ги закрепите в навик. По резултатите - това още не е станало, но няма място за отчайване - просто трябва да се почне отначало.
Ако кучето по принцип ви слуша, т.е. йерархията у вас е правилна, хората са на първо място, а кучето е номер 3 (ако вкъщи има 2-ма души), значи ще иска да прави това, което вие кажете, за да слуша лидерите. Тогава следва ефективно "обяснение". Няма полза от каране и наказване 10 минути след пишкане до масата - кучето не може да направи връзка, дори ако му се мушка муцуната там - това е просто свойство на паметта му. При нас нещата станаха бързо, обаче с непрекъснато следене. Ха се нагласи да пишка/ака вкъщи - викове "не", грабване и извеждане моментално - като викнех или го грабвах, той спираше каквото е започнал да прави (понякога вече по средата на пишкането) и като го изнесях, тогава си допишкваше - следваха бурни похвали и награди. С акането беше по-лесно, защото преди да почне, се върти и души мястото няколко пъти, след което заема поза "клек" - а това се вижда и може да се реагира, преди да е почнал да прави нещо.
Използвахме думичка, докато пишка - нашата е " гоу чиш", демек, отивай да чишкаш. Първо - докато пишка, после, за да го подканим да пишка. Сега вече думичката изгуби точното си значение, защото той порасна и пишка не наведнъж, а маркира територия, сега по-скоро значи - отивай да си се занимаваш с твои работи, защото като сме навън, особено на по-непознато място, той все си се вре в нас, особено ако е гладен.
И така - постоянство. Знам, че е трудно да се следи куче, като ходиш на работа, но го правете поне в почивните дни и ако можете, се редувайте. Аз си идвах вкъщи на 4 часа от работа, когато беше бебе, за да го извеждам навън... вашето вече може да стиска поне.
Успех!
Публикувано: 16 October 2010 - 12:08 PM
PS: И все пак е индивидуално за всяка куче,имам приятели на които кучето не спира да пишка вътре,но те го бият като направи беля,и според мен кучето го прави защото не иска да ги слуша. Боят дори с весник не е решение за мен
Публикувано: 16 October 2010 - 12:19 PM

Публикувано: 16 October 2010 - 12:28 PM
Публикувано: 16 October 2010 - 12:42 PM
Публикувано: 17 October 2010 - 02:50 PM

Нито едно човешко същество не знае цялата истина за друго човешко същество, ..дори за най-близките си и скъпи хора
Публикувано: 17 October 2010 - 03:06 PM
lagunano1, в 17 October 2010 - 02:04 PM, написа:
Не, на 45 дни го взехме, на колкото се взимат обикновено. Ще помоля за конкретни мнения по темата, благодаря !

Нито едно човешко същество не знае цялата истина за друго човешко същество, ..дори за най-близките си и скъпи хора
Публикувано: 17 October 2010 - 03:11 PM

Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first.
Публикувано: 17 October 2010 - 03:30 PM
Хората вече се умориха да повтарят едно и също нещо във всяка нова подобна тема,затова е възможно да не получите много отговори.Просто защото вече ги има.
ТЕМАТА
И нещо от мен кученцето е още съвсем малко и това което прави е съвсем нормално.Важното е да започнете веднага обучението му и то въоръжени с много търпение.
Успех!!!