Dog.bg Форуми : Докторе, моля за съвет.

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Докторе, моля за съвет.

#21 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 09 February 2007 - 09:37 AM

петре не те сравнявам с куче и ако обичаш използвай малко по мек тон за разговор.1 аз лично считам че много малко хора биха могли да се справят успешно с изготвяне на балансирано хранене на кучето с натурална храна,това изиска много време и средства 2 подръжник съм на хранененто с гранули тъй като виждам резултата върху самото животно-отлична физика,достатъчно енергия,лъскав косъм и т.н 3 считам че не трябва да се дава сурово месо тъй като в България за съжеление ХЕИ и ДВСК не си вършат много добре работата,а термичната образботка е с цел ограничаване на някой вредни последици 4 не мога да се съглася с мнението че тъй като дивите животни ядат нещо това трябва да се дава и на домашните кучета,има огромна разлика.относно животните в зоопарка,макар че са в плен те не са питомни животни и хората там се опитват да им осигурят среда близка до естествената им 5 мистрес линда е права целия форум е пълен с теми напускани от хора като теб който хем искат мнение за нещо хем нищо на света не може да ги убеди в друго от това което те са си решили.всеки сам прави избора си според рабиранията си ,възможностите си и т.н.успех.поздрави

#22 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2007 - 09:39 AM

Vabank, темата за прясно сготвената храна е заключена иначе щях там да пиша. Не може да не си наясно, че винаги отвреме на време ще се появява нова тема за храненето. Това и със закон не можеш да го спреш. Винаги има какво ново да се добави и е логично да е така, защото темите за храненето и обезпаразитяването са най-важни поне за мен.

И още нещо всичко, което наприказвах касае ИДЕАЛНИЯ вариант за хранене на едно куче, за да сме наясно с правилната посока. Самият аз стриктно няма да го спазвам (говоря в бъдеще време, защото ще си взимам кученце на 3 март), както не спазвам стриктно здравословното хранене към самия себе си. Онзи ден например имах силен махмурлук. cheers

#23 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2007 - 11:31 AM

Няма такова нещо като ИДЕАЛНО хранене или универсална рецепта.

Kакто и няма най-добри гранули - има такива, който се отразяват най-добре на дадено животно, от дадена порода.

Всяко куче има своите индивидуални изисквания, в зависимост от
породата, възрастта, физическите натоварвания и много други фактори.

Съгласете се, че примерно един пекинез на 5 месеца има съвсем различни хранителни потребности от един 5 годишен доберман.

Ето защо човек трябва да намери ОПТИМАЛНИЯ начин за хранене на
НЕГОВОТО куче.
User's Signature

Аnimals fans and friends are what keep this board alive !!!

#24 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2007 - 11:38 AM

Линда, говоря абстрактно, по принцип. Иначе си права, че за всяко куче е строго индивидуално - дори и от една и съща порода.

#25 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2007 - 12:04 PM

Да, би трябвало да се вслушвате повече в мненията на хора, които имат дългогодишен практически опит в отглеждането и храненето на кучетата (нямам предвид себе си)
Аз също чета, питам, и се уча - всеки от нас иска най-доброто за любимците си w)
User's Signature

#26 Потребителят е офлайн   bis Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2007 - 01:35 PM

Цитат

bis, и къде по точно в ТАЗИ тема видяхте примери как и с какво аз храня моите кучета, или да съм раздавала акъл по балансирано хранене?

Мистрес, хубаво сте посочили на автора на темата другите такива по въпроса, но защо е необходимо да се допълват от подхвърлени реплики за нежелани последици /тип казвам ти дъще, сещай се снахо/, след като Вие явно не сте специалист, а и се съмнявам да имате дългогодишен опит /15-20 години/ в отглеждане на кучета. Също така не може да не се забележи, че винаги след такова подмятане се появяват другите, хм, как да ги нарека, защитници на гранулата. В случая вече имаме двама от най- яростните, Санита нещо ми се губи. b)
Един и същи сценарий, едни и същи приказки под шипковия храст! Както се казва щеше да е смешно, ако всъщност не беше тъжно!

И да, да изготвиш балансиран режим за хранене е трудна задача, освен това изисква повече средства и време. Обаче си заслужава. Който иска намира начин. Има адски много информация в нета, четеш, превеждаш от английски или руски, пускаш теми /ако трябва 2,3,5/, събираш инфо от хора /по-добре с повече опит и обективизъм/, опитваш, разменяш рецепти, усъвършенстваш се. Ако те мързи, нямаш време, скъпо ти е или мислиш че не си заслужава, ей ги гранулите, на всеки ъгъл почти! Може да не е за всеки, но всеки има право да опита, и то без да му спамят темата! a)

Аз лично мисля да приключа с тази размяна на реплики, чела съм я поне три пъти!
Ще се радвам на повече мнения за хранене извън света на гранулите и консервантите.

#27 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 09 February 2007 - 01:59 PM

ами bis според teb ние всички които храним животните си с гранули сме мързеливи,безхаберни изобщо без думи.хайде тогава ни разкажи как и с какво ти храниш твоето куче,колко време ти отнема това и колко средства.ще се радваме да научим пък кой знае може и да ни убедиш да се откажем от гранулите

#28 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 February 2007 - 02:10 PM

bis, този рефрен за "мързела" вече го чухме, не виждам смисъл да го
повтаряте, както и да ме апострофирате във всеки пост.

Освен това:

1. Не съм фанатичка на тема гранули, и както съм споменавала
в не една тема, аз също добавям месо, ориз и зеленчуци.
Никъде и никога не съм казвала, че давам само и единствено гранули !

2. Не се смятам за специалист или капацитет в темите по храненето
на кучето.

3. Форумът на god.bg е място, където да задаваме въпроси, да търсим отговори и съвети, и да обменяме опит за нашите любимци, а не е полесражение, където да се доказваме кой е по-по-най !

4. Aко толкова ви дразнят моите мнения, просто ги пропускайте !
User's Signature

#29 Потребителят е офлайн   lubo777 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Обучение на кучета, училище за кучета, обучение на кучета следа

Публикувано: 10 February 2007 - 11:30 AM

Цитат

Ще се радвам на повече мнения за хранене извън света на гранулите и консервантите.

Здравейте, аз съм още един подръжник на идеята, че нашите четириноги приятели могат МНОГО добре и качествено да се хранят с готвена или сурова храна :)

Прочетох доста информация и доста дискусии по темата за гранулите, готвената и суровата храна.
Това което ми направи впечатление обаче, е че има някои ветеринари ФАнАТИЧНИ подръжници на незаменимата гранула ...

Чудя се следното, ако същите тези ветеринари имаха по една месарничка към кабинетите си и продаваха сурово месо вместо както в момента гранули (в магазинчето към кабинета си), дали щяха да са толкова надъхани защитници на ЕДИНСТВЕНАТА алтернатива - гранулата r)

С думите си по никакъв начин НЕ искам да засегна никого. Просто споделям с вас меннието ми по въпроса.
Просто не мисля, че участниците в икономическата схема по популяризиране и разпространение на гранулите имат НЕпредубедена позиция по въпроса. (love)

#30 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 February 2007 - 06:46 PM

Любо, недей така пич. Ами ако утре ти предложат да станеш дистрибутор на суха храна какви ще ги плещиш тогава? Освен това ако леля ти Стаматка от 3-я етаж разбере, че купуваш за кучето си от същото месо, което купува и тя за себе си от кварталния магазин, ще те помисли за хахо, я по-добре пазарувай от кучешкия магазин куче е все пак. Освен това гранулите са най-добрата балансирана храна, давайки ги на своето куче ще можеш да бъдеш сигурен, че то яде по-балансирано от тебе самия. А това е супер готино усещане не мислиш ли?

Виж колко много доводи ти посочих в полза на гранулите. Мани-зарежи тея еретични мисли да храниш кучето си с нормални човешки продукти. Виж аз съм особен случай - понеже продавам месо, яйца, извара, мед си мисля, че от тях по убаво нема. Айде със здраве.

#31 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 11 February 2007 - 10:21 AM

Забранено е храненето със сурово СВИНСКО месо-опасност от заразяване с Ауески/лъжлив бяс/.Ако видите картината на заболяването на живо както аз ,ще се замислите.......Иначе,може да се дава в малки количества прясно телешко,пилешко/ако не е замразявано/,но не като основна храна,а като добавка.При употреба на сурово месо се повишава опасността от паразитни заболявания.Въпреки,че съм лекар не съм фанатичен привърженик на гранулите/като цяло/,но като съотношение цена,качество трябва да се признае тяхното преимущество пред домашно приготвената храна.Що се отнася до консервантите,то те се съдържат най-много в консервираните храни,които според мене са на последно място като ценност в храненето.

#32 Потребителят е офлайн   Dr Baytril Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 February 2007 - 10:12 AM

Първо-имаме специална дисциплина клинично хранене на кучета и котки. Изготвянето на прясна храна не е лесно -ще се опитам да направя една калкулация на необходимите продукти за изготвяне на една дажба.
1.месо-телешко 700 гр.
2.ориз 200 гр.
3.моркови
4.витаминни добавки-SA 37,Megaderm,
5.И още много неща.
И най накрая-кой ще балансира нещата-ветеринарния лекар ли ще изчисли?
По -добре си купи един килограм гранули роял канин,педигри и много др.

Кучетата на гранична полиция ги хранят с Роял канин/енерджи 4800/ около 700гр на ден!Имам клиенти с такова куче.Кучето го гледа полицай в Развъдника.
И те разбират много малко от кучета-относно хранене, гледане и др.

Няма фанатизирани вет.лекари за да поддържат гранулата за идеалната храна.
Просто тя е добра храна.Моли се да не минаваш на лечебно хранене -всичката е гранула,Пешо.

За вълците,лисиците,чакалите и динго в зоопарковете-те са там не по свое желание.Хранят ги с месо защото те не са питомни,а диви.Гледат да запазят поне това-да ги хранят с месо.Има и друг момент-повечето от храната или е спонсорство от различни кланници и колбасарски цехове,и общо взето не ги хранят с чисто месо а с косто с малко месо.
Аз и в предния постинг писах че кучето е месоядно,но не винаги яде месо(чисто месо).
Ние гледаме от друг ъгъл нещата-при мен и при колеги идват животни с проблеми по кожа.крайници,стоматологични и гастроинтестинални следствие на неправилно хранене.Не искам да рекламирам или да убеждавам .Ние сме пределно обективни.Който има месарница нека да дава месо-най добре телешко.

Аргументите и фактите са много.
Храниш с добра храна,по=-малко посещения при ветеринар,храниш с месо повече посещения при ветеринарен лекар(може и така да се каже),рано или късно храната е причина за много проблеми.

#33 Потребителят е офлайн   djokova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 February 2007 - 02:38 PM

Чудесно обобщение на цялата тема.Искрено благодаря на всички за всестранните мнения ,от които научих много 1super Благодаря!

#34 Потребителят е офлайн   bis Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 February 2007 - 07:29 PM

Цитат

. Изготвянето на прясна храна не е лесно -ще се опитам да направя една калкулация на необходимите продукти за изготвяне на една дажба.
1.месо-телешко 700 гр.
2.ориз 200 гр.
3.моркови
4.витаминни добавки-SA 37,Megaderm,
5.И още много неща.

тези цифри от къде ги взехте? bl) и , моля кажете какви са тези други неща. все пак интересно е. d)

#35 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 February 2007 - 11:06 PM

Когато си взема кучето и отидем с него на ветеринарен доктор ще ви съобщя каква хранителна дажба доктора е съставил за него. Ще напиша най-подробно състава на дневното му меню. Това ще стане в началото на март.

#36 Потребителят е офлайн   Dr Baytril Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2007 - 04:55 PM

Съставянето на дажба за ден за куче зависи от дневните нужди на кучето в киликалории-подрастващо,възрастно,с натоварване,с умерено натоварване,стрес и много неща за да се изготви една добре балансирана дажба.
Първо трябва да се изчисли колко калории са нужни,след това набавяне на хранителни съставки за дажбата.трябва да се калкулира и да се изчисли.
Не знам кой вет.лекар ще има време да се занимава с това.Той трябва да се държи цял ден да смята.Аз лично ви препоръчвам да си вземете храна която вече някой се е постарал да я балансира.Има една асоциация на име WALTHAM която го е направила много преди нас-роял канин,педигри и др.храни контролирани за качество,усвояемост,питателност.Хората са го измислили.

Една примерна диета за кучета:
ЛЕСНОСМИЛАЕМА ДИЕТА ЗА КУЧЕТА
(аналогична на i/d на Hills)
Съставки:
120 г. (1/2 чаша) висококачествено пшенично нишесте
240 г. (1 чаша) извара или безсолно (изкиснато) краве сирене
120 г. (1/2 чаша) нискомаслено кисело мляко (2% Данон)
50 г. ( 1 бр.) твърдо сварено яйце ситно накълцано
45 г. (3 суп. л) кристална захар
25 г. (2 суп. л.) бирена мая
15 г. (1 супена л.) слънчогледово олио
5 г. (1 ч. л.) калиев хлорид*
Приготовление:
Пригответе нишестето, така че сготвено да стане около две чаши (480 г.) Охладете. Прибавете останалите съставки. Разбъркайте добре. Съхранявайте в покрит съд в хладилник. Общо тегло по рецепта около 1000 г.
Дневна дажба за куче, тежащо:
5 кг 340 г
10 кг 680 г
20 кг - 1100 г
30 кг - 1400 г
35 кг - 1700 г
45 кг 2040 г
55 кг 2380 г
*Към храната добавяйте дневната доза от пълноценна витаминно-минерална добавка.
Хранителен анализ:
Протеини 7,1 %
Мазнини 3,7 %
Въглехидрати 11,2 %
Вода 75,8 %
Усвоима енергия 1067 ккал/кг

Това е примерна диета,която е с примерна цел.!!!!!!!!!????!!!!!!!!!!

#37 Потребителят е офлайн   bis Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2007 - 06:41 PM

Добре де, но откъде ги взехте тези примери и количества. Аз отново проверих в Енциклопедия за кучето и посочените съотношения са:възрастно куче 3-4,5 г белтъчини на 1 кг живо тегло, подрастващо до 9 г на кг жт. Тези 700 г месо за какво куче са? bl) А примерната дажба в книгата за средно голямо куче е:100-200 г месо, 50-100 г черен хляб, 50-100 г овесени ядки, 10 г мазнини, 50-100 г зеленчуци, 50 г сирене или извара, 1 твърдо сварено яйце, 0,5 л прясно мляко, 1-2 г готварска сол, 1 ч.л. рибено масло.
Моля посочете някакви източници, за да може всеки да прочете и обмисли. Аз например имам съмнения за прясното мляко. А нишесте за пръв път чувам. В момента открих една книга в интернет за натуралното хранене на кучетата, доста интересна и свободно може да се чете. Там също пише съотношение на зеленчуците към месото 1/2.
Книгата е на английски, но който има интерес може да я намери на:

www.pet-grub.com

Петър, благодаря за педложението. Ако имаш възможност да го направиш ще е полезно за клубарите. 1super

#38 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 14 February 2007 - 08:50 PM

ами bis като не си съгласен и си чел повече напиши ти примерно меню за куче.от кое колко ,каква дажба и така.ще ни бъде ионтерсно.обикновено когато не си съгалсен с нещо предлагаш друг вариант
офф топ не знам защо има хора на които както и да им обясняваш нещо те все търсят под вола теле и не са съгласни.в края на крайщата всеки си преценява с какво и как да си храни кучето.човекът си направи труда да ви пише подробно и то за начин на хранене на които вие сте "привърженици" и пак не сте доволни.е няма угаждане bl)

#39 Потребителят е офлайн   bis Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2007 - 08:56 PM

Е аз какво съм написала? b) Ти май не четеш, а?

#40 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 14 February 2007 - 08:59 PM

чета ,ама на теб май не ти се пише имах впредвид ти да напишеш примерно меню използвайки знанията си от прочетеното от теб а не да сочиш сайтове в който някой друг си е направил труда да го напише.нямам намерение да споря повече стеб .излишно е .поздрави.дано някой ден в спорове като този се роди истината и се намери оптималният вариант за хранене на любимите ни кучовци ,който да е изгоден на всички cheers

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни