Голдън ретривър
Публикувано: 29 June 2008 - 10:21 PM
Помисли как ще се чустваш, ако бебетата на твоята Хана страдат от някоя наследствена болест, за която си нямала никаква представа, защото за мен това е основната причина(но не и единствената) поради която не съм привърженик на подобен тип развъждане :-
Ясно ми е че си още малка, но нещата не са сложни, за да не можеш да ги разбереш! Представи си следната ситуация- човек има куче с тазобедрена дисплазия и той много иска неговото куче да си има малки - какво ще му кажеш? При теб ситуацията е подобна, ти не знаеш дали родителите или преродителите на Хана са били здрави, нали?
Публикувано: 29 June 2008 - 10:27 PM
Цитат
Помисли как ще се чустваш, ако бебетата на твоята Хана страдат от някоя наследствена болест, за която си нямала никаква представа, защото за мен това е основната причина(но не и единствената) поради която не съм привърженик на подобен тип развъждане :-
Ясно ми е че си още малка, но нещата не са сложни, за да не можеш да ги разбереш! Представи си следната ситуация- човек има куче с тазобедрена дисплазия и той много иска неговото куче да си има малки - какво ще му кажеш? При теб ситуацията е подобна, ти не знаеш дали родителите или преродителите на Хана са били здрави, нали?
Нали за тази цел се правят 2 иследвания . Така че ога да проверя дали Хана има тазобедрена диспазия и другото мисля че беше свързано с очи (не съм запозната с това)
Аз искам Хана да си има малки и попринцип никой не може да ми каже , че няма да си има малки защото се пак това е мое куче , оценявам това , че се опитвате да ми обясните че не трябва Хана да си има малки , но това винаги е мнение на собственика

Всички Кучета Имат Родословия , Разликата Е, Че На Някои Им Е Написано На Хартия ....
Hanna Is Everything For Me .... She`s Just My Life .... I Love Her More Than Everything In The World ..... I LOVE YOU MY GOLDEN .... :*
Публикувано: 29 June 2008 - 10:39 PM
Публикувано: 29 June 2008 - 10:46 PM
Поне опитахме да обясним.
Публикувано: 29 June 2008 - 10:55 PM
Естествено, че никой не може да ти забрани да развъдиш кучето си. Замисли се обаче как ще се почувстваш, ако малките на Хана или техните малки се родят болнички или се разболеят и умрат впоследствие... може би виновна? А как ще се почувстват стопаните на това кутре? Може би съсипани и нещастни?
Много хора (включително и аз) стават жертви на неразумните и необмислени постъпки на други хора (и деца) като вас. Защото тези "много хора" (и аз в това число) в даден момент не знаят кому е нужно това родословие и решават, че е пълен снобизъм. После им се налага да разберат какъв всъщност е смисълът на родословието по трудния начин, съпроводен с много разочарование, а понякога и болка (болка и за стопанина, и за горката животинка).
Дано можеш да си направиш изводите. Ако не - изчакай необходимата възраст.
Да развъждаш кучета е много по-сложно и изискващо познания и опит нещо от това да "произведеш" една дузина "пухкави топчета" (чието бъдеще е под въпрос).
Публикувано: 01 July 2008 - 08:54 AM
Цитат
Не разбирам как може да си толкова безотговорна относно кучето си? Акъла не ми го побира! :o Не искам да наливам масло в огъня, но това мнение и поведение като цяло, направо ме разби!!!! :rolleyes: Разбирам те, че не си толкова голяма, за да разбереш и прецениш сама, но.. от всичките ти мнения, съдя че обичаш кученцето си.до някаква степен. Извинявай, ама кой те накара да напишеш такова нещо?! Който си иска, все едно, да дойде и да качи Хана!!! Представи си, че ти доведат някой грозен пес, дето уж прилича на голдън. Отново ли това ще кажеш? Ще му дадеш ли да направи кученца на кучето ти? :rolleyes: Поне се заинтересовай малко, като си решила ,толова твърдо, Хана да си има бебета! Браво за това, че си се замислила за изследвания, но това е едно от многото неща, над които трябва да помислиш. Не мисли само за пухчетата които ще се родят, всяко кученце като малко е сладко и красиво, но помисли за по нататък и най-вече за здравето му в бъдеще ! Помисли и за Хана, налио не искаш тя да се мъчи да ражда и накрая да стане нещо с малките и (да чукна на дърво :huh:).
П.с. Никой не те мисли за тъпо хлапе или нещио от този сорт, просто бъди малко по отговорна относно кучето си и не мисли за него като бъдещ прозводител на малки пухкави топки, както казаха по горе!

http://www.vbox7.com/play:d880ab65
Turn the lights down low, take it off, let me show, my love for you is insatiable...
Публикувано: 02 July 2008 - 06:13 PM
Публикувано: 03 July 2008 - 04:14 PM
Цитат
Да, и то през 14 поколения! Представи си за кво става дума! Затова хората правят статистики вече, за да може да се проследи всяко куче и съответно поколенията на това куче в какъв процент от тях имат степен над Б дисплазия и колко е тежка и т.н.. Всичко това се прави за здравето на новите поколения. Един документ за произход може да ти даде информация не чак до 14-то коляно, но поне до 4-5то (самият документ, иначе ако се разровиш в нета ще намериш и до 15то)! И по принцип се пише там под името и степента на дисплазия. Ако кучето ти няма документ за произход как ще разбереш, че майка му не е имала най-тежката степен, ама някой си я е развъдил, щото е мислил, че кучето трябва да роди поне веднъж. Твоето куче следа от дисплазия да няма, то вече носи гена на майка си и следващото поколение е много вероятно да се роди с тези наследени "главоболия". Представи си как се мъчи кученцето, като костите му са извадето от таза, все едно са счупени и него го боли и ти нищо не можеш да направиш, защото една операция на двете стави струва към 15 000 лева! Тогава, за да не го боли ще трябва да го приспиш, защото вашите никога няма дадат толкова пари! И си представи, че ти си имаш кученца от твоето куче и дадеш такова куче на друго семейство и се случи това с тях? Как ще се почувстваш, че си им дала болно куче, което го боли зверски, а те са искали просто да са щастливи!
ЗАТОВА НЕБИВА ДА СЕ РАЗВЪЖДА ПО ТОЗИ НАЧИН!
ЕДИТ: ivcheto, извинявай, май те обърках с детето. Ама то това е и към нея!
Публикувано: 03 July 2008 - 04:52 PM
мисля,че това няма нужда от коментар!!!!!!!!!!!!
Публикувано: 03 July 2008 - 06:45 PM
Хората правят статистика, но не и в България.
Публикувано: 03 July 2008 - 08:37 PM
Цитат
Родословието, документа за произход - хартийка, няма значение за физическата дисплазия щом ще го гледаме буквално. Но има значение за информацията, която ще достигне до стопанина за това дали родителите и предците на кучето му са били здрави. Не под всяко куче в документа пише, но на доста от тях - да. Ако се разрови и да потърси, обикновения човек (с куче, от което просто иска поколение) ще достигне до някаква яснота по въпроса. Стига да иска, родословието му предоставя тази възможност.
Да, няма статистика в България. Но на много от кучетата внесени тук предците им присъстват в статистиките на другите държави и по този начин може да се научи много за линиите. На моите кучета 98% от дедите им до 5-6то коляно ги има! На едното куче съм намирала до 14то - нямах нерви да извадя всички!
Зависи и от родословието естествено.
Така че родословието има огромно значение за борбата срещу болестта!
Публикувано: 03 July 2008 - 08:49 PM
Публикувано: 03 July 2008 - 08:52 PM

Всички Кучета Имат Родословия , Разликата Е, Че На Някои Им Е Написано На Хартия ....
Hanna Is Everything For Me .... She`s Just My Life .... I Love Her More Than Everything In The World ..... I LOVE YOU MY GOLDEN .... :*
Публикувано: 03 July 2008 - 09:19 PM
Публикувано: 03 July 2008 - 09:31 PM
Цитат
:sos:Т.Е :sos: