s7el4etoo, в 03 May 2011 - 05:08 PM, написа:
И ако кажа още веднъж че съм разпитвала и съм ходила и съм видяла как живеят те имат 3 породи гледат си ги в двора на къщата супер чисто и не си личаха да са стояли гладни ама това е не сте видяли не ги познавате хората а говорите не всеки се отнася лошо към кучетата си и съм виждала в магазин как продават кучета в клетки за зайци който не бяха почиствани такаче.А хората даже вчера ни звънаха да видят как се справяме и место да се радвам на кучето се ядосвам тука
Не оспорвам това, че хората си гледат кучетата добре.
Опитвам се да обясня друго:
В България има киноложка федерация, тя има правилник за развъждане, основните принципи заложени там са да се развъждат здрави кучета, необременени с наследствени заболявания (правят се един куп изследвания), отговарящи на породния стандарт, като се гледа и темперамента и не на последно по важност място - с доказан произход.
Родословието е АКТ ЗА РАЖДАНЕ на кучето, той е документ, абсолютно безплатен за новите собственици на бебетата, който удостоверява, че кучето е от съответната порода.
Родословието не е хартийка за да се надува някой с нея, а за да е сигурен, че неговото куче, както и предците му са от точно тази порода.
Здравните изследвания също не са някаква прищявка, на никой стопанин няма да му е приятно да даде не малко пари за куче и на шестия месец да му бъде открита тежка форма на дисплазия или на към годинка да започне да ослепява, не за друго, а защото дори и майката и бащата да са здрави, това са болести, които се предават в пет поколения (и тук пак стигаме до важността на родословието).
Има не един и два случая на осъществени връзки между голдън ретривъри с оценки от незнайни изложби и от тези връзки се раждат сиви, черни и златни кученца, предполагам едните продават за голдъни, другите за черни голдъни, третите за сиви голдъни.
(Тук във форума, дори в тази тема има един такъв случай).
Надявам се, че сега разбрахте защо е важно родословието и спазването на правилата.
Кажете ми от кой град се, ще ви кажа къде на близо скоро ще има изложба, отидете, внимателно огледайте голдъните там, после отидете на кучешката поляна и ми кажете колко разлики ще преброите