Голдън ретривър
Публикувано: 02 May 2011 - 10:15 PM
Публикувано: 03 May 2011 - 10:00 AM
Иначе не се притеснявайте,малката е много сладка,дано да ви е много здрава и много да ви радва.
А със зайчето е много сладка!
Публикувано: 03 May 2011 - 10:13 AM
Публикувано: 03 May 2011 - 10:20 AM
s7el4etoo, в 02 May 2011 - 10:15 PM, написа:
Като е от развъдник (клубен и легитимен) кучето не е защитено, но развъдчиците са направили всичко възможно поколенията на техните кучета да не носят наследствени заболявания, правят се изследвания, проучват се кучетата назад в поколенията. Това малко ли ви се вижда?
Публикувано: 03 May 2011 - 12:28 PM
s7el4etoo, в 02 May 2011 - 10:15 PM, написа:
Къде прочете думата РАЗВЪДНИК ?!?! Не трябва да се купуват кучета от борси и търгаши -това имам предвид.
Не е само това въпросът - ами купувайки от такива търгаши, обричаме още хиляди такива души на подобна съдба.Представете си "ферма", в която студуват и гладуват малки голдъни,ротове,чихита и т.н. и т.н. Ето това имах предвид, дано сега успях по-ясно да го кажа.Именно върху това трябва да се замислим.А и достатъчно души има за осиновяване, нали?Що се отнася до моето - това е лична история, но за Ваше инфо - не е от борса или магазин, наистина, там историята е лична,това е.И сте права - няма гаранция, че кученцето ще ви е 100% ОК, но не съм съгласна да подпомагаме безразборното...разплождане на животинки, сякаш са чушки и домати., разбирате ли?
Публикувано: 03 May 2011 - 12:36 PM
Публикувано: 03 May 2011 - 04:59 PM
Мод: С този език, не и в този форум!!!
Публикувано: 03 May 2011 - 05:03 PM
Никъде не казах, че кучето ти ще мре.
Само попитах малко ли е, че съвестните развъдчици не развъждат кучета с наследствени заболявания?
А мъжкия от какво има първи места?
Знаете ли какво е киноложка изложба и за какво служи тя?
Публикувано: 03 May 2011 - 05:08 PM
Публикувано: 03 May 2011 - 05:11 PM
Публикувано: 03 May 2011 - 05:36 PM
s7el4etoo, в 03 May 2011 - 05:08 PM, написа:
Не оспорвам това, че хората си гледат кучетата добре.
Опитвам се да обясня друго:
В България има киноложка федерация, тя има правилник за развъждане, основните принципи заложени там са да се развъждат здрави кучета, необременени с наследствени заболявания (правят се един куп изследвания), отговарящи на породния стандарт, като се гледа и темперамента и не на последно по важност място - с доказан произход.
Родословието е АКТ ЗА РАЖДАНЕ на кучето, той е документ, абсолютно безплатен за новите собственици на бебетата, който удостоверява, че кучето е от съответната порода.
Родословието не е хартийка за да се надува някой с нея, а за да е сигурен, че неговото куче, както и предците му са от точно тази порода.
Здравните изследвания също не са някаква прищявка, на никой стопанин няма да му е приятно да даде не малко пари за куче и на шестия месец да му бъде открита тежка форма на дисплазия или на към годинка да започне да ослепява, не за друго, а защото дори и майката и бащата да са здрави, това са болести, които се предават в пет поколения (и тук пак стигаме до важността на родословието).
Има не един и два случая на осъществени връзки между голдън ретривъри с оценки от незнайни изложби и от тези връзки се раждат сиви, черни и златни кученца, предполагам едните продават за голдъни, другите за черни голдъни, третите за сиви голдъни.
(Тук във форума, дори в тази тема има един такъв случай).
Надявам се, че сега разбрахте защо е важно родословието и спазването на правилата.
Кажете ми от кой град се, ще ви кажа къде на близо скоро ще има изложба, отидете, внимателно огледайте голдъните там, после отидете на кучешката поляна и ми кажете колко разлики ще преброите
Публикувано: 03 May 2011 - 05:39 PM
Пп - elena07 публикува коментара , точно когато и аз

"Две неща са безгранични - Вселената и човешката глупост...за първото не съм толкова сигурен!" А.Айнщайн
Публикувано: 03 May 2011 - 05:42 PM
На човека може да му е полезно това инфо, ако не на него, ще е полезно за следващия, който наистина иска да си вземе породно и до колкото е възможно здраво куче.
Публикувано: 03 May 2011 - 05:45 PM
elena07, в 03 May 2011 - 05:42 PM, написа:
На човека може да му е полезно това инфо, ако не на него, ще е полезно за следващия, който наистина иска да си вземе породно и до колкото е възможно здраво куче.
Публикувано: 03 May 2011 - 05:56 PM
kino , вие сте в пълното си право , не трябва тук да се срещат ругатни и обиди , нека това спре .

"Две неща са безгранични - Вселената и човешката глупост...за първото не съм толкова сигурен!" А.Айнщайн
Публикувано: 03 May 2011 - 06:07 PM
elena07, в 03 May 2011 - 05:36 PM, написа:
Тези с петте поколение от къде се появи не помня, но се превърна в много разпространен мит. Няма точно определена схема/модел, който да определя по какъв начин се предава конкретно дисплазията, няма пет, шест, десет поколения. И в това отношение родословието с нищо не помага, ама с абсолютно нищо, освен да ти даде информация че примерно, че бабите и дядовците са здрави. До толкова, чиста проба информация. Всичко опира до съвестта на развъдчика. Изобщо не може да се разчита на породните клубове и правилниците в България. Всеки може да си развъжда каквото иска и контролът е много слаб. В крайна сметка важен е развъдчикът - дали наистина го е грижа за породата, дали парите са важни за него или това да има здрави и с типичен темперамент голдъни
Публикувано: 03 May 2011 - 06:17 PM
Не мисля, че е редно по този начин да се омаловажава труда на клубовете и развъдчиците.
На мен поста ти ми прозвуча, като "Купувайте от където ви падне все ще е жълто и може и да прилича на нещо"!
Няма да споря в колко поколения се предават, но е факт, че не е само от родителите на бебетата или бъркам?
Публикувано: 03 May 2011 - 06:48 PM
elena07, в 03 May 2011 - 06:17 PM, написа:
На мен поста ти ми прозвуча, като "Купувайте от където ви падне все ще е жълто и може и да прилича на нещо"!
Къде пък го прочете това, че насърчавам хората да си купуват голдън ретривъри от където им падне? Моля, да не ми слагаш в устата думи, които не съм казала. Писах, че човек трябва да си взима бебета от развъдчици, които ги е еня за породата и че сред развъчиците има читави и НЕчитави хора, толкоз. Хич не е гаранция, че членуват в клуб и този клуб има правилници.
elena07, в 03 May 2011 - 06:17 PM, написа:
По тази точка аз поспорих не за това, че дисплазия може да се предаде през няколко поколения, а за т.нар пет поколения и че родословието пълно с изследвания за дисплазия на родителите, прародители и т.н, не са нищо повече от информация. Никакви проучвания на поколенията назад не може да ти помогнат да я предвидиш.
Публикувано: 03 May 2011 - 06:56 PM
Цитат
Валя, аз две страници пиша за тези развъдчици, който членуват в клубовете.
Цитат
Цитат
Прави си, каза само, че породните клубове за нищо не стават и че там едва ли не няма правила.

Вход

Горе
Цитиране +