Цитат
Здравейте!Имам голдън ретривър на 2 месеца(мъжки).Имам го от 02.06.05г.А от на4алото на тази седмица запо4наха големите проблеми.В4ера моя малкия се бе6е ка4ил на дивана,докато ние ядяхме.Когато вси4ки станахме(освен мен) той ре6и да се ка4и на масата и да яде от там(а то4но преди 15 минути си бе6е хапнал това,което тои си яде) аз го ударих леко и тръгнах да го свалям от там и той ме ухапа(не бе6е на игра,ухапа ме много силно,дори ми поте4е кръв).Аз се разплаках(не толкова от болката,а от това,4е аз много го оби4ам,а той ме ухапа s) ) и мама дойде,попита ме какво е станало,аз и казах и тя го наби доста силно с вестник(и забрани на вси4ки да го пипаме до края на ве4ерта).А то4но след като бе6е набит дойде и иска6е да си играем.Моля за спе6ен съвет.Казаха ми да се обърна към вас...
По това, което си написала, мога да реша, че имаш куче с доминантен характер, което се опитва да се налага от бебе. Имам въпрос - пишеш - тръгнах да го свалям от масата ... - ти научила ли си кучето на думичката НЕ ? Можеш ли да вземеш храна от устата му, примерно ? Има някои неща, които куче трябва да научи в детската си възраст. Възпитанието му започва от мига, от момента, в който го гушнеш и то прекрачи прага на дома ти. Възпитавай го всеки ден, търпеливо и упорито. То ще израства, ще опитва да се налага, да бъде водача на глутницата - това е заложено в него. Не трябва да допускаш, нито да толерираш подобно поведение. Водача на глутницата си ти ... допускам, че в вашето семейство примерно майка ти или баща ти го хранят или го възпитават по строго ... тогава то инстиктивно е приело, че някой от тях е водача и се подчинява на него, а ти примерно си част от тази глутница и то инстиктивно се стреми да те измести ... не зная, в същото време е много малко. Но ако те е ухапало, както ти пишеш със злоба, просто търся обяснение ... бил си заплаха за храната му и то е реагирало, несъобразявайки се с твоя ранг, статус ... затова ако мога да те посъветвам нещо, то е - започни да го възпитаваш и се отнеси към тези си задължения с нужната сериозност - това зависи от теб, не от него.
Помни едно - да обичаш означава отговорност ! Бъди готов да я поемеш, ако го обичаш истински r) d)