TEOFIL, в 05 June 2010 - 01:35 AM, написа:
Съвсем нормално е да има такъв цвят кучета, след като окраската им се срещаше и то не рядко в техните предци. Преди години разговарях с една много известна съдийка-колега от Белорус, която е и много грамотен генетик занимаващ се точно с тази проблематика Светлана Радюк от Минск. Тя много аргументирано ме помоли да съхраним и окраските извън черното и бялото, което винаги е било и вътре в мен. Наскоро бях няколко дни в Севастопол с две колежки Елвира Романенко и Елена Адамовская, които се занимават само и единствено с генетика на окраската. Те също са запознати с нашата порода и живо се интересуват от нея, като изрично подчертаха в никакъв случай да не изхвърляме и другите цветове! Специално коментирахме и гарестите кучета и казаха че няма проблем. Против бяха само появата на ярко червени големи петна при черно-белите кучета, както и разлятите и напръскани до липса на контур силно накапани петънца! Това потвърди моите съвсем интуитивни естетически виждания още от дете. А ако внимателно прочетем стандарта, в чието изготвяне съм участвал във всичките четири етапа, ще видим че там е написано бял на големи тъмни или тъмен на бели петна, като е желателно тъмното обагряне максимално да се доближава да черния цвят. При мен повечето кучета са черно и бяло или бяло и черно в зависимост от съотношението на двата цвята, но имам и други разцветки. Ако някой се интересува от от това какво най- много харесвам то това са гривите и особенно черно-гривите кучета но това е само лично предпочитание и не го натрапвам. И все пак за консолидиране на породата е нужно да се съобразяваме със стандарта приет от Федерацията, тъй като тя е в правото си да взисква от всички нейни членове ккак и в каква посока ще се развива породата. А ако не се развива овчарското куче ще настъпи разпад и деградация. Въпроса е много сложен и иска пипане с бели ръкавици и много такт и търпение. Най важно е да изградим анатомически правилни кучета, с породно изражение на лицето и правилни глава и движения, а после да обърнем и внимание на косъма и разцветката. Знае се че по-късокосместите кучета са по-анатомични и атлетични и от там по-силни, борбени и с характер и затова всички овчари казват: Голото куче ми спира вълка!!! В старите фатаграфии има и рошави кучета, но голите преобладават. Моята лична позиция е да се съхраняват и едните и другите и да контактуват помежду си генетически за да се опитаме да създадем най-добри приплоди и като сила и като красота, което всички развъдчици знаят не е лесна работа. Точно затова-заради, многото предизвикателства е интересна работата със селекцията на овчарското куче и тя сигурен съм ще даде резултат защото работят много мъжки момчета с нея, отдадени на идеята, разбиращи я, обичащи и познаващи БЪЛГАРСКОТО ОВЧАРСКО КУЧЕ. Разбира се има и дами, които с труда си допринасят за развитието на породата, която обаче общо взето обаче си остава мъжка работа! Важното е колкото е възможно повече да сме обединени да работим заедно за просперитета на нашето куче. НК БОК е основател и пионер в тази дейност и е отворен за всички желаещи за СЪТРУДНИЧЕСТВО!