Цитат
И понеже стана въпрос за Шаро на Марко Френкeв, който ми е съгражданин, тук пускам една статия, към която може би всички ще проявят интерес.
За нашият край /лудогорие/ не е тайна, че хората обичат да експериментират. За последните 7 години бях свидетел на какви ли не кръстоски - санбернар х ротвайлер, НОК х ротвайлер, санбернар х бернска овчарка и най-актуалната кавказка овчарка х каракачанско куче с недоказан произход. За повечето хора, които сме свидетели на тези експерименти, не е тайна, че и самият Шаро на М.Френкeв е плод на любовта между кавказка овчарка и куче с неясен произход и порода. Това се вижда и в потомците му, естествено, за тези които сме ги виждали. :blink:
пс. Сега експериментите продължават. Исперихският регион /Водно Стопанство Исперих/ води класацията в умишленото кръстосване на кавказки овчарки с овчарски кучета с неясен произход. Кучета, купувани от Разградският регион и произвеждани тук са представяни на изложби, организирани от БРФК, в ринг порода бок. Там са титуловани и оценявани от съдии.
пс2. Доста хора почувстваха бремето на безразборната "селекция". Много са нахапаните.. Новите собственици на експерименталната дейност на местните развъдчици се виждат в чудо с немотивираната агресия, която проявяват питомците им..
Г-н Йорданов,
Вие как взехте решението да допуснете мъжкар с подобно поведение в селекционната си програма?
"Не веднъж се е случвало кучетата да разкъсват заблудени кози и овце."
"Платил съм вече.."
"Шаро го пази от всички ДОРИ и от собствените му деца."
"По време на състезанията обаче винаги Марко е ухапан."
"Ръката, с която той държи нашийника е с многобройни белези от дълбоките рани, които Шаро е направил."
Тази статия Посочва какво НЕ Е каракачанското куче.
пс. И за уточнение - Арда на Бъчварова е дъщеря на Искър, с любимият "североизточен рефрен" относно произхода.. Както пише в статията:
"за да продължат елитния род" :->)