Шотландско коли
Публикувано: 22 October 2008 - 09:30 AM
Публикувано: 22 October 2008 - 11:48 AM
Когато бях изправена пред избора какво куче да си взема, първото за което се сетих, беше Шотландското коли! От малка съм отрасла с едно родословно мъжко коли от квартала, казва се Икар и е мраморен цвят. Разкошно животно, толкова благородно и красиво...
Единственото, което ме спря е дългата козина на породата, презених че няма да мога да се справям на нужното ниво така, че на кучето да му е добре. За това си взех добермана Фабела. Всеки ден, като срещнем Икар, му се радваме много и двете, а Фаби се държи към него с "уважение" ( той е на 13 години).
Та от мен и Фаби безброй поздрави и пожелания за хубави преживявания и здраве за всичките ви красиви и благородни любимци :wub: :wub: :wub:

she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..
Публикувано: 22 October 2008 - 10:20 PM

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 27 October 2008 - 09:48 PM
Много искъх моите кучета да бъдат съдени от съдии на породата,такова мнение за мен е много важно и интерсно, като ценител и уважаващ себе си развъдчик на тази порода. И така тази моя мечта се сбъдна на тези две изложби съдиха съдии ,които развъждат и притежават развъдници за дадената порода.
На 4.10.2008 се състоя клубната изложба съди ,известният съдя от родината на породата Англия,наистина той в момента живее и развъжда колита в Италия - ALAN JONES.
Участваха на тази изложба 414 кучета от различни овчарски породи ,членуващи в клуба.Имаше доста интересни породи като Авсралииското келпи,мареманно и други.
Имаше и купи които се присъждаха при колито за трите цвята признати от ФСИ от водещи унгарски развъдници.Дългокосмести колита участваха 93 ,това не е никак малка бройка.Като имаме в предвид ,че на доста международни изложби участницете варират от 1 до 20 тина.
В класа който участваше Хайди/ младши клас 9-18 мес./участваха девет кучета.
Хайди в деня на изложбата беше навършила 9 мес и няколко дни .Тя получи мн.добър.Което не е малко при такава силна конкуренция .Оценката е много важна за мен и то дадена от такъв англйиски експерт на породата.
На европейското Хайди се представи още подобре и получи отлечен от също много известната в Европа унгарска съдиика Елена Балажович.Конкуренцията също беше доста силна в класа участваха 11 колита.
Надявам се Хайди да продължава и в бъдеще да има успехи при съдии специалисти на породата. :yahoo:
Моят развъдник съществува от 15 години.В него винаги са живяли 4-5 колита в домашна обстановка,аз смятам ,че винаги може да се обръща индивидуално внимание на всяко едно от тях .От 1993 развъдника ми е регистиран в БРФК ,а от тази година и в ФСИ -EL HOR STAR.През 1996г моята женска Айрин'з Саксесс Лейди Мерседес с деца от двете си кучила на CACIB в София спечели Breeders group/развъдна група/ съдия Миклош Левенте.
Тази година в моят малък семеен развъдник планираме още едно попълнение,което ще е доста интересно не само за България,но и за страните наши съседки.
Сегd ще покажа няколко снимки на моят девет годишен мъжки и смея да твърдя ,че той е първото коли в България от англииски родители макар и не роден в Англия,а в Украйна и носещ името на един от европески известните развъдници OLD GOLDEN GATES.
Името му е Old Golden Geats Kghnait of Dreams.
Публикувано: 27 October 2008 - 09:56 PM
Публикувано: 27 October 2008 - 10:38 PM
Дядото винаги е бил в много добра кондиция и като млад.
Жалко ,че има много малко хора които пишат в тази страничка на форума.Но обещавам в близките няколко дни да напиша нещо интересно за кучетата от тази порода,като история ,характер ,малки изменения в стандарта приети 1996г.тогава за последен път е бил преразглеждан,нови течения в развъждането,грижи за космената покривка/grooming/,нови изследвания при генетичните заболявания,спицифика на хранене ,възпитание,спицифични аксесоари за коли като гребени,четки ,нашииници и т.н.
Публикувано: 27 October 2008 - 11:22 PM
Изследванията за всичко обаче се правят преди да влезе кучето в разплод, но след като е израстнало. Пуделските правила са доста меки - много опира до развъдчик, само скандинавците и немците се занимават - никой друг не прави изследвания за нищо по клубни правила.
Публикувано: 30 October 2008 - 12:10 AM
collie eye anomali за които е характерно кръвоизливи и нарушение на зрението,вариращо от кокоша слепота до пълна слепота.При нас също се среща PRAпрогресираща ретинална атрофия/ и PRD/прогресираща ретинална дегенерация/.
При изследване на тези заболявание се наблюдавт три групи животни:
чисти от CEA/PRA;
носители които външно са здрави,но предават тези заболявания;
засегнати от тези болести.
Първите офталмологични изследвания се правят на 8 седмична възраст или два месеца.
На една година също се препоръчва да се правят такива прегледи,защото очната ябълкае завършила напълно своето развитие и структурирането на окото.При лекър ветринарен офталмолог които издава сертификат където се упоменава степанта на заболяването или дали животното е свободно от това заболяване.CEA/PRA са от групата на генетичните/наследствени/заболявания.
През последните години ,зачестява и катаракта при колито ,които е вроден или придобит.
Препоръчват се да не се използват животни развили катаракт от неизвестен произход.
Публикувано: 30 October 2008 - 12:15 AM
Късокосместо коли имаше в България преди повече от 15 години един трикольорен/черен/ мъжки,които изобщо не е пускан по обясними причини.А сега просто незнам дали някои планува да вкара куче от тази порода.
Публикувано: 30 October 2008 - 10:19 PM
В Германия например изследването на СЕА е задължително за 8 седмичните кученца.Ако има кученце с лека форма на СЕА,то тогава се проверява и на 1,5год.което тогава може да се е изчистило или да остане с лека форма СЕА.С лека форма или изчистило се куче може да се използва за развъждане.Изключват се само със силна форма на СЕА.Единственото изискване е изследването да се прави от оторизиран специалист офталмолог.
Практически почти всички европеиски и англииски развъдници правят изследвания за СЕА и PRA за да са спокоини за своето бъдещо развъждане.
За съжаление в България няма специалист които да прави тези тестове.
Относно изискванията на клуба незнам нищо ,защото все още не членувам в него.
Публикувано: 01 November 2008 - 09:29 AM
Явно интересът към породата коли като цяло е спаднал значително в България за съжаление.
Доста интересни неща пишеш Рафаел. Ако не те затруднява ще ми е интересно да споделиш още такива подробности.
Публикувано: 01 November 2008 - 06:38 PM
При развъждане се препоръчва да не се използват кучета с развиващасе катаркта от неизвестен произход.