Здравейте, приятели на тази чудесна порода!
Имам женско коли на 11 години, казва се Теди (на снимката). Живее само в домашни условия, много е изнежена.
Не зная точно какво се случва с нея сега, затова искам да се обърна за помощ към всички във форума!
Преди 2 години оперираха Теди - тежка операция - отстраниха цялата й матка, защото се възпаляваше постоянно и най-вече по време на цикъл. Оперира я д-р Кирчев от Хсково, който води практиките на студентите във Ветеринарния в Ст. Загора. Тя се възстанови и много бързо се вдигна на крака. Само че оттогава доста напълня - поне 5-6 кг. Започна да върви по-бавно и тромаво, дори допреди година й се схващаха крачетата. От 1 година, откакто е при мен, се раздвижи, спряха схващанията и дори тича - преди разходките са били много по-кратки и по-нарядко.
Та тази последна една година от нищо не е боледувала, и сега изведнъж стана зле.
СИМПТОМИ: Почти нищо не иска да яде, въпреки че й даваме любимите й лакомства. Повръща жълт сок с пяна. За тази седмица е ходила по голяма нужда само веднъж. Иначе пие вода и пишка. Вчера я разхождахме из Южния парк - понесе разходката много добре, дори се умори по-трудно от друг път. Иначе е контактна, няма температура или сухо носле. Плаши ме най-вече с това, че отказва любимите си деликатеси. Повръщането е от около 2 седмици, но мислех, че е предизвикано от поглъщането на трева. А и не бях забелязала да е отпаднала до завчера, когато почти спря да яде. Не отказва разходки, което преди ми се е случвало, когато я мързи.
Дали може да е от наднорменото й тегло или годините (междудругото, тя по принцип не е пълна, защото яде много, напротив - по своя воля хапва по-малко от другите ми кучета, и никога не се нахвърля на храната, при условие че се хранят веднъж дневно).
Моля ви - всякакви здравни съвети и препоръки за наистина добри ветеринари в София, ще ми помогнат много!!!