Публикувано: 15 December 2006 - 12:09 PM
Макси (така се казва кучето ми) лае само по "дивеч" - като подгони котка и тя се качи на дърво , застава отдолу и лае. Лае когато намери таралеж или като срещне домашно животно - да речем кон или крава. Обикаля около тях и ги лае.
Относно агресията към кучета. Наблюдавал съм поведението на няколко мъжки хъскита ( с различни стопани ) , в общи линии към 1г. и малко, до към 1,5г. се ежат на всяко по-едро или равно на тях куче, като са доста склонни да се поступат. Явно тогава ги тресе пубертета и си търсят място под слънцето. След 2г. възраст, като че улягат и гледат да избегнат боя. Дори бих казал, че доста трудно се сбиват - не нападат първи. Другото което ми прави впечатление е, че не нападат кучета които се зъбят и лаят от страх , в повечето случаи това са кучета от дребни породи, които лесно може да бъдат наранени и дори убити.
Преди време срещнахме на поляната един маламут. Въпреки , че беше на 2г. и около 45кг, явно не беше срещал много кучета и беше много наплашен. Когато Макс отиде при него , той сви опашка , приклекна със задните крака и оголи зъби. Моя не се притесни и се опита да се запознаят (подушат) при което маламута го ухапа по носа - даже му пусна кръв. Не последва сбиване и след десетина минути двамата тичаха заедно по поляната. След това се срещаха почти всеки ден и обикаляха поляната заедно. На втората седмица се сбиха за женска , като този път се наложи да ги разтърва - нямаше много поражения. След случката двамата останаха приятели , но няколко месеца по късно маламута си смени местожителството и сега се разхожда другаде.....
Разбира се ,че има и изключения, но те зависят повече от стопаните на кучето и неговото възпитание.