Цитат
Мале хора, искам да ви кажа че съм много щастлива че открих този форум!!! Нямам възможност да го посещавам редовно, но във всеки удобен момент сядам и чета коментарите ви. Аз имам хъски от близо два месеца, а той вече е на 2 години и 5 месеца.Много се надявам да се грижа добре за него, но понякога има неща които не зная и така ми се иска да ви питама, но честно казано малко се притеснявам да не задам някой глупав въпрос.Въпреки че веднъж ми се наложи и веднага получих разбиране, за което ви благодаря.Да си кажа честно много ми се иска да заведа и моя красавец на изложба, но и идея си нямам как да го подготвя и дали изобщо е възможно, защото все пак е голям и ще ми е малко трудно да го обуча, а и никога не съм се интересувала от това и нямам представа изобщо за какво става въпрос w) И все пак радвам се че съм част от вас.
Предполагам, че няма да ти е трудно да се справиш с представяне на изложба, щом имаш желанието. Какво представляват изложбите - Общите изисквания за всички са кучето да позволява оглед да могат да бъдат видяни от съдията неговите зъби, захапка, тестиси (за мъжките кучета) и да се видят движенията на кучето, като то трябва да се движи леко в тръс няколко минути. Най-общо казано на изложбите се оценява външния вид на кучето, до колко отговаря на критериите на стандарта и също така се сравнява с други кучета от породата за избиране на по-доброто. Важен е и характера на кучето, то не трябва да проявява агресиия към хора или кучета, да позволи на съдията да го огледа и евентуално опипа. За да можеш да запишеш кучето си на изложба, то трябва да има валидно родословие. Копие от родословието се дава при записването. Записването става поне седмица преди съответната изложба. Ако кучето ти няма родословие, то не може да участва в изложбата, но може да се яви за т.нар. експертна оценка. В този случай то получава оценка о съдията, но няма право да участва в класирането и получаването на титли и награди.
На изложбите кучетата се представят в рингове. Кучето се води винаги от лявата страна на човека и не трябва да скача по него или да се дърпа, нито да ляга и сяда докато го оценяват. За представяне на изложба има специални поводи за извеждане. Всяка порода има официално приет стандарт, който се явява критерий при оценката. На изложбите кучетата получават описание от съдията и в заключение оценка. При получаване на максимална оценка отличен кучетата се класират. Могат да спечелят и допълнителни титли и т.н. Това е в най-общи линии.
Ако имаш други въпроси, тук има кой да ти отговори и не се притеснявай да питаш, няма нищо срамно в това.