Цитат
Здравейте,
взех моята сибирска принцеса на 30 дни, сега сме на 3 месеца и в нас е меко казано лудница. Не е нанесла кой знае какви щети на апартамента, но постоянно устата и трябва да е заета с нещо. Старая се основно това да са клечки, или кокълчета за чесане на зъбките, но просто не можах да спася домашните чехли на приятеля ми:) Иначе се заиграваме със всичко. Основния проблем е, че много обича да гризе ръце и крака, не мога да я отуча, започвам да се отчайвам.Опитвам се да съм водач на глудницата, фараон, или каквото и да било създание с характер на лидер, но не жъна особен успех:) Тя дори ми се кара, когато извадя най-строгия си глас. Гледала съм 2 кучета преди това, но от дребни породи, в случая просто не се брои:)Все едно съм гледала хамстери:):):):)Бих ви помолила за съвет - как да я отуча да ни яде ръцете и краката?
Също така - дали има училище специално за хъскита, не говоря за пансион, а за място където ги обучават специалисти в присъствието на стопанина, или дори някъде където само съветват собствениците?
Едно куче няма господар или поне не иска да има . За неговият мироглед всичко е негово и няма от кой да търси разрешение или пред някой да дава обяснения защо е направило нещо . Тук , във твоя случай , можем да използваме термина " поучителни шамари " . Нужно е да го приложиш , защото по - нататък нещата ще се заплетат много . В този период ( 3 до 6 месеца ) хъскито най - много се поддава не обучение и даже сега е момента да започнеш . Кучето трябва да бъде научено , като за начало на 2 команди - ЕЛА ТУК и НЕ . Класическите методи са с храна и с тези шамари , за които споменах по - горе . Ако използваш класическия метод , трябва да знаеш , че трябва да деисваш светкавично , ясно и точно , когато искаш да ги приложиш . Кучето помни само 5 секунди какво е направило и после може да разбере по погрешка или да си помисли лоши работи за теб . Има и друг нестандартен начин . Тъй като хъскито има явно изразен характер , ти също трябва да изразиш твоя . Трябва да има баланс в характерите за да има разбирателство , а не ти или кучето да надделявате . Започни да не му обръщаш внимание , като згафи , да не си в кръгозора му и да вдигаш шум или да си говориш и играеш сама с "нещо " , за да се почувства то в грешна ситуация . Но метода с характерите се изисква за по висше ощуване с кучето , което ти ще приложиш във зряла възраст ( но не е лошо да му поставиш здрави основи сега ) . А за това да не дъвче и да не копае - ШАМАРИ - не силни , но на време , за да разбере че върши лошо нещо . А дали ще престане да го прави негова работа . На хъскито навиците дъвчене и копаене му остават докрай .
Бих искал да ти дам съвет - да започнеш по - сериозни занимания с твоя любимец , защото ако заговорите на един и същи език , ще ви е по -приятно един с друг . УСПЕХ В ОБУЧЕНИЕТО и не забравяй да ни информираш и да изказваш своите впечатления от срещите с любимата ни порода , защото те навсякуде са различни по вид и изобретателност .