Dogo Argentino
Публикувано: 19 January 2005 - 02:48 PM
Ели,боя с кучета не е позволен, но няма кой на кой какво да каже!Даже незнам в България има ли официялно закон забраняващ боя...
Коки,аз мога да ти го обясня, но не по професионален начин;) Специалка е изложба само за определена порода кучета.Демек специалната изложба за дого ще бъде само за кучета от породата дого...Виж някъде из форума трябва да пише по-подробно b)

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ
Публикувано: 19 January 2005 - 03:03 PM
Публикувано: 19 January 2005 - 04:29 PM
А за историята ще я драсна на бързо от тва което знам и ще си помагам за някои неща от литературата която имам...скоро ще има сайт на породата (на клуба), в който ще пише всичко за което може човек да се сети b)
За ушите е въпрос на вкус, честно казано.Просто явно Българските стопани на догота ги предпочитат с рязани уши.

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ
Публикувано: 19 January 2005 - 06:01 PM
ИСТОРИЯ
Произхода на Дого Аржентино идва от Кордоба, която се намира в централната част на Аржентина.Селекцията е започнал Антонио Норес Мартинес (доктор).По онова време е имало нужда от куче притежаващо исключителна смелост, издръжливост и бързина.Да има много добре развито обоняние, за да може да открива следите и да не лае по тях, както правят повечето ловни кучета. То трябва да е мощно и силно, за да може да се пребори с пумите и глиганите.Не трябва да бъде едро за да се промъква през тесни места по хълмовете без да се нарани, въпреки, че след селекцията най-добрите екземпляри са били най-едрите. Трябва да бъде бяло, за да може да бъде разпознато в тъмнината и в гората от своите стопани.
За създаването на породата са кръстосвали Perro Pelea de Cordobes или Старото бойно Кордобско куче с булдог, бултериер, мастив и други.
В началото Дого е създадено за бойно куче, но др.Мартинес имал страст към лова и тогава дого доказало, че има невероятни ловни качества.
Др.Антонио Норес Мартинес е убит през 1956г. Заради парите които носел в себе си от момче, което извикало свой приятел и убиват Антонио и приятеля му, с който били тръгнали на лов.
Тогава породата била забравена, но вторият брат Аугустин се заема с нея.
За въстановяването са исползвани Немски дог, Ирландски вълкодав и Пиринейски мастив.
През 1964г. Е създадена Асоциация на Дого Аржентино и породата се популяризира.Част от членовете на Аржентинския кенел клуб не признават породата, но на 21 май 1964г породата е призната от Аржентинската Федерация по Кинология и Аржентинското Земеделско дружество.От там започва създаването на родословно дърво на Дого.На 31 юли 1073г Международната Федерация по Кинология признава породата Дого Аржентино, благодарение на продължител на Антонио Норес Мартинес-неговия брат-Аугустин Норес Мартинес.
Тук история много накратко l)

Публикувано: 19 January 2005 - 06:07 PM
Цитат
Не само дого страда от този проблем. Ротвайлери, пит були, ам. стаф...
Ужасна работа е това...Преди време един човек ме заговори и каза че имал женски питбул който го изхранвал с бой с кучета...Това което сега си спомням и даже тръпки ме побиват беше че ми каза как пускал кучето си вечерта на разходка само(било МНОГО добро към хора)-за да души котки... bl) Някои хора нямат мяра..
Публикувано: 19 January 2005 - 09:11 PM

Публикувано: 20 January 2005 - 10:09 AM
Публикувано: 20 January 2005 - 10:26 AM
Цитат
Даам,същия b) Надявам се скоро да си имам и истинска снимка на него и моя Бък b) Ако не се опита да го изяде bl) добре ще е r)
Кучето,съгласна съм d)

Публикувано: 20 January 2005 - 11:46 AM
а на Бъко кажи да не яде черо a) - че после и на кольовците ще им излезнат едни прякори ... "УБИЙЦИ НА ДОГОТА "... и т.н
b)
Публикувано: 21 January 2005 - 07:42 PM
Публикувано: 23 January 2005 - 03:42 PM
Случаят с Джеймс
На 5 Ноември (петък) 2004г. над главата на вестник Хасковска Марица привлича погледа заглавието Аржентински дог сръфа о.з. полковник по слабините с големи букви и подзаглавие на темата Съдят собственичката на кучето убиец, показания ще дават 12 свидетели
В писмо към редакцията на списание "Моят Приятел Кучето" собственичката М.Тозева моли за помощ:
Моето куче е обявено за куче убиец.Освен това било обучавано да хапе.Аз бях член на клуб Дого Аржентино и съм подписала декларация, че по никакъв повод кучето ми няма да участва в никакви организирани или не битки. Нашето семейство не се занимава с такъв род бизнес, обичаме и отглеждаме кучето си като член на семейството. Сега съм обвиняема за нещо, което не съм извършила. Но аз ви моля за друго защитете породата, която наричат куче-убиец и бойно оръжие.
Естествено както всеки конфликт и тук има две страни.От страна на Стоицев се разказва как кучето убиец нахапало полковника (и било без нашийник), докато той излизал от асансиора и как не за първи път това куче нападало хора.(Интересно ми е как така, стопанката ще стои и ще гледа как кучето и нахапва човек???)Бившият военен потърсил медицинска помощ и си искарал медицинско свидетелство.Срещу собственичката е заведено дело за средна телесна повреда на пострадалия, придружено с граждански иск.Съседите твърдяли, че кучето е научено да хапе.Следва:казаха ми, че в двора на градинката се правят битки със залози(освен че не се уточнява дали въпросното куче участва в тях и битките с кучета обикновено не се провеждат в градинки).Това е историята от страната на Ваныо Стоицев и неговите свидетели.
Разказът от страна на стопанката на кучето обаче е различен.Кучето никога не е пускано от повод.Конфликтите са започнали когато Джеймс е бил на 3месеца.Немската овчарка на стоицев нееднократно нападала догото, като от там тръгнала враждата между кучетата.Скоро обаче Джеймс порастнал и станал много по-силен от кучето на полковника.Стопаните на Джеймс са предупреждавали Стоицев да си държи кучето вързано, но той не взимал отношение.
Стоицев е военен с много връзки.Срещу него е била пусната жалба в РПУ Димитровград.Зетът на Стоицев обаче е районен полицай и когато делото е предадено на съда, жалбата не е била прикрепена към него, както и нито един от свидетелите не е получил призовка.Връзките продължават и в медиите, което си личи и от материала публикуван във вестник Хасковска Марица.
Конфликтите продължавали с години и все заради схватките на кучетата.Обаче именно кучето на Стоицев е хапало малки деца, пред очите на съседи, но уви никой нищо не е направил по въпроса.
През месец Юли е нанесен побой с пръчка и ритници на стопанката на Джеймс от стокилограмовия о.з. полковник. Полковникът излизал от асансиора с кучето си, което отново не е било на повод, като при срещата си двете кучета се сбиват за пореден път.Във входа настанал скандал между собствениците на кучетата.Изнервеният полковник посегнал с пръчка към кракът на жената, след което я изритал в бедрото.От болката стопанката изпищяла и се свлекла на земята. Борещото се дого решило, че е по-наложително да спаси собственичката си и нападнало полковника.Белезите от побоя са заснети на фотоснимки и стопанката си е искарала медицинско свидетелство.
Историята е тъжна и подкупна.Всеивестни са проблемите на България с връзките и корупцията.Искрено се надявам случаят да бъде разкрит и да се вземат правилните мерки и отношения!Дого Аржентино може да бъде прекрасен домашен любимец!Не всяко дого е убиец!То защитава стопаните си, като членове от неговото семейство!
Джеймс

За този материал съм исползвала статията от 106ти брой на списание Моят приятел кучето с разрешение на г-жа Радостина Тонева!

Публикувано: 23 January 2005 - 07:53 PM
Цитат
Ге-ге-ге.Така му се пада на тоя полковник(жалко че толкова късно се случва-можеше да остане без поколение a) b) ). ТЪПАК!Много ясно че догото ще защитава.Според мен това всяко куче щеше да го направи.Но честта пак се е паднала на дого... bl)
Публикувано: 23 January 2005 - 07:57 PM
PS: тогава може да се говори и за "стопанин убиец", но кога ли ще стане това?!? s)

Напред и нагоре
Публикувано: 23 January 2005 - 08:10 PM
Според мен опасни породи няма,има само опасни собственици,които развалят мнението за дадена порода!
d)