Мила, аз, както сигурно си прочела, си взех кученцето само преди два дни. И аз като теб в началото нямах никаква представа от това какво куче точно искам, защо трябва да е с родословие. Струваше ми се глупаво и някак си снобарско - да нямало бяло петно на козината, да му била незнам си каква опашката и незнам каква захапката. Наистина си мислех, че е само за сноби това и си мислех, че е необходимо само, за да моижеш да го водиш на изложби.
Лабрадора харесвах като куче отдавна, но далеч не се бях спряла на тази порода, мислех за хъски, чау и мн други. Но сега въобще не съжалявам за избора и мисля, че беше най-добрия възможен. Това обаче е друга тема, която не е толкова важна, защото ти вече си се спряла на порода.
Та за родословията. В началото, както казах, бях абсолютен лаик. Нямах представа от нищо и се радвам наистина мн и да използвам случая да благодаря на дог.бг и на пишещите тук за прекрасния сайт. Четох мн дълго точно темите, в които обсъждаха родословията и купуването на кученца без такива и в началото пак не бях убедена, докато не прочетох всичко. Наистина трябва да прочетеш, за да разбереш.
Сега като се замисля, чак ме е срам, че толкова учене по биология, а не осъзнавах един толкова прост факт. Кучетатакоито са с родословие, са с гарантиран просизход. Знаеш, че когато ти продадат малка рунтава топка, която прилича на малък лабрадор, като порастне ще бъде красив голям лабрадор, а не куче с криви крака, корем висящ до земята и дълга, като на коли муцуна (защото единия му дядо е дакел, а баба му е коли) - виждала съм такъв случай за жалост. Второ родителите задължително са изследвани за заболявания и риска да получиш кученце, което щом порастне ще ходи на ветеринар през месец за алергии, ще има проблеми с очите, ще окуцее и др. е сведен наистина до минимум. (по въпроса можеш да прочетеш постовете на Furia_S в да Пазим породите и
http://dog.bg/f/inde...=ST&f=22&t=1606.
Трето, това че кученцето ти е с родословие, далеч не означава, че е бъдещ шампион. Възможно е дори да е с дефект, който го дисквалифицира на изложби, но да е с родословие (такива кученца са така наречената пет класа), гарантирано е обаче, че ще е здраво (или поне направено е всичко възможно).
Четвърто - кучетата, както и хората са с различни характери. Всяка порода си има свой уникален темперамент и е ценна (за мен поне) най-вече заради това. Всички качества на лабрадора, които Иглика ти изброи и за които си чела, важат за кученца, които наистина са лабрадори. Ако бебето прилича на лабрадор, но има смесица с още няколко породи, никоий не може да ти гарантира, че то ще има типичния за лабрадор характер.
Пето, въпреки, че родословието не ти го гарантира, то е задължително условие, за да може кучето ти да си има малки един ден и те също да са с родословие и доказан произход.
С две думи, както каза дог.бг, кучето е приятел. Нормално е да искаме да знаем какви са предците му, то е като с хората. Всеки иска да знае кои са родителите му, какви са роднините му. Родословието не е някаква снобарска прищявка, а необходимост, за да си сигурна, че "кученцето ще е такова, каквото го виждаш в мечтите си" (това не е моя реплика, а на Furia) и да е максимално гарантирано, че ще е здравичко, а това е най-важното в крайна сметка. Дано да съм те убедила, че е важно - това бяха нещата, които убедиха мен . Ако някъде бъркам, моля по-опитните да ме поправят.
Колкото до това какви документи ти трябват - мисля, че има мн хора, които са по-компетентни от мен. Но това, което мога да ти кажа и като моя грешка и на мои познати, като начинаещи - ветеринарния паспорт не гарантира, че кученцето ти има родословие, а че е само ваксинирано и обезпаразитено (ако тези неща са вписани в него). Родословието е документ, в който са изброени родителите на кученцето и техните родители и т.н. Но за подробностите другите да казват, аз засега даже не съм виждала оригинално родословие на хартия b).
Та това трябва да им посикаш задължително - родословие и ветеринарен паспорт.